NOS Wielrennen

Roglic wint op steile slotklim en pakt weer tijd terug op Vuelta-leider O'Connor

Roglic boekt tweede ritzege in Vuelta en pakt weer tijd terug op O'Connor

Primoz Roglic heeft de achtste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen én tijd teruggepakt op rodetruidrager Ben O'Connor.

De Sloveen deed op de steile slotklim meerdere pogingen om de Australische leider te slopen en slaagde daar uiteindelijk ook in. O'Connor verloor 46 seconden en zag zijn ruime voorsprong in het klassement slinken naar 3.49 omdat Roglic met zijn zege ook nog bonificatieseconden pakte.

Op de steile slotklim tekende de drievoudig Vuelta-winnaar bovendien voor zijn tweede ritzege in deze Vuelta door het sprintje van Enric Mas te winnen.

Voor Thymen Arensman werd de etappe een lijdensweg. De Nederlandse klassementsrenner van Ineos moest het peloton op 17 kilometer van de streep laten gaan. Gisteren verloor Arensman ook al tijd omdat hij last had van de hitte. Hij stond al op 9 minuten in het klassement en verloor nu bijna een kwartier.

Het peloton onderweg in de achtste etappe

De heuvelachtige rit van Úbeda naar Cazorla (158,7 kilometer) bleek erg aanlokkelijk voor de aanvallers. In de eerste 100 kilometer zaten geen zware beklimmingen, maar door de aanvalslust in het peloton en de warmte in Andalusië - waar het opnieuw ruim boven de dertig graden was - werd het wel een zware openingsfase.

Meerdere malen wist er een grote groep renners te ontsnappen, maar elke keer werd het gat weer gedicht door de ploeg van Roglic, Red Bull-BORA-hansgrohe.

Die ploeg leek extra alert, nadat O'Connor twee dagen na een lange aanval wel heel veel voorsprong had weten te pakken. De Australiër van Decathlon-AG2R heeft de rode trui dankzij die coup stevig om zijn schouders, Roglic stond voor het begin van de etappe tweede op 4.45.

Oomen en Leemreize in kopgroep

Na zo'n 60 kilometer koers wist een groep van acht renners zich wel los te worstelen uit de greep van de klassementsploegen. Ook de Nederlanders Sam Oomen (Lidl-Trek) en Gijs Leemreize (DSM-Firmenich-PostNL) zaten erbij.

Leemreize, die O'Connor in de zesde rit lang kon volgen, moest de groep dit keer op de eerste klim al laten gaan, waardoor Oomen met Harold Tejada, Mauro Schmid, Luca Vergallito, Ion Izagirre, Oier Lazkano en Mathis Le Berre vooraan overbleef.

Op de Puerto Mirador de las Palomas - de eerste klim van de tweede categorie - kwamen Schmid en Tejada bovendrijven als beste klimmers in de kopgroep. Ze pakten een klein gaatje, terwijl het voor Oomen even te snel ging. Maar in de afdaling kwam alles weer samen.

Olijfboomgaarden

Omgeven door eindeloze olijfboomgaarden zetten de zeven koplopers koers naar de finish, die boven op een steile muur met stukken van wel 20 procent lag.

Het peloton tussen de olijfboomgaarden

In het peloton had Israel-Premier Tech ondertussen het kopwerk overgenomen, omdat de ploeg met Michael Woods een kans dacht te hebben op de lastige aankomst. Zo slonk de voorsprong van Oomen en co binnen de kortste keren.

Op 13 kilometer van de streep was het gedaan met de samenwerking in de kopgroep. Lazkano, Tejada en Vergallito lieten hun medevluchters achter en begonnen met een voorsprong van ruim een minuut aan de slotklim. Dat bleek niet genoeg om het op hol geslagen peloton voor te blijven, ondanks dat een deel van de renners werd opgehouden door een valpartij aan de voet van de klim.

Almeida verliest veel tijd

Roglic probeerde de in het rood gehulde O'Connor er al op het eerste steile stuk af te rijden, maar de Australiër gaf aanvankelijk geen krimp. Bij de tweede poging van de Sloveen moest O'Connor even een gaatje laten, maar hij keerde weer terug. Bij de derde versnelling van Roglic brak de rodetruidrager dan toch. O'Connor wist, mede dankzij hulp van zijn ploeggenoot Felix Gall, zijn verlies nog wel binnen de minuut te houden.

Dat konden veel andere klassementsrenners niet zeggen. Mas, Mikel Landa en Antonio Tiberi wisten wel in het spoor te blijven van Roglic, maar nummer drie Joao Almeida verloor bijna 5 minuten. Titelverdediger Sepp Kuss kwam op 1.07 van Roglic binnen.

Morgen staat er een zware bergetappe op het programma in de Ronde van Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl