F1-blog
NOS SportAangepast

Norris op pole in Hongarije • Verstappen start als derde in Boedapest

In dit liveblog volgen we de tweede dag van de Grand Prix van Hongarije, met vandaag de derde vrije training en de kwalificatie op het programma.

Pushmeldingen ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje.

liveblog gesloten

Tot zover

We sluiten af met de reacties van de top drie van de kwalificatie. Morgenmiddag om 15.00 uur start de race en ook dan zijn we er met een liveblog. Tot morgen!

Verstappen: 'Had graag meer grip willen hebben'

"Ik heb het geprobeerd", zegt Verstappen. "We liggen het hele weekend al achter. Ik probeerde zo dichtbij mogelijk te komen, maar het was helaas niet genoeg. Het is moeilijk om vast te stellen waar het aan ligt, ik had graag meer grip gehad. Het was nog steeds krap, ik hoop dat de auto morgen goed is en dat ik de McLarens kan volgen."

Norris feliciteert team

"Ik ben erg blij. Het was geen makkelijke kwalificatie in deze omstandigheden", zegt Norris na de kwalificatie. "Een 1-2 is nog mooier, gefeliciteerd aan het team."

Kwalificatie Hongarije | Norris op pole!

Norris start op poleposition. Bijna niemand verbetert zijn rondetijd, dus Piastri is tweede en Verstappen derde. Er zit slechts 0,050 tussen de top drie.

Sainz is te laat gekomen om nog een ronde neer te zetten.

Kwalificatie Hongarije | Alles of niets

De rijders gaan nu de baan op. Het wordt dringen om op tijd te komen en er is ruimte voor één rondje.

Kwalificatie Hongarije | Er komt nog een kans

De rijders mogen nog een ronde rijden. Er is weinig tijd, dus het wordt haasten om op tijd bij de lijn te zijn.

Verstappen kiest ervoor om niet nog een ronde te rijden, het wordt dus op zijn best P3 voor de Nederlander.

Kwalificatie Hongarije | Crash Tsunoda

Verstappen rijdt de derde tijd en er is een zware crash voor Tsunoda! Dit kan zomaar het einde van de kwalificatie betekenen. Er is met twee minuten nog tijd voor een extra ronde, maar als het gaat regenen zitten er geen verbeteringen meer in.

Verstappen zegt over de radio dat hij last had van een auto in zijn snelle ronde.

Kwalificatie Hongarije | Haast voor de teams

De teams wisselen razendsnel banden bij de wagens en de coureurs moeten zo snel mogelijk weer de baan op, maar het begint al te druppelen.

Kwalificatie Hongarije | Eerste rondetijden

Verstappen rijdt een razendsnelle tijd, maar Norris gaat er met drie tienden onderdoor! Daarna zijn het Piastri, Leclerc en Hamilton.

De tweede run zou weleens verpest kunnen worden door regen, krijgen meerdere coureurs te horen. Komt er nog een kans, of komt de regen al tijdens de sessie?

Kwalificatie Hongarije | Daar gaan we weer

De laatste sessie is begonnen. In principe zullen de meeste rijders twee snelle ronden rijden. Over twaalf minuten weten we wie er op poleposition staat, tenzij er een onderbreking nodig is natuurlijk.

Kwalificatie Hongarije | Hamilton nipt door

Hamilton is bijna de tweede Mercedes-rijder die vroegtijdig klaar is. Hij wordt tiende en mag dus nog net door naar Q3. Norris rijdt de snelste tijd in Q2, voor Verstappen en Piastri.

Kwalificatie Hongarije | Tweede poging

Q1 was een ingewikkelde sessie, Q2 is eigenlijk heel simpel. De rijders rijden met nog enkele minuten te gaan de baan op voor hun tweede en laatste poging.

Kwalificatie Hongarije | Eerste rondetijden Q2

Verstappen opent de tweede sessie met de snelste tijd, maar hij doet dit op nieuwe banden. Een aantal andere coureurs rijdt nu op een gebruikte set. Zo ook Piastri, die slechts 0,015 seconde achter Verstappen zit.

