Oranjeblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Oranje wint ruim van Canada • Aantrekkelijke en doelpuntrijke tweede helft

Nederland speelt in de voorbereiding op het EK voetbal twee oefenwedstrijden. Vandaag is Canada de tegenstander in De Kuip, maandag wordt in hetzelfde stadion tegen IJsland gespeeld.

  • Eindstand Nederland - Canada: 4-0
  • Uitzending live op NPO3 en via deze livestream op NOS.nl en in de NOS-app.
  • Het is precies tachtig jaar na D-Day, waar de Canadezen een belangrijke rol speelden

Wil je niks missen? Klik dan bovenin op het belletje!

liveblog gesloten

Tot maandag!

Bedankt voor het meelezen en tot maandag! Dan speelt Nederland thuis tegen IJsland en zijn we er weer.

Goedenacht!

De samenvatting

Voor het slapengaan nog even de goals terugkijken? Dat kan hieronder, in de samenvatting van Nederland - Canada.

Samenvatting oefeninterland Nederland - Canada

Koeman tevreden: Aantrekkeijke wedstrijd, plicht gedaan'

Ronald Koeman is tevreden over de zege op Canada, die uiteindelijk ruim uitviel. De openingstreffer viel pas in de tweede helft, maar daarna drukte Oranje door.

"We hadden die goal natuurlijk veel eerder moeten maken", zegt Koeman. "Maar in de tweede helft hebben we niks weggegeven."

Wie daarbij in positieve zin opviel, was Jeremie Frimpong. De 23-jarige vleugelspeler was goed voor een assist en schreef het tweede doelpunt van de avond op zijn naam. Koeman was na afloop te spreken over de speler van Bayer Leverkusen, die op de rechterflank stond gepositioneerd. "Hij heeft gespeeld zoals hij dat ook doet bij zijn club. Hij heeft een actie in zich, de snelheid"

Blind: 'Goed gevoel vanuit de trainingen'

Voor Daley Blind, die het duel als aanvoerder begon, voelt de overwinning op Canada als een bevestiging van wat hij zelf al had gezien op de training.

"Ik heb de laatste week wel het gevoel dat er iets ontstaat", zegt hij na de wedstrijd. "De trainingen zijn goed en van een hoog niveau."

Wachten op de reacties

De Oranje-spelers en hun bondscoach zullen vermoedelijk tevreden zijn, zeker over de tweede helft.

Jeremie Frimpong blonk uit en in zijn kielzog maakten ook anderen een goede indruk. Memphis maakte zijn 45ste interlandgoal, terwijl Weghorst en Van Dijk als invallers wisten te scoren.

Verder hield doelman Verbruggen (weer) de nul en maakte Van de Ven een prima indruk bij zijn basisdebuut voor Oranje. Genoeg aanknopingspunten dus richting het EK.

Verbruggen hield zijn doel schoon

NED-CAN | 90+3' Afgelopen

Het zit erop in Rotterdam. Oranje wint na een doelpuntrijke tweede helft uiteindelijk met 4-0 van Canada. Een prima resultaat voor de mannen van Koeman.

Voor Nederland wacht maandag een ontmoeting met IJsland, eveneens een oefenduel. De Canadezen mogen hun borst nat maken, want ze gaan op bezoek bij Frankrijk.

NED-CAN | 86' Veerman erin

Daar is dan eindelijk Joey Veerman, de middenvelder die velen toch in de basis hadden verwacht vandaag. Hij krijgt nog een paar minuutjes van Koeman.

Veerman zal op meer hebben gehoopt. Hij komt in het veld voor Ryan Gravenberch, die een sobere wedstrijd speelde waarin hij weinig fout deed.

NED-CAN | 82' GOAL ORANJE

Virgil van Dijk zet Oranje op een 4-0 voorsprong! De bal gaat in een flipperkastsituatie omhoog in het strafschopgebied van Canada en dan is Van Dijk op zijn best. Hij torent hoog boven iedereen uit en kopt binnen.

