Vuelta-blog
NOS WielrennenAangepast

Schokschouderende Castrillo wint Vuelta-etappe bij skistation

  • Etappe 12 over 137,4 kilometer van Ourense naar skistation Manzaneda
  • Alle tijdverschillen tijdens en na de etappe vind je hier.

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

De samenvatting, tot morgen!

Castrillo schrijft met rouwband om de arm geschiedenis in Vuelta

De etappe van vrijdag

Kijken we alvast met een schuin oog naar morgen. De renners trekken dan dwars door Galicië over 175,6 kilometer van Lugo naar de Puerto de Ancares.

En dus sluiten we weer af met een prachtige aankomst bergop. Een bestijging van 7,5 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3 procent.

Maar zoals altijd in Spanje, zit er een addertje onder het gras. De eerste 2 kilometer zijn praktisch vals plat. En dus is de klim toch wel een flink stuk zwaarder dan je zou vermoeden als je puur naar het gemiddelde percentage kijkt.

Na kilometer drie komt de beklimming niet meer onder de 10 procent vandaan. En op 1,5 kilometer van de top krijgen de renners percentages van 13,5 en 14,5 voor de kiezen.

Kortom, klimmen en genieten geblazen.

Zwoegende Castrillo schrijft geschiedenis in Vuelta en eert overleden oprichter

Pablo Castrillo heeft geschiedenis geschreven. Uitgerekend op de dag dat oprichter Manolo Azcona van de voorlopers van zijn ploeg Kern Pharma overleed, won de 23-jarige Spanjaard de twaalfde etappe in de Vuelta.

De ritzege is de eerste voor zijn ploeg in een grote ronde, voor Castrillo is het zelfs de eerste profzege.

Lees hieronder ons wedstrijdverslag:

Top 10 etappe 12

Samen eindigen de 10 avonturiers in de top 10 van deze twaalfde etappe.

Castrillo: 'Het is ongelofelijk'

"Het is ongelofelijk. Deze is voor mijn ploeg, voor de jongens", reageert Pablo Castrillo na afloop. "Ik zat in een kopgroep met ongelofelijk sterke jongens. Ik was erg nerveus voor de finale. Maar ik besloot aan te vallen op het vlakke stuk. Ik zag dat ze aarzelden. Ik wilde eigenlijk pas op 7 kilometer aangaan, maar ik moest het al doen op 10 kilometer. Gelukkig resulteerde het in winst."

Geen vuurwerk

Skjelmose komt als eerste van het peloton over de streep. Maar nee, geen vuurwerk meer bij de klassementsrenners. Ze krijgen allemaal dezelfde tijd bovenop de Manzaneda.

Maar goed, dat mag absoluut de pret niet drukken, want we hebben gewoon een prachtige finale gezien met een mooie kopgroep en een knappe winnaar. Zijn naam is Pablo Castrillo, 23 jaar. Met een vooroorlogse schokschouderende stijl.

Pablo Castrillo schrijft geschiedenis in de 12de etappe van de Vuelta.

Wachten op de sprint

Het zullen geen grote verschillen meer worden, met nog minder dan 1 km te gaan. De klassementsrenners zitten nog bij elkaar in het peloton.

Nu de beurt aan de klassementsrenners?

We zijn nog niet klaar, he. Nu het peloton nog, met de klassementsrenners. Wat kunnen we daar verwachten? Van bijvoorbeeld Primoz Roglic. Of Enric Mas? Zullen ze opnieuw de aanval verkiezen om seconden te pakken op leider O'Connor?

Castrillo wint!

Nog 200 meter. Zwalkend komt Pablo Castrillo naar de finish. Maar het lukt hem. De 23-jarige pakt de eerste WorldTour-overwinning voor zijn ploeg. Erg knap zeg.

Max Poole komt net te laat. Soler wordt derde. Schmid vierde. Narváez vijfde.

Vlak na de finish laat Castrillo de tranen van geluk lopen.

Nog 1 km | Castrilo naar de finish

Durven we het al te zeggen? Ze gaan er niet bij komen...

Castrillo, van de ploeg met een wildcard, Kern Pharma, is op weg naar zijn eerste profwinst.

Nog 2 km | Castrillo schokschouderend

En ja, hoor. Ze kijken te veel naar elkaar, daar achter Castrillo. Soler is er bijgekomen. Maar ze werken niet samen.

