Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Israël roept inwoners zuidelijk Beiroet op te vertrekken • Giro 716 open voor noodhulp

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Israël roept inwoners op zuidelijk Beiroet te verlaten
  • Zeker 18 doden bij Israëlische luchtaanvallen op Westelijke Jordaanoever

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Giro 716 open voor noodhulp

Het Rode Kruis opent Giro 716 voor noodhulp aan het Midden-Oosten. De hulporganisatie zamelt geld in voor voedsel, water en medische zorg aan mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië.

"Burgers, waaronder veel kinderen, lijden onder geweld, zijn op de vlucht geslagen of worden al maandenlang gegijzeld. Onze hulpverleners zetten zich, met gevaar voor eigen leven, in om deze mensen te helpen. Maar de behoefte aan hulp is groter dan ooit."

Het Rode Kruis benadrukt dat het geen partij kiest in conflictsituaties. "Miljoenen mensen hebben hulp nodig", zegt directeur Harm Goossens. "Al eerder haalden we geld op voor de hulp in Gaza, Israël en de Westelijke Jordaanoever, maar nu openen we een gironummer voor alle getroffen gebieden in het Midden-Oosten."

Het is de tweede inzamelingsactie die de hulporganisatie begint in een week: maandag werd giro 661 geopend vanwege het recordaantal natuurrampen dat dit jaar al heeft plaatsgevonden. Volgens de een woordvoerder waren er in 2024 nu al 80 geteld, terwijl er vorig jaar in totaal zestig waren.

Meerdere doden bij Israëlische aanvallen op Gazastrook

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt meerdere dodelijke slachtoffers na luchtaanvallen op Khan Younis en Deir-al-Balah in de Gazastrook. Volgens het persbureau vielen er drie doden bij een een aanval op een huis in Deir-al-Balah. Een onbekend aantal anderen raakte gewond.

Ook in Khan Younis ging het om een aanval op een huis waarbij doden vielen, meldt Wafa.

Israël roept inwoners op zuidelijk Beiroet te verlaten

Het Israëlische leger heeft inwoners van het zuidelijke gedeelte van Beiroet opgeroepen het gebied te verlaten. Gisteravond meldden Libanese media al Israëlische aanvallen op de Libanese hoofdstad. De aanvallen zouden hebben plaatsgevonden vlak bij het vliegveld van Beiroet. Daar was rook te zien was en was het geluid van straaljagers te horen, citeert persbureau Reuters een anonieme bron binnen het Libanese ministerie van Transport.

Israël heeft de meest recente aanval op Beiroet niet bevestigd. De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde op basis van Israëlische veiligheidsbronnen dat het doelwit van de aanval Hashem Safi al-Din zou zijn. Hij zou mogelijk de opvolger van Hezbollah-leider Nasrallah zijn, die vorige week werd gedood in Beiroet. Hezbollah heeft zich niet uitgelaten over de meest recente aanvallen.

VN-gezant Jeanine Hennis spreekt op X over Beiroet als "een normaal levendige hoofdstad verlamd door angst". Ze zegt dat het leven in de stad wordt onderbroken door het onophoudelijke geluid van drones, vliegtuigen en aanvallen.

Rook boven Beiroet na de aanvallen van gisteravond

Zeker 18 doden bij Israëlische luchtaanvallen op Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Tulkarm zijn zeker achttien doden gevallen, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. De Israëlische luchtmacht heeft de aanval met gevechtsvliegtuigen bevestigd. Volgens het leger is bij de luchtaanvallen Hamas-commandant Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi gedood. Hij was volgens het leger het hoofd van een plaatselijk Hamas-netwerk en verantwoordelijk voor onder meer het plannen van een bomaanslag met een auto vorige maand.

Israël voert vaker aanvallen uit op de Westelijke Jordaanoever, maar doet dit zelden door gevechtsvliegtuigen in te zetten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van drones of helikopters.

Welkom

Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.