Oranjeblog

Oranje speelt gelijk tegen Italië • EK-kwalificatie dinsdag beslist

De Oranjevrouwen spelen een belangrijk duel in de EK-kwalificatie. In Sittard is Italië de tegenstander.

• Eindstand Nederland - Italië: 0-0
  • Live te zien op NPO3 vanaf 20.25 uur of via de livestream

Notificatie ontvangen bij iedere update? Klik dan op je smartphone op het belletje bovenin.

liveblog gesloten

Jonker kritisch: 'Karwei afmaken is niet gelukt'

Miedema speelde weer 90 minuten: 'Moet nu in bubbeltjesplastic'

Spitse: 'Prima gespeeld, verzuimd te scoren'

Spitse niet ontevreden: 'Prima gespeeld, verzuimd te scoren'

NED-ITA | 90+7' Afgelopen

Helaas! Ondanks dat Nederland en Italië allebei genoeg kansen creëerden, spelen ze met 0-0 gelijk. Vooral Oranje had recht op meer, want in de tweede helft hebben de Italianen weinig meer laten zien.

De blik gaat nu op dinsdag: als Oranje dan gelijkspeelt of wint in het duel met Noorwegen, is het geplaatst voor het EK 2025.

NED-ITA | 90+5' Rode kaart Bonfantini

Vlak voor tijd krijgt invaller Agnese Bonfantini haar tweede gele kaart. Een beetje onterecht is het wel: de tackle was toch op de bal?

Nederland mag nog één keer aanleggen voor een vrije trap die ongeveer op de achterlijn ligt. Spannend moment!

De rode kaart

NED-ITA | 90' Vrije trap Spitse in de muur

Vanaf een meter of 25 mag Sherida Spitse aanleggen voor een vrije trap. Het publiek houdt de adem in, want Spitse heeft een hard schot in de benen.

Daar heeft uiteindelijk vooral de Italiaanse Caruso last van, want Spitse schiet de bal hard in de muur.

NED-ITA | 84' Tijdrekken Italië

Dit zou best eens een frustrerende slotfase kunnen worden. De Italianen die in de eerste helft nog zo leuk speelden, zijn na de rust vooral bezig met traineren.

Keepster Giuliani neemt bij iedere mogelijkheid uitgebreid haar tijd en de wissels zijn ook handig uitgekozen: zo wint Italië telkens maximaal tijd. Het publiek in Sittard is het zat en begint al voorzichtig met boegeroep.

NED-ITA | 76' Opvallend penaltymoment (2)

Net als in de eerste helft doet zich een opvallend penaltymoment voor. Nu is het Oranje dat enorm mazzelt.

Sherida Spitse krijgt in haar eigen strafschopgebied de bal tegen haar arm en lijkt gelijk te beseffen dat het mis zit. Scheidsrechter Olofsson brengt de fluit naar haar mond maar bedenkt zich op het allerlaatste moment. We spelen door. "Door het oog van de naald", zegt NOS-commentator Frank Wielaard direct.

Spitse komt goed weg

NED-ITA | 73' Brugts terug, Italië verdedigt

Gelukkig: Esmee Brugts had slechts kramp. Het talent is pas 20 jaar en heeft een lang seizoen achter de rug bij FC Barcelona, een absolute topclub. Niet gek dus dat de pijp leeg is aan het einde van zo'n jaargang.

Ondertussen graaft Italië zich verder in. De Azzure lijken voor een gelijkspel te gaan.

NED-ITA | 71' Schrik om Brugts

Esmee Brugts ligt op de grond, ogenschijnlijk zonder dat daar een overtreding aan voorafging. Ze krijgt direct verzorging.

Het is toch niet te hopen dat Brugts het volgende slachtoffer is van de blessuregolf die het vrouwenvoetbal teistert.

NED-ITA | 65' Miedema raakt de paal

In de tweede helft heeft Nederland echt nog niets te duchten gehad van Italië. En dat is vooral te danken aan een uitblinkende Miedema.

