Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Groningen wint ruim van NAC • Wedstrijd snel beslist na vroege rode kaart

Dit is ons liveblog over de eerste speelronde in de eredivisie:

  • Eindstand FC Groningen - NAC: 4-1
  • Morgen Feyenoord - Willem II en PSV - RKC, zondag Ajax - sc Heerenveen

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Tik op het belletje.

liveblog gesloten

GRO-NAC | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - NAC Breda

GRO-NAC | 90+4' Afgelopen

Het zit erop. Na de 4-1 werd er weinig meer gecreëerd en dus ook niet meer gescoord. Vlak voor tijd kreeg Johan Hove misschien nog wel de beste kans van de tweede helft, maar hij schoot naast.

Groningen beleeft een uitstekende terugkeer in de eredivisie, NAC zal smachten naar volgend weekend. Het speelde eigenlijk al na zes minuten een verloren wedstrijd door de rode kaart van Mahmutovic.

GRO-NAC | 69' GOAL GRONINGEN

Jorg Schreuders is al de hele avond één van de uitblinkers. Hij noteerde al een mooie assist en mag nu zelf ook scoren.

Rui Mendes geeft de bal op het juiste moment mee aan Schreuders, die hem nog een keer meeneemt en van binnen het strafschopgebied raakt schiet. Prima goal van de jongeling.

Schreuders scoort

GRO-NAC | 66' Het Grote Schuiven

In het schaken zou je zeggen: we hebben een patstelling bereikt.

Beide ploegen schuiven de bal van speler naar speler zonder echt gevaarlijk te worden. Het publiek in Groningen vindt het wel best: het blijft vrolijk zingen en geniet van de comfortabele voorsprong.

GRO-NAC | 48' GOAL NAC

Dominik Janosek neemt de penalty en doet dat zuiver. Hij schuift de bal geroutineerd in het hoekje en brengt de stand daarmee op 3-1.

NAC heeft nog steeds een man minder, maar dit is een opsteker. Zit er nog wat in het vat voor de Bredanaars?

Janosek benut de strafschop

GRO-NAC | 46' Penalty NAC!

Die arme Sven Bouland... De 18-jarige Groninger komt na de rust het veld in, zijn debuut in het betaald voetbal, en begaat direct een fout. Hij verspeelt de bal en maakt daarna een overtreding met een penalty tot gevolg.

GRO-NAC | 46' Tweede helft begonnen

We zijn begonnen aan de tweede helft in Groningen. Gesteund door een ruime voorsprong heeft Groningen-trainer Dick Lukkien besloten een jongeling zijn debuut te gunnen: de 18-jarige Sven Bouland komt erin voor Marvin Peersman.

Sven Bouland

GRO-NAC | 45+2' Rust

We gaan rusten in Groningen. Het staat 3-0 voor de thuisploeg, die met een man meer speelt na een hele vroege rode kaart voor NAC-speler Mahmutovic.

Groningen zal in de tweede helft nog wel een goal willen maken, NAC zal zich focussen op het beperken van de schade. Maar eerst een bekertje thee.

GRO-NAC | 40' Kans NAC, redding Vaessen

Daar is de eerste kans van de wedstrijd voor NAC! Een vrije trap wordt het strafschopgebied ingeslingerd en teruggelegd op Elías Már Ómarsson. Die schiet de bal ook hard en zuiver in, maar FC Groningen heeft een goede keeper.

Etienne Vaessen gaat naar de grond en verricht een prima redding op het harde schot. De stand blijft 3-0.

GRO-NAC | 34' Een lange avond voor Hoefkens

NAC-trainer Carl Hoefkens zal zich zijn eredivisiedebuut anders hebben voorgesteld. Zijn ploeg kwam al na zes minuten met tien man te staan en kijkt inmiddels tegen een 3-0 achterstand aan.

Dan heb je als hoofdtrainer een lange, lange avond.

Carl Hoefkens

GRO-NAC | 31' GOAL GRONINGEN

Wat gaat het hard zeg. FC Groningen is dodelijk effectief.

