Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

FC Utrecht grijpt naast Europees ticket • Na staking slaat Go Ahead genadeloos toe

De finale van de play-offs om een plaats in de tweede voorronde van de Conference League:

Updates gepusht krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Terwijl Go Ahead Eagles de plaatsing voor Europees voetbal viert, sluiten wij af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

  • Pro Shots
    Go Ahead viert de zege op Utrecht
  • Pro Shots
    Go Ahead viert de zege op Utrecht
  • Pro Shots
    Go Ahead viert de zege op Utrecht

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Go Ahead Eagles

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Go Ahead Eagles

Porto wint Portugese bekerfinale, hoofdrol St. Juste bij Sporting

FC Porto heeft de Portugese beker in de wacht gesleept. De bekerhouder won in de finale na verlenging van kampioen Sporting Portugal met 2-1. Porto, dat 14 keer eerder de beker won, werd derde in de competitie (18 punten achter Sporting) en zag hoe Jeremiah St. Juste scoorde voor Sporting uit een hoekschop.

Niet veel later was het weer gelijk door Evanilson, die de bal voor de voet kreeg na slecht uitverdedigen. De hoofdrol was na een half uur wederom voor St. Juste met een rode kaart. Een penalty leverde zijn actie niet op, maar die kwam er alsnog voor Porto in de verlenging. Keeper Pinto Diogo beukte een aanvaller omver en Taremi scoorde.

Jeremiah St. Juste (r) viert zijn goal

AS Roma kan Champions League na zege Atalanta vergeten

AS Roma doet komend seizoen niet mee aan de Champions League. Het elftal van trainer Daniele De Rossi had nog een kans op een ticket, maar dan had Atalanta in de Serie A als vijfde moeten eindigen. Europa League-winnaar Atalanta versloeg Torino echter met 3-0 en is daardoor verzekerd van minimaal de vierde plek.

Het aantal Champions League-deelnemers uit Italië blijft nu 'beperkt' tot vijf: Internazionale, AC Milan, Juventus, Atalanta en Bologna. Benfica, de nummer twee van Portugal, profiteerde van de overwinning van Atalanta en gaat nu als niet geplaatste club met de hoogste klassering op de UEFA-coëfficiëntenlijst de Champions League in.

Atalanta had de Europa League meegenomen

Twee keer eerder Europees voetbal voor Eagles

Exclusief de Intertoto Cup, speelde Go Ahead Eagles 2 keer eerder Europees voetbal: in 1965/1966 (0-7 over 2 duels tegen Celtic in de 1ste ronde van de Europacup II) en 2015/2016 (2-5 over 2 duels tegen Ferencváros in de 1ste voorronde van de Europa League).

Go Ahead speelde in 2015/2016 Europees voetbal, nadat de ploeg enkele maanden daarvoor via de nacompetitie was gedegradeerd. Nederland mocht die keer een extra club in Europa afvaardigen omdat het bovenaan was geëindigd in het Fair Play-klassement. GAE (17de) profiteerde van het feit dat FC Twente om financiële redenen afzag van dat ticket.

Go Ahead Eagles gaat Europa in na hectische finale tegen FC Utrecht

Go Ahead Eagles heeft zich voor het eerst sinds 2015 geplaatst voor Europees voetbal. Na een hectische avond in de Galgenwaard won de ploeg uit Deventer de finale van de play-offs na verlenging van FC Utrecht: 1-2.

Het levert Go Ahead een plek op in de tweede voorronde van de Conference League.

Lees hieronder het verslag:

UTR-GAE | 120' Beker raakt Baeten

Thibo Baeten krijgt vanuit het publiek een beker op zijn hoofd gegooid. Arbiter Allard Lindhout voert naarstig overleg aan de zijkant, maar laat doorspelen. Nog twee minuten te gaan.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-2 (verlenging)

UTR-GAE | 117' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Go Ahead op voorsprong! Joris Kramer kopt de bal over Barkas in het doel. Een fraaie kopbal en een sensationele voorsprong voor de Eagles!

Even later laat Dean James een enorme kans op de 1-3 liggen.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-2 (verlenging)

Club Brugge komt met schrik vrij tegen stadsgenoot Cercle en is kampioen van België

Club Brugge lost Royal Antwerp af als kampioen van België. Een doelpuntloos gelijkspel tegen stadsgenoot Cercle Brugge was voldoende om Union Sint-Gillis achter zich te houden. Maar veel scheelde het allemaal niet.

'Club' leek in de slotfase een desastreuze tegengoal te krijgen, maar na een lange en zenuwslopende VAR-check ging dat niet door. Het zal bij Union, dat zelf met 2-0 won van Genk, keihard aan zijn gekomen.

