NOS Voetbal

Na de chaos viert Go Ahead feest in Utrecht: 'Blij voor iedereen in Deventer'

De Europese vlag wapperde in het uitvak van stadion Galgenwaard, waar supporters van Go Ahead Eagles de klassieker 'Wij gaan Europa in' zongen. Pas toen de onrust in het stadion was opgeklaard, konden de spelers van de ploeg uit Deventer hun zeldzame prestatie vieren met het eigen publiek.

"Heel jammer. Dat is blijkbaar normaal, maar ik vind het niet normaal", baalde aanvoerder Bas Kuipers van Go Ahead.

Hij snelde met zijn ploeggenoten naar binnen, omdat de aanhang van FC Utrecht het veld onveilig maakte na het laatste fluitsignaal. De Utrechters konden het verlies (1-2) in de finale van de play-offs om Europees voetbal niet verkroppen en verstierden het mooie moment van de bezoekers.

Nadat de Utrecht-fans het stadion hadden verlaten, dansten en zongen de spelers van de Eagles met de meegereisde fans. Hen wacht deze zomer minimaal één Europese trip, in de tweede voorronde van de Conference League.

"Hoe fantastisch dat wij Europa in gaan", glunderde Kuipers. Hij gaat het zelf overigens niet meemaken, Kuipers verkast deze zomer naar FC Twente. "Ik ben zo blij voor iedereen in Deventer, voor iedereen die zo hard gewerkt heeft. We hebben een fantastisch seizoen en dat je dan met zo'n wedstrijd en zo'n ontknoping Europa in kan gaan, dat is niet normaal."

Kuipers over Europees voetbal voor Go Ahead Eagles: 'Bizar mooi afscheid'

Ook trainer René Hake zocht naar woorden om het succes van zijn ploeg te beschrijven. Hij genoot met volle teugen van het feestje dat uiteindelijk toch nog plaatsvond met de fans.

"Geweldig. Als je ziet hoe blij je mensen met zoiets kan maken. De vreugde, de tranen, de trots die de mensen uitstralen. Dat is fantastisch."

"Voor de club is dit onbeschrijfelijk", ging Hake verder. "Go Ahead is in de goede zin van het woord een kleine club, die elk seizoen speelt om in de eredivisie te blijven. Als je dan zoiets bereikt is dat echt bizar."

Hake haalt Europees voetbal met Go Ahead: 'Voor de club is dit onbeschrijfelijk'

De wedstrijd zelf, waarin het alle kanten op kon en Go Ahead uiteindelijk diep in de verlenging de beslissende 1-2 maakte, vatte Kuipers en Hake samen als "chaotisch" en "bizar".

Later op de avond, terug in Deventer, werd Go Ahead Eagles enthousiast onthaald door duizenden fans:

Go Ahead Eagles feestelijk onthaald bij Adelaarshorst na bereiken Europees voetbal

Waar de Eagles euforisch waren, was de stemming bij FC Utrecht uiteraard bedrukt. "Dat we niet winnen, vind ik niet logisch", zei trainer Ron Jans. Die zijn ploeg van de achttiende naar de zevende plaats loodste, maar uiteindelijk toch met lege handen achter blijft.

"Zelfs in verlenging met een man minder kregen we geweldige kansen. We hebben strijdkracht getoond, maar in het voetbal krijg je niet altijd wat je verdient. Een eigen doelpunt, een bal via de rug erin... de winnaar had net zo goed FC Utrecht kunnen zijn."

Jans: 'Niet logisch dat wij niet winnen, maar felicitaties aan Go Ahead'

Maar zo liep het niet. En alsof dat sportief gezien niet al teleurstellend genoeg was, werd de finale in Utrecht ontsierd door misdragingen van het publiek. In de slotfase werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd nadat er op de tribunes met vuurwerk werd gegooid. Na afloop volgde een bestorming van het veld.

"Ik heb zo genoten van ze. Maar vanavond, het is een minderheid, maar daar krijg ik echt de tranen van in mijn ogen. Dat zijn jongens die het gewoon niet onder controle hebben en het verpesten."

Jans maakte daarom niet zijn gebruikelijke rondje langs de tribunes om de fans te bedanken. "Ik wil ze bedanken, maar niet degenen die amok maken. Daar heb ik helemaal niets mee, daar wil ik een standpunt tegenin nemen. Voor de anderen spreek ik mijn, en onze, waardering uit."

Pijnlijk afscheid Van der Maarel

Ook Mark van der Maarel had liever anders afscheid genomen van het publiek. De verdediger, die sinds 2009 bijna vierhonderd wedstrijden speelde voor FC Utrecht, speelde zondagavond zijn laatste wedstrijd als prof.

Heel even had het een afscheid uit een jongensboek kunnen worden. In verlenging had Van der Maarel nog een doelpunt op zijn schoen. "Daarvoor ben ik niet opgeleid", zei hij, zijn humor ondanks de nederlaag niet verloren. "Het is nu wat het is."

"Het is pijnlijk", vatte hij de avond samen. "Maar dat is typisch voetbal, ofzo. Er komt van alles bij elkaar: het besef dat het erop zit, is pijnlijk. Hoe je verliest, is pijnlijk. Het was en is taai. Mijn wens was toch wel om het anders te eindigen. Uiteindelijk zal trots wel bij me binnenkomen, maar het is nu nog even moeilijk te bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl