Go Ahead Eagles gaat Europa in na hectische finale tegen FC Utrecht

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zich voor het eerst sinds 2015 geplaatst voor Europees voetbal. Na een hectische avond in de Galgenwaard won de ploeg uit Deventer de finale van de play-offs na verlenging bij FC Utrecht: 1-2.

Het levert Go Ahead een plek op in de tweede voorronde van de Conference League.

Hectische slotfase

Lang leken de Deventenaren ten onder te gaan in Utrecht. Maar alles veranderde na een hectische slotfase met een onderbreking vanwege wangedrag op de tribunes, een rode kaart voor Utrechter Oscar Fraulo en een gelijkmaker in extremis (1-1).

Met een man meer trok Go Ahead de wedstrijd en het Europese ticket in de verlenging naar zich toe.

Binnen vier minuten gaf Utrecht-middenvelder Jens Toornstra de eerste waarschuwing af. Hij loerde op de verre hoek, maar schoot net langs de buitenkant van de paal. De fans op de tribunes maakten zich op voor een heerlijke avond, maar werden vervolgens getrakteerd op een fikse regenbui en grote kansen van Go Ahead.

Kansen Go Ahead, Utrecht scoort

De bezoekers uit Deventer kwamen tweemaal in korte tijd dicht bij de 0-1, maar Bobby Adekanye en Philippe Rommens scoorden niet. Vasilis Barkas werd bedankt door zijn teamgenoten: de keeper hield Utrecht in de moeilijke fase staande.

Met een klein halfuur op de klok opende Utrecht-aanvoerder Nick Viergever de score. De verdediger stond met het nodige geluk op de juiste plaats na een hoekschop. Go Ahead-keeper Jeffrey de Lange keerde bij de eerste paal een gevaarlijke kopbal van het hoofd van Ryan Flamingo, maar verwerkte de bal niet goed, waardoor Viergever simpel raak kon koppen.

Vlak voor rust kon Sam Lammers, dit seizoen al goed voor elf doelpunten, de marge verdubbelen. De spits was het eindstation van een heerlijke Utrechtse aanval, waarin snel gecombineerd werd maar Lammers na een overstapje van Toornstra verzuimde te scoren.

Bekijk hier de reacties van Go Ahead Eagles-aanvoerder Bas Kuipers, Utrecht-captain Nick Viergever en zijn trainer Ron Jans, Eagles-coach René Hake en de afscheid nemende Mark van der Maarel:

Na rust toonde Go Ahead zich weerbaar en nog zeker niet verslagen. Via Bas Kuipers, die deze zomer vertrekt naar FC Twente, kwam het dicht bij de gelijkmaker. De linksback snelde vanaf de flank naar binnen en haalde uit met rechts, maar zijn inzet ging via een Utrechts been over de achterlijn. Het was het begin van een serieus offensief.

Go Ahead nam het initiatief en kreeg steeds beter druk op de thuisploeg. Terwijl de zon weer doorbrak, namen de zenuwen op de volgepakte tribunes toe. Maar het overwicht bracht de Eagles maar weinig grote kansen. Aan de andere kant raakte Hidde ter Avest uit het niets de lat. De verdediger van Utrecht kopte net te hoog uit een voorzet van Lammers.

Rode kaart Utrecht

In de open slotfase kreeg Utrecht meerdere kansen de wedstrijd te beslissen, maar werd het plots weer heel spannend door een rode kaart. Oscar Fraulo ging over de schreef met een tackle van achteren, waarna Utrecht de laatste minuten moest volmaken met een man minder.

Oscar Fraulo (rechts) krijgt rood

De stress haalde bij enkele toeschouwers het slechtste naar boven. Op de tribunes werd met vuurwerk gegooid, waarop scheidsrechter Allard Lindhout een korte onderbreking inlaste.

Ongelukkige Viergever

Na de onderbreking kreeg Go Ahead alsnog waar het zo hard voor had gewerkt. Via nota bene Viergever, eerder trefzeker voor Utrecht, viel de gelijkmaker. Hij werkte een voorzet van Adekanye ongelukkig in eigen doel: 1-1.

De supporters van de harde kern van Utrecht, die al klaarstonden om op het veld feest te vieren, konden weer terug naar hun stoeltjes.

Go Ahead viert de 1-1

Er was verlenging nodig om tot een winnaar te komen. In ondertal kreeg Utrecht aan het begin daarvan zowaar twee grote kansen. Zowel Lammers als Ter Avest stuitte echter op keeper De Lange.

Nadat ook invallers Isac Lidberg en Mark van der Maarel, in zijn laatste wedstrijd als profvoetballer, hadden gemist werd een treffer van Lammers afgekeurd wegens buitenspel.

Een strafschoppenserie leek al in zicht toen Joris Kramer met een kopbal het duel op sensationele wijze besliste. De 27-jarige verdediger zorgde voor dolle vreugde bij de Deventenaren. De spelers vierden het feestje binnen, omdat boze aanhangers van Utrecht het veld onveilig maakten.

Voorronde eind juli

De weg naar het Poolse Wroclaw, waar volgend seizoen de finale van de Conference League wordt gespeeld, begint vroeg en duurt lang. De eerste wedstrijd in de tweede voorronde staat gepland voor Go Ahead op donderdag 25 juli. Drie voorrondes moeten worden doorstaan om de hoofdfase van het toernooi te bereiken.