In de competitie eindigde Club Brugge liefst negentien punten achter Union, maar in de play-offs werd dat puntenaantal gehalveerd en bleef Club ongeslagen. Het leverde de negentiende landstitel in de geschiedenis op.

UTR-GAE | 107' Buitenspel

Lammers scoort nu wel, maar er wordt gevlagd voor buitenspel. Dat was het ook, alleen de bal werd nog even getoucheerd door Evert Linthorst. Toch buitenspel, oordeelt de arbitrage.

Aan de andere kant redt Barkas bij een mogelijkheid van de Eagles. Het gaat heen en weer en blijft bijzonder spannend in de Galgenwaard.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1 (verlenging)

UTR-GAE | 104' Kans Go Ahead

Nu een kans voor de Eagles. Kuipers is dichtbij, maar keeper Barkas redt op alternatieve wijze, met zijn been.

En daarna zit het eerste deel van de verlenging erop. Twee kansen voor het tiental van Utrecht en tegen het einde één voor Go Ahead.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1 (verlenging)

Galatasaray maakt geen fout bij Konyaspor en houdt Fenerbahçe van felbegeerde titel

Galatasaray is voor de 24ste keer kampioen van Turkije geworden. Met een 1-3 zege bij Konyaspor beslechtte Galatasaray een spannende tweestrijd met aartsrivaal Fenerbahçe in zijn voordeel.

Lees hieronder verder:

UTR-GAE | 98' Weer een kans Utrecht

De tien van Utrecht hebben nog genoeg energie, zo blijkt. Weer een kans voor de thuisploeg. Lammer zet snoeihard voor, maar oud-Eagles-speler Isac Lidberg glijdt de bal van dichtbij over het doel.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1 (verlenging)

UTR-GAE | 91' Kans Lammers!

Voor de tweede keer deze wedstrijd krijgt Lammers een enorme kans en weer mist de spits. Na een pass van Jensen redt Eagles-keeper De Lange weer op de inzet van Lammers. Dat had voor het tiental van Utrecht een welkome start van de verlenging kunnen zijn.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1 (verlenging)

Sam Lammers

UTR-GAE | Verlenging

Go Ahead komt vlak na de hervatting sensationeel naast FC Utrecht en sleept er een verlenging uit. Met elf tegen tien zijn de Eagles nu zelfs in het voordeel.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1 (verlenging)

UTR-GAE | 90+3' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Ongelooflijk! We zijn 30 seconden bezig na de hervatting. Adekanye zet voor en Viergever, de man van de 1-0, werkt de bal in eigen doel!

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-1

Go Ahead viert de 1-1

UTR-GAE | Wedstrijd hervat, nog vijf minuten

De wedstrijd gaat verder, de teams komen naar buiten. Er zijn nog vijf minuten blessuretijd te spelen.

Ondertussen staan er nog steeds veel fans aan de rand van het veld, klaar voor een veldbestorming.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

UTR-GAE | 90' Vuurwerk op tribunes, wedstrijd gestaakt

In de slotfase gaat met mis op de tribune als in een hoek van de Galgenwaard vuurwerk over en weer wordt gegooid. De wedstrijd ligt even stil en wordt dan tijdelijk gestaakt. De teams gaan naar binnen.

Het is onrustig op de tribune met supporters die zich melden langs de langs de rand van het veld.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Onrust in Galgenwaard

UTR-GAE | 87' ROOD Fraulo!

Een domme rode kaart voor Fraulo kan Utrecht nog duur komen te staan. De middenvelder van Utrecht haalt Deijl aan de zijlijn van achter neer. Even daarvoor had Deijl overigens een kans van Utrecht voorkomen met een goede sliding. Met tien man moet Utrecht nu de slotminuten doorstaan.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

UTR-GAE | 80' Go Ahead geeft niet op, maar tijd dringt

Go Ahead Eagles blijft in de sfeervolle Galgenwaard zoeken naar mogelijkheden en krijgt die ook, maar Utrecht houdt stand. Victor Edvardsen schiet net een meter naast.

De tijd begint te dringen voor de Eagles. Nog tien minuten reguliere speeltijd te gaan.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Victor Edvardsen baalt van zijn gemiste kans

UTR-GAE | 66' Lat!

Een afgemeten voorzet van Sam Lammers eindigt op het hoofd van Hidde ter Avest. De geplaatste kopbal is fraai en eindigt op de lat. Het beste moment van Utrecht na rust.

Aan de andere kant heeft Sören Tengstedt een poeier in huis. De bal stuitert van de borst van Utrecht-keeper Barkas terug. Daar komt Utrecht goed weg.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

UTR-GAE | 66' Wissels

Terwijl Go Ahead druk blijft zetten op het doel van Utrecht, voert Utrecht-coach Ron Jans zijn eerste wissel door. Taylor Booth maakt plaats voor Niklas Vesterlund.