Zo wordt het een grote uitslag, die de krachtsverhoudingen in de tweede helft eigenlijk wel recht doet.

Invallende aanvoerder Van Dijk kopt Oranje op 4-0 tegen Canada

NED-CAN | 77' Canada dichtbij

De dekselse Jacob Shaffelburg blijft een plaag voor de Oranje-defensie. Weer gaat hij diep en geeft hij een goede voorzet.

Bij de tweede paal wil Junior Hoilett hem binnenglijden, maar dat gaat mis. Zijn schot gaat naast.

NED-CAN | 76' Schot Malen geblokkeerd

Nederland heeft het oefenduel met Canada volledig onder controle. Gesteund door een comfortabele 3-0 voorsprong wordt er rustig rondgetikt.

Zo nu en dan is er een schietkans, zoals nu voor Donyell Malen. Zijn poging wordt echter geblokkeerd door Canada-vedette Alphonso Davies.

Malen schiet

NED-CAN | 70' Van Dijk en De Vrij erin

Een nieuw centraal duo betreedt het veld: aanvoerder Virgil van Dijk en Stefan de Vrij komen erin.

Matthijs de Ligt en Daley Blind nemen plaats op de bank. Ze hebben weinig weggegeven vandaag.

NED-CAN | 64' GOAL ORANJE

Het gaat heel hard nu. Een schot van Jerdy Schouten wordt niet goed gestopt door de keeper en Wout Weghorst is er als de kippen bij. Hij werkt de 3-0 binnen.

Bij het juichen gaat de bal onder zijn shirt. Is er een kleine Weghorst onderweg?

Weghorst valt in, scoort direct (3-0 Oranje) en lijkt babynieuws te hebben

NED-CAN | 62' Frimpong en Depay eraf

Ze waren net zo lekker bezig, maar toch besluit Ronald Koeman om uitblinkers Jeremie Frimpong en Memphis Depay te wisselen.

Wout Weghorst en Donyell Malen komen erin. Succes mannen!

Malen en Weghorst komen erin, ook Bergwijn staat klaar

NED-CAN | 60' Omhaal Memphis

Het wordt zo langzamerhand een galavoorstelling, waarbij Frimpong en Depay de hoofdrollen vervullen.

Weer is het Frimpong met een handige voorzet op Depay. Die probeert met een omhaal te scoren, maar raakt de bal net niet lekker. Het zag er wel mooi uit.

NED-CAN | 57' GOAL ORANJE

Jeremie Frimpong steelt de show! Hij gaat achter een diepe pass aan en wil de bal voorzetten, maar dat mislukt.

Frimpong krijgt de bal terug en schiet hem met links onhoudbaar in de verre kruising. Mooie goal van de uitblinker aan Oranje-zijde, nadat hij al de assist verzorgde bij de 1-0.

Uitblinker Frimpong schiet zelf de 2-0 binnen voor Oranje

NED-CAN | 54' Canadees handenbindertje

De ingevallen Jacob Shaffelburg blijkt een handenbindertje. Hij is razendsnel en laat Matthijs de Ligt zijn hielen zien. Even later heeft hij een goede voorzet in huis, die uit de lucht wordt geplukt door Bart Verbruggen.

Ondertussen komt een eredivisiebekende het veld in: Sparta-speler Charles-Andreas Brym valt in. Een mooi moment voor de jonge aanvaller.

NED-CAN | 50' GOAL ORANJE

Nederland komt op voorsprong tegen Canada! Jeremie Frimpong staat helemaal vrij aan de rechterkant en geeft een uitstekende voorzet.

Memphis Depay is een gehaaide aanvaller en duikt op precies de juiste plek op. Met links promoveert hij de goede voorzet van Frimpong tot doelpunt. Het is 1-0!

Depay zet Oranje op voorsprong tegen Canada, assist Frimpong

NED-CAN | 49' Gravenberch dichtbij

Ryan Gravenberch pikt de bal op het middenveld op en draait zich uitstekend vrij. Hij dribbelt het strafschopgebied in met grote, sierlijke passen, en komt ook tot een schot.

