NOS Nieuwseconomie
- 1:56
Peter verliest huis door coronaschulden: 'Waar heb ik dit aan verdiend?'
In coronatijd kregen ondernemers uitstel van het betalen van belastingen. De Belastingdienst start nu met beslagleggingen op privébezittingen. Ondernemer Peter moet nu gedwongen zijn huis verkopen.
- 3:37
Isolatiebedrijven zitten klem door milieuregels rond vleermuizen
Vleermuizen in spouwmuren zitten isolatiemaatregelen in de weg. En dat heeft ook grote gevolgen voor isolatiebedrijven.
- 2:32
Het stroomnet is overvol, hoe kan dat?
We willen soms allemaal tegelijk energie gebruiken, zowel huis als bedrijf, maar dat kunnen de kabels van de netbeheerders op dit moment niet altijd aan.
- 1:41
Treinen zijn vaak te laat, maar niet alle reizigers hebben daar last van
Treinen reden het afgelopen halfjaar te vaak niet op tijd en ook het aankomende halfjaar verwachten de NS en ProRail problemen op het spoor. Niet alle reizigers hebben er evenveel last van.
- 0:35
Iris dacht dat ze de bank aan de lijn had, maar werd opgelicht: 'Was een soort hypnose'
Opgelicht worden door iemand die zich voordoet als bankmedewerker, en zelfs het telefoonnummer van je bank gebruikt: bankspoofing. Iris werd op die manier opgelicht.
- 0:53
XL-drones tillen zware boxen naar windmolenturbines omhoog
In plaats van met mensen bevoorraadt energiebedrijf Orsted windmolens nu met hele grote drones. En dat is voor het eerst. Het gaat om windpark Borssele 1 en 2, zo'n 23 km van de kust van Westkapelle.
- 12:45•NOS op 3
Hoe zij jou toch weer verslaafd houden
De tabaksindustrie wil sinds kort óók een rookvrije wereld, zeggen ze. Hoe? Door producten te verkopen mét nicotine, maar zonder tabaksverbranding: vapes. Hoe kon vapen zo groot worden in Nederland?
- 1:48
Zelfopgewekte stroom beter benutten: 'Uitgelezen moment voor wasmachine'
In 2027 verdwijnt de salderingsregeling, waardoor de opbrengst van teruggeleverde stroom een stuk lager zal liggen dan nu. Veel mensen twijfelen hierdoor om aan zonnepanelen te beginnen. Maar niet iedereen laat zich afschrikken.
- 1:32
De compactcamera maakt een comeback: 'Die flits is mega-goed!'
Je telefoon in je zak houden en foto's maken met een compactcamera: de kleine camera maakt een comeback onder jongeren. "De kleuren zijn net anders en die flits is mega-goed."
- 0:48
Streepjescode bestaat 50 jaar: Zo zagen de eerste bliepjes eruit
Vandaag is het 50 jaar geleden dat de streepjescode in gebruik werd genomen. Dankzij het destijds innovatieve plakkertje hoefden caissières niet meer met de hand de prijzen in te tikken.
- 0:42
Grijparmen en laserbezems: zo kan puin in de ruimte worden opgeruimd
Er komt steeds meer ruimtepuin bij. Om te voorkomen dat de digitale infrastructuur hierdoor in gevaar komt wordt er aan oplossingen gewerkt om dit op te ruimen.
- 1:36
Restauranthouder over Thaise koks: 'Hebben ze nodig om de tent te laten draaien'
Aziatische restaurants zitten met een groot probleem. Vanaf volgende maand wordt het lastiger om koks uit Azië naar Nederland te halen. Voor dit restaurant in Zwolle is dat een groot probleem, vertellen de eigenaars.
- 1:29
Lage spaarrentes leiden niet tot massaal overstappen: 'Voelt veilig nu'
Nederlandse banken betalen hun klanten relatief lage spaarrentes, omdat er te weinig concurrentie is. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek. Toch zijn veel spaarders huiverig om over te stappen.
