CL/eredivisieblog

Historische avond voor Celtic • Blunder Girona-keeper zorgt voor winst PSG

Een goedgevulde voetbalavond met een inhaalduel in de eredivisie en een nieuwe serie wedstrijden in de vernieuwde opzet van de Champions League.

• AFGELOPEN (19.45 uur, CL): Bologna - Sjachtar Donetsk (0-0) en Sparta Praag - RB Salzburg (3-0)
  • AFGELOPEN (20.00 uur, eredivisie): Ajax - Fortuna Sittard (5-0)
  • AFGELOPEN PSG - Girona (1-0), Club Brugge - Borussia Dortmund (0-3), Celtic - Slovan Bratislava (5-1) en Manchester City - Internazionale (0-0)

Tik op het belletje om op de hoogte te blijven.

liveblog gesloten

Tot morgen!

De avond was minder doelpuntrijk dan gisteren, maar desondanks was het ook vandaag geen verkeerde voetbalavond.

Het is morgen aan Feyenoord om de Nederlandse eer hoog te houden.

Tot morgen!

Reacties na Ajax - Fortuna Sittard

De reacties van Fortuna-trainer Danny Buijs en zijn Ajax-collega Francesco Farioli na Ajax-Fortuna Sittard (5-0).

Wout Weghorst kijkt terug op zijn debuut en Davy Klaassen op zijn 'nieuwe' rentree.

De stand op het moment

Na twee van de drie avonden is dit de stand. De rest van de wedstrijden van speelronde 1 wordt morgen gespeeld.

Feyenoord speelt om 18.45 uur tegen Bayer 04 Leverkusen.

• Celtic - Slovan Bratislava (5-1)
  • Manchester City - Internazionale (0-0)

PSG heeft blunder nodig om te winnen

Girona hield lang stand, maar moest in de slotfase toch capituleren. De blunder van Girona-keeper Gazzaniga doet de Spanjaarden de das om. Het wordt 1-0.

Club Brugge weert zich kranig, maar verliest toch van Dortmund

De Belgen hebben het niet gek gedaan vanavond. Toch staan ze met lege handen. Ze verliezen met 0-3 van een effectief Borussia Dortmund.

City en Inter houden elkaar in evenwicht

De wedstrijd tussen Manchester City en Internazionale is in 0-0 geëindigd.

CLU - DOR | 90+5' DOELPUNT DORTMUND

Borussia Dortmund loopt nog verder uit. Guirassy benut een penalty. Het voelt wat geflatteerd, maar wat geeft het voor de Duitsers. Voor het doelsaldo is dit mooi meegenomen.

CLU - DOR (0-3)

Celtic boekt historische zege

Het is afgelopen op Celtic Park. De thuisploeg boekt een 5-1 zege op Slovan Bratislava. De Schotten kunnen hun geluk niet op en schreeuwen het uit.

PSG - GIR | 90' DOELPUNT PSG

Wat een blunder van Girona-keeper Gazzaniga. De balt rolt langzaam tussen zijn benen door. Nuno Mendes krijgt het doelpunt op zijn naam.

PSG - GIR (1-0)

CEL - SLO | 86' DOELPUNT CELTIC

Een historische avond in Glasgow. Celtic is op weg om de grootste zege ooit in de Champions League te boeken. Tot nu tot is 3-0 de beste uitslag. Nu staat het 5-1 door een doelpunt van Idah.

CEL - SLO (5-1)

CLU - DOR | 86' DOELPUNT DORTMUND

Gittens is de man van de avond bij Dortmund. Hij maakt zijn tweede doelpunt van de avond. De Engelsman gooit er een schaar uit en schiet raak.

CLU - DOR (0-2)

PSG - GIR | 83' Levensgrote kans PSG

Het is zeker geen saaie 0-0 tot nu toe in Parijs. De thuisploeg creëert kansen en Kolo Muani kreeg zojuist de grootste. Hij draait weg bij een verdediger, maar schiet van dichtbij naast.