Ze loopt op richting het strafschopgebied en maakt een schijnbeweging waarmee ze drie Italiaanse dames het bos in stuurt. Miedema haalt uit met haar favoriete rechter maar ze raakt de paal.

Het kan op deze manier toch niet lang meer duren voordat Oranje scoort.

Miedema baalt

NED-ITA | 55' Nog een keer Miedema

Vivianne Miedema laat zich nogal gelden in de tweede helft. Dit keer maakt ze een mooie panna en haalt ze met links uit. Dat is het eerste schot op doel van Oranje in dit duel.

Deze poging wordt vrij simpel gestopt door Giuliani. Miedema probeert het echt op alle mogelijke manieren, maar scoren lukt nog niet vanavond.

NED-ITA | 49' Kopbal Miedema

Oranje begint aan de tweede helft zoals het aan de eerste begon: vol aanvalslust en energie.

Na een voorzet van Daniëlle van de Donk kan Vivianne Miedema koppen. Van redelijk dichtbij krijgt ze die poging echter niet op doel.

Vivianne Miedema in actie

NED-ITA | 46' Tweede helft

De rust werd door het jonge publiek in Sittard aangegrepen om luidkeels mee te zingen met wat hits van zangeres Roxy Dekker, die over de luidsprekers te horen was. Goed vermaak in Limburg.

Inmiddels is het weer tijd voor de tweede helft. We zien één wijziging bij het Nederlands elftal: Lynn Wilms komt erin voor Kerstin Casparij.

NED-ITA | De statistieken van de eerste helft

Na een helft voetbal zien de belangrijkste cijfers er als volgt uit, vanuit Nederlands perspectief:

• Schoten: 3-8
  • Schoten op doel: 0-4
  • Balbezit: 54-46

Het balbezit is dus voor Oranje, de meeste kansen zijn voor Italië. De poging van Lineth Beerensteyn in de zevende minuut werd geblokkeerd door een verdediger, dus ging die officieel niet als schot op doel de boeken in.

Beerensteyn ontwijkt keeper Giuliani

NED-ITA | 45+2' Rust

Na een vermakelijke eerste helft gaan we rusten. Nederland was in het eerste kwart de betere ploeg en creëerde enkele goede kansen, daarna waren de mogelijkheden voor Italië.

Het is een mooie wedstrijd die doelpunten verdient. Hopelijk krijgen we die in de tweede helft.

NED-ITA | 42' Miedema haalt bal van de lijn

Een onverwacht moment: Vivianne Miedema is van groot belang in de verdediging. Een Italiaanse corner wordt goed ingekopt door Bonansea, maar Miedema haalt de bal hoogstpersoonlijk van de lijn met haar hoofd.

Belangrijke verdedigende actie van de topscorer aller tijden!

NED-ITA | 35' Opvallend penaltymoment

Wieke Kaptein stormt het strafschopgebied van Italië in en wil de bal met haar hoofd meenemen. Ze krijgt echter bijna een Italiaanse schoen tegen haar hoofd en gaat naar de grond. Een duidelijk geval van gevaarlijk spel.

Terwijl het publiek schreeuwt om een penalty geeft scheidsrechter Olofsson voordeel. Dat levert niets op: Oranje had hier meer gehad aan een strafschop.

Er is zoals bekend geen VAR om de situatie te beoordelen, dus spelen we door.

Wieke Kaptein krijgt bijna een schoen tegen haar hoofd

NED-ITA | 27' Megakansen Italië

Dat was misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. Valentina Giacinti is veel sneller dan Sherida Spitse en daardoor komt ze alleen voor keepster Lize Kop uit.

Giacinti is echter rechtsbenig en moet de bal nu met links binnenschieten. Dat lukt niet: ze produceert slechts een rollertje dat voorlangs gaat.

Een minuut later is het opnieuw bijna raak. Met een geweldige redding voorkomt Kop dat Giugliani kan scoren, maar het scheelde helemaal niets.

NED-ITA | 25' Moment Miedema

In de eerste 25 minuten was Vivianne Miedema vooral druk als aanspeelpunt. Bal aannemen, wegdraaien, doorspelen. Dat deed ze verdienstelijk.