- 0:49
'Mooi om te weten dat het uit je eigen achtertuin komt'
Op zaterdag boodschappen doen bij je eigen boerderij. Zo'n 9000 mensen doen dat inmiddels. Samen bezitten particulieren nu 21 boerderijen verdeeld over heel Nederland en er zijn er nog 35 in ontwikkeling. Een van die Herenboerderijen ligt in Breda.
- 8:22•NOS op 3
Waarom Europa bang is voor deze auto
Ze staan met duizenden in Europese havens te wachten om bezorgd te worden bij Europese klanten: de elektrische auto's van het Chinese merk BYD. Scheelt de consument geld, maar Europa maakt zich zorgen. Hoe zit dat? NOS op 3 legt het uit.
- 0:51
We vlogen een rondje mee met een elektrisch vliegtuig
Op vliegveld Teuge wordt al jaren gewerkt aan elektrisch vliegen. Het resultaat: een vliegtuigje waar je met z'n tweeën in kan om ruim 100 kilometer te vliegen zonder uitstoot.
- 2:01
Hans slaapt met een apneu-apparaat van Philips: 'Het is kiezen tussen twee kwaden'
In april hoorde Hans dat de apparaten van Philips mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Onderzoek is nog gaande. Ondertussen gebruikt hij zijn apneumasker. "Als ik 's avonds het masker op zet, ben ik mij wel bewust van wat er naar binnen gaat."
- 10:40•NOS op 3
De omstreden gok van de overheid: de gokwet uitgelegd
Sinds 2021 is online gokken legaal - en dat hebben we geweten. Heeft de Tweede Kamer nu al spijt van de nieuwe gokwet? In deze video leggen we je uit waarom er keer op keer discussie over is.
- 1:45
Van Lienden bereid tot een schikking: 'Je houdt je kleren nog en begint opnieuw'
Zal de Nederlandse staat de miljoenen terugzien van de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en zijn compagnons? Dat is de inzet van een rechtszaak, die vanmorgen van start ging. Van Lienden verweert zich in een interview.
- 1:47
Hanneke vergroent haar tuin: 'Acht kuub stenen eruit en planten erin'
Steeds meer Nederlanders vergroenen hun tuin, blijkt uit onderzoek. Zo ook Hanneke van Velzen, die vorig jaar een huis kocht met een achtertuin waarin een grote hoeveelheid rivierstenen lag. Ze is al sinds januari bezig om die op te ruimen.
- 1:52
Elly's Place helpt mensen 'die tussen wal en schip vallen' met voedselpakketten
Elly's Place in Rotterdam helpt mensen die niet naar de gewone voedselbank willen of mogen, maar te weinig geld hebben om rond te komen. Voor veel mensen is het voedselpakket en de boodschappenkaart een welkome en noodzakelijke aanvulling.
- 1:55
Ruth en Laure kenden elkaar niet, maar delen nu een woning: 'Dit is echt een uitkomst'
Meer dan de helft van de woningen in Nederland is onderbewoond. Dat betekent dat er meer slaapkamers in een woning zijn, dan dat er mensen wonen. De oplossing kan zijn om woningen te delen. Zoals Ruth en Laure doen in Wijchen.
- 3:27
Een straat, twee laadpalen, 30 procent prijsverschil: hoe kan dat?
Nu steeds meer particulieren een tweedehands auto hebben, worden de prijsverschillen bij publieke laadplekken steeds duidelijker. Soms is het verschil in dezelfde straat ruim 30 procent, zag verslaggever Nik Wouters. In de video legt hij uit hoe dat kan.
- 1:08
Carlos werd met Portugees contract gedetacheerd naar Nederland: "ik ben in de val gelokt"
De Adviesraad Migratie maakt zich zorgen over buitenlandse werknemers die worden uitgebuit. Via een legale truc worden ze met buitenlandse contracten gedetacheerd in Nederland. Ook de Venezolaan Carlos overkwam het.
- 1:22
Terugblik: drama's bij particuliere aandeelhouders
Woedende beleggers bij bekende drama's op de beurs, zoals met Fortis, SNS Reaal, Ahold en Shell.