Het lage schot mist net wat kracht en wordt gestopt door St. Clair. Geen beloning dus voor een mooie actie.

NED-CAN | 46' Tweede helft

De mannen staan weer op het veld en de scheidsrechter fluit. Tijd voor het tweede bedrijf.

Ronald Koeman heeft nog geen wissels doorgevoerd, dus we zien dezelfde elf Nederlanders. Bij Canada één wissel: Jacob Shaffelburg komt erin voor Liam Millar.

NED-CAN | 45+2' Rust

De scheidsrechter fluit voor de rust. Tijd voor een kopje thee.

Nederland speelt best aardig, zeker gezien de vele afwezigen. Alleen ontbreken de doelpunten nog: een mooie missie voor de tweede helft.

NED-CAN | 45+1' Grote kans Brobbey

Memphis Depay laat zien dat er nog altijd een wereldspeler in hem huist: hij neemt de bal in de middencirkel aan op de borst en stuurt direct daarna Brobbey weg met een perfecte pass.

Brobbey komt oog in oog met de keeper te staan maar komt net niet lekker uit met zijn dribbel. Zijn schot wordt gestopt door de uitkomende keeper Dayne St. Clair.

Brobbey mist

NED-CAN | 43' Schot Frimpong

Het zijn de vleugelspelers die zich laten zien vandaag. Op links speelt Micky van de Ven een goede pot, op rechts sticht Jeremie Frimpong telkens gevaar.

Nu kan Frimpong schieten na een combinatie met Brian Brobbey, maar zijn schot in de korte hoek wordt gestopt door de keeper.

Frimpong schiet

NED-CAN | 41' Eerste gele kaart

Niet voor de eerste keer vandaag vergrijpt Moïse Bombito zich aan de beresterke Brian Brobbey. De Nederlandse spits is al een aantal keer naar de grond gewerkt door de Canadees.

Nu is de maat voor de scheidsrechter dan eindelijk vol: hij trekt de eerste gele kaart van de wedstrijd.

NED-CAN | 38' Van de lijn gehaald

Dat was de grootste kans van de wedstrijd. Micky van de Ven speelt zichzelf vrij middels een één-twee met Memphis en geeft een harde voorzet.

Georginio Wijnaldum kan schieten en schuift de bal voorbij de keeper, maar er staat nog een verdediger om hem vlak voor de doellijn weg te werken. Goede aanval met opnieuw een hoofdrol voor Van de Ven.

NED-CAN | 32' Grote kans Nederland

Jeremie Frimpong laat zijn klasse zien! Hij verovert de bal door uitstekend voor zijn man te komen en speelt direct een tegenstander uit.

Hij geeft de bal laag voor op Memphis Depay, maar de voorzet wordt geweldig uitverdedigd door Alistair Johnston, die net nog door zijn benen werd gespeeld. Redemption voor de Canadees.

Depay kan net niet bij de bal

NED-CAN | 31' In het luchtledige

Nederland krijgt een vrije trap nadat Ryan Gravenberch werd neergehaald op het middenveld. Memphis Depay kan hem in één keer schieten, maar besluit voor de voorzet te gaan.

Geen beste keus, zo blijkt achteraf. De bal belandt in het luchtledige en stuitert over de achterlijn.

NED-CAN | 27' Panna!

Micky van de Ven maakt een hele aardige indruk vandaag. Hij is bij zijn club meer een centrale verdediger, maar speelt tegen Canada als linksback.

Met zijn snelheid en grote lichaam houdt hij zich prima staande, en ook technisch blijkt hij zeer vaardig. Hij speelt Alistair Johnston handig door de benen: panna!

Van de Ven

NED-CAN | 20' Schot Frimpong

Alle doelpogingen in de laatste tien minuten zijn voor het Nederlands elftal. Nu kan Jeremie Frimpong schieten.

De jongeling van Bayer Leverkusen, die een gretige indruk maakt, schiet vanaf een meter of twintig met zijn zwakkere linker. De bal gaat redelijk ver over het doel.