Kwalificatie Hongarije | Q2 begonnen

De tweede sessie is onderweg, de baan is nu volledig droog.

Kwalificatie Hongarije | Verstappen veilig, Russell niet

Daar zijn de verbeteringen. Ricciardo rijdt de snelste tijd aan het einde van Q1. Verstappen noteert exact dezelfde tijd als Lewis Hamilton.

Russell is de pineut, hij wordt zeventiende en ligt eruit. Ook Pérez, Zhou, Ocon en Gasly zijn klaar.

Kwalificatie Hongarije | Baan wordt sneller

Nog enkele minuten te gaan in Q1. De baan wordt steeds sneller. Wellicht is er in de laatste ronde nog ruimte voor verbetering.

Het Red Bull-wrak

De auto van Pérez staat achter de barrière. Reden genoeg voor onze verslaggever Louis Dekker om eens goed te kijken wat er (niet) van over is.

Kwalificatie Hongarije | Weer verder

De sessie is weer onderweg. Russell rijdt de baan op. Het is de vraag of de omstandigheden goed genoeg zijn om je tijd nog te verbeteren.

Kwalificatie Hongarije | Pérez (weer) gecrasht

Hoe is het mogelijk. Pérez is opnieuw in de fout gegaan. Hij schrijft zijn Red bull volledig af in de tweede sector. De sessie ligt stil, er hangt een rode vlag.

De Red Bull van Pérez wordt opgeruimd

Kwalificatie Hongarije | Listige omstandigheden

Het regent harder, maar het zet niet echt door. De baan wordt niet meer veel sneller, maar je tijd verbeteren is nog mogelijk.

Kwalificatie Hongarije | Fout Sargeant

Sargeant schiet vol rechtdoor in bocht 1 en tikt zijn voorvleugel tegen de bandenstapel. Hij staat nu zesde en kan zijn weg vervolgen.

Kwalificatie Hongarije | Meer regen verwacht

En dat zet grote druk op alle coureurs. Als het binnen enkele minuten weer gaat regenen, moet je nu al in de top vijftien staat. Want als het eenmaal regent, wordt de baan meteen langzamer.

Kwalificatie Hongarije | Groene vlag!

De eerste kwalificatiesessie is onderweg. De coureurs rijden op droogweerbanden het circuit op.

Regen opgehouden

Het regent niet meer in Hongarije en vanwege de hoge temperaturen is de baan niet volledig nat geworden. Het is de vraag op welke banden de coureurs de baan op gaan.

Onderlinge kwalificatieduels

Het F1-seizoen is over de helft, dit is de 13e van de 24 GP's. Hoogste tijd om eens naar de onderlinge kwalificatieduels van teamgenoten te kijken. We gebruiken overigens alleen de reguliere kwalificaties voor de hoofdraces.

  • Red Bull Verstappen - Pérez: 12-0
  • McLaren Norris - Piastri: 9-3
  • Mercedes Hamilton - Rusell: 2-10
  • Ferrari Leclerc - Sainz: 7-4
  • Aston Martin Alonso - Stroll: 7-5
  • Alpine Gasly - Ocon: 4-8
  • Williams Albon - Sargeant: 11-0
  • RB: Tsunoda - Ricciardo: 9-3
  • Sauber Bottas - Zhou: 11-1
  • Haas Hülkenberg - Magnussen: 9-3

De Hungaroring nu

Het druppelt nog steeds in Boedapest, ziet onze verslaggever Louis Dekker.

Het regent boven de Hungaroring

Druppels in de pits

Het begint te regenen in de pitstraat. We zouden dus zomaar weer een natte kwalificatie kunnen krijgen. Dat belooft wat...

Verschoor wint F2-sprintrace

Richard Verschoor heeft de sprintrace van de Formule 2 gewonnen. Hij kwalificeerde zich als tiende voor de hoofdrace, maar in de F2 wordt voor de sprintrace de top tien omgedraaid op de startgrid.

