F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen zevende in tweede vrije training • Norris tweemaal het snelste

Silverstone is een van de meest traditionele F1-circuits van de kalender. Hier werd in 1950 de eerste race gereden die onderdeel uitmaakte van het wereldkampioenschap Formule 1. Vandaag volgen we in dit liveblog de eerste trainingen, en kijken we vooruit naar de rest van het weekend.

  • Norris was de snelste in de eerste training, bekijk de uitslag hier
  • Ook in de tweede vrije training was Norris het rapste

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje.

liveblog gesloten

Tot zover

Morgen gaat het feest verder op Silverstone, met de kwalificatie als hoogtepunt van de dag. Ook dan zijn we er weer bij met een liveblog. Tot morgen!

Een overzicht van vandaag

Lees hier alles terug wat er vandaag gebeurde op het circuit van Silverstone:

Bekijk hier de uitslag van de tweede vrije training

Tweede training Groot-Brittannië | Regenbanden tevoorschijn

Een aantal rijders doet nog een rondje op de intermediate-band, het rubber voor lichte regenomstandigheden.

Daarmee eindigt de training ook meteen. Norris eindigt bovenaan, voor Piastri, Pérez, Hülkenberg, Leclerc, Hamilton en Verstappen.

Tweede training Groot-Brittannië | Het regent

Er valt water uit de lucht. Veel coureurs komen de pits in, Red Bull doet zelfs nog even een pitstoptraining bij beide auto's.

Tweede training Groot-Brittannië | Regen kan heftig worden

Norris krijgt te horen dat de regen snel heftig kan worden en dat het team geen risico gaat nemen.

Tweede training Groot-Brittannië | Tijd voor lange runs

Onder meer Verstappen en Norris zijn gewisseld naar de mediumband, om een langere reeks aan ronden te rijden.

Ricciardo krijgt over de radio te horen dat er richting het einde van de sessie regen aankomt.

Tweede training Groot-Brittannië | McLarens stellen orde op zaken

Norris en Piastri gaan naar plek 1 en 2. Dat is waar je ze mag verwachten. Verstappen beleeft ondertussen een uitstapje in Chapel, een van de snelste bochten van het circuit. Hij gaat even van de baan maar kan zonder problemen verder.

Tweede training Groot-Brittannië | Daar is Hülkenberg!

Hülkenberg rijdt de snelste tijd. Dat wil wederom zeggen: Hülkenberg en Haas doen het prima, maar de topteams zullen hier niet van schrikken en later echt nog wel een tandje bijzetten.

Een groepje auto's op Silverstone

Tweede training Groot-Brittannië | Bottas naar P2

Bottas gaat op zachte banden naar de tweede tijd, Alonso staat nu derde. Een goed teken voor Sauber en Aston Martin, maar het betekent ook dat de teams die er nu achter staan ook nog een stap kunnen zetten. De Sauber zal immers niet de een-na-snelste auto zijn.

Tweede training Groot-Brittannië | Verstappen snel op zachte band

Verstappen is op de snelle zachte band ruim acht tienden sneller dan zijn eigen tijd die stond. Andere coureurs hebben nog niet op het zachte rubber gereden.

Tweede training Groot-Brittannië | Leclerc heeft last

Leclerc zegt over de radio dat hij het lastig heeft op hoge snelheid. De auto is lastig te controleren, vindt de Ferrari-rijder.

Tweede training Groot-Brittannië | Eerste rondetijden

Verstappen begint met de snelste rondetijd, Norris staat voorlopig tweede. Deze ronden zijn neergezet op de mediumband en het zal straks nog sneller gaan voor iedereen.

Tweede training Groot-Brittannië | Groene vlag

De tweede oefensessie is onderweg. Wederom een uur om de auto's te perfectioneren voor de rest van het weekend.

De 'film-auto'

Dit is de auto die gebruikt wordt voor de film van Brad Pitt. Het lijkt op een moderne F1-bolide, maar in basis is het eigenlijk een F2-auto, aangepast met F1-aerodynamica. Pitt rijdt overigens echt zelf.

Brown: 'Episch gevecht tussen Max en Norris, olie op het vuur van Red Bull teleurstellend'

McLaren-CEO Zak Brown heeft in de persconferentie voor teambazen gereageerd op het gevecht tussen Verstappen en Norris in Oostenrijk, waarbij de heren elkaar raakten.