NED-CAN | 16' Kopbal Wijnaldum

Weer duikt Wijnaldum gevaarlijk op in de zestien van Canada. Hij zet zijn hoofd tegen de bal na een uitstekende scherpe vrije trap van Daley Blind.

De kopbal is weliswaar hard, maar eindigt ook twee meter naast het doel.

NED-CAN | 12' Kans Oranje

Na bijna twaalf minuten is Nederland voor het eerst gevaarlijk. Eerst is een voorzet van Jeremie Frimpong net te hard, daarna kan Wijnaldum bijna schieten.

In een volle zestien probeert de ervaren middenvelder uit te halen, maar zijn poging wordt snel geblokkeerd. Dat scheelde niet veel!

Wijnaldum schiet

NED-CAN | 10' Zoeken naar voorwaartse pass

Ronald Koeman zal nog niet tevreden zijn over de organisatie van zijn Oranje in de openingsfase.

De spelers van het Nederlands elftal zoeken telkens wel naar de pass naar voren, maar afspeelmogelijkheden worden niet gevonden. Waardoor de bal toch telkens weer terug moet.

NED-CAN | 6' Canadese druk

Nederland heeft het moeilijk met de Canadezen, die hoog druk zetten. Al een aantal keer komt Oranje bijna in de problemen.

Enkele minuten geleden moest Van de Ven zich vrij dribbelen tussen drie man, wat hem vrij aardig lukte, en nu verspeelt Schouten de bal. Gelukkig zonder gevolgen.

NED-CAN | 2' Dreiging Canada

Het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd is voor Canada. De sluwe Jonathan David glipt weg uit de rug van Micky van de Ven en kan het strafschopgebied in dribbelen.

David raakt echter wat uit balans en dribbelt de bal over de achterlijn. Keeper Verbruggen hoeft vooralsnog niet in actie te komen.

NED-CAN | 1' Aftrap

Het Canadese 'O Canada', overigens een prettig klinkend en klassiek volkslied, heeft geklonken, net als uiteraard het Wilhelmus.

Georginio Wijnaldum heeft afgetrapt, de wedstrijd is begonnen!

De teamfoto van Oranje

De hiërarchie bij Oranje

Eerder in dit blog veronderstelden we dat Daley Blind de tweede captain van Oranje was, omdat hij vandaag de aanvoerdersband draagt. Dat blijkt onjuist.

Ronald Koeman meldt zojuist dat Nathan Aké achter Virgil van Dijk de volgende aanvoerder is. Derde captain is Frenkie de Jong. Voor nu maakt dat alles even niet uit: Nederland - Canada gaat bijna beginnen!

Koeman: 'Aké tweede aanvoerder, Frenkie de Jong de nummer drie'

Zweetband Memphis

Ooit had het hele land het over de hoed van Memphis Depay. Sindsdien is het vrij rustig geweest wat betreft de hoofddeksels van de aanvaller.

Nu kan het weer heel even, want Depay komt het veld op met een opvallende witte hoofdband. "Misschien gaat-ie tennissen", grapt NOS-analyticus Rafael van der Vaart.

Memphis Depay

Koeman: 'Iedereen laten spelen'

Voor de camera's van de NOS geeft Ronald Koeman aan dat hij iedereen wil laten spelen in de komende twee oefenduels, "om iedereen zo fit mogelijk te krijgen".

En hebben we de opstelling goed opgetekend, als een 4-3-3 met Frimpong als rechtsbuiten? "Ja dat klopt zo wel ja", glimlacht de bondscoach.

Koeman

De Kuip stroomt vol

Langzaam worden de tribunes van De Kuip gevuld door een zee van Oranjefans. Het is vanavond niet uitverkocht: er worden 37.000 toeschouwers verwacht.

325 van die toeschouwers zijn afkomstig uit Canada. Een indrukwekkend aantal, gezien de grote reisafstand.

De opstelling van Canada

Ook de Canadese opstelling is bekend. In tegenstelling tot Oranje kunnen de Canadezen wel beschikken over alle toppers, die dan ook in de basis staan.

We zien onder meer Alphonso Davies, de linkspoot van Bayern München die naar verluidt in de belangstelling staat van Real Madrid. Ook topschutter Jonathan David van Lille staat erin, net zoals Inter-speler Tajon Buchanan.

En had u de Sparta-speler al gespot? Charles-Andreas Brym zit op de bank. Wellicht zien we hem vandaag nog even in actie.

Eerste basisplekken Brobbey en Van de Ven

Voor Brian Brobbey en Micky van de Ven is het een bijzondere dag: ze staan voor het eerst in de basis in een duel van het Nederlands elftal.

Brobbey viel één keer eerder in (in oktober 2023 tegen Griekenland), Van de Ven kwam tot twee invalbeurten (in oktober 2023 tegen Frankrijk en Griekenland).

Captain Daley?

Ronald Koeman zou nog bekendmaken wie tweede aanvoerder van Oranje zou zijn, achter Virgil van Dijk. Dat lijkt inmiddels wel duidelijk: Daley Blind krijgt de aanvoerdersband om tegen Canada.

Dat is voor Blind de derde keer in Oranje. Hij begon eerder twee interlands als aanvoerder van het Nederlands elftal: tegen Engeland in maart 2016 en tegen België in oktober 2018.

Verder is het voor Blind zijn 107e interland, waarmee hij Giovanni van Bronckhorst passeert en op de vijfde plek komt op de lijst van recordinternationals.

Daley Blind en Virgil van Dijk, de aanvoerders van Oranje

Opstelling

De opstelling van Oranje is bekend! Toch wel een paar opvallende namen. Zo vormen Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten en Georginio Wijnaldum het middenveld.

Verder staat Brian Brobbey in de basis en krijgt Daley Blind de aanvoerdersband om. Geen Virgil van Dijk dus.

De opstelling van Oranje

80 jaar na D-Day

Precies tachtig jaar geleden begon een operatie die Europa moest bevrijden van de bezetting door nazi-Duitsland. Op 6 juni 1944, de dag die we D-Day zijn gaan noemen, betraden tienduizenden Canadese, Britse en Amerikaanse soldaten de stranden in Normandië.

Ook Canadezen dus. Voorafgaand aan het duel tussen Nederland en Canada zal straks een applaus klinken ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis, waarbij zo veel jonge mannen het leven lieten voor vrijheid in Europa.

Veel vraagtekens bij Oranje: hoe is het met Memphis Depay?

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg blikt vanuit De Kuip vooruit op Nederland-Canada.

'Veel vraagtekens bij Oranje: hoe is het met Memphis Depay?'

Debuterende bondscoach

Canada gaat voor het eerst een interland spelen onder de nieuwe bondscoach Jesse Marsch. Wellicht komt die naam je bekend voor.

Marsch was de afgelopen jaren als trainer actief in meerdere Europese competities. De Amerikaan trainde Erling Haaland bij Red Bull Salzburg, ging toen naar zusterclub RB Leipzig en maakte vanaf daar de overstap naar Leeds United in de Premier League. Daar werd hij in februari 2023 ontslagen toen de club op een degradatieplek stond.

Jesse Marsch

Oranje-opponent Polen speelt bijzonder duel

De eerste tegenstander van Oranje op het EK, Polen, speelt morgen een oefeninterland tegen Oekraïne. Dat is een bijzonder duel voor de buurlanden, die in 2012 nog samen het EK organiseerden.

"Ik spreek mijn dank uit aan de Polen", zei Oekraïne-bondscoach Sergiy Rebrov op de personferentie. "Veel van onze spelers spelen in Polen en de regering steunt Oekraïne enorm, waarvoor wij dankbaar zijn. We spelen bovendien de meeste van onze wedstrijden in Polen."