Verschoor verloor op harde banden de leiding vroeg in de race aan Andrea Kimi Antonelli. De Italiaan reed zijn zachte banden echter aan puin, waardoor hij veel tijd verloor en Verschoor er weer voorbij kon.

Verschoor eerder dit weekend

Alonso: 'Auto lastig af te stellen'

Begin 2023 was Aston Martin nog de uitdager van Red Bull. Dit jaar staan ze een stuk verder naar achteren in de pikorde. Gedurende het huidige seizoen is het verder achteruit gegaan. "We hebben moeite om een optimaal weekend neer te zetten. De auto is moeilijk af te stellen en gedraagt zich onvoorspelbaar, hij is inconsistent. Dat betekent dat je geen 100% vertrouwen hebt", vertelt Fernando Alonso.

"We beleven pieken en dalen dus dit seizoen, maar onze eerste races waren beter. Toen konden we ons nog meten met Mercedes en McLaren, en dat is voorbij. Ik hoop dat we de twee races voor de zomerstop punten kunnen scoren."

Hamilton na zege op Silverstone: 'Het is game on'

Lewis Hamilton won twee weken terug de GP van Groot-Brittannië. Hij en Mercedes zijn op de goede weg en willen doorpakken. "Waarschijnlijk zijn McLaren en Red Bull iets sneller, maar we hebben een veel betere auto (dan eerder). Zowel in de kwalificatie als in de race. En we hebben focus, wilskracht en veerkracht."

"Het is game on, we gaan vechten en zoveel mogelijk races winnen. Maar misschien is Red Bull of McLaren wel weer dominant dit weekend."

Bekijk hier de uitslag van de derde vrije training

Derde training Hongarije | Einde sessie

De derde vrije training is afgelopen. Norris staat bovenaan met de snelste tijd, voor Piastri, Verstappen, Russell, Sainz en Ricciardo.

Derde training Hongarije | Verstappen verremt zich

Verstappen doet nog een poging, maar hij verremt zich zwaar in de eerste bocht.

Derde training Hongarije | Hamilton spint

Hamilton maakt een fout in de snelle bochtencombinatie in de tweede sector. Hij mist net de ideale lijn en gaat in de rondte. De Engelsman kan zijn weg vervolgen.

Derde training Hongarije | Verstappen naar derde tijd

Verstappen is bijna drie tienden langzamer dan Norris en Piastri in zijn eerste snelle ronde.

Derde training Hongarije | Daar is Norris

Norris pakt de eerste tijd, hij is bijna een halve seconde sneller dan Russell. Verstappen staat nog steeds in de pits, maar hij zal zo hoogstwaarschijnlijk ook een ronde op de zachte band rijden.

Derde training Hongarije | Meer foutjes bocht 1

Ook Tsunoda en Stroll schieten door in de eerste bocht.

Verstappen heeft nog geen ronden op de zachte band gereden. Hij staat nu in de pits.

Derde training Hongarije | Akkefietje Sainz en Hülkenberg

Sainz rijdt heel langzaam over het circuit voordat hij een snelle ronde opbouwt, waardoor hij Hülkenberg in de weg zit. Net op het moment dat de Duitser Sainz voorbij wilt rijden, zet de Ferrari-coureur aan.

Ferrari kent overigens sowieso een mindere training. De auto oogt zeer onrustig in de snelle vierde bocht. Sainz staat voorlopig wel tweede.

Derde training Hongarije | Gasly verremt zich

Gasly verremt zich in bocht 1, hij had een zwaar blokkerend wiel en ging even buiten de baan. Even daarvoor overkwam Leclerc hetzelfde.

Derde training Hongarije | Actie!

Daar gaan we dan. Norris, Piastri, Russell en Hamilton rijden hun eerste ronden op de snelle zachte band. Inmiddels is bijna iedereen op de baan.

Derde training Hongarije | Afwachten

Verstappen was even de enige coureur op de baan, nu melden ook Stroll, Bottas en Ocon zich. Het is afwachten tot het echt druk wordt op het circuit.

