Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Vlap geeft Twente hoop voor return met late 2-1 • Lammers maakt debuut voor Tukkers

Tussen alle olympische drukte door is er Champions League-voetbal:

Blogupdates gepusht krijgen? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Tot vrijdag!

We houden ermee op hier in Salzburg. Maar niet getreurd: vrijdag zijn we in de loop van de dag alweer terug met een nieuw voetbalblog. Want? Dan begint de eredivisie alweer!

De eerste wedstrijd van het seizoen 2024/25 is FC Groningen-NAC Breda, gelijk een clash tussen twee gepromoveerde ploegen. Zaterdag speelt de andere gepromoveerde club Willem II tegen Feyenoord.

Dat belooft wat! Graag zien we je vrijdag weer terug in een nieuw liveblog. Tot dan!

Opgelet: vrijdag al eerste ronde eredivisie

Het programma van speelronde 1 van het seizoen 2024/25

Vlap houdt Twentse Champions League-wens in leven met doelpunt in blessuretijd

FC Twente heeft verloren in de voorronde van de Champions League, maar het zal voelen als een gelijkspel. In Oostenrijk verloor het terecht van FC Red Bull Salzburg, waar de Nederlandse trainer Pepijn Lijnders sinds deze zomer de leiding heeft, met 2-1.

Maar de late goal van invaller Michel Vlap, bij het ingaan van de blessuretijd, gaf Twente nog voldoende hoop voor de return, volgende week dinsdag om 20.45 uur in Enschede.

Lees via onderstaande link het hele wedstrijdverslag:

SAL-TWE | 90+3' Klaar!

Het is klaar in Salzburg! Vlap geeft Twente nog een beetje hoop met een late goal uit een vrije trap.

FC Salzburg - FC Twente: 2-1

SAL-TWE | 90+1' Goal Twente!

Toch nog hoop voor Twente! Vlap, de invaller, schiet de 2-1 binnen uit een vrije trap.

FC Salzburg - FC Twente: 2-1

Vlap viert de 2-1

SAL-TWE | 85' Goal Salzburg!

O, o, o, Salzburg maakt 2-0. Na een grote fout in de opbouw van Twente. Salah-Eddine verspeelt de bal en de Oostenrijkers tikken zich razendsnel richting het doel van Unnerstall. Kjaersgaard schiet de bal uiteindelijk binnen.

FC Salzburg - FC Twente: 2-0

SAL-TWE | 81' Twente jaagt op de 1-1

Met nog tien minuten op de klok start Twente het slotoffensief. Langzaam maar zeker drukken de Tukkers de Oostenrijkers naar achteren. Grote kansen leverde het nog niet op. Maar het ziet er wel stukken beter uit.

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | 75' Nog een kwartier voor Twente

Twente heeft nog een kwartier om de 1-0 achterstand weg te werken. Een kleine nederlaag tegen de kampioen van Oostenrijk is geen schande, maar ideaal zou het niet zijn voor de return volgende week.

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | 70' Kan Twente opleven?

Het lijkt er toch op dat Twente na de aanvallende wissels van Oosting en de kopkans van Lammers er iets meer in gaat geloven. Ze voetballen verder van de goal af en willen best naar voren. Maar de Oostenrijkers blijven link. Ze voetballen makkelijk.

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | 62' Lammers bijna

Oei, daar was hij al even. Sam Lammers krijgt een vrije kopkans voor de 1-1. Dat was een debuut geweest, zeg. De voorzet kwam ook wel wat aan de hoge kant bij de spits terecht. Net te lastig.

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | 57' Lammers en Vlap erin

Oosting grijpt in. Een dubbele wissel, een aanvallende wissel bovendien:

  • Lammers (zijn debuut!) en Vlap erin
  • Kjolo en Steijn eruit

Gaat dat iets opleveren?

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

Dessers schiet Rangers laat naast Dynamo Kyiv: 1-1

Het leek er lange tijd op dat Dynamo Kyiv het Schotse Rangers ging verslaan. Na de 1-0 van Yarmolenko in de 38ste minuut maakte Dessers (oud-Feyenoord) in de 94ste minuut de 1-1. Pröpper, onlangs overgekomen van Twente, bleef de hele wedstrijd op de bank zitten bij Rangers.

De winnaar van dat duel komt in de play-offs voor Champions League-voetbal uit tegen de winnaar van Salzburg-Twente.

SAL-TWE | 51' Twente in problemen

Er moet snel iets gebeuren bij Twente want anders wordt het een kort avontuur in de Champions League. In de eerste minuten na rust is Salzburg veel beter begonnen. Het baltempo is hoog en Twente krijgt alle hoeken van het veld te zien.

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | 46' Gaan we weer!