PSG - GIR (0-0)

CLU - DOR | 76' DOELPUNT DORTMUND

De Duitsers komen tegen de verhouding op voorsprong. Invaller Gittens schiet en via meerdere Club Brugge-lichamen verdwijnt de bal in het doel.

Geluk voor de Duitsers dus of juist pech voor de Belgen... het is net hoe je het bekijkt.

CLU - DOR (0-1)

MCI - INT | 75' Invalbeurt Dumfries

Denzel Dumfries is in het veld gekomen voor Matteo Darmian.

MCI - INT (0-0)

CEL - SLO | 70' DOELPUNT CELTIC

De score loopt weer op in Glasgow. Maeda vergroot de marge.

CEL - SLO (4-1)

Samenvatting Ajax - Fortuna Sittard

Bekijk de samenvatting van Ajax - Fortuna Sittard

Van de Beek en Malen eruit

Bij Girona heeft Van de Beek het veld verlaten. Zijn club Girona houdt PSG nog steeds op 0-0.

Malen moet het veld ruimen bij Dortmund, dat het niet makkelijk heeft tegen het kansen creërende Club Brugge.

CLU - DOR (0-0)

CEL - SLO | 62' DOELPUNT SLOVAN BRATISLAVA

Het is niet al goud wat er blinkt voor Celtic. Slovan doet wat terug. Wimmer scoort op fraaie wijze.

CEL - SLO (3-1)

CEL - SLO | 59' DOELPUNT CELTIC

Voor doelpunten vanavond moeten we in Praag of Glasgow zijn. Celtic komt op 3-0 door een benutte penalty van Engels.

CEL - SLO (3-0)

MCI - INT | 56' De Bruyne in rust gewisseld

De tweede helft bij Manchester City en Inter is alweer ruim tien minuten onderweg. Gescoord is er nog steeds niet.

Wel is Kevin de Bruyne na rust niet meer teruggekeerd op het veld, omdat hij niet okselfris is.

CEL - SLO | 47' DOELPUNT CELTIC

Celtic verdubbelt de voorsprong. Furuhashi scoort.

CEL - SLO (2-0)

Ajax boekt ruime zege op Fortuna Sittard

Het blijft bij 5-0 in Amsterdam. Ajax kende geen problemen met Fortuna Sittard, dat een hele helft met tien man speelde.

Het is de wedstrijd van de terugkeer van Klaassen en het debuut van Weghorst, die overigens niet tot scoren kwamen.

AJA - FOR | 88' DOELPUNT AJAX

Akpom pikt zijn doelpunt ook nog mee. Hij begon aan de wedstrijd als spits, maar speelt na de entree van Weghorst meer vanaf links. Dat weerhoudt de Engelsman er niet van om dicht bij het doel raak te schieten.

AJA - FOR (5-0)

Rust in Europa

Het is qua doelpunten erg rustig op de Europese velden. Alleen Celtic is tot scoren gekomen.

Ruststanden:

• PSG - Girona (0-0)
  • Club Brugge - Borussia Dortmund (0-0),
  • Celtic - Slovan Bratislava (1-0)

AJA - FOR | 78' Kopbal Akpom

Akpom kopt de bal hard recht in de handen van Branderhorst. Weghorst had graag gezien dat de voorzet van Van den Boomen wat harder was geweest, zodat-ie op zijn hoofd terecht was gekomen.

AJA - FOR (4-0)

AJA - FOR | 71' DOELPUNT AJAX

Een opmerkelijke goal. Rensch duikt na een steekbal van Godts op voor het doel van Fortuna-doelman Branderhorst, die denkt dat Rensch voor gaat geven. De keeper maakt dus een stapje en Rensch schiet de bal juist daar waar Branderhorst wegstapt.

