Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Pogacar weet ook ingekorte Giro-rit te winnen • Arensman: 'Het was een achtbaan vandaag'

Vandaag stond de zestiende etappe in de Giro d'Italia op het programma. In een sterk ingekorte etappe was Tadej Pogacar weer de sterkste.

liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag

Dit was 'm dan weer voor vandaag! Etappe zestien zit erop, morgen gaan we door voor nummer 17 alweer. Dat is een etappe van Selva di val Gardena naar de Passo del Brocon. Een etappe van 159 kilometer, maar wel weer vol klimmetjes. Gaat dat etappeoverwinning nummer zes opleveren voor Tadej Pogacar, of is het dan toch echt aan de vluchters?

Het zal ongetwijfeld ook weer afhangen van het weer.

Wij zijn er morgen weer, als we om 12.25 uur het startschot horen klinken. We hopen dat jij er dan ook weer bij bent!

Het profiel van etappe 17

Dit is het klassement na vandaag

Dit was de zestiende etappe van de Giro. Dat levert de volgende stand in het algemeen klassement op:

De stand in de Giro na zestien etappes

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) 56.11:46
2. Daniel Martínez (BORA-hansgrohe) +7.18
3. Geraint Thomas (INEOS) +7.40
4. Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) +8.42
5. Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) +10.09
6. Thymen Arensman (INEOS) +10.33
7. Romain Bardet (dsm-firmenich-PostNL) +12.18
8. Filippo Zana (Team Jayco - AlUla) +12.43
9. Einer Rubio (Movistar) +13.09
10. Jan Hirt (Soudal-Quick Step) +14.07

Arensman doet goede zaken: 'Het was een achtbaan vandaag'

Thymen Arensman finisht in de zestiende etappe als zesde en doet daarmee goede zaken in het algemeen klassement. Dat had de Nederlander zelf niet verwacht op deze gekke racedag, die pas veel later begon doordat de renners de Umbrailpas over wilden slaan.

"Het was een achtbaan vandaag. Ja, dat is de beste samenvatting", zegt de Nederlander tegenover Eurosport. "Het was geen ideale start van de dag, maar het was goed om te zien dat we als renners één front hebben gevormd."

"Ik had niet verwacht dat ik het vandaag nog zo goed zou doen. Toen we begonnen met klimmen gingen we meteen aan, dus ik had niet gedacht dat ik op de laatste klim nog zo goed zou zijn. Ik had verwacht dat ik wat zou zakken vandaag, maar het ging goed. En dan komen de langere klimmen er nog aan, die passen mij beter."

FINISH | Pellizzari en Pogacar knuffelen elkaar

De 20-jarige Pellizzari leek de etappe te gaan winnen, maar werd op een paar honderd meter van de streep alsnog ingehaald door de Sloveen Tadej Pogacar. Dat levert de Italiaan na afloop nog wel een knuffel op en het shirtje van de vijfvoudig etappewinnaar in deze Giro.

Een mooi gebaar van de absolute uitblinker in deze grote ronde.

Knuffel Pogacar en Pellizzari

FINISH | Dat is vijf voor Tadej Pogacar

Het begint wat eentonig te worden, maar het is ook vandaag weer Tadej Pogacar die wint. Het is zijn vijfde etappe in deze Ronde van Italië. De Sloveen telt het aantal overwinningen nog even op zijn hand na, een paar meter voor de streep.

Pellizzari mag wel voor Daniel Felipe Martínez tweede worden.

Tadej Pogacar wint opnieuw

Nog 500 meter | Daar gaat Pogacar

Pogacar haalt de Italiaan nu in. Einde verhaal. Dit wordt de vijfde etappe voor de Sloveen.

Pogacar haalt Pellizzari in

Nog 1 km | Pogacar gaat op overwinning af

Oei, oei. Wat zuur voor Giulio Pellizzari. Hij krijgt nu Pogacar achter zich aan. En dan weet je dat het gedaan is. De Sloveen gaat de Italiaan opslokken en op de overwinning af.

Nog 1.3 km | Versnelling bij Pogacar doet concurrenten pijn

Tadej Pogacar versnelt in het peloton. Dat kost zijn concurrenten Geraint Thomas en Ben O'Connor pijn, want die moeten laten gaan.

Nog 1.5 km | Pellizzari gaat weg bij Costiou

Costiou en Pellizzari zijn nu samen er vandoor. Al duurt dat niet lang. De Italiaan gaat de Fransman snel voorbij.

