Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Sparta komt met knappe goal op voorsprong bij PSV • NAC-NEC biedt weinig spektakel

De eredivisie dendert in volle vaart door. Vanavond staan er drie wedstrijden op het programma. De belangrijkste vraag is: blijven PSV en FC Utrecht ongeslagen?

  • Tussenstand NAC-NEC: 0-0
  • Tussenstand PSV-Sparta Rotterdam: 0-1
  • FC Utrecht-RKC Waalwijk (21.00 uur)

PSV-SPA | 18' Lang is weer gaan zitten

Noa Lang is weer gaan zitten. Zo te zien is er op het veld niks aan de hand. Zou het dan een verplichte warming-up zijn voor Lang, die te kampen heeft gehad met veel blessures.

PSV-SPA | 10' GOAL! Lauritsen schiet Sparta op voorsprong

GOAL! Sparta doet het uitstekend in de openingsfase. Een geweldige tegenaanval van de Rotterdammers levert de 0-1 op. Arno Verschueren en Tobias Lauritsen weten elkaar makkelijk te vinden en laatstgenoemde laat doelman Benítez kansloos in de korte hoek.

Het is een heel goed uitgespeelde aanval.

PSV-SPA | 7' Lang gaat nu al warmlopen

Noa Lang moet nu al gaan warmlopen. We zijn amper zeven minuten onderweg en Peter Bosz stuurt de vleugelaanvaller al naar buiten voor een warming-up.

Is er wat aan de hand met Tillman of Perisic?

PSV-SPA | 3' Eerste kans voor Sparta!

En de eerste kans is voor Sparta. Het is Mohamed Nassoh die het eerste schot lost. De inzet van de geboren Eindhovenaar gaat maar net naast.

Voor Nassoh is het een bijzondere wedstrijd, hij speelde maar liefst 106 wedstrijden voor Jong PSV.

PSV-SPA | 1' We zijn begonnen!

Het eerste fluitsignaal van Danny Makkelie heeft geklonken. PSV-Sparta is begonnen in Eindhoven.

Ivan Perisic toont zich vandaag voor het eerst (voetballend) aan het publiek in Eindhoven en dat lokt publiek.

Fans van Perisic

NAC-NEC | 54' Halve omhaal van Mol

Weer een kansje voor NAC, dat nog altijd sterker is in dit duel. Een voorzet komt achter Mol terecht, maar de jongeling besluit dan met een halve omhaal er nog wat van te maken. Mol raakt de bal, maar niet hard genoeg.

Roefs kan opvangen.

PSV-SPA | Even bijpraten, we gaan zo beginnen

Peter Bosz en Jeroen Rijsdijk kunnen nu nog lachen, ze praten even bij met elkaar. Over een minuut of vijf gaat de wedstrijd tussen PSV en Sparta dan ook daadwerkelijk beginnen. Kan PSV ook wedstrijd acht winnen?

Bosz en Rijsdijk

NAC-NEC | 46' We zijn weer begonnen!

De tweede helft is weer begonnen. NAC en NEC moeten er een veel betere tweede helft van gaan maken, wil het publiek zich nog gaan vermaken.

UTR-RKC | Nog geen Ihattaren in de basis

FC Utrecht en RKC nemen het vanaf 21.00 uur tegen elkaar op in de Galgenwaard. RKC is nog altijd op zoek naar het eerste punt in deze competitie. Mohamed Ihattaren moet de ploeg van Henk Fraser daarbij gaan helpen, maar vanavond doet hij dat nog niet vanaf de eerste minuut. Ihattaren zit nog op de bank.

Daarnaast is er een keeperswissel bij de Waalwijkers. Yannick van Osch neemt het stokje over van Jeroen Houwen, die gepasseerd is.

Bij FC Utrecht is er één opvallende wijziging. Victor Jensen speelt in plaats van Jens Toornstra.

NAC-NEC | 45' Rust!

Rust! Het was behoorlijk matig in deze eerste helft. 0-0 dus.

NAC-NEC | 43' Het is nog niet best

NAC is beter, speelt aanvallender en creëert iets wat op kansen lijkt, maar best is het nog allemaal niet. Dat kunnen we helemaal stellen van het spel dat NEC laat zien. Trainer Rogier Meijer staat aan de zijlijn te schreeuwen en te wijzen, maar zijn team lijkt de aanwijzingen amper op te volgen.

Zo vlak voor rust hebben we nog weinig echt leuke momenten gezien.

Rogier Meijer

NAC-NEC | 35' Roefs raakt Nuytinck

Oei! Daar ontsnapt NEC. Ómarsson wordt diep gestuurd en NEC-doelman Roefs doorziet dat. Hij komt ook zijn doel uit en wil de bal wegschieten voordat de IJslander ermee vandoor gaat. Uiteindelijk schiet Roefs de bal hard tegen zijn ploeggenoot Nuytinck aan. De bal ketst terug, maar wel naast het NEC-doel.