AJA - FOR | 65' Debuut Weghorst

Weer een open doekje in de Johan Cruijff Arena. Wout Weghorst maakt zijn debuut in het shirt van Ajax. Wederom kan het Amsterdamse publiek joelen.

AJA - FOR (3-0)

CEL - SLO | 17' DOELPUNT CELTIC

Door alle gebeurtenissen in Amsterdam, was de blik even niet gericht op Schotland. En dat had wel gemoeten, want Celtic is op voorsprong gekomen tegen Slovan Bratislava.

Scales is de doelpuntenmaker.

CEL - SLO (1-0)

AJA - FOR | 59' Groot applaus voor Klaassen

De handjes kunnen opnieuw op elkaar in de Johan Cruijff Arena. Davy Klaassen maakt voor de tweede keer in zijn carrière zijn rentree bij Ajax. Het publiek wil dat weten ook en zingt hem luidkeels toe.

AJA - FOR | 58' DOELPUNT AJAX

Taylor geeft de bal diep op Akpom, die vervolgens Baas bedient. Het hoofd van de verdediger is het eindstation van aanval.

Fortuna heeft in de tweede helft niets meer in te brengen. Ajax hielp even hiervoor nog een makkelijk toegekende indirecte vrije trap om zeep.

BRU - DOR | 12' Dortmund met Malen in Brugge

Malen staat in de spits bij Borussia Dortmund, dat op bezoek gaat bij Club Brugge. Bij de Belgen is Björn Meijer nog geblesseerd.

BRU - DOR (0-0)

PSG - GIR | 6' Leuk potje voor Van de Beek

Van de Beek staat in de basis bij Girona, dat in Parijs speelt tegen Paris Saint-Germain. Blind en Danjuma zitten op de bank. Misehouy is er niet bij.

PSG - Girona (0-0)

AJA - FOR | Ajax begint met Rugani aan tweede helft

Ajax is aan de tweede helft begonnen met Rugani. De Italiaan is de vervanger van de in de kleedkamer achtergebleven Sutalo en maakt zijn debuut in de eredivisie.

AJA - FOR (2-0)

Inter op zoek naar revanche na CL-finale van 2023

Manchester City - Internazionale is een van de wedstrijden die zo gaat beginnen. Het is een herhaling van de finale van de Champions League van 2023. Toen won City met 1-0, dankzij een goal van Rodri.

De Spanjaard doet nu opnieuw mee. Dit geldt niet voor de geblesseerde Nederlander Nathan Aké.

Denzel Dumfries en Stefan de Vrij zitten bij Inter op de bank.

Bologna en Sjachtar delen punten

Dallinga heeft niet voor een doorbraak in de wedstrijd kunnen zorgen. De stand aan het begin van de wedstrijd is tevens de einduitslag bij Bologna - Sjachtar Donetsk (0-0).

Rust in Amsterdam

Ajax gaat met een comfortabel gevoel pauze houden. Het heeft na de tweede goal weinig meer te duchten van Fortuna, dat vlak voor rust ook nog eens een rode kaart krijgt.

AJA - FOR | 45+2' Rode kaart Fortuna

Guth haalt de doorgebroken Akpom neer. Scheidsrechter Van den Kerkhof kan niets anders dan een rode kaart geven aan de verdediger van Fortuna.

AJA - FOR | 42' Peterson geblesseerd, gejuich voor Klaassen

Bij Fortuna Sittard is Peterson met een hamstringblessure uitgevallen. De Ajax-supporters zijn vooral bezig met de warmlopende Klaassen, die toegejuicht wordt.

Intussen komt Ajax op het veld niet in de problemen.

Sparta Praag wint ruim van RB Salzburg

Het RB Salzburg van Pepijn Lijnders is ook in de tweede helft niet meer aan scoren toegekomen. Sparta Praag wel, waardoor de einduitslag 3-0 is.

Een mooie start voor de Tsjechiërs die voor het eerst in 21 jaar weer eens een wedstrijd in de Champions League winnen.

