Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Fortuna en Groningen vermaken publiek nog niet • PSV zonder De Jong en Bakayoko

Vandaag staan er vier wedstrijden op het programma in de eredivisie. In dit liveblog is van alles te vinden over deze wedstrijden.

  • Tussenstand Fortuna-FC Groningen: 0-0
  • PSV-PEC Zwolle (18.45 uur)
  • NAC-RKC (20.00 uur)
  • Heerenveen-Sparta (21.00 uur)

FOR-GRO | 72' Kansje, maar buitenspel

Eindelijk een beetje opwinding in Sittard. De net ingevallen Alessio Da Cruz gaat alleen op Groningen-keeper Vaessen af, maar de doelman blijft goed kijken naar de bal. Een knappe redding, die eigenlijk niet nodig was want Da Cruz stond buitenspel.

PSV-PEC | Opstelling PSV

Daar is de opstelling binnen van PSV. Peter Bosz kiest ervoor om Luuk de Jong en Johan Bakayoko op de bank te zetten. Waarschijnlijk krijgen de twee rust. Ricardo Pepi en Ivan Perisic zijn hun vervangers.

PSV speelde dinsdag tegen Paris Saint-Germain in de Champions League en moest dat doen zonder de geblesseerde Rick Karsdorp. De rechtsback is snel hersteld en staat vandaag in de basis.

FOR-GRO | We hadden het kunnen weten...

De meest voorkomende uitslag in de 41 eredivisieduels tussen Fortuna en Groningen is 0-0. De Limburgers speelden ook tegen geen enkele andere club zo vaak 0-0 als tegen Groningen.

Overigens waren er zojuist wat kleine kansjes voor Groningen dus wie weet ontbrandt deze wedstrijd nog.

FOR-GRO | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in Sittard. Groningen is ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen. Bij Fortuna is Kristoffer Peterson in de ploeg gekomen voor Makan Aïko.

FOR-GRO | 45+3' Rust

Voor de eerste helft van Fortuna-Groningen halen we maar weer eens een oud cliché uit de kast want deze eerste 45 minuten hadden prima schriftelijk afgedaan kunnen worden. Hopen op een betere en vooral vermakelijkere tweede helft dan maar.

FOR-GRO | 19' Dahlhaus test Vaessen

We moesten er even op wachten, maar daar is de eerste kans van de wedstrijd. Het is Jasper Dahlhaus die vanaf de hoek van het strafschopgebied uithaalt. Keeper Vaessen tikt de bal uit zijn doel.

FOR-GRO | 13' Aftrap!

Het is voorlopig erg matig in Sittard. Beide ploegen hebben nog geen fatsoenlijke aanval op de mat gelegd en kansen zijn er dus ook nog niet geweest. Wat wel opvalt is dat het veld erg glad lijkt. Er zijn al meerdere spelers uitgegleden op het veld.

FOR-GRO | 1' Aftrap!

De bal rolt inmiddels in Sittard. Deze eredivisiezaterdag is officieel begonnen!

FOR-GRO | Mijlpalen

Twee jubilarissen bij FC Groningen vandaag en eentje bij Fortuna. Leandro Bacuna gaat zijn 450ste wedstrijd in het betaalde voetbal spelen. Dat hij naast FC Groningen onder meer voor Aston Villa, Reading, Cardiff City en Watford.

Romano Postema gaat zijn 100ste officiële duel voor FC Groningen afwerken, daarin scoorde hij 27 keer. Zijn enige uitdoelpunt in de eredivisie maakte hij op 18 december 2021 in een 4-2 nederlaag bij Heracles.

Aanvoerder Ivo Pinto gaat zijn 100ste officiële wedstrijd voor Fortuna Sittard spelen.

Reglementaire nederlaag Libië nadat Nigeriaanse spelers vast zaten op vliegveld

Nigeria heeft een 3-0 overwinning op Libië en drie cruciale punten gekregen voor hun geplande kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup eerder deze maand. De Nigerianen weigerden te spelen nadat de selectie een halve dag vastzaten op een afgelegen Libische luchthaven.

Nigeriaanse spelers en media spraken toentertijd van een "gijzelingssituatie." De selectie was vanuit Nigeria onderweg naar Benghazi in Libië, om een wedstrijd in de kwalificatie van de Afrika Cup te spelen. Tijdens de vlucht zou de Tunesische piloot op last van de Libische regering hebben moeten uitwijken naar een ander vliegveld meldde oud-Groningen-speler William Troost-Ekong op X.

De disciplinaire commissie van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft de wedstrijd omgezet in een overwinning voor Nigeria. Daardoor staan de Nigerianen op de rand van kwalificatie voor de Africa Cup van volgend jaar, omdat ze bovenaan groep D staan.

De opstelling van Fortuna Sittard

En dit is de opstelling van Fortuna Sittard. Ten opzichte van vorige week krijgen Mitchell Dijks en Ante Erceg een basisplaats.

Vaessen en Bacuna terug in basis FC Groningen

Etienne Vaessen en Leandro Bacuna keren terug in de basiself van FC Groningen. Vorige week werden beide spelers nog gepasseerd door trainer Dick Lukkien omdat ze zich allebei hadden verslapen. Daardoor verschenen de twee te laat op de club.

Vandaag mogen ze gewoon weer beginnen.

'United werkt aan lijst met opvolgers Ten Hag'

Manchester United werkt achter de rug van Erik ten Hag om aan een opvolger, zo meldt de Engelse krant Daily Mail. Ten Hag staat al een tijdje onder druk bij de Engelse topclub. De resultaten blijven uit en Manchester United is terug te vinden op een 12de plaats op de ranglijst.

Volgens de Daily Mail wordt er onder andere gedacht aan Barcelona-icoon Xavi Hernandez. Maar ook Edin Terzic (voormalig Dortmund-trainer) en Thomas Frank (Brentford) worden in verband gebracht met de baan.

Zondag speelt Ten Hag met Manchester United tegen West Ham United.

Erik ten Hag

Motiveren voor PEC lastig: 'Amateurdenken'

Wie gaan het middenveld vormen bij PSV vanavond nu Jerdy Schouten en Joey Veerman met blessures ontbreken. Het lijkt het logisch dat Bosz verdergaat met het middenveld Tillman, Saibari en Til, maar dat wilde de trainer vrijdag op de persconferentie nog niet bevestigen.

"We hebben meer mogelijkheden op het middenveld en ook nog mogelijkheden om met andere jongens te schuiven."

Het is dus nog niet duidelijk wie er tegen PEC speelt. Toch een hele andere tegenstander dan Juventus of Paris Saint-Germain. Maar volgens Bosz hoeft niemand te twijfelen over de motivatie van zijn ploeg.

"PEC speelde uit bij FC Twente 1-1. Dan hoef ik ze echt niet te motiveren. Dat het de nummer 1 tegen de nummer 15 op de ranglijst is? Dat is echt amateurdenken."

Peter Bosz

Het programma voor speelronde tien en de stand

  • NOS
    Het programma voor speelronde 10
  • NOS
    Stand eredivisie

Even terug naar gisterenavond: Almere City verslaat NEC

Even terug naar gisterenavond. Almere City boekte de eerste overwinning van het seizoen, dat gebeurde thuis tegen NEC. Verdediger Thomas Ouwejan zal met een vervelende nasmaak terugkijken op de wedstrijd, want de NEC-verdediger was de enige die trefzeker was, maar dat was wel in het verkeerde doel.

Bekijk de samenvatting van Almere City - NEC

Welkom!

Welkom!

De eredivisie dendert in volle vaart door. Na de wedstrijd tussen Almere City en NEC gisterenavond staan er vandaag vier wedstrijden op het programma. Zo neemt koploper PSV het op tegen PEC Zwolle en kan NAC Breda vanavond, bij winst op RKC Waalwijk, in punten gelijk komen met FC Twente.

Dat zou een enorme prestatie zijn voor de ploeg uit Breda, waar dit seizoen amper wat van verwacht werd.

Alles over de wedstrijden van vandaag, lees je in dit liveblog.

Veel leesplezier!