Derde training Hongarije | Rustig begin

Zes auto's zijn er nu op de baan en snelle tijden worden er voorlopig nog niet gereden. Verstappen rijdt nu rond op de harde band.

Derde training Hongarije | Groene vlag

De derde oefensessie is onderweg. Het laatste uurtje om de perfecte afstelling te vinden is begonnen voor de twintig rijders.

Wederom warm, maar...

Het is wel iets minder heet dan gisteren in Boedapest, de dertig graden worden niet meer gehaald. Bovendien is er een kleine kans op regen tijdens de kwalificatie, zegt oud F1-coureur Pedro de la Rosa tegen F1-verslaggever Louis Dekker. "Het zou kunnen. Er is een 40 procent kans, maar het wordt niet zo veel."

Kwalificatiesimulatie

Het is een mooi scrabblewoord om de dag mee te beginnen. Met name het einde van de derde vrije training wordt interessant, omdat rijders dan een kwalificatiesimulatie zullen doen. Zachte banden, lege tank en een ronde vol pushen. Aan het einde van de sessie hebben we voor het eerst een goed beeld van de onderlinge verhoudingen.

Ruimte vinden wordt een uitdaging op de krappe Hungaroring. Het is een van de kleinste banen van het jaar en wordt ook wel 'Monaco zonder muren' genoemd. Ruimte vinden voor een vrije ronde is dus lastig en er zal wederom een hoop geklaagd worden door coureurs die in de weg gezeten worden.

Terug naar 2009: Massa ontsnapt aan dood in kwalificatie

Felipe Massa werd zwaargewond afgevoerd

De kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije in 2009 staat in het geheugen van veel F1-fans gegrift. Niet zozeer vanwege het defecte timingsysteem, waardoor coureurs er onderling achter probeerden te komen wie er eigenlijk op poleposition stond, maar vanwege een zwaar ongeluk van Felipe Massa.

Tijdens de sessie viel er een onderdeel van de auto van Rubens Barrichello. Die veer raakte de helm van Ferrari-coureur Massa, die meteen bewusteloos raakte op hoge snelheid. Massa klapte de bandenstapel in en was lange tijd buiten bewustzijn. De Braziliaan, die het jaar ervoor maar nipt naast de wereldtitel greep, werd geopereerd aan zijn hoofdblessure en lag er de rest van 2009 uit.

Michael Schumacher, die twee jaar eerder (voor het eerst) met F1-pensioen was gegaan, zou hem vervangen. Dit ging echter niet door omdat de zevenvoudig wereldkampioen kampte met een blessure die hij had opgelopen bij een motorrace. De Italiaan Luca Badoer stapte voor twee races in de Ferrari, waarna hij weer vervangen werd door Giancarlo Fisichella.

Massa keerde in 2010 terug bij Ferrari, maar hij werd nooit echt meer de oude. Hij was tweede coureur achter Fernando Alonso en kwam zelden meer in de buurt van de zege. Alleen in Duitsland kon hij een race winnen, maar toen kreeg de Braziliaan een stalorder en moest hij aan de kant. Aan het einde van zijn carrière reed Massa voor Williams en hier en daar pakte hij nog mooie podiumplaatsen.

Het soort onderdeel dat de helm van Felipe Massa raakte

Niets dan lof voor coming-out Schumacher, maar F1-wereld is groter dan de paddock

In de Formule 1-wereld is positief gereageerd op de coming-out van Ralf Schumacher, zesvoudig GP-winnaar én broer van zevenvoudig wereldkampioen Michael. Toch is er volgens Lewis Hamilton en Matt Bishop, die betrokken is bij het Racing Pride-initiatief, nog een lange weg te gaan.

Welkom!

Welkom bij ons liveblog over de tweede dag van de Grand Prix van Hongarije. Om 12.30 uur begint de derde vrije training. Later vandaag wordt de kwalificatie verreden. In dit blog volg je alle actie op de Hungaroring in Boedapest.