Een korte corner wordt uiteindelijk door Jorg Schreuders voorgegeven en uitstekend binnengekopt door Marco Rente. Knappe goal, waarmee Groningen na een halfuur spelen al op een 3-0 voorsprong komt tegen de tien man van NAC Breda.

GRO-NAC | 25' GOAL GRONINGEN

We zijn net over een kwart van de wedstrijd en FC Groningen-aanvaller Rui Mendes maakt er 2-0 van. De credits gaan echter naar Luciano Valente, de 20-jarige linksbuiten die een prachtige assist in huis heeft. Met een ragfijne steekpass door de NAC-defensie zet hij Mendes alleen voor de keeper. Voor de Portugees is het een koud kunstje om de bal in het doel te werken.

Groningen lijkt niet van plan om gas terug te nemen. Het zou best eens een grote uitslag kunnen worden vanavond.

GRO-NAC | 20' Groningen beter, geen grote kansen

Na de explosieve start heeft de wedstrijd een kalme fase bereikt. Dat is vooral te danken aan NAC, dat een kunstmatige time-out voor zichzelf regelde. Keeper Bielica veinsde een blessure, zodat trainer Hoefkens zijn spelers nog wat instructies kon geven. Niet lang daarna haalt NAC ook aanvaller Kuijpers eruit voor verdediger Koscelnik.

De onderbrekingen, gecombineerd met de comfortabele voorsprong voor de thuisploeg, hebben het tempo in de wedstrijd geen goed gedaan.

NAC-keeper Bielica gaat naar de grond, maar blijkt geen blessure te hebben

GRO-NAC | 8' GOAL GRONINGEN

Leandro Bacuna, aanvoerder van FC Groningen, ontfermt zich over de penalty en doet dat geweldig. Hij schiet de bal onhoudbaar in de bovenhoek.

Het is een heerlijk begin voor Groningen en een verschrikkelijke start voor NAC, dat de komende 82 minuten met tien man moet proberen de achterstand goed te maken.

De rake strafschop van Bacuna

GRO-NAC | 6' Penalty en rood!

Wat een nachtmerrie voor debutant Enes Mahmutovic. De Luxemburger van NAC werkt na zes minuten Groningen-speler Jorg Schreuders naar de grond in het strafschopgebied. Het lijkt ook in de herhaling wel echt een overtreding te zijn op een doorgebroken speler.

Scheidsrechter Nagtegaal oordeelt: penalty en rode kaart.

GRO-NAC | 2' Eerste gele kaart en kans

Na een minuut en vijf seconden is de eerste gele kaart al een feit. NAC-verdediger Jan van den Bergh moet ingrijpen als Groningen dreigt te schieten en krijgt daarvoor een terechte prent.

Vanaf een meter of twintig mag Leandro Bacuna aanleggen voor een vrije trap. Hij schiet hem in de muur.

GRO-NAC | 1' Aftrap

Na een minuut applaus ter nagedachtenis aan de overleden Jaap van der Linde (oud-voorzitter) en Jacques d'Ancona (journalist en prominent Groningen-fan) heeft scheidsrechter Marc Nagtegaal gefloten voor de aftrap.

Het eredivisieseizoen 2024/25 is geopend!

GRO-NAC | Vrolijke sfeer in stadion

Het eredivisieseizoen staat op het punt van beginnen, FC Groningen en NAC trappen over enkele minuten af.

Iedereen in Groningen lijkt er veel zin in te hebben. Het publiek zingt de kelen schor en wappert massaal met vlaggen en spandoeken.

Verder heeft ook de social media-afdeling van FC Groningen er zin in. "We're gonna win", tweeten zij.

GRO-NAC | De spits van NAC: Kacper Kostorz

De spits van NAC vandaag: Kacper Kostorz. De Pool wordt voor één seizoen door de Bredanaars gehuurd van Pogon Stettin uit zijn thuisland.

Voor de Keuken Kampioen Divisie-volger is Kostorz geen onbekende. Hij speelde vorig seizoen voor FC Den Bosch, dat als één na laatste eindigde en slechts 38 goals maakte. Toch had Kostorz persoonlijk een geweldig seizoen. Hij scoorde zestien keer en gaf ook nog eens zes assists. Daarom mag hij het van NAC een niveau hoger proberen, in de eredivisie.