Ondanks alle dankbaarheid, gaat Oekraïne morgen wel voor de overwinning. "Soms laten we spelers oorlogsbeelden zien, zodat ze weten voor wie ze spelen en de situatie begrijpen. Het lijkt mij dat onze spelers geen extra motivatie nodig hebben, want als ze elke dag zien hoe Russen onze kinderen vermoorden en onze families aanvallen, is dat motivatie genoeg."

Oekraïne-bondscoach Sergiy Rebrov

Geweldige resultaten in De Kuip

Het Nederlands elftal speelt vanavond in een zonovergoten Kuip in Rotterdam-Zuid. In dat stadion was Oranje ongeslagen van oktober 2000 tot juni 2023, toen er van Kroatië werd verloren in de Nations League.

De balans in Stadion Feijenoord, zoals het officieel heet, is nog altijd prima. Het Nederlands elftal won 21 van de laatste 23 interlands die in De Kuip gespeeld werden (2-2 tegen Polen in 2022 en 2-4 verlies tegen Kroatië in 2023).

De Kuip

Scherpte vereist bij aanvallers

In de verdediging heeft Ronald Koeman weinig zorgen: hij heeft in die linie eerder een luxeprobleem met alle sterren waar hij uit kan kiezen.

Voorin is het een ander verhaal. Daar is het nog onduidelijk wie er speelt, mede omdat Memphis Depay (nog) niet volledig wedstrijdfit is. Een ding is zeker: de aanvallers kunnen zichzelf geen 'slaapmomentjes' permitteren.

Wie spelen er vandaag?

Bondscoach Ronald Koeman heeft nog geen volledige selectie tot zijn beschikking. Zo sluiten Teun Koopmeiners (Atalanta) en Tijjani Rejinders (AC Milan) later aan omdat ze afgelopen weekend nog clubverplichtingen hadden.

Verder is Frenkie de Jong nog niet fit genoeg om vanavond te spelen en is het de vraag hoe fit Memphis Depay is. Zien we misschien Brian Brobbey in de spits tegen Canada?

Wie zeker wel speelt: Bart Verbruggen. Deze week maakte Koeman al bekend dat de Brighton-keeper de eerste keus is onder de lat deze zomer.

Bart Verbruggen

'Oranje mist misschien wel het hele eerste middenveld'

Arman Avsaroglu verzorgt vanavond het commentaar op NPO3. Hij is benieuwd naar het middenveld dat Ronald Koeman gaat opstellen.

"Oranje mist misschien wel het hele 'eerste middenveld'", vertelt hij in de extra voorbeschouwing op YouTube. "Frenkie de Jong is niet fit en Teun Koopmeiners en Tijjani Reijnders zijn er nog niet bij. Zij zouden op het middenveld best eens de eerste keus kunnen zijn, zeker bij afwezigheid van Marten de Roon."

Voorbeschouwing op YouTube

De gebruikelijke voorbeschouwing op Nederland - Canada zie je vanaf 19.57 uur op NPO3, maar voor degenen die daar niet op willen wachten is er goed nieuws!

Om 18.00 uur zie je op het YouTubekanaal van NOS Sport een extra voorbeschouwing. Daarin wordt de sfeer in Rotterdam alvast gepeild en is er ook de mogelijkheid voor kijkers om vragen stellen. Een aanrader, dus!

De balans tegen Canada

Slechts één keer eerder speelde Oranje tegen Canada: op 12 juni 1994 won het Nederlands elftal met 0-3 in Toronto. Bondscoach Ronald Koeman stond toen zelf binnen de lijnen.

Ook toen was het duel met Canada een oefenwedstrijd in de voorbereiding op een groot toernooi. Herman van Veen vloog mee naar Toronto en zong daar het Wilhelmus.

Herman van Veen zingt het volkslied met Koeman achter zijn paraplu

Welkom!

Goedemiddag en welkom in ons Oranjeblog!

Op deze plek houden we u op de hoogte van alles wat er rondom en tijdens het oefenduel met Canada gebeurt. Wie gaan we in actie zien vanavond? En maakt Oranje er een voetbalfeest van?