Vuelta-blog
NOS WielrennenAangepast

Roglic: 'Ik had een kans en ging ervoor' • Almeida en Arensman verliezen veel tijd

Welkom in het liveblog van de achtste etappe van de Vuelta

Meldingen op je smartphone? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

¡Hasta mañana!

We houden ermee op hier in Cazorla, bij een temperatuur van 35 graden. Morgen is het weer een dag en dan is het peloton te vinden in de Sierra Nevada. En dat betekent: klimmen geblazen.

De negende etappe is 178, 2 kilometer lang en voert van Motril naar Granada. Met onderweg drie beklimmingen van de eerste categorie: de Alto de El Purche (8,9 kilometer à 7,6 procent) en twee keer de Alto de Hazallanas (7,1 kilometer à 9,5 procent).

De start is om 12.35 uur en we zijn er dan ook weer de hele dag bij met ons liveblog. Tot morgen!

Terugkijken: de ontknoping van de achtste etappe

Roglic boekt tweede ritzege in Vuelta en pakt weer tijd terug op O'Connor

Tijdverlies voor Almeida en Arensman

Ben O'Connor wist, mede dankzij hulp van zijn ploeggenoot Felix Gall, zijn verlies nog binnen de minuut te houden. Dat konden veel andere klassementsrenners niet zeggen.

Enric Mas, Mikel Landa en Antonio Tiberi wisten wel in het spoor te blijven van Roglic, maar nummer drie Joao Almeida verloor bijna 5 minuten. Titelverdediger Sepp Kuss kwam op 1.07 van Roglic binnen.

Thymen Arensman moest, net als gisteren, in de slotfase lossen uit het peloton en kwam op 14.40 van Roglic over de streep. Hij is nog wel de beste Nederlander in het algemeen klassement, maar staat inmiddels 48ste op 22.59.

Roglic geniet van ritzege, maar blijft voorzichtig

Primoz Roglic kan tevreden terugkijken op de achtste etappe, waarin hij zijn achterstand op rodetruidrager Ben O'Connor weer 56 seconden kleiner maakte.

"Het was heel zwaar en heel warm", reageerde de Sloveen na zijn ritzege. "Maar aan het einde van de rit was er toch een kans, en ik ging ervoor. Gelukkig had ik ook de benen."

Roglic finishte 46 seconden eerder dan O'Connor, maar blijft voorzichtig: "Ik geniet van deze dag, maar morgen verlies ik misschien wel weer tijd op hem. Ik ga in ieder geval mijn best doen, maar moet ook kijken hoe het met mijn lichaam gaat. Ik heb nog steeds wel last van mijn blessure."

De 34-jarige Sloveen viel afgelopen juli uit in de Tour de France na een val in de twaalfde etappe. Hij liep daarbij een breuk in de onderrug op, bleek later.

Primoz Roglic blaast tevreden uit na zijn etappezege

Verslag van de achtste etappe

Nog even rustig nalezen wat er vandaag allemaal in de Vuelta is gebeurd? Hier is het verslag van de etappe:

De nieuwe top tien

Ben O'Connor blijft drager van de rode trui, maar Primoz Roglic is weer dichterbij gekomen. Pakte de Sloveen gister nog 6 seconden, vandaag snoept hij 56 seconden van zijn achterstand af. Almeida verloor flink en is uit de top tien verdwenen.

Het verschil is nu nog 3.49. En Madrid is nog ver.

Bijna een minuut voor O'Connor

De rode trui van Ben O'Connor komt op 46 seconden van ritwinnaar Roglic over de streep. Inclusief de bonificatiesecondes verliest de Australiër dus bijna een minuut.

ROGLIC WINT DE ACHTSTE ETAPPE

Roglic is Mas de baas in de achtste etappe en pakt zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Landa wordt derde. Maar waar blijft O'Connor?

Nog 500 meter | Roglic of Mas?

Roglic en Mas rijden samen op kop, een van deze twee gaat de etappe winnen.

Nog 1 km | Roglic komt eraan

De rode trui van O'Connor gaart vandaag tijd verliezen op Roglic, zo lijkt het. De Sloveen slokt samen met Mas koploper Tejada op. O'Connor rijdt op achterstand en heeft het lastig.

Nog 2 km | Daar gaat Roglic weer

Roglic gaat opnieuw op de pedalen staan, maar Felix Gall helpt zijn ploeggenoot O'Connor weer in het wiel van de Sloveen.

Even later doet Roglic nog een poging, en nu kan O'Connor niet mee.

Nog 4 km | Roglic en O'Connor melden zich

Roglic rijdt nu op kop van het peloton, met de rode trui van O'Connor in zijn wiel. De Australiër kan de Sloveen vooralsnog prima volgen. Daarachter in het peloton was er overigens een valpartij, waarvan Vlasov het voornaamste slachtoffer lijkt.