Een interessante speler dus, we gaan er goed voor zitten!

Kacper Kostorz

GRO-NAC | Waalwijks onderonsje in Groningen

Jarenlang waren ze allebei actief voor RKC Waalwijk. Frank van Mosselveld als speler en sinds 2017 als algemeen directeur, Etienne Vaessen sinds 2015 als keeper.

Deze zomer stapten ze allebei over naar FC Groningen. Je kunt de mannen echter wel uit Brabant halen, maar Brabant nooit uit de mannen halen. Van Mosselveld en Vaessen zoeken elkaar voor de wedstrijd nog even op voor wat Brabantse gezelligheid.

Frank van Mosselveld en Etienne Vaessen

GRO-NAC | Geen fans van de bezoekers

In de Euroborg zitten vanavond (als het goed is) alleen maar FC Groningen-fans. Dat komt doordat NAC Breda nog een straf had openstaan en één uitduel zonder supporters moet spelen.

Tijdens een competitiewedstrijd met Roda JC op 17 maart staken NAC-fans vuurwerk af en richtten ze vernielingen aan in Kerkrade. Dat kwam ze op een boete en een schorsing te staan.

Overigens is de rit tussen Breda en Groningen zo'n 260 kilometer, waar je zeker tweeëneenhalf uur over doet. Als je dan toch een uitwedstrijd verplicht moet overslaan...

GRO-NAC | De opstellingen

Beide ploegen hebben hun opstelling bekendgemaakt.

Bij FC Groningen zien we grotendeels het team dat vorig seizoen promoveerde. Nieuwkomers Etienne Vaessen en Finn Stam staan erin, maar verder zijn het vooral spelers die de al langer bij de club spelen.

NAC-trainer Carl Hoefkens heeft een bijzonder aanvallende opstelling gemaakt. Drie van zijn spelers - Kostorz, Kuijpers en Ómarsson - zouden in de spits kunnen spelen, terwijl middenvelder Dominik Janosek ook een doelpunt kan maken. Vorig seizoen was Janosek goed voor 11 goals en 10 assists in de eerste divisie.

De opstellingen van FC Groningen en NAC

GRO-NAC | Even voorstellen: de trainers

Vanavond zijn Dick Lukkien (FC Groningen) en Carl Hoefkens (NAC) de trainers die langs de lijn staan bij de eredivisie-ouverture. Op veel vlakken zijn ze elkaars tegenpolen.

NAC-trainer Carl Hoefkens is voor velen in Nederland een onbekende. Hoefkens is een Belgische oefenmeester die bij topclubs Club Brugge en Standard Luik werkte, maar bij beide clubs snel ontslagen werd. In Breda volgt hij Jean-Paul van Gastel op, onder wie de club promoveerde. Van Gastel is echter vertrokken om assistent te worden van Giovanni van Bronckhorst bij Besiktas in Turkije.

Waar Hoefkens een nieuweling is in de eredivisie die bekend staat om zijn temperament, is zijn tegenhanger Lukkien zeer ervaren in de eredivisie en de rust zelve. De nuchtere Groninger werkte jarenlang succesvol voor FC Emmen en bracht FC Groningen vorig seizoen in één jaar terug naar de eredivisie.

  • ANP
    Carl Hoefkens, trainer van NAC
  • ANP
    Dick Lukkien, trainer van FC Groningen

Ook in de Euroborg kan er gevoetbald worden

We zagen in dit blog al dat de Gelredome klaar is voor de start van het voetbalseizoen, maar ook in Groningen ziet alles er piekfijn uit.

In het Hoge Noorden ontvangen de Groningers vanavond de Parel van het Zuiden, NAC Breda. Voor beide clubs betekent dat een terugkeer in de eredivisie, nadat ze vorig seizoen uitkwamen in de Keuken Kampioen Divisie.

Dus worden alle kopjes nog eens gepoetst, de doelnetten strakgetrokken en de tribunes geveegd. Het resultaat mag er zijn, want de Euroborg ziet er weer strak uit.

Gelredome is er klaar voor

Lang was het de vraag of Vitesse dit seizoen wel profvoetbal zou spelen. En áls dat zou lukken, of de huur van stadion Gelredome dan wel opgehoest kon worden.