Nog 2 km | Alaphilippe moet afhaken

De drie koplopers droppen Alaphilippe vlak voor de eindstreep. Geen nieuwe etappeoverwinning voor de Fransman dus.

De drie vluchters

Nog 3 km | Punchers verzamelen!

Nog drie kilometer, waarvan twee heel erg steil. Tijd voor de punchers. De renners met goede klimmersbenen voor korte tijd. Dit is de ideale aankomst voor hen.

De voorsprong van de vier koplopers is nog maar twintig seconden. Dat lijkt niet genoeg.

Nog 5 km | Alaphilippe krijgt concurrenten bij zich

Alaphilippe gaat het niet alleen redden tot de finish. Hij krijgt nu Costiou, Scaroni en Pellizzari bij zich. De voorsprong op het peloton is nog iets minder dan een halve minuut. Maar de laatste twee kilometers zijn echt heel erg steil.

Nog 6 km | Dit is de Monte Pana

Monte Pana

Nog 7 km | Dit is de situatie

Voordat we zo aan de Monte Pana beginnen, is dit nu de situatie:

Nog 10 km | Bardet heeft Leemreize bij zich

Hoewel Romain Bardet zijn ploeggenoot Gijs Leemreize bij zich heeft, gaat het niet de goede kant op voor de Fransman die nog in de top tien genoteerd staat. Hij heeft nu ongeveer 1.20 minuut achterstand op het peloton, dat aan het jagen is op Julian Alaphilippe.

Alaphilippe is nu met een kleine afdaling bezig op een spekgladde weg.

Alaphilippe op een spekgladde weg

Nog 13 km | Problemen voor Bardet!

Oei! Problemen voor Romain Bardet. De nummer zeven van het algemeen klassement kan het peloton niet bijbenen. Hij moet een gaatje laten en zakt verder en verder weg.

Daarmee zet hij zijn top tien positie toch op het spel vandaag.

Nog 15 km | Quintana is klaar, Alaphilippe gaat het niet redden

Voor Quintana, die zondag nog volop streed voor de dagzege, zit het er ook op vandaag. De Colombiaan moet zich uit het peloton laten zakken. Dat peloton heeft nu ook een flink tempo ontwikkeld, want Julian Alaphilippe verliest behoorlijk wat tijd de laatste meters.

De voorsprong van de Fransman is nog maar een halve minuut.

Quintana klaar

Nog 16 km | Weer geen dagsucces voor Visma-Lease a Bike

Weer lijkt het er niet op dat Visma-Lease a Bike dagsucces gaat boeken. Tratnik wordt alweer ingelopen. Een paar kilometer later is het ook einde verhaal voor Sánchez. Quintana is nu degene die tempo aan het maken is in het peloton, dat zal hij ongetwijfeld doen voor Einer Rubio.

Nog 18 km | Beweging in het peloton

Waar Maestri en Fiorelli alweer zijn opgeslokt door het peloton, zijn er ook meteen weer renners die ontsnappen uit de grootste groep. Pelayo Sánchez van Movistar gaat er vandoor en ook Jan Tratnik van Visma-Lease a Bike is op avontuur gegaan.

Nog 24 km | Alaphilippe trapt straf door

Alaphilippe trapt aardig door op de Passo Pinei. De Fransman die al een etappe won in deze ronde van Italië heeft nog altijd een voorsprong op het peloton en breidt die ook langzamerhand weer een beetje uit. Hij heeft nu 1.52 minuut op het peloton en 1.30 minuut voorsprong op zijn achtervolgers.

Alaphilippe in zijn eentje op pad

Nog 29 km | We zijn begonnen aan de Passo Pinei

De renners zijn nu lekker aan het klimmen hoor. Deze eerste berg, de Passo Pinei, is 23 kilometer lang. Een gemiddeld stijgingspercentage van 4.8. Dus het is niet heel erg steil, maar wel heel erg lang.

Passo di Pinei

Nog 31 kilometer | Van den Berg moet ook stoppen

Er rijden steeds minder Nederlanders mee in de Giro d'Italia. Julius van den Berg heeft zojuist moeten opgeven. De renner van dsm-firmenich-PostNL voelde zich de afgelopen dagen al wat ziekjes en moest het vandaag opgeven.

Nog 33 km | Alaphilippe alleen over

Julian Alaphilippe is nog alleen over. Ballerini, Piccolo en Maestri kunnen de Fransman niet volgen. Maar of de voormalig wereldkampioen vandaag sterk genoeg is om te winnen, valt te betwijfelen. Met nog 30 kilometer klimwerk te gaan is de voorsprong van een minuut op het peloton waarschijnlijk veel te klein.