Nu komt ze voor het eerst in scoringspositie nadat keepster Giuliani mis zit. Miedema heeft echter wat moeite om de bal te controleren en door dat getreuzel kan de Italiaanse defensie ingrijpen voordat ze tot een schot komt. Is dat wellicht het gebrek aan wedstrijdritme dat haar parten speelt?

De kans van Miedema

NED-ITA | 20' Eerste kans Italië

De Italianen laten zich voor het eerst zien. Arianna Caruso glipt weg bij Sherida Spitse en krijgt de bal in het strafschopgebied van Oranje.

Spitse mag dan wel de oudste speelster in het team zijn (34), maar slidings maken kan ze nog. Zo maakt ze de dreiging van Caruso netjes onschadelijk.

NED-ITA | 18' Flipperkast na vrije trap Spitse

Nederland krijgt weer een vrije trap van scheidsrechter Olofsson, die de Oranjevrouwen erg in bescherming neemt in de openingsfase. Sherida Spitse staat achter de bal.

Haar vrije trap levert een kleine flipperkastsituatie op in het strafschopgebied en daarna haalt ze zelf uit. Dat schot gaat ruim over.

NED-ITA | 10' Gele kaart Giugliano

Nederland overrompelt Italië in de eerste tien minuten. Nu is het Dominique Janssen die de bal opdribbelt met een indrukwekkende sprint. Ten einde raad werkt de Italiaanse Manuela Giugliano haar maar naar de grond en dat levert een gele kaart op.

Een sterk begin voor Oranje, dat zichzelf nog niet beloont met een doelpunt.

NED-ITA | 7' Grote kans Beerensteyn

Oei! Oranje is na iets meer dan zes minuten heel dicht bij de openingstreffer.

De bal wordt door Esmee Brugts vanaf links richting het strafschopgebied gespeeld. Daar staat Daniëlle van de Donk, die direct een geweldig steekpassje verstuurt richting Lineth Beerensteyn. Laatstgenoemde staat tegenover doelvrouw Giuliani, maar haar schot wordt geblokkeerd door Lenzini. Mooie aanval, dito redding.

De kans van Lineth Beerensteyn

NED-ITA | 3' Tactisch foefje

In de eerste minuten blijkt dat bondscoach Andries Jonker een tactisch konijn uit de hoge hoed heeft getoverd. Kerstin Casparij is normaal gesproken rechtsback, maar speelt vandaag op links. De rechtsbackpositie wordt ingevuld door Ajacied Chasity Grant.

Het is in de openingsfase verder aftasten. Oranje zet de Italianen flink onder druk, zonder dat dat nog iets gevaarlijks oplevert.

NED-ITA | 1' Aftrap

Na de volksliederen - ons eigen Wilhelmus en het gepassioneerde Fratelli d'Italia - en de teamfoto's is het tijd voor de aftrap.

Bij een overwinning is Nederland zeker van deelname aan het EK 2025. Het belooft een spannende wedstrijd te worden.

Oranje tijdens het volkslied

Sittard is er klaar voor

Nog een paar minuten en dan komen de speelsters het veld op. Het stadion zit inmiddels zo goed als vol en het gras ligt er goed bij. Alle voorwaarden zijn dus aanwezig voor een mooie wedstrijd.

Het Fortuna Sittard stadion

Jonker blij met Miedema

Andries Jonker vertelt voorafgaand aan het duel dat hij erg blij is dat Vivianne Miedema er weer bij is: "Fijn om een speelster met zoveel kwaliteiten ein-de-lijk weer tot je beschikking te hebben."

Miedema is met 95 doelpunten topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Ze kampte de laatste jaren echter met blessureleed waardoor ze weinig minuten heeft kunnen maken. De laatste keer dat Miedema de volle 90 minuten speelde in Oranje, was in september 2022.

Vivianne Miedema in de warming-up

De scheidsrechter van dienst

Tess Olofsson is vanavond de scheidsrechter bij Nederland - Italië. De 36-jarige Zweedse is geen onbekende van Oranje.