Gelukkig voor Vitesse is het allemaal gelukt. Het stadion heeft zelfs een kleine make-over gekregen: in koeienletters prijkt 'Arnhem' over de lange zijde van het stadion.

Vanavond om 20.00 uur wordt er in het stadion afgetrapt, als Vitesse het Keuken Kampioen Divisie-seizoen opent tegen Telstar.

Vaessen staat voor debuut voor Groningen: 'Alles is nieuw'

Etienne Vaessen keept vanavond zijn eerste wedstrijd voor FC Groningen, in de Euroborg tegen NAC. Vaessen verwacht zonder zijn helm, die hij sinds zijn botsing met Brian Brobbey van vorig seizoen droeg, te kunnen spelen.

Vaessen kwam deze zomer over van RKC.

Vaessen staat voor debuut voor Groningen: 'Alles is nieuw'

Buitenlandse invloeden in eredivisie

Er staan bij aanvang van dit seizoen vijf buitenlandse trainers voor de groep bij eredivisieclubs.

  1. Francesco Farioli (Italië) bij Ajax
  2. Maarten Martens (België) bij AZ
  3. Brian Priske (Denemarken) bij Feyenoord
  4. Carl Hoefkens (België) bij NAC
  5. Peter Maes (België) bij Willem II

Alleen aan het begin van het seizoen 1998/1999 kwamen er meer trainers niet uit Nederland. Toen waren dat er zeven.

Zoet morgen in de basis bij AZ

Jeroen Zoet begint morgen in de basis bij Almere City - AZ. De doelman is eigenlijk de tweede keus achter de jonge Rome-Jayden Owusu-Oduro, maar die is geblesseerd.

De laatste wedstrijd die Zoet in de eredivisie keepte was FC Utrecht - Sparta, in maart 2020. Daarna trok hij naar het Italiaanse Spezia, waar hij wisselend succes had.

Geen Saibari tegen RKC

Bosz geeft een kleine medische update voor de wedstrijd tegen RKC:

  1. Saibari doet niet mee, hij raakte tegen Feyenoord in de Johan Cruijff Schaal geblesseerd
  2. Obispo en Mauro Júnior halen de wedstrijd niet, zij zijn al een tijdje niet fit
  3. Boscagli traint straks mee en zit wellicht bij de selectie

Teze wil niet spelen tegen RKC om mogelijke transfer naar AS Monaco

Jordan Teze heeft aangegeven morgen niet met PSV te willen spelen tegen RKC. Dat vertelt Peter Bosz zojuist op een persconferentie. AS Monaco wil Teze graag overnemen van PSV, maar de clubs kwamen er nog niet uit.

"Ik vind dat dit niet hoort", zei Bosz erover. "Dat hij niet wilde spelen, vind ik onacceptabel. Het heeft consequenties, ook in wat de supporters en zijn teamgenoten ervan vinden. Het gaat om de attitude. Er zijn wel meer spelers die worden benaderd door andere clubs..."

PSV-trainer Bosz: 'Onacceptabel dat Teze niet wilt spelen'

Priske: 'Smal en Carranza bij wedstrijdselectie'

Feyenoord-trainer Brian Priske kan tegen Willem II beschikken over Gijs Smal en Julián Carranza, vertelde hij zojuist op een persconferentie. "Ze hebben meegetraind en zijn er morgen bij."

Smal kwam deze zomer over van FC Twente, maar kampte in zijn eerste weken in Rotterdam met een blessure. De Argentijn Carranza werd gekocht van Philadelphia Union, maar was nog niet fit genoeg om minuten te maken.

Gernot Trauner is nog niet hersteld van zijn blessure.

Haalt Groningen-topscorer Postema de wedstrijd tegen NAC?

Bij FC Groningen bleef de selectie na vorig seizoen intact, maar niet iedereen lijkt fit genoeg om te starten tegen NAC. Verdediger Thijmen Blokzijl en topscorer Romano Postema komen zeker niet in actie.

Verder is Wouter Prins een twijfelgeval en kan middenvelder Laros Duarte waarschijnlijk alleen invallen.