En dat is allemaal in het voordeel van Castrillo die schokschouderend doormaalt. Misschien wel op weg naar etappewinst.

Nog 4 km | Narváez heeft genoeg gezien

Narváez heeft genoeg gezien. Het gaat niet hard genoeg om Castrillo en Schmid bij te halen. En dus knalt hij ervandoor. Hij krijgt Max Poole mee.

En ze rijden eigenlijk vrij eenvoudig naar Schmid, die zich ook wel een beetje inhoudt. Hij zal zijn wagonnetje aanhaken achter Narváez en Poole.

Maar ze moeten niet naar elkaar gaan kijken. Ze hebben Castrillo nog niet bijgehaald.

Nog 5 km | Castrillo kijkt om

Oef, Castrillo gaat diep in het rood. De renner van Kern Pharma gooit een complete bidon met water over zijn hoofd. En hij kijkt een paar keer achterom met dat schuddende lijf. Ja, dat is geen goed teken. Schmid (Jayco) komt dichterbij.

Het heeft haast wat weg van Mollemalen, die tred van Castrillo.

Nog 6 km | Castrillo op 30 seconden

Castrillo heeft toch een mooi 30 seconden op zijn mede-vluchters gepakt. Alleen Zwitser Schmid lijkt nog bij de Spanjaard te kunnen komen.

Misschien kunnen ze dan kop-over-kop samenwerken.

Daarachter heeft Rodríguez opnieuw het kopwerk op zich genomen.

Nog 7 km | Castrillo stampt door

Castrillo is de haarspeldbocht om. Niet meer te zien. Hij stampt goed door zeg. Hij schudt heen en weer met dat lijf. Maar zal het genoeg zijn?

Schmid zwemt er daarachter, in zijn eentje.

Het is een secondenspel, van honderden meters verschil.

Nog 8 km | En weer een poging

En ja, als het pak weer bij elkaar komt, dan weet je dat een ander het opnieuw probeert. Ditmaal is het Castrillo.

Nu valt het toch echt stil bij de rest. En weer is het Soler die probeert erbij te komen. Hij krijgt Rodríguez in zijn wiel.

Maar Castrillo heeft, net als Verona net, nu zo'n 17 seconden bij elkaar gespaard.

Nog 10 km | Rodríguez op kop

Het is Rodríguez van Ineos die zich op kop zet om het gat - inmiddels al 17 seconden - te dichten. Dan zou Narváez, ploeggenoot van Rodríguez, het daarna moeten afmaken.

Hij krijgt hulp van die andere Spanjaard: Soler. En die poeft zo naar Verona toe. Knap zeg.

Nog 12 km | En dan nu Verona

En meteen daarna probeert ook Verona het eens. Hij krijgt heel even een gaatje, maar komt niet weg.

En dan nog eens! En dit is een stevige versnelling zeg. Even aarzelt de rest. Maar dan zien zij ook dat hij toch wel een aardig gat te pakken heeft. Iemand zal dat moeten dichten. Anders is de 31-jarige Spanjaard gezien.

Zou het dan toch? Gisteren werd Verona achtste. Max Poole en Narváez werden 3e en 4e, achter Quinten Hermans en Eddie Dunbar.

Nog 13 km | Soler opent het bal

Daar gaat Soler. De finale is geopend. Narváez gaat er achteraan. En ook Mauro Schmid. Waarna de groep weer bij elkaar komt.

Maar het bal is geopend. Zoveel is duidelijk.

Nog 17 km | Nu dan toch Poole, Narváez of Verona?

We gaan bijna beginnen aan die slotklim naar skistation Manzaneda.

We noemden ze al even: Poole, Narváez. Ze toonden gister al hun goede vorm in de kopgroep. Evenals Verona trouwens. Toen won Eddie Dunbar met een geweldig getimede uitbraak vlak voor de finish. Is het nu de beurt aan een van dit drietal?

Nog 35 km | Tussensprint

Mauri Vanseveant wint de tussensprint, voor wat het waard is. Want Van Aert is toch redelijk ongenaakbaar in het puntenklassement: 243 punten. Nummer twee Kaden Groves heeft er 162.