AJA - FOR | 32' Fortuna komt er niet uit

Na de tweede goal is Ajax heer en meester tegen Fortuna Sittard. De Limburgers komen in deze fase van de wedstrijd niet aan voetballen toch.

AJA - FOR | 24' DOELPUNT AJAX

Bertrand Traoré schuift oog-in-oog met Fortuna-doelman Branderhorst beheerst binnen. Fortuna staat dus vrij plotseling al vroeg in de wedstrijd met 2-0 achter.

AJA - FOR | 21' Halilovic schiet op de paal

De technisch begaafde middenvelder van Fortuna schiet van grote afstand op de paal. Ajax komt met de schrik vrij.

AJA - FOR (1-0)

AJA - FOR | 15' Kans Ajax

Godts met een fraaie dribbel en een schot voorlangs. Akpom kan er net niet bij.

Hoewel de Amsterdammers soms slordig zijn, spelen ze tot nu toe beter dan Fortuna.

BOL - SJA | 64' Dallinga komt erin

Daar is Thijs Dallinga. De 24-jarige Nederlandse spits, die sinds deze zomer in Italië speelt, moet ervoor zorgen dat de 0 bij Bologna van het scorebord gehaald kan worden.

BOL - SJA (0-0)

AJA - FOR | 9' DOELPUNT AJAX

Een goed begin voor de Amsterdammers. Taylor neemt de bal aan en schiet vervolgens van dichtbij goed binnen.

AJA - FOR | 6' Eerste mogelijkheid Ajax

Sutalo met een mooie lange bal op Akpom. De spits kan niet goed afdrukken.

AJA - FOR (0-0)

SPA - SAL | 58' DOELPUNT SPARTA PRAAG

De problemen voor de Nederlandse trainer Pepijn Lijnders worden steeds groter. Laçi maakt de derde Praagse treffer, waardoor Salzburg op een 3-0 achterstand staat.

SPA - SAL (3-0)

Ajax - Fortuna Sittard van start

Na de interlandperiode en de gestaakte wedstrijden speelt Ajax voor het eerst sinds 18 augustus een eredivisiewedstrijd. De wedstrijd is nu een minuutje bezig.

De bal beweegt weer in Bologna

De rust bij Bologna - Sjachtar Donetsk zit er ook weer op. De Nederlandse spits Thijs Dallinga blijft voorlopig nog even op de bank zitten bij de Italianen, die wel een doelpuntenmaker kunnen gebruiken.

Warming-up Weghorst

De Oranje-international kan vanavond zijn debuut maken voor Ajax.

Eerbetoon aan Fernando Ricksen

Het is precies 5 jaar geleden dat Fernando Ricksen op 43-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van ALS. Om hem te eren speelt Fortuna in een speciaal blauw shirt.

Dit komt doordat Ricksen ook ooit schitterde in het blauwe shirt van het Schotse Rangers uit Glasgow.

De shirts zijn ook te koop en een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting ALS.

In Praag rolt de bal weer

De tweede helft tussen Sparta Praag en RB Salzburg is begonnen.

SPA - SAL (2-0)

Geen spectaculaire eerste helft in Italië

Ook in Bologna kunnen de spelers aan de thee. De scheidsrechter trok maar liefst acht minuten extra tijd bij. Het is ondanks het flitsende begin nog geen spectaculair schouwspel, want er zijn nog geen treffers gevallen.

Bologna kreeg vlak voor rust nog wel een grote kans om te scoren.

Rust in Praag

Sparta Praag gaat de pauze in met een 2-0 voorsprong. Lijnders kan de rust gebruiken om een plan uit rollen, waardoor Salzburg terug kan komen in de wedstrijd.

SPA - SAL | 41' DOELPUNT SPARTA PRAAG

Olatunji schiet vanuit een moeilijke hoek raak uit de draai. Hoewel hij de bal niet vol raakt, is het toch een knappe goal. Een mooi begin voor de Tsjechen, die voor het eerst sinds 2005 in het hoofdtoernooi van de Champions League zitten (toen werd Sparta zonder overwinning laatste in een poule met Ajax).