Het was wel een moment van opleving in het stadion.

PSV-SPA | En de opstelling van Sparta Rotterdam

En daar is de opstelling van Sparta. Deze elf namen gaan straks proberen in Eindhoven PSV de eerste punten van dit seizoen af te snoepen.

NAC-NEC | 27' NAC komt los

NAC komt los. Leo Sauer geeft nu een bal voor en Lars Mol komt voor zijn man en kopt. Maar de middenvelder kopt wel over.

Er is nog niks aan de hand voor NEC, maar de ploeg moet snel wat verbetering laten zien, wil het hier resultaat halen.

NAC-NEC | 23' Eindelijk een poging op doel!

Het heeft 23 minuten geduurd, maar het eerste schot op doel is een feit. Saná Fernandes schiet vanaf een metertje of twintig en maakt het Roefs nog een klein beetje lastig. Maar de doelman van NEC en Jong Oranje kan in twee instanties de bal onder controle krijgen.

Saná Fernandes

NAC-NEC | 15' NAC bijt van zich af, maar nog geen grote kansen

NAC is feller aan het duel begonnen dan NEC, maar de thuisploeg heeft nog geen kans kunnen creëren. Dat laatste geldt ook voor NEC, dus de openingsfase blijft daardoor vrij saai.

De ruim 18.000 toeschouwers in het Rat Verlegh-stadion worden dus nog niet echt vermaakt.

NAC-NEC | 8' Schöne de eerste speler die 400 keer start in eredivisie

Een bijzondere mijlpaal voor Lasse Schöne vandaag. Hij start voor de 400ste keer in de basis in de eredivisie.

De Deen speelt vandaag zijn 201ste wedstrijd voor de Nijmeegse club. Precies evenveel wedstrijden speelde hij in het verleden ook voor Ajax. Dat waren dus niet allemaal basisplaatsen.

PSV-SPA | De opstelling van PSV is bekend, geen Schouten en Bakayoko

De opstelling van PSV is ook bekend. Daarin valt op dat Mauro Junior de plek van Jerdy Schouten overneemt op het middenveld. Daardoor krijgt Ledezma de kans op de backpositie. Schouten is vermoeid en slaat deze wedstrijd over.

Ook is er weer een basisplaats voor Ivan Perisic. Daardoor zit Johan Bakayoko weer op de bank bij de ploeg van Peter Bosz.

NAC-NEC | 1' We gaan beginnen!

We gaan beginnen in Breda. NAC en NEC hebben allebei de punten keihard nodig. Voor NAC zou het helemaal fijn zijn om de onrust wat weg te halen uit Breda. Of dat gaat lukken, zien we de komende 90 minuten.

NAC-NEC

Roefs weer onder de lat bij NEC

Robin Roefs staat weer onder de lat bij NEC, net als in de laatste wedstrijd tegen Feyenoord. Hij en doelman Stijn van Gassel wisselden dit seizoen de wedstrijden in het doel af. Maar dat kwam met name door een blessure van Roefs. De NEC-keeper is overigens ook weer opgeroepen voor Jong Oranje.

Lukt het hem om voor de derde keer dit seizoen de 'nul' te houden? Overigens speelt Roefs vanavond in het roze om aandacht te vragen voor Pink Ribbon.

Robin Roefs

'Garbett en Oldrup Jensen uit selectie gezet'

Het rommelt behoorlijk bij NAC Breda. Matthew Garbett en Fredrik Oldrup Jensen zitten vandaag niet bij de selectie voor de wedstrijd tegen NEC. Volgens VI zijn de twee uit selectie gezet.

Garbett

De opstelling van NAC, flink wat wijzigingen

De opstelling van NAC is ook bekend. Trainer Carl Hoefkens heeft flink ingegrepen na de 1-0 nederlaag van zijn ploeg bij FC Twente. Ten opzichte van die wedstrijd staan er vandaag vijf nieuwe namen in de basis.

Clint Leemans, Boy Kemper, Elías Már Ómarsson, Paolo Fernandes en Lars Mol mogen het vandaag van Hoefkens vanaf de aftrap proberen.

De opstelling van NEC is er, Ogawa is fit genoeg

De opstelling van NEC is daar. Koki Ogawa blijkt fit genoeg om mee te kunnen spelen in de uitwedstrijd bij NAC. Schöne krijgt een basisplaats, nu Proper geblesseerd is aan zijn schouder. Vito van Crooij zit voor het eerst op de bank, hij kan zijn debuut maken voor de Nijmegenaren.