Nog 37 km | Movistar gooit het tempo omhoog

De kans dat Ballerini, Piccolo, Alaphilippe en Maestri samen als eersten de streep halen, wordt steeds minder. Movistar is in het peloton tempo aan het maken en er gaat steeds meer tijd van de voorsprong af.

Bij de Spaanse ploeg hopen ze dat Nairo Quintana of Einer Rubio goede benen heeft en zo voor de zege kan strijden vandaag.

Nog 47 km | Pogacar voor nummer vijf deze Giro?

Sneeuw of niet, dat maakt Tadej Pogacar allemaal niet veel uit, zo vertelde hij vanmorgen. Vanmiddag stond de Sloveen gewoon weer gefocust klaar voor de herstart, want deze ingekorte etappe is nu op het lijf geschreven van de nummer één van het algemeen klassement.

Mocht Pogacar vandaag weer winnen, dan is het zijn vijfde etappeoverwinning in deze ronde. Dat betekent dat hij ongeveer een derde van alle etappes tot nu toe weet te winnen.

Tadej Pogacar

Nog 63 km | Wachten op het echte spektakel

We hebben vandaag al heel lang moeten wachten, maar voordat er echt spektakel komt, duurt het nog even. De kopgroep heeft nu een voorsprong van bijna twee minuten, maar het is nog zeker 25 kilometer vlak nu. Daarin zullen we weinig actie gaan zien waarschijnlijk.

Tot die tijd kunnen Alaphilippe, Ballerini, Maestri en Piccolo rustig eens bespreken in welke etappe ze nog meer samen op pad willen.

Julian Alaphilippe in de kopgroep tijdens de zestiende etappe van de Giro

Nog 75 km | Lukt het Ballerini en Alaphilippe om vooruit te blijven?

Julian Alaphilippe en Davide Ballerini kunnen wel aardig klimmen. Voor hen is het dus wel noodzaak om vooruit te blijven en een zo groot mogelijke voorsprong te hebben voordat we gaan beginnen aan de Passo di Pinei. Het scheelt dat de twee elkaar goed kennen, want ze waren afgelopen jaar nog teamgenoten van elkaar.

De voet van die eerste klim is over ongeveer 40 kilometer.

Nog 84 km | Vier nieuwe koplopers

We hebben vier nieuwe koplopers in deze etappe. Het gaat om Davide Ballerini (Astana), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPpost), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) en Mirco Maestri (Team Polti Kometa).

De laatste twee namen zijn wel opvallend. Maestri hielp Alaphilippe al eens na een lange vlucht aan een etappezege en ook zondag zaten ze bij elkaar in een ontsnapping. Nu hebben ze dus afgesproken om weer samen op pad te gaan. Overigens was Ballerini er zondag ook bij in de groep van Alaphilippe en Maestri.

Het gat is nu meer dan een minuut.

De vier nieuwe koplopers

Nog 92 km | Einde verhaal Frigo

Het waren bijna dertig prachtige kilometers, maar het is Frigo niet gelukt om uit de handen te blijven van het peloton.

Daardoor is iedereen nu weer bij elkaar.

Nog 94 km | Benjamin Thomas valt uit

Voor Benjamin Thomas, de rijder van Cofidis, zit deze Giro erop. Hij stapt af. De Fransman wist eerder in de Ronde van Italië nog wel succesvol te zijn, hij won de vijfde etappe.

De Fransman zat in een kopgroep van vier die verrassend het jagende peloton voorbleef en daarna kwam Thomas na een sprintje als eerste over de streep in Lucca.

Nog 101 km | Gat van ongeveer 10 seconden

Frigo is zich aan het warmfietsen. Hij heeft een seconde of tien voorsprong op de rest. Er proberen wat renners weg te komen uit het peloton, maar makkelijk gaat het nog niet.

Nog 116 km | Daar fietsen we, meteen een aanvaller

Alsof het zo moest zijn. Meteen na de start vertrekt de Italiaan Marco Frigo (Israël-Premier Tech) op avontuur. What's in the name?

Frigo op avontuur

We zien beweging!

Ja hoor! Er gaat gefietst worden. Drie uur nadat er op de fiets gestapt zou worden, is er nu echt beweging te zien. De zestiende etappe van de Giro gaat beginnen.