Van de kopgroep staat alleen Harold Tejada in de top 10 van het puntenklassement, maar ja, met 52 punten... daarmee kun je niet echt potten breken.

De kopgroep in de twaalfde etappe van de Vuelta

Nog 37 km | Kijken naar de slotklim

Net als gisteren zit het venijn in de staart van deze etappe. Terwijl de kopgroep mooi kop over kop in een treintje rijdt, werpen we eventjes een blik op de slotklim.

De renners gaan straks vanuit het dorpje Manzaneda 15,4 kilometer klimmen naar het gelijknamige skistation op 1488 meter hoogte.

Het gemiddelde stijginspercentage is 4,7 procent. Maar vergis je niet. Er ligt bijvoorbeeld 1,5 kilometer onder de top nog een steile strook van 12 procent.

Nog 54 km | Tejada op ruim 17 minuten van O'Connor

Inmiddels loopt de voorsprong van de kopgroep op naar, jawel, 9 minuten. Harold Tejada is de enige die 'dichtbij' rodetruidrager O'Connor staat. Op 17.32 minuten welteverstaan.

Maar zelfs met 9 minuten springt de Colombiaan nog niet de top 10 van het klassement binnen. De klassementsrenners voelen zich niet bedreigd - daarom krijgt de kopgroep ook zo'n ferme voorsprong.

Nog 59 km | Van Aert op doktersbezoek

Wout van Aert, de man in de groene puntentrui, zakt uit het peloton naar de dokterswagen. Hij laat zich behandelen aan de linker onderarm. Het lijkt erop dat een insect de renner van Visma te grazen heeft genomen. Want van een val hebben wij niks gehoord.

Nog 67 km | En dat zijn al 8 minuten

Minuut voor minuut loopt de koepgroep van 10 avonturiers uit op het peloton. Ze hebben inmiddels al 8 minuten voorsprong. Zo kunnen we ons wel opmaken op een ritzege van een van de vluchters. Maar wie wordt het? Max Poole liet gisteren al goede vorm zien. Maar ook Marc Soler en Jhonatan Narváez zijn sterke klanten voor de winst.

Nog 85 km | Narváez sluit zich aan bij negental

Inmiddels heeft puncher pur sang Jhonatan Narváez zich ook aangesloten. We hebben dus nu 10 avonturiers. En het gat is opgelopen tot ruim 5 minuten.

Laurens Huys en Michael Woods probeerden nog de oversteek te maken, maar ze zijn simpelweg te laat. Ze laten zich weer afzakken in het peloton. Kans verkeken.

Nog 88 km | Kopgroep krijgt zegen

Het peloton heeft de kopgroep zijn zegen gegeven. Het verschil is inmiddels in rap tempo opgelopen tot over de 3 minuten.

Die kopgroep is trouwens terug bij elkaar, Soler heeft zich weer even gekalmeerd.

Nog 94 km | Marc Soler schudt aan de boom

Marc Soler schudt even flink aan de boom in de kopgroep. Ongelofelijk zeg. Hij vindt het gat te klein met het peloton, dat is wel duidelijk. De Spanjaard poeft er even vandoor op een van de vele klimmetjes. Het is op en af, op en af. En we klimmen geleidelijk omhoog, tot we over 94 kilometer aankomen bij het skistation van Manzaneda.

Nog 97 km | Roglic heeft grootse plannen

Primoz Roglic, de nummer twee in het algemeen klassement op 3.16 minuten van Ben O'Connor, heeft grootse plannen deze etappe. Zijn ploeg houdt het verschil met de 9 vluchters kort.

En we zagen daar ook al even een speldenprikje van Roglic, vast en zeker om even te monsteren hoe de concurrentie erbij zit. Wie is er scherp, wie kan er mee?

Geniets stapt af

Kévin Geniets van Groupama-FDJ stapt af. De Luxemburgse kampioen kwam gisteren al als laatste over de finish, nog voor Van Eetvelt die dus ook niet meer van start ging vandaag. In de pittige openingsfase heeft Geniets nu besloten om zijn fiets langs de kant te zetten.

Nog 103 km | Negental voorop

Terug naar de koers. Een negental heeft zich losgemaakt van het peloton. Ze hebben 20 seconden. Maar echt veel meer ruimte krijgen ze vooralsnog niet.