Eagles-trainer Ren Hake brengt spits Finn Stokkers in de ploeg voor verdediger Gerrit Nauber.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Ondertussen in België: Club Brugge virtueel kampioen

De ruststanden in de Belgische titelstrijd: Club Brugge - Cercle Brugge 0-0, Antwerp - Anderlecht 0-1, Union - KRC Genk 1-0.

Bij deze tussenstanden is koploper Club Brugge kampioen, maar het is spannend. Union is kampioen als het wint van Genk en Club verliest van Cercle. Anderlecht is kampioen als het wint van Antwerp en Club verliest van Cercle en Union wint niet van Genk.

Ferran Jutgla van Club Brugge

UTR-GAE | 50' Go Ahead sterk van start

Go Ahead Eagles begint sterk aan de tweede helft. Linksback Bas Kuipers, die na dit seizoen naar FC Twente vertrekt, trekt naar voren, komt ver, maar zijn schot wordt geblokt door Souffian El Karouani.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

UTR-GAE | Tweede helft

Geen wijzigingen bij beide teams. De tweede helft van FC Utrecht - Go Ahead Eagles begint. Is Go Ahead in staat tot een inhaalslag?

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Stand van zaken in Turkije: Galatasaray virtueel kampioen

Galatasaray staat door een doelpunt van Mauro Icardi met 0-1 voor bij Konyaspor en is daarmee virtueel kampioen. De koploper heeft aan een gelijkspel genoeg voor de Turkse titel.

Nummer twee Fenerbahçe leidt halverwege met 3-0 tegen hekkensluiter Istanbulspor en zet de druk er wel op. Als Galatasaray verliest en Fenerbahçe wint, is Fenerbahçe kampioen.

Mauro Icardi

UTR-GAE | Rust

Met een mislukte vrije trap van specialist Rommens gaan we rusten met een 1-0 stand. De thuisploeg is de betere ploeg, maar Go Ahead is zeker niet kansloos. Het is nog niet beslist in de Galgenwaard.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

FC Utrecht viert de 1-0

UTR-GAE | 40' Mooie aanval, geen goal

Vijf minuten voor rust een flitsende aanval van Utrecht. Na een slim overstapje van Toornstra heeft Lammers de 2-0 voor het inschieten, maar zijn inzet wordt gered door keeper De Lange.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Ontknoping in Belgische titelstrijd

Net als in Turkije valt ook in de Belgische competitie vandaag de beslissing in de titelstrijd. Club Brugge, dat twee jaar geleden onder leiding van Alfred Schreuder zijn laatste en achttiende landstitel behaalde, heeft aan een gelijkspel thuis tegen Cercle Brugge genoeg om kampioen te worden.

Nummer twee Union (thuis tegen KRC Genk) en Anderlecht (uit tegen regerend kampioen Antwerp) hebben drie punten achterstand op Club Brugge en moeten hopen op een misstap van de koploper.

Union is kampioen als het wint van Genk en Club verliest van Cercle. Anderlecht is kampioen als het wint van Antwerp en Club verliest van Cercle en Union wint niet van Genk. De wedstrijden zijn om 18.30 uur begonnen.

Nicky Hayen, coach Club Brugge

UTR-GAE | 31' DOELPUNT FC UTRECHT!

Na een hoekschop kopt Flamingo hard richting de hoek, maar redt Go Ahead-keeper De Lange geweldig. In de rebound kopt Viergever van dichtbij echter binnen. Utrecht leidt in de finale, de Galgenwaard juicht!

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

Nick Viergever viert zijn goal

UTR-GAE | 20' Eagles kruipen uit schulp

Na een volley van Lammers over het doel van Jeffrey de Lange kruipt Go Ahead uit zijn schulp. De Eagles zijn meteen gevaarlijk, eerst via Bobby Adekanye, dan via Philippe Rommens. Utrecht-keeper Barkas redt bij deze goede kansen voor de bezoekers.

Het geeft wel aan dat er vandaag zeker kansen liggen voor de Eagles om te verrassen. Terwijl de regen inmiddels hevig neerdaalt in de Galgenwaard.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 0-0

Othmane Boussaid

Southampton terug in Premier League

De Saints winnen op Wembley in de finale van de play-offs in het Championship met 1-0 van Leeds United. Adam Armstrong maakt het winnende doelpunt. De Nederlanders Crysencio Summerville en Joël Piroe stonden in de basis bij Leeds.

Als nummers één en twee van de eindstand waren Leicester City en Ipswich Town al zeker van promotie.