"Het was een episch gevecht tussen de beste coureurs in de F1. Dat duel zat er al een tijd aan te komen. Het was maar een kleine aanvaring, maar met stevige gevolgen. Ik denk dat we van part-time stewards (stewards die elkaar per race afwisselen, red.) af moeten. Daar is hun klus te ingewikkeld voor. Bijvoorbeeld als het gaat over tracklimits: die moet je handhaven als coureurs voordeel pakken, niet als een stoere inhaalmanoeuvre net niet lukt en de coureur keurig zijn positie teruggeeft."

Brown vindt het teleurstellend dat Red Bull tijdens de race over de boordradio olie op het vuur gooide. "We moeten vanaf de pitmuur onze coureurs aangeven wat wel en niet mag, moet en is geoorloofd. Als we er met z'n allen beter bovenop hadden gezeten, dan zou dit incident niet zijn gebeurd. Als niet tegen Max wordt gezegd dat hij bepaalde dingen niet moet doen zal hij niet veranderen. Ik heb geen behoefte hier met Christian (Horner, teambaas van Verstappen, red.) over te praten. Dat is een taak voor de FIA."

Max niet te roekeloos

Was Max nou roekeloos en te agressief in Oostenrijk? Brown: "Nee, wereldkampioenen horen dat te zijn. Lando wil nu ook door en een stap verder. Uiteraard smullen de kranten van meer uitspattingen, maar de coureurs zijn al een stap verder. We hebben gewoon simpele regels nodig die zwart-wit zijn en die worden nageleefd. Elke rijder zal de grens opzoeken. Dit zijn de 20 beste coureurs ter wereld. Die weten precies wat wel en niet kan en waar de grenzen liggen. Het heeft geen zin om dit hele verhaal alleen op Max te richten."

Is Lando dan te zachtaardig? "Nee. Er is een verschil tussen coureurs met en zonder helm. Ze kunnen heel aardig zijn van maandag tot en met donderdag, maar in een raceweekend verandert dat. Er zijn talloze voorbeelden van rijders die door de week schatjes waren en tijdens de races niet bepaald."

Daar is Brad Pitt weer

Net als vorig jaar is Brad Pitt aanwezig in de paddock voor opnames van zijn Formule 1-film, die volgend jaar juni uit moet komen. Voor de film worden er opnames gemaakt in F1-weekenden, met echte auto's.

Terug naar 2008: masterclass Hamilton op nat Silverstone

Vanaf de vierde startplek begon Lewis Hamilton met McLaren aan de GP van Groot-Brittannië van 2008. Bij de start op een kletsnat Silverstone pakte Hamilton meteen de tweede plek, achter zijn teamgenoot Heikki Kovalainen. Wat volgde was een echte masterclass.

De toen 23-jarige Hamilton pakte snel de leiding, terwijl de omstandigheden wisselden. Bijna iedereen maakte foutjes en ook Hamilton ging een keer kort van de baan. Toch kwam de zege niet in gevaar, sterker: aan de finish was de voorsprong op nummer twee Nick Heidfeld 68 (!) seconden. Rubens Barrichello werd derde op 82 seconden, de rest van het veld had allemaal een of meerdere ronden achterstand. Een dominantere zege heeft Hamilton nooit meer geboekt.

Hamilton reed iedereen zoek op Silverstone in 2008

Lees hier terug wat er gebeurde

Een overzicht van alle actie in de eerste vrije training:

Nog een paar prachtfoto's van de spoedcursus darten van Littler aan Norris én Verstappen

  • Pro Shots
    Norris op jacht naar zijn eerste 180
  • Pro Shots
    Twee grote talenten in hun tak van sport
  • AFP
    Ook Verstappen moest eraan geloven

Eerste training Groot-Brittannië afgelopen

Een hachelijk moment in de laatste minuut van de training. Norris knalt bijna op de langzaam rijdende Hadjar. Het gaat gelukkig goed. De training is afgelopen.

Eerste training Groot-Brittannië | Piastri heeft een probleem

Piastri rijdt langzaam over het circuit, hij zegt over de radio dat hij een hydraulisch probleem heeft. De Australiër zet zijn auto stil bij de ingang van de pitstraat. Rijders mogen de pits nu niet inrijden.

Eerste training Groot-Brittannië | Verstappen meldt druppels

Verstappen zegt dat het begint te druppelen, met nog tien minuten te gaan.

Max Verstappen op Silverstone

Eerste training Groot-Brittannië | Norris naar P1

Norris zet op zachte banden de snelste tijd neer en het Britse publiek viert alvast een klein feestje. Stroll sluit aan op plek twee.

Nummer negen voor Hamilton?