En we spelen weer! En wat zien we? Gelijk al bijna de 2-0 van Salzburg. Linksback Terzic stoomt op, krijgt de bal mee en komt met een ongevaarlijke hobbelbal. Maar wel zomaar 1-op-1 met Unnerstall.

Wakker worden, Twente!

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | Lammers loopt warm

Twente moet íéts na rust en dus loopt de nieuwe aankoop Sam Lammers warm...

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | 45+2' Rust in Salzburg

Joseph Oosting en FC Twente moeten iets verzinnen voor de tweede helft, want dit gaat niet goed zo. Salzburg is zeker niet groots, maar wel steeds sterker geworden naarmate de tweede helft vorderde. Met een 1-0 achterstand bij rust mag Twente niet klagen.

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

SAL-TWE | 41' Goal Salzburg!

Dat zat eraan te komen. De Deen Maurits Kjaergaard pegelt de 1-0 binnen. Knap gedrukt schot uit een afvallende bal na een corner.

Een verdiende voorsprong is het wel. De Oostenrijkers houden Twente grote delen van de eerste helft onder druk en dat levert een terechte voorsprong op.

FC Salzburg - FC Twente: 1-0

Salzburg viert de 1-0

SAL-TWE | 33' Unnerstall redt Twente

Dat gaat toch weer veel te makkelijk. Salzburg tikt zich vrij op het middenveld, voorbij Eiting en Kjolo en dan zet Kjaergaard zo buitenspeler Gloukh alleen voor de keeper. Maar Unnerstall - zij het met wat mazzel - redt mijn zijn knie.

FC Salzburg - FC Twente: 0-0

Lars Unnerstall

Jansen verliest met Ferencváros

Pascal Jansen is met Ferencváros redelijk ver verwijderd van een plek in de play-offs van de Champions League. De Nederlandse trainer verloor met de Hongaarse kampioen in de derde voorronde met 2-0 bij de Deense club FC Midtjylland. Over een week is de tweede wedstrijd in Hongarije.

Adam Buksa en Franculino Dju maakten de doelpunten. Midtjylland had met groter verschil kunnen winnen als Aral Simsir in de blessuretijd van de eerste helft een penalty had benut.

SAL-TWE | 30' Daar komen de Oostenrijkers weer

Een paar minuten kwam Twente iets beter in de wedstrijd, hielden ze zowaar even de bal vast. Maar nu zijn het toch weer de Oostenrijkers die de bal hebben en best geduldig zoeken naar een gaatje in de Twentse defensie.

FC Salzburg - FC Twente: 0-0

SAL-TWE | 17' Slordig en kansrijk begin

Ruim een kwartier onderweg en we mogen niet klagen. Aantrekkelijk duel dat op en neer golft. Maar is het nou echt goed? Er gaat wel veel mis, veel slordigheden.

Maar dat het nog 0-0 staat, is een klein wondertje.

FC Salzburg - FC Twente: 0-0

SAL-TWE | 9' En nu Twente weer

Lekker begin van de wedstrijd. Salzburg wil aanvallen en dat levert Twente best wat ruimte op in de omschakeling. Het leidt tot de tweede grote kans van de wedstrijd. Voor Van Bergen dit keer, bereikt via Steijn en Rots.

Maar nee, op de voeten van de doelman met een verleden bij Heracles Almelo, Janis Blaswich.

FC Salzburg - FC Twente: 0-0

Van Bergen baalt van zijn gemiste kans

SAL-TWE | 8' Salzburg drukt

Twente mag dan wel een keer uitgevallen zijn, het is vooral Salzburg dat initiatief neemt. Net stond spits Ratkov vogelvrij in het zestienmetergebied en schoot zo op de vuisten van Unnerstall.

En nu hobbelt er weer een voorzet vlak voorlangs. Geen goals nog, maar hoe lang blijft dit goedgaan?

FC Salzburg - FC Twente: 0-0

SAL-TWE | 3' Bijna al Twente

Zo, hij hing al bijna. Bij de eerste de beste uitval voor Twente schiet de naar de eerste paal gesnelde Rots de bal bijna binnen. Maar Blaswich tikt 'm eruit.

FC Salzburg - FC Twente: 0-0

SAL-TWE | 1' Aftrap in Salzburg!

En het Europese avontuur voor Twente is begonnen!

Het wordt kijken hoe Twente ervoor staat, een halve week voordat de eredivisie begint, en hoe de Tukkers spelen zonder Robin Pröpper. Verder is het interessant om te zien hoe Pepijn Lijnders zijn Oostenrijkse team heeft neergezet. Het is overigens een zeer jong elftal. Zonder de 33-jarige doelman Janis Blaswich is de gemiddelde leeftijd van Salzburg rond de 22 jaar.