Ze rijden 45 seconden achter het leidende duo Tejada en Lazkano. Vergallito rijdt daar nog vlak achter.

Nog 5 km | De slotklim!

De drie koplopers zijn begonnen aan de slotklim, 4,8 kilometer à 7,1 kilometer met een steil stuk van 12 procent meteen aan het begin.

Tejada gaat er meteen vandoor, Lazkano en Vergallito proberen te volgen.

Maar het peloton rijdt nu op 58 seconden.

Nog 8 km | Drie koplopers

Lazkano, Tejada en Vergallito hebben een gaatje van zo'n 15 seconden op Oomen, Schmid en Izagirre. Het peloton volgt op 1.40.

Het wordt dus nog spannend of het leidende trio het gaat redden als we straks gaan beginnen aan de slotklim naar finishplaats Cazorla.

Nog 12 km | Lazkano in de aanval

Lazkano gaat maar weer eens in de aanval. De Movistar-renner krijgt Tejada en Vergallito met zich mee. De anderen moeten passen. Le Berre reed sowieso al op achterstand en is inmiddels al bijna bij het peloton aangekomen.

De voorsprong van de koplopers loopt weer iets op: 1.57.

Nog 15 km | Valpartij in peloton

In het peloton gaan drie renners onderuit: Ciccone, Umba en Juaristi. De Italiaan blijft even zitten, hopelijk kan hij nog wel door.

De voorsprong van de zeven koplopers slinkt verder: nog maar 1.40.

Nog 18 km | Voorsprong zeven koplopers neemt af

Het gaat toch nog spannend worden voor de kopgroep. Het peloton maakt vaart, onder aanvoering van Israel-Premier Tech, en de voorsprong neemt snel af. Nog 2 minuten staat er op de klok.

De kopgroep is ondertussen de tussensprint in Peal de Becerro gepasseerd. Dat leverde geen spektakel op, Tejada passeerde de streep als eerste.

Achter het voortrazende peloton zien we Thymen Arensman overigens lossen, net als gisteren.

De kopgroep: Sam Oomen (Lidl-Trek), Harold Tejada (Astana), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Ion Izagirre (Cofidis), Oier Lazkano (Movistar) en Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels).

Nog 33 km | Rust tussen de olijfbomen

De aanval van Lazkano is afgeslagen en de rust keert weer even terug in de kopgroep, zo lijkt het, die nog steeds uit zeven man bestaat. Met ook Oomen dus.

De renners rijden overigens al urenlang tussen de olijfbomen in de provincie Jaén door. Het gebied is bekend vanwege de vele olijfboomgaarden. Jaén neemt een kwart van de totale olijvenproductie van Spanje voor zijn rekening. Volgens schattingen staan er 60 miljoen olijfbomen in de provincie. Die zijn goed voor 43 procent van de Spaanse olijfolieproductie en 28 procent van alle olijfolie ter wereld.

Dat gezegd hebbende is de voorsprong van de kopgroep op het peloton nog altijd ruim 3 minuten. Het tempo wordt gemaakt door Israel-Premier Tech, dat plannen lijkt te hebben met Michael Woods.

Het peloton tussen de olijfbomen

Nog 40 km | Oomen even in problemen

Ook voor Sam Oomen ging het allemaal te snel. Samen met Le Berre reed hij op achterstand van zijn voormalige medevluchters. Maar inmiddels weten ze toch weer aan te haken.

De zeven man zijn weer compleet, en dan gaat Lazkano ineens in de aanval.

Van Aert is ondertussen terug in het peloton.

Nog 45 km | Van Aert onderuit tijdens afdaling

We zien ineens beelden van Wout van Aert in de berm tijdens de afdaling. De Belgische groenetruidrager is onderuitgegaan, maar kan wel weer opstappen.

Aan de voorkant is Tejada aangesloten bij Schmid. Ze hebben een gaatje van 10 seconden op de (voormalige) kopgroep.

Nog 52 km | Schmid als eerste boven

Schmid is als eerste lid van de kopgroep boven op de berg, goed voor 5 punten, gevolgd door Le Berre en Vergallito. De Zwitser trekt tijdens de afdaling meteen door, blijft in een bocht ternauwernood overeind dankzij zijn mountainbike-skills en slaat een bescheiden gaatje.

De kopgroep heeft nog ruim 3 minuten van zijn voorsprong over. Leemreize rijdt op ruim 2 minuten van zijn voormalige vluchtkompanen. De Nederlandse DSM-renner zal vermoedelijk binnenkort worden opgevangen door het peloton.