We zien onder anderen Marc Soler, Oscar Rodriguez, Carlos Verona, Louis Meintjes en Max Poole.

Rodetruidrager O'Connor kritisch op wedstrijdjury

Tijd om nog even de rel van gisteren te bespreken. De wedstrijdjury van de Vuelta besloot om vier renners van Decathlon, de ploeg van rodetruidrager Ben O'Connor, te bestraffen met een gele kaart. De Franse formatie blokkeerde voorop in het peloton de weg zodat niet nog meer renners de oversteek konden maken naar de kopgroep.

Daardoor kwam Richard Carapaz ten val kwam. Er wordt zelfs gespeculeerd dat hij van de weg was geduwd, maar dat is op de beelden niet goed te zien.

O'Connor was het absoluut niet eens met de beslissing van de jury. De Australiër plaatste enkele kritische tweets op X, waarin hij zich richtte tot de UCI. De tweets zijn inmiddels verwijderd. Daarna verwijderde hij zelfs zijn hele X-account.

"Aan wat voor gevaarlijke actie hebben mijn teamgenoten de gele kaart verdiend?" vroeg hij zich af. "De weg werd door ons geblokkeerd zoals in elke koers na de ontsnapping. De gele kaart zou moeten worden toegepast bij gevaarlijk koersgedrag. Bijvoorbeeld als we voorin het peloton rijden en een renner komt in het grind voorbij. Creëer je dan geen gevaar, UCI?"

De ploegleider van Carapaz, Jonathan Vaughters, vond dat de renners van Decathlon wel degelijk blaam trof. "Ongelukken gebeuren in de koers, dat weten we allemaal. Het is nu eenmaal een zware sport. Maar dit was geen ongeluk", zei hij.

Nog 126 km | Inleidende beschietingen

Ook vandaag hopen renners weer weg te komen in de vroege vlucht. Drie renners openden het bal: Michael Woods (Isreal Premier Tech), Jesus Herrada (Cofidis) and Pau Miquel (Kern Pharma).

Daarna hebben al meer renners geprobeerd uit het peloton te demarreren. Ook Wout van Aert, na zo'n 10 kilometer.

Maar inmiddels is het pak weer bij elkaar.

Lennert Van Eetvelt niet meer van start

Nog even het nieuws van vanochtend: het Belgische talent Lennert Van Eetvelt is niet meer van start gegaan.

Gisteren kwam de kopman van Lotto-Dstny als voorlaatste over de finish. De renner heeft last van ademhalingsproblemen, zo luidt de medische verklaring van zijn ploeg.

"Lennert heeft te veel last van zijn longen en zal verder onderzocht worden in België. We wensen hem een spoedig herstel toe", aldus de ploeg op X.

Er zou geen sprake zijn van een coronabesmetting.

Lees ook het wedstrijdverslag van etappe 11 nog eens terug:

De etappe van gisteren

Eerst blikken we nog even terug op de etappe van gisteren. Een samenvatting van een onstuimige etappe met een onverwachte Ierse winnaar.

Dunbar verrast medevluchters met late aanval in 11de etappe Vuelta

Het profiel van de twaalfde etappe in de Vuelta.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Vuelta.

Benvido!

Benvido! Oftewel, welkom in het Galicisch. Welkom bij een nieuw Vuelta-liveblog.

De Ronde van Spanje start voor de derde dag op rij in deze Spaanse regio ten noorden van Portugal.

Na twee spectaculaire aanvalsritten is het weer klimmen geblazen. Althans, de 12de etappe is een korte, explosieve rit van 133 kilometer van Ourense naar de top van de Montaña de Manzaneda.

Die slotklim naar het skistation van Manzaneda (16 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,7 procent, maar met pieken tot 16 procent) is de enige geclassificeerde klim van de dag (eerste categorie).

Maar dat betekent niet dat er tot die tijd niet geklommen wordt. Sterker, de weg loopt in stijgende lijn met het profiel van een klassieke zaag. Kortom, klimmen, dalen, klimmen, dalen, klimmen, dalen en nog eens klimmen.

Het zou best kunnen dat er ook morgen een grote kopgroep gaat strijden om de ritzege. Maar dat we ook een strijd tussen de klassementsrenners gaan zien op de slotklim lijkt wel zeker.