FC Salzburg - FC Twente: 0-0

FC Twente tegen Salzburg

SAL-TWE | Warming-up in Salzburg

Twente aan de warming-up in Salzburg
Pepijn Lijnders kijkt toe tijdens de warming-up

Twente treft Klopp-leerling Lijnders

Even een blik op de Oostenrijkse tegenstander: in de dug-out bij Salzburg zit een Nederlander, de 41-jarige Pepijn Lijnders.

Lijnders begon zijn trainersloopbaan bij de jeugd van PSV en was ook een tijdje jeugd- en techniektrainer bij FC Porto. Vanaf 2014 werkte hij bij het Engelse Liverpool als assistent-trainer.

Ja, er was even een uitstapje. In januari 2018 tekende Lijnders als hoofdtrainer bij NEC, maar enkele maanden later keerde hij alweer terug naar Liverpool, nadat de club uit Nijmegen er niet in was geslaagd naar de eredivisie te promoveren.

Lijnders leerde het vak in Liverpool onder de machtige vleugels van de Duitse toptrainer Jurgen Klopp. Als leerling nam hij veel over van Klopp, tactieken, het managen van spelers, en - luister maar naar het introductie-interview bij zijn nieuwe club - zijn stem...

SAL-TWE | De opstellingen in Salzburg

Bij Twente was het de grote vraag wie de aan Rangers verkochte Pröpper zou vervangen in het centrum van de Tukkers. Dat blijkt Alec van Hoorenbeeck te zijn. De 25-jarige Belg staat centraal achterin naast Mees Hilgers.

FC Twente in play-offs Champions League mogelijk tegen Rangers

Als FC Twente de laatste kwalificatieronde van de Champions League bereikt, speelt het daarin tegen Rangers of Dynamo Kyiv. Dat wees de loting van de UEFA in Nyon afgelopen maandag uit.

Vooral een ontmoeting met Rangers zou bijzonder zijn. Recent deden Twente en de Schotten zaken met elkaar: spits Sam Lammers kwam naar Overijssel, terwijl Twente-aanvoerder Robin Pröpper de omgekeerde weg bewandelde.

Eerst zal Twente vanavond (en volgende week dinsdag) in de derde kwalificatieronde nog moeten afrekenen met RB Salzburg, dat wordt getraind door de Nederlander Pepijn Lijnders.

Met nieuwe aanvoerder Van Wolfswinkel gaat FC Twente strijd aan met Red Bull Salzburg

Salzburg-coach Lijnders: 'Twente is van Champions League-niveau'

FC Twente neemt het vanavond op tegen Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League. Salzburg-trainer Pepijn Lijnders waarschuwde al dat de Twentenaren niet te onderschatten zijn.

"Het is een club die niet heel bekend is in Oostenrijk en sommigen zullen ze onderschatten, maar maak die fout niet", aldus de Nederlander.

Lees hier verder:

Ajax en FC Twente krijgen rust in derde speelronde van eredivisie

Komend weekend begint de eredivisie alweer. En de KNVB kijkt alvast wat verder vooruit: Ajax en FC Twente komen niet in actie tijdens de derde speelronde. De KNVB houdt rekening met het Europese programma van beide clubs.

De bond wil uiterlijk eind augustus bekendmaken wanneer de duels Ajax - Fortuna Sittard en FC Twente - Heerenveen worden ingehaald.

UEFA haalt dronken VAR en assistent van wedstrijd af

De UEFA heeft videoscheidsrechter Bartosz Frankowski en zijn assistent Tomasz Musial van het duel tussen Dynamo Kyiv en Rangers FC van dinsdagavond in de derde voorronde van de Champions League gehaald. Het Poolse duo werd maandagavond door de politie van Lublin gearresteerd omdat ze met een verkeersbord in hun handen stonden. Ze werden aangehouden voor vandalisme en bleken ook te veel te hebben gedronken.

Frankowski en Musial werden in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.00 uur aangehouden, weten Poolse media. Dynamo Kyiv speelt alle Europese thuisduels in Lublin vanwege de oorlog met Rusland. De UEFA heeft inmiddels een andere videoscheidsrechter en assistent gevonden.

De Poolse voetbalbond heeft een onderzoek naar beide arbiters geopend. "We zullen hun contracten beëindigen als de verhalen kloppen", meldt de bond in een verklaring. De winnaar van het duel tussen Dynamo Kyiv en Rangers FC speelt in de play-offs van de Champions League tegen FC Twente of RB Salzburg.

Tijd voor voetbal!

In Parijs zijn Nederlandse atleten bezig op de houten wielerbaan en de rubberen atletiekbaan, maar hier concentreren we ons op gras. FC Twente voetbalt namelijk in de derde voorronde van de Champions League tegen het Oostenrijkse RB Salzburg.

Dit is het eerste duel in de ontmoeting. De return is volgende week dinsdag op 13 augustus.

Blijf hier op de hoogte van alles wat er op en rond het veld gebeurt bij de Europese wedstrijd van Twente. Voetballen maar!