Vitesse begint aan avontuur in eerste divisie, met veel fans en nieuwe spelers

Niet alleen de eredivisie begint vanavond, ook in de eerste divisie gaat weer worden gevoetbald. Ook - of zelfs - door Vitesse, waar het deze zomer zo ongelofelijk onrustig was.

Vitesse begint zijn eerste divisie-avontuur thuis tegen Telstar, met waarschijnlijk heel wat volk op de tribunes. De Arnhemmers verkochten namelijk al meer dan 10.000 seizoenkaarten. Dat is een mooi aantal, twee seizoenen geleden werden er bijvoorbeeld maar 7.000 verkocht.

Toen duidelijk werd dat Vitesse van de KNVB aan dit voetbalseizoen mocht beginnen, ging de club vlug de transfermarkt op. De volgende spelers werden aan de selectie toegevoegd:

  • Alexander Büttner: 'Kind van de club' dat in twee eerdere periodes uitkwam voor Vitesse. Hij speelde ook nog voor onder meer Manchester United, Dynamo Kyiv en, de laatste twee seizoenen, voor De Graafschap. De 35-jarige linksback wilde naar eigen zeggen graag terugkeren naar Vitesse, de club die in zijn hart zit.
  • Mees Kreekels: Een verdediger die centraal en op rechts uit de voeten kan. Hij was vorig seizoen actief bij Helmond Sport, waar hij zijn contract niet verlengde. Kreekels trainde al de hele voorbereiding mee met Vitesse.
  • Irakli Yegoian: Een 20-jarige Georgiër die in de jeugd van Ajax en FC Twente speelde. De middenvelder wil nu in het profvoetbal doorbreken.
  • Dillon Hoogewerf: Een 21-jarige avonturier die in de jeugdopleidingen van Ajax, Manchester United en Borussia Mönchengladbach speelde. De snelle buitenspeler was al even op proef bij Vitesse, waar hij voor twee jaar heeft getekend.
  • Justin Bakker: Een 26-jarige verdediger met ervaring in de eerste divisie bij Jong AZ en Go Ahead Eagles. De linkspoot speelde vorig seizoen in Finland, bij Kuopion Palloseura.
  • Tomislav Gudelj: Een Kroatische spits die overkomt van NK Varazdin. Hij is 26 jaar en scoorde vorig seizoen acht keer in twaalf duels op het tweede Kroatische niveau.

Het programma in de eerste speelronde

Loopt het al bij Twente, AZ en Ajax?

Hoe het met PSV en Feyenoord, de nummers één en twee van vorig seizoen staat, lees je hieronder. Hoe gaat het bij de drie teams die vorig jaar om de derde plek knokten?

  • FC Twente

In de voorronde van de Champions League verloor FC Twente deze week nipt van Red Bull Salzburg. Het ging niet van harte, maar duidelijk is wel dat de ploeg van Joseph Oosting nog altijd een listige ploeg is. De Tukkers raakten met Robin Pröpper hun aanvoerder kwijt, maar hielden de boel verder aardig bij elkaar. Met Sam Lammers haalde Twente bovendien een talentvolle spits.

  • AZ

Bij AZ gebeurde de afgelopen maanden veel. Er vertrokken met Vangelis Pavlidis, Yuki Sugawara, Dani de Wit en Jens Odgaard een aantal belangrijke spelers. De Ierse spits Troy Parrott kwam naar Alkmaar. Trainer Maarten Martens moet een nieuw geheel zien te smeden.

In de voorbereiding lukte dat al heel aardig. AZ speelde aardig voetbal tegen Atalanta (2-2 gelijkspel) en Stoke City (1-0 zege). Parrott blonk in die laatste wedstrijd uit met een prachtige lob:

  • Ajax

Met Francesco Farioli als nieuwe trainer hoopt Ajax het rampzalige vorige seizoen te doen vergeten. De Italiaan sleep de laatste weken al wat patronen in het spel van de Amsterdammers, wat twee zeges op Vojvodina en eentje op Panathinaikos opleverde in de voorrondes van de Europa League. Echt sprankelen deed het nog niet.