De kopgroep: Sam Oomen (Lidl-Trek), Harold Tejada (Astana), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Ion Izagirre (Cofidis), Oier Lazkano (Movistar) en Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels).

Nog 61 km | Klim begint, Leemreize lost

De kopgroep is begonnen aan de beklimming van de Puerto Mirador de las Palomas, 7,3 kilometer lang à 5,7 procent.

Al vrij snel moet Leemreize lossen, de Nederlanders kan zijn kompanen bergop niet volgen. Het peloton rijdt op 4.22.

Groot-Brittannië zegt af voor EK wielrennen in Vlaanderen

Er doen dit jaar geen Britten mee aan de EK wielrennen, die vanaf 11 september worden gehouden in Vlaanderen. Dat meldt Sporza.

Voor de start van de achtste Vuelta-etappe liet Joshua Tarling, de nummer 4 van de olympische tijdrit, dat al doorschemeren. De EK-tijdrit zou drie dagen na de Vuelta worden gehouden. Daarop zei Tarling: "Ik weet niet zeker of we dat gaan doen, ik denk niet dat we gaan."

Sporza controleerde dat vervolgens bij de Britse wielerbond en die bevestigde de afwezigheid.

Nog 69 km | Vijf minuten

Na alle hectiek en topsnelheden van het eerste uur verloopt de koers nu op uiterst overzichtelijke wijze. De acht koplopers hebben hun voorsprong nog ietsje uitgebreid, naar vijf minuten. Het wachten is nu op de eerste serieuze klim van de dag, de Puerto Mirador de las Palomas, 7,3 kilometer lang à 5,7 procent.

In de kopgroep zitten dus twee Nederlanders: Gijs Leemreize en Sam Oomen. De Colombiaan Harold Tejada is van de acht de beste man in het algemeen klassement, met 6.57 achterstand op O'Connor.

De kopgroep: Gijs Leemreize (DSM-Firmenich-PostNL), Sam Oomen (Lidl-Trek), Harold Tejada (Astana), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Ion Izagirre (Cofidis), Oier Lazkano (Movistar) en Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels).

Het peloton onderweg in de achtste etappe

Nog 83 km | Enige rust in de tent

We kunnen allemaal even uitblazen. De kopgroep van acht heeft de zegen van het peloton, maar wel onder voorwaarden, zo lijkt het.

De voorsprong schommelt al een tijdje rond de vier minuten en de Decathlon-ploeg van rodetruidrager O'Connor houdt de touwtjes strak in handen aan kop van het peloton.

Nog 93 km | Kopgroep met twee Nederlanders samengesmolten

De twee achtervolgende groepen zijn aangesloten bij het trio Leemreize & co. We hebben nu dus acht renners in de kopgroep, onder wie twee Nederlanders, met inmiddels een voorsprong op het peloton van ruim drie minuten. Vermoedelijk gaan we het vandaag dus met deze acht mannen doen.

De kopgroep: Gijs Leemreize (DSM-Firmenich-PostNL), Sam Oomen (Lidl-Trek), Harold Tejada (Astana), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Ion Izagirre (Cofidis), Oier Lazkano (Movistar) en Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels).

De kopgroep met Gijs Leemreize en Sam Oomen

Nog 99 km | Overzicht van de schermutselingen

Het begint zo langzamerhand een beetje onoverzichtelijk te worden. Wat is nu de situatie?

Leemreize, Schmid en Tejada hebben ruim een halve minuut voorsprong op het peloton. Dat lijkt dus wel wat te worden. Op een kleine 10 seconden van het trio rijden Lazkano, Izagirre en Vergallito. En ook Sam Oomen is in de achtervolging, samen met Le Berre, op 29 seconden van Leemreize & co.

Het peloton lijkt het eindelijk iets rustiger aan te doen.

Nog 105 km | Klein gaatje voor Leemreize & co

Het trio Leemreize-Schmid-Tejada geeft nog niet op, maar hun voorsprong blijft maar hangen rond de 10, 11 seconden.

Nog 114 km | Peloton rijdt 51 km/u

Ook de laatste ontsnappingspoging mislukt door toedoen van het voortrazende peloton. In deze achtste etappe wordt vooralsnog harder gereden dan in Zandvoort - lees overigens hier het Formule 1-liveblog. Het gemiddelde lag het eerste uur op 51 kilometer!

Alles was weer tezamen, maar meteen daarop is er een nieuw trio gedemarreerd: Gijs Leemreize, Mauro Schmid en Harold Tejada. We gaan het zien.

Nog 123 km | Vijf man weg, en Van den Berg?

Een groep van vijf mannen slaat het eerste enigszins serieuze gaatje: Meurisse, Bystrom, Guglielmi, Izagirre en Ruiz.