In 2016 tegen Zuid-Afrika (1-0), in 2018 tegen Noord-Ierland (5-0), in 2020 tegen Estland (7-0) en eind 2023 tegen Engeland (3-2) had Olofsson de leiding over interlands van Oranje. En ze floot eerder dit seizoen een Champions League-duel van Ajax tegen Paris Saint-Germain.

Een VAR is er vanavond overigens niet.

Tess Olofsson in gesprek met Romée Leuchter

Finland en Noorwegen spelen gelijk

Wat een ontknoping in Turku! In minuut 90+9 maakt Finland gelijk tegen Noorwegen en niet veel later fluit de scheidsrechter af. De concurrenten van Oranje spelen met 1-1 gelijk.

Dat is op zich goed nieuws voor het Nederlands elftal, maar het verandert weinig aan de missie voor vanavond. Een overwinning op Italië is nog altijd nodig voor directe plaatsing voor het EK 2025.

De balans in Sittard

Het Fortuna Sittard stadion stroomt langzaam vol. Donkere wolken hangen boven het stadion, maar het is nog wel droog.

Twee keer eerder speelden de Oranjevrouwen in Sittard. Op 18 april 1998 werd het (in stadion De Baandert) 0-0 tegen Noorwegen en op 7 april 2023 werd er met 0-1 van Duitsland verloren.

Tijd voor een overwinning in Sittard dus!

De opstelling van Italië

Ook de opstelling van de Italianen is bekend! Manuela Giugliano, die we eerder in dit blog uitlichtten, staat in de basis.

In de spits staat Valentina Giacinti, die de vorige keer scoorde tegen Oranje. Die beelden zal de defensie vermoedelijk goed hebben bestudeerd, om te voorkomen dat dat vandaag weer gebeurt.

De opstelling van Oranje

Ruim een uur voor de aftrap maakt Andries Jonker de opstelling van de Oranjevrouwen bekend.

Vivianne Miedema staat in de basis, dat is mooi voor de topscorer aller tijden die zoveel blessureleed kende. Ook Lineth Beerensteyn staat erin, dus aan scorend vermogen geen gebrek vandaag.

Andere opvallende namen zijn Chasity Grant, die voor de derde keer in de basis staat namens Oranje, en de 18-jarige Wieke Kaptein. Zij blonk de laatste twee seizoenen uit namens FC Twente en verkast deze zomer naar het Engelse Chelsea.

Ciao, Lineth!

Oranje-aanvaller Lineth Beerensteyn zal vanavond wel wat bekenden tegenkomen. Zij was de afgelopen twee seizoenen namelijk actief in Italië, voor Juventus. Die deur gaat ze achter zich dicht trekken: Beerensteyn vertrekt naar de Duitse topclub VfL Wolfsburg.

Overigens is Beerensteyn in Oranje flink op schot: ze maakte liefst negen van de laatste twaalf goals van de Oranjeleeuwinnen.

Lineth Beerensteyn

Debutanten in selectie Oranje

Chanté-Mary Dompig (23) en Chimera Ripa (22) zitten vandaag voor het eerst bij een wedstrijdselectie van het Nederlands elftal. Vermoedelijk ruimt bondscoach Jonker nog geen basisplaats in voor het tweetal, maar wie weet zit een invalbeurt er wel in.

Dompig is een aanvaller van AC Milan, waarvoor ze in het afgelopen seizoen tot 26 duels kwam en zes keer scoorde. Daarvoor speelde Dompig voor Empoli (eveneens in Italië) en VV Alkmaar.

Bij VV Alkmaar was zij toevalligerwijs teamgenoot van de andere debutant, Ripa. Inmiddels is Ripa een gewaardeerde kracht van PSV, waarvoor ze afgelopen seizoen negen goals maakte in de Azerion Eredivisie.

Overigens kunnen ook Gwyneth Hendriks, Veerle Buurman, Ilse van der Zanden, en Nina Nijstad vanavond hun debuut in Oranje maken. Ze zaten weliswaar al eens bij de selectie, maar kwamen nog nooit in actie.