Opstelling Fortuna

Fortuna leed zaterdag een nederlaag op bezoek bij NAC Breda (1-0). Verder is de ploeg van Danny Buijs bezig aan een goed seizoen. De club heeft zes punten na vier wedstrijden.

Hieronder de basisopstelling van de Limburgers:

SPA - SAL | 17' Doelpunt Salzburg afgekeurd

Yeo rondt beheerst af. Hij doet dit vanuit buitenspelpositie en dus gaat de treffer niet door.

SPA - SAL (1-0)

Opstelling Ajax: geen Brobbey, Akpom vervanger

Ondertussen is de opstelling van Ajax bekend geworden. Coach Farioli zei gisteren voor Brobbey te kiezen, maar dit plan gaat niet door. De spits is geblesseerd.

Akpom is zijn vervanger. Weghorst start dus op de bank. Net zoals de andere 'nieuwelingen' Rugani en Klaassen.

BOL - SJA | 3' Penalty Sjachtar gestopt

Ook op het andere veld gaat het gelijk los. Sjachtar krijgt een penalty, die simpel wordt gekeerd door Bologna-doelman Skorupski. Sudakov is de man die mist.

SPA - SAL | 2' GOAL SPARTA PRAAG

Daar is de eerste goal van de avond al. Kairinen tikt binnen en zet Sparta Praag op voorsprong. Dit betekent dat Lijnders al vroeg op achterstand staat met Salzburg.

De eerste twee wedstrijden begonnen

De twee 'kwart voor 7-wedstrijden' (Bologna - Sjachtar en Sparta Praag - RB Salzburg) zijn begonnen.

Pusic trainer van Sjachtar

De trainer van Sjachtar Donetsk is Marino Pusic. Hem kennen we als oud-speler van onder meer De Graafschap en Go Ahead Eagles en als voormalig assistent-trainer van AZ en Feyenoord en als trainer van FC Twente.

Bologna met Beukema

Bologna speelt over twintig minuten voor het eerst in de Champions League. Nederlander Sam Beukema heeft de eer dat hij voor de Italiaanse club tegen Sjachtar Donetsk in de basis mag beginnen. Landgenoot Thijs Dallinga start op de bank.

De Deen Jens Odgaard (voormalig speler van Heerenveen, RKC en AZ) zit ook op de bank.

Zo werkt de 'nieuwe' Champions League

Voor de degenen die onder een steen hebben geleefd of het nog steeds niet begrijp, hierbij nog een keer de uitleg van de nieuwe opzet van de Champions League.

Zo werkt de nieuwe opzet van de Champions League

'CL-debuut' voor Lijnders, als hoofdtrainer dan

De Nederlandse trainer Pepijn Lijnders maakt vanavond zijn debuut als hoofdtrainer in de Champions League. 'Zijn' RB Salzburg gaat op bezoek bij Sparta Praag, clubs die Feyenoord later dit toernooi nog tegenkomt.

Lijnders was eerst jarenlang assistent van Jürgen Klopp bij Liverpool en won het toernooi met die club in 2019.

Stand in Champions League

Gisteravond was de eerste Champions League-avond 'nieuwe stijl'. Waar we gewend zijn aan acht poules met vier clubs, is de eerste fase van de Champions League nu 1 grote competitie.

Dit is de stand tot nu toe:

Goedenavond

Goedenavond, een nieuwe Champions League-avond ligt voor ons. Omdat er voor de verandering ook op donderdag gespeeld wordt, staan er vanavond 'maar' 6 wedstrijden op het programma.

Er wordt ook gespeeld in de eredivisie. Ajax neemt het thuis op tegen Fortuna Sittard, een wedstrijd uit officieel de de derde speelronde.