UTR-GAE | 4' Eerste wapenfeit FC Utrecht

De thuisploeg begint fel en energiek en geeft de Eagles geen tijd om op te bouwen. Jens Toornstra produceert de eerste doelpoging. Het geplaatste schot van de ervaren middenvelder gaat net naast.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 0-0

Taylor Booth en Jakob Breum

UTR-GAE | Aftrap

De bal rolt in de Galgenwaard. FC Utrecht - Go Ahead Eagles is begonnen!

Ontknoping Turkse titelstrijd

In Turkije volgt vanaf 18.00 uur de ontknoping in de strijd om het Turkse kampioenschap. Koploper Galatasaray heeft drie punten voorsprong op nummer twee Fenerbahçe en is bij een gelijkspel of een overwinning op bezoek bij Konyaspor zeker van het kampioenschap. Hakim Ziyech zit niet bij de selectie vandaag.

Als Galatasaray verliest, maar Fenerbahçe nog kans. Dan moet de nummer twee wel winnen van hekkensluiter Istanbulspor. Dan eindigen de twee topteams gelijk en gaat Fenerbahçe er door een beter onderling resultaat met de titel vandoor, Ex-NEC'er Ferdi Kadioglu start bij Fener, net als Sebastian Szymanski (ex-Feyenoord) en Dusan Tadic (ex-Ajax, -FC Groningen)

Hakim Ziyech (r), Kaan Ayhan (l) en Dusan Tadic (m)

Sfeer in uitverkochte Galgenwaard

De Galgenwaard is uitverkocht voor de finale van de Europese play-offs. Ook het uitvak zit helemaal vol. De sfeer zit er goed in voor de kraker in de Domstad.

  • Pro Shots
    Fans Go Ahead Eagles
  • Pro Shots
    Fans Go Ahead Eagles
  • Pro Shots
    Fans FC Utrecht

Oude bekende Hake

René Hake was assistent-trainer onder Ron Jans bij PEC Zwolle. Zij wonnen met Zwolle in 2014 de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. In de periode 2020-2022 stond Hake in totaal 55 eredivisieduels aan het roer bij FC Utrecht (22 gewonnen-18 gelijk-15 verloren). Hij was eerder trainer van Jong FC Utrecht in de eerste divisie tussen 2019 en 2020.

René Hake

Man in vorm: Sam Lammers

Sinds zijn komst op huurbasis van Rangers in januari heeft Sam Lammers veel indruk gemaakt in de Domstad. Aanvankelijk niet zozeer met goals, maar de afgelopen maanden is de spits los. Hij was direct betrokken bij 14 goals in 19 duels voor Utrecht. In totaal maakte hij al 11 doelpunten.

Sam Lammers

Opstelling Go Ahead Eagles: geen wijzigingen

Go Ahead-coach René Hake heeft geen reden te veranderen en doet dat ook niet. Geen wijzigingen bij de Eagles.

Opstelling FC Utrecht: Fraulo voor Iqbal

Een wijziging bij FC Utrecht vergeleken met de vorige wedstrijd tegen Sparta: Oscar Fraulo start en Zidane Iqbal zit op de bank. Ryan Flamingo start weer centraal in de verdediging en niet op het middenveld, zoals in de tweede helft tegen Sparta, omdat Mike van der Hoorn niet fit genoeg is.

Twee zeges voor Utrecht in regulier seizoen

  • Met FC Utrecht en Go Ahead Eagles staan de nummer zeven en negen van het reguliere seizoen tegenover elkaar.
  • FC Utrecht won afgelopen seizoen beide competitieduels met Go Ahead: 0-2 in de Adelaarshorst en 2-1 in de Galgenwaard.
  • Victor Jensen en Bart Ramselaar scoorden voor Utrecht op bezoek in Deventer op 10 december 2023 en Sam Lammers en Can Bozdogan maakten de goals voor de Domstedelingen in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead op 14 april. Gerrit Nauber scoorde voor de Eagles in de Galgenwaard.
Can Bozdogan viert de 2-1 tegen Go Ahead in april

Terug naar afgelopen donderdag

Afgelopen donderdag plaatste FC Utrecht zich ten koste van Sparta voor de finale. De ploeg van coach Ron Jans won na een sterke tweede helft met 3-1 in de Galgenwaard.

Ook op donderdag was Go Ahead in Nijmegen verrassend met 1-2 te sterk voor NEC, de nummer zes van het reguliere seizoen.

Welkom!

Welkom bij ons liveblog met daarin de finale van de Europese play-offs om een plek in de tweede voorronde van de Conference League. Wordt het FC Utrecht of Go Ahead Eagles?

Ron Jans en Sam Lammers