Dompig in actie namens AC Milan

Keeperskwestie: Kop, De Jong of Weimar?

De positie onder de lat is dit jaar bij Oranje nogal een carrousel. Dat komt voornamelijk door blessureleed van Daphne van Domselaar, die normaal gesproken eerste keeper is.

Omdat Van Domselaar nu ook nog niet fit genoeg is, staat Lize Kop waarschijnlijk op doel. Zij was al goed voor negen interlands en staat onder contract bij het Engelse Leicester City.

Of wordt het toch Daniëlle de Jong? Zij mocht in de vorige interlandperiode keepen tegen Finland en deed dat heel behoorlijk. Verder behoort ook Feyenoord-goalie Jacintha Weimar tot de Oranjeselectie. Jonker heeft genoeg te kiezen.

Lize Kop (links) heeft lol met Kerstin Casparij

Ondertussen in Finland

Om 18.00 uur is de andere wedstrijd in de poule van Oranje al begonnen: Finland - Noorwegen.

Halverwege staat het daar 0-1 voor de Noren door een doelpunt van Chelsea-speler Guro Reiten. Bij deze stand gaat Noorwegen, komende dinsdag tegenstander van Oranje, virtueel naar de eerste plek in de groep.

De sterspeler van Italië: Manuela Giugliano

In deze EK-kwalificatiereeks creëerde niemand zoveel kansen voor teamgenoten als de Italiaanse Manuela Giugliano. Zij zette tien keer een teamgenoot in scoringspositie, waarvan vijf keer in het vorige duel met Oranje. Zoals in onderstaande samenvatting is te zien, zat daar ook een prachtige assist bij.

Dat is geen toeval: Giugliano is al het hele seizoen in topvorm. Ook in de Italiaanse competitie, die ze wist te winnen, was de AS Roma-speelster goed voor de meeste gecreëerde kansen, becijferde databureau Opta. Ze creëerde 90 kansen, de volgende op de lijst staat op 63.

En schieten doet ze ook graag. Giugliano was in de Italiaanse compeitite óók degene met de meeste schoten (93). Oppassen dus voor deze vedette.

Bekijk de samenvatting van het EK-kwalificatieduel Italië - Nederland

Panne

Gisteren vertrok de selectie al met de bus naar speelstad Sittard. Het is achteraf maar goed dat die reis niet op de wedstrijddag werd gemaakt, want de bus van de Oranjeleeuwinnen kreeg onderweg te maken met pech. Los van wat vertraging had het gelukkig geen negatieve effecten op de wedstrijdvoorbereiding.

"Benen strekken en weer door. Natuurlijk heeft dit geen invloed op de wedstrijd", zei keepster Lize Kop tijdens een online persconferentie.

"We hebben sinds vorig jaar een motto voor dit soort dingen: het is zoals het is", voegde Jonker daar aan toe.

'Oogjes doen het weer wat beter'

De vorige ontmoeting met Italië (2-0 verlies) was voor Oranje geen succes. Tijdens diezelfde interlandperiode in april werd nog wel gewonnen van Noorwegen (1-0), maar soepel ging het allemaal niet.

Inmiddels zijn de Oranjevrouwen weer beter aan het voetballen, ziet bondscoach Andries Jonker. "De ballen springen niet meer van de voet en de oogjes doen het weer beter: de kleuren worden weer beter herkend. Dan ziet het er gewoon beter uit."

Welkom

Goedenavond, of buonasera!

De mannen zijn helaas uitgeschakeld op het EK, maar er is toch goed nieuws voor de Oranjevolger. Vanavond komen de vrouwen namelijk in actie tegen Italië in een belangrijk duel in de EK-kwalificatie. De bovenste twee landen in de poule plaatsen zich direct voor het hoofdtoernooi, dus met een overwinning op de Italianen is Nederland zeker van deelname aan het EK 2025 in Zwitserland.

Makkelijk zal het echter niet worden. Op 5 april ontmoetten Oranje en de Azzure elkaar al en toen won Italië met 2-0.