34 keer NAC-NEC, NAC in het voordeel

34 keer eerder werd NAC-NEC gespeeld. En van al die edities won NAC er het meest (13). De Nijmegenaren wisten maar acht keer te winnen. De laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 2007/2008, toen NEC de overwinning te danken had aan Jeremain Lens, de aanvaller maakte twee treffers in de 1-3 overwinning.

De laatste zes edities wonnen de Bredanaars. Het is alleen de vraag of de ploeg van Carl Hoefkens vandaag ook de zevende achtereenvolgende editie kan winnen. NAC verloor vier van zijn laatste vijf wedstrijden. NEC daarentegen pakte ook maar één punt uit de laatste drie wedstrijden.

Jan van den Bergh juicht na zijn treffer tegen Ajax

Matteo Dams, de grootste verrassing van PSV dit seizoen

Matteo Dams is de grootste verrassing van PSV in de eerste maanden van het seizoen. De pas 20-jarige Belg maakt als linksback indruk met zijn onverstoorbare spel en is momenteel niet uit het basiselftal van de landskampioen weg te denken. Vanavond staat de back vermoedelijk gewoon weer in de basis tegen Sparta.

Dat verbaast ook zijn trainer, zo gaf Bosz afgelopen dinsdag aan. "Hij zou eigenlijk gister tegen Helmond Sport moeten voetballen (met Jong PSV, red.), maar het is alsof hij al jaren Champions League speelt", bewierookte PSV-trainer Peter Bosz afgelopen dinsdag het optreden van Dams na de thuiswedstrijd tegen Sporting Portugal (1-1).

Matteo Dams

Japanners zijn twijfelgevallen bij NEC

De Japanners Koki Ogawa en Kodai Sasno zijn twijfelgevallen bij NEC. Ogawa trainde vrijdag zelfs los van de groep, volgens trainer Rogier Meijer had de spits 'wat last'. Mocht Ogawa niet mee kunnen doen bij de Nijmeegse ploeg, dan mist het team van Rogier Meijer toch één van zijn topscorers.

Samen met Rober González is de Japanner de clubtopscorer met twee doelpunten. Sano, die vorig seizoen goed was voor vijf treffers, heeft pas één keer gescoord.

De derde Japanse NEC'er, Kento Shiogai, is sowieso wel beschikbaar.

Koki Ogawa

Willem II in de top vijf van de eredivisie

Door de drie punten van Willem II gisterenavond komen de Tilburgers nu in de top vijf van de eredivisie terecht. Hoewel de stand pas na 34 speelrondes definitief wordt opgemaakt, zullen ze in Tilburg toch wel wat foto's van Teletekst hebben gemaakt. Dit is toch een knappe prestatie van de gepromoveerde ploeg.

Hieronder hebben we ook meteen het programma voor de rest van dit weekend. Welke ploegen weten nog te stijgen op de ranglijst?

  • NOS
    Het programma in speelronde 8 in de eredivisie
  • NOS
    De stand in de eredivisie op 5 oktober

Even terug naar gisterenavond: Willem II wint bij Almere City

Verdiend was de zege van Willem II op bezoek bij Almere City vrijdagavond moeilijk te noemen, maar de schoonheid van de enige treffer maakte veel goed. De Tilburgers creëerden nauwelijks een kans maar schrijven met dank aan de linkervoet van Amar Fatah toch drie punten bij.

Bekijk de samenvatting van Almere City - Willem II

Het mag weer: NAK-NEK

Voor het eerst sinds mei 2021 mag het weer: NAK-NEK. Als NAC en NEC (met een 'c' natuurlijk) tegenover elkaar staan, dan gedogen de voetbalfans toch voor heel even dat we deze clubnamen even met een 'k' uitspreken. Vanavond is dat dan zover, om 18.45 uur wordt er afgetrapt in Breda.

Bij die wedstrijd gaan de gedachten toch wel even terug naar die avond in mei, waarin NEC promotie naar de eredivisie wist veilig te stellen (zie foto). Dat lukte NAC pas het vorige seizoen.

Maar er gebeurt meer in de eredivisie vandaag. Zo staat om 20.00 uur de wedstrijd gepland tussen PSV en Sparta Rotterdam en een uurtje later de wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC. Op deze avond proberen PSV en FC Utrecht natuurlijk ook de ongeslagen status te behouden. Daarnaast verspeelde de Eindhovense ploeg in de eredivisie nog geen enkel punt.

Er staat dus genoeg op het spel vanavond. En wij houden je in dit liveblog op de hoogte van al het voetbalgeweld.

Veel plezier!

Bart van Rooij viert de promotie van NEC bij NAC