In de komende weken hoopt technisch directeur Alex Kroes eindelijk echt zaken te kunnen op de transfermarkt. Onder meer Daniele Rugani, Wout Weghorst en Pablo Rosario staan op zijn lijstje. Ajax moet eigenlijk snel naar een nieuwe, vaste ploeg toe. Op 1 september wacht namelijk alweer Feyenoord-uit en niemand is de Klassieker in De Kuip van vorig jaar vergeten...

En voor wie die wedstrijd níét meer helder voor de geest heeft, hieronder nog eens de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Ajax

Van Polen kort na groots afscheid in de clinch met PEC

Bram van Polen zwaaide na een carrière lang bij PEC als actieve voetballer en zou deze zomer worden klaargestoomd voor een kantoorfunctie bij die club. Van Polen blijkt nu echter in de clinch te liggen met de clubleiding. "Het is nu advocaten tegen advocaten", vertelt hij tegen ESPN.

Het conflict gaat om een 'transitievergoeding' die Van Polen zou kunnen krijgen bij ontslag. Dat bedrag wordt gebaseerd op zijn huidige salaris in plaats van wat hij eerder als voetballer verdiende. "Ik heb rechten opgebouwd, vind ik, maar zij zien dat anders. Ik ben niet iemand die het onderste uit de kan zou halen. Ik kan er inhoudelijk niet te diep op ingaan, maar uiteindelijk is het een verschil van inzicht. Daar botsen we over en we komen niet mijn kant op."

Van Polen verscheen deze week niet op kantoor. Hij voelde zich daar niet gewenst.

Bram van Polen bij zijn afscheid als speler

Wat gebeurde er bij PSV en Feyenoord?

Afgelopen seizoen streden PSV en Feyenoord om het landskampioenschap. Wat gebeurde er de afgelopen tijd bij die clubs?

  • PSV

Bij de titelverdediger heerst rust. Trainer Peter Bosz is in Eindhoven gebleven en datzelfde geldt tot nu toe voor alle sterkhouders. Jerdy Schouten speelde een mooi EK, maar gaat voorlopig nergens heen. Ook Joey Veerman en Johan Bakayoko zijn er bij aanvang van het seizoen nog bij.

De problemen liggen in de defensie: Sergiño Dest en Mauro Junior zijn geblesseerd, Fredrik Oppegard valt nog wat tegen en Andre Ramalho keerde terug naar Brazilië. Jordan Teze staat bovendien in de belangstelling van AS Monaco. Het is achterin dus kwetsbaar en dunnetjes. Technisch directeur Earnest Stewart zoekt op dit moment naarstig naar defensieve versterkingen.

  • Feyenoord

In Rotterdam-Zuid sleutelt Brian Priske aan een nieuw systeem voor Feyenoord. Het 4-3-3 waar Arne Slot zo veel succes mee had, is voorlopig in de ban gedaan. De Deense Priske laat Feyenoord met drie centrale verdedigers en twee wingbacks spelen. De buitenspelers knijpen naar binnen en voeden vanuit het centrum de spits.

In de voorbereiding ging dat met vallen en opstaan. Oefenduels met Benfica en Monaco gingen verloren, maar in de Johan Cruijff Schaal ging het tegen PSV al wat beter en werd er na penalty's gewonnen. Feyenoord raakte een paar weken geleden Mats Wieffer kwijt aan Brighton, maar heeft de selectie tot nu toe aardig intact weten te houden. De grootste en spannendste vraag is hoe dat nieuwe systeem van Priske gaat uitpakken.

Welkom!

Tussen al het olympisch geweld keert vanavond heel stilletjes die goede oude eredivisie terug. Terwijl Sifan Hassan zich in Parijs warmloopt voor de 10 kilometer, begint in de Euroborg een nieuw voetbalseizoen.

Midden mei werden de laatste competitiewedstrijden gespeeld. Het lijkt een eeuwigheid geleden, met het EK en al die andere grote sportevenementen die we al (bijna) achter de kiezen hebben.

De eredivisie begint met een wedstrijd tussen twee teams die vorig jaar op het hoogste niveau ontbraken, maar die er eigenlijk wel thuis horen. Om 20.00 uur begint FC Groningen - NAC.