Met acht (!) zeges is Lewis Hamilton recordhouder qua zeges in de Britse GP. Jim Clark en Alain Prost staan tweede op de lijst met vijf zeges voor beiden. Andere huidige rijders die de GP van Groot-Brittannië wonnen zijn Fernando Alonso (2006 en 2011), Carlos Sainz (2022) en Max Verstappen (2023).

Verstappen won al eens eerder op Silverstone, maar dat was een extra ingelaste race in het seizoen van 2020, dat geteisterd werd door de coronacrisis. Verstappen won de zogenaamde 70th Anniversary GP.

Lewis Hamilton

Eerste training Groot-Brittannië | Rondetijden zeggen nog weinig

Sainz staat momenteel eerste, voor Mercedes-rijders Hamilton en Russell. Bijna iedereen rijdt nog op de langzamere harde band. Snelle en representatieve tijden zullen we voorlopig nog niet zien.

Eerste training Groot-Brittannië | Baan weer vrij

De negentien overgebleven rijders kunnen de baan weer op om hun training te vervolgen.

Eerste training Groot-Brittannië | Tsunoda van de baan, sessie onderbroken

Tsunoda glijdt van de baan in Luffield, een langzame doordraaier naar links. Hij staat vast in het grind en de sessie is stilgelegd om de RB-bolide op te ruimen.

Rookies in actie

Ook vandaag rijdt er weer een aantal rookies in de eerste vrije training. Elk team moet twee keer per jaar een onervaren coureur in actie laten komen. Vandaag is de eer aan Oliver Bearman - die gisteren werd bevestigd als racecoureur voor volgend jaar bij Haas -, Jack Doohan (Alpine), Franco Colapinto (Williams), en Isack Hadjar (Red Bull). Hadjar zit voor deze sessie in de auto van Sergio Pérez.

Met name voor Doohan wordt het een belangrijke dag. De Australiër is in de race voor het vrijgekomen stoeltje van Esteban Ocon, die het team van Alpine na dit seizoen verlaat. Ook Carlos Sainz (nu Ferrari) en Mick Schumacher (reservecoureur Mercedes én Le Mans-coureur van Alpine) zijn in de race.

Eerste training Groot-Brittannië | Training begonnen

Vanochtend was het nog nat op Silverstone, nu is de baan droog. De eerste coureurs zijn de baan op!

Bekende gast

Gisteren kregen McLaren en Norris visite van dartssensatie Luke Littler. Het 17-jarige supertalent verraste in januari vriend en vijand door de WK-finale te halen, die hij verloor van Luke Humphries. Dit seizoen behaalde Littler wel de titel in de prestigieuze Premier League, en won hij enkele World Series-toernooien.

Gisteren gaf Littler Norris een spoedcursusje darten, en uiteraard belandden de heren ook in een snelle auto.

Spectaculair circuit

Brooklands, Luffield, Copse, Maggotts, Becketts en Stowe. Vraag een Britse racefan naar een van deze bochten en je zult meteen een romantisch verhaal krijgen over wat hij of zij daar allemaal wel niet heeft zien gebeuren. Formule 1 leeft in Engeland en Silverstone ademt Formule 1. Veel teams zijn bovendien gevestigd in de buurt van dit circuit.

De eerste sector bestaat uit een aantal vloeiende bochten, gevolgd door twee tragere bochten. In het tweede deel komen de rijders 'copse' tegen, een razendsnelle bocht naar rechts waarin Verstappen en Lewis Hamilton elkaar drie jaar geleden raakten. Dan komt de snelle combinatie van Maggotts, Becketts en Chapel. Na een lang recht stuk komen de rijders door Stowe, een snelle bocht naar rechts waarin inhalen mogelijk is. Een langzame chicane sluit het rondje af. Veel uitdagingen dus op het uiterst technische circuit.

Lewis Hamilton vorig jaar op Silverstone

Volgende ronde tussen Verstappen en Norris?

Max Verstappen en Lando Norris hebben dit seizoen de nodige gevechten met elkaar gevoerd. In Miami won Norris zijn eerste GP, in Imola en Spanje was Verstappen de Engelsman net te slim af. Vorige week eindigde een enerverend duel in tranen, toen ze elkaar raakten en beiden lek reden. Voor Norris was het zelfs einde wedstrijd.

Dit weekend liggen alle kaarten op tafel voor wederom een spannend gevecht.

Welkom!

Op een dag vol veranderingen in het Verenigd Koninkrijk, denkt men in Silverstone toch echt maar aan één ding. Op de plek waarin 1950 de eerste grand prix werd verreden die onderdeel uitmaakte van het wereldkampioenschap Formule 1, wordt vandaag de GP van Groot-Brittannië afgetrapt. In dit liveblog volgen we alle actie van de eerste trainingen.