In de achtervolging gaan nog een handvol renners, onder wie een Nederlander: Julius van den Berg!

Het gaat nu zo hard dat er een breuk ontstaat in het peloton.

Nog 132 km | Snoeihard in de hitte

Het tempo in het peloton is snoeihard, het is snikheet, en toch zien we de ene na de andere aanval van renners die op avontuur willen in Andalusië. Maar de Red Bull-ploeg van Roglic houdt tot nu toe alles tegen.

Net was er een groepje van 14, nu hebben we weer een groep van 38 renners die ervandoor probeert te gaan. Maar nu grijpt de Decathlon-AG2R-ploeg van rodetruidrager O'Connor in. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Nog 141 km | Nieuwe pogingen

Pau Miquel, de nummer drie in de etappe van gisteren, doet nu een poging. Even later sluit een grote groep van ruim 30 renners aan, onder wie Wout van Aert. Het gat is nog heel klein.

En even later blijkt ook deze poging vruchteloos. Red Bull-Bora-hansgrohe, de ploeg van Roglic, wil het gezelschap niet laten gaan.

Nog 152 km | Allen tezamen

De ontsnapping was van korte duur, de vier mannen zijn weer teruggezakt in het peloton. Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Officiële start!

De vlag is gewapperd, we zijn begonnen aan de achtste etappe. Vamos!

En meteen zijn er de eerste schermutselingen. Marc Soler en Txomin Juaristi gaan in de aanval. En Kobe Goossens en Jesús Herrada gaan erachteraan.

Toch een uitvaller: Gesbert stapt niet op

Élie Gesbert, de 29-jarige Fransman van Arkéa-Samsic, is vandaag niet opgestapt. Zijn ploeg meldt dat het besluit is genomen "in overleg met de sportleiding". De exacte reden is nog niet duidelijk.

Gesbert werd twaalfde in de openingstijdrit van deze Vuelta, gisteren werd hij 159ste in de etappe. Dat was zijn op één na beste klassering. In het algemeen klassement stond hij 162ste.

Er zijn nog 168 renners over in de Vuelta.

Officieuze start

Het Vuelta-peloton is begonnen aan de geneutraliseerde 9 kilometer op weg naar de officiële start. Daar wacht ons ongetwijfeld weer een strijd om de vorming van de vlucht van de dag.

Jarige strijder in het zonnetje gezet

Xabier Isasa is jarig vandaag, hij is 23 jaar geworden, en werd voor de start ook nog even extra in het zonnetje gezet. Isasa ontving de prijs voor strijdlustigste renner van gisteren, omdat hij urenlang in zijn eentje voor het peloton uitreed. Felicidades!

Het weer in de Vuelta

Startplaats Úbeda staat in zijn geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst en herbergt een ongekende hoeveelheid monumenten, veelal in de Spaanse renaissance-stijl, en is omgeven door een ontelbaar aantal olijfbomen.

De renners zullen daar niet veel oog voor hebben. Wel zullen ze even hun weer-app hebben gecheckt: het is momenteel 32 graden in Úbeda en het zal in de loop van de dag alleen maar warmer worden.

Waarheen leidt de weg?

De achtste etappe voert zoals gezegd over 158,7 kilometer van Úbeda naar Cazorla. De eerste 100 kilometer zijn overzichtelijk en zeer geschikt voor een vlucht van de dag.

Vervolgens komen de renners een beklimming van de tweede categorie tegen, de Puerto Mirador de las Palomas, alvorens tussen de oliijfbomen te finishen na een slotklim van de derde categorie naar Cazorla.

Het algemeen klassement

Primoz Roglic kroop dus 6 seconden dichter bij de rode trui van Ben O'Connor.

Wat gebeurde er gisteren?

Het was heel lang betrekkelijk saai, starende naar de eenzame Baskische vluchter Xabier Isasa, maar het venijn zat in de staart. Wout van Aert won zijn tweede etappe in deze Vuelta en Primoz Roglic deelde enkele speldenprikjes uit.

Van Aert sprint met overmacht naar ritzege Vuelta, Roglic pakt zes seconden terug

Buenas tardes!

Goedemiddag en welkom vanuit Úbeda, Andalusië, waar rond 13.50 uur het officiële startsein wordt gegeven voor de achtste etappe van de Ronde van Spanje, een rit over 158,7 veelal heuvelachtige kilometers naar Cazorla.

Ben O'Connor start voor de tweede dag in de rode leiderstrui, nog altijd met een ruime voorsprong (4.45) op nummer twee Primoz Roglic, die er gisteren wel 6 seconden wist af te snoepen.

De finish wordt, zoals iedere dag in Spanje, tegen 17.30 uur verwacht. We zijn er de hele dag bij met dit liveblog.

Ben O'Connor in de rode trui