Lucas Plapp: 'Organisatie is een grap'

Lucas Plapp zegt dat er dagen geleden al gesproken is met de organisatie over de startplaats van vandaag. De Australiër zegt dat de renners toen al hebben aangegeven dat ze op de huidige startplaats wilden starten. "We zijn hier nu, maar de manier waarop het is gegaan, is niet goed. De organisatie is een grote grap", zegt de renner van Team Jayco AlUla bij Eurosport.

'20 van de 22 ploegen zouden etappe liever helemaal cancelen'

Volgens voormalig renster Iris Slappendel, tegenwoordig werkzaam voor Eurosport, zegt dat het nog helemaal niet zeker is dat er gefietst gaat worden vandaag. Zo zouden 20 van de 22 teams de etappe liever helemaal cancelen.

Het is dus nog steeds de vraag of er dus gefietst gaat worden vandaag.

Het weer wordt er niet beter op onderweg

Het weer wordt er niet beter op, als we Hannah Walker van Eurosport moeten geloven. Zij plaatst deze beelden van de weg naar de start.

Renners onderweg

De renners zijn onderweg naar de nieuwe startplaats. Over ongeveer een half uur gaan we daar dus beginnen. Krijgen we dan meteen spektakel te zien, of wacht iedereen tot het klimwerk gaat beginnen? Laten we hopen dat we nog wat leuke koersuurtjes voorgeschoteld krijgen.

De teams zijn onderweg naar de nieuwe startplek

Geschke nog niet blij

Simon Geschke, die nog vol strijdt voor de bergtrui, is niet blij met hoe de beslissingen vandaag werden genomen. Misschien baalt hij ook wel dat er een berg uit de etappe is gehaald waar hij veel bergpunten had kunnen verzamelen...

Toch nog een wijziging, we starten later

We starten niet om 14.00 uur in Spondigna, maar nu om 14.25 uur in Lasa.

Wat krijgen we nog te zien?

Als de renners over een kleine veertig minuten worden weggeschoten vanuit Spondigna, staan er nog ongeveer 120 te rijden kilometers op het bord. De eerste 90 kilometer is het vooral afdalen en vlak, op ongeveer 35 kilometer van het einde brandt de wedstrijd pas echt los. Eerst beklimmen de renners de Passo di Pinei en daarna moet er nog doorgeklommen worden tot de top van de Monte Pana,

Die beklimmingen zullen echt nog wel een test zijn vandaag, maar ze zullen er wat minder vermoeid aan gaan beginnen.

  • Giro d'Italia
    Passo di Pinei
  • Giro d'Italia
    Monte Pana

Verveling? Nee, hoor!

Of de teams en de renners zich nu vervelen in Italië? Nee hoor. Je kan nog genoeg doen met dit weer, zo bewijzen ze bij Intermarché-Wanty:

Ook Pogacar vermaakt zich prima

Ook Tadej Pogacar vermaakt zich prima, zo blijkt wel uit de onderstaande beelden, gemaakt door de Italiaanse zender Rai Sport.

Thomas voelt zich wel thuis in dit weer

Geraint Thomas voelt zich wel thuis in het weer in Livigno. De nummer twee van het algemeen klassement, afkomstig uit Wales, kan er nog enigszins om lachen.

Nog maar 121 kilometer te fietsen straks

Meerdere ploegen spreken nu over een start vanaf 14.00 uur. Dat zou dan gebeuren vanaf Spondigna. Dat betekent dat er dan nog 121 kilometer gefietst gaat worden over het oorspronkelijke parcours. Dat betekent dat we nog wel de twee beklimmingen op de Pinei (eerste categorie) en de Monte Pana (tweede categorie) gaan meepakken.

Maar doordat de renners de Umbrailpas nu niet beklimmen, wordt het peloton het allerzwaarste klimwerk van vandaag bespaard.

Beelden vanuit Livigno

Brr, de weersomstandigheden zijn ook in de oorspronkelijke startplaats, Livigno, behoorlijk bar nu. Dat laat de ploeg Intermarché-Wanty ook zien op sociale media.

Cofidis: start is om twee minuten voor twee

Volgens Team Cofidis is de start in Prati allo Stelvio nu om 13.58 uur. Dat betekent dat we de komende twee uur weinig actie gaan zien in het peloton.

Duidelijkheid: Start is uitgesteld, eerst neutralisatie

Daar is de duidelijkheid! De organisatie van de Giro meldt dat de start van de Giro zal plaatsvinden op een plaats waar het veilig is. Alhoewel, eerst moeten de rijders nog wel voor de vorm starten in Livigno, aangezien die plaats flink geld heeft betaald voor de startplek.

Na de parade gaan de renners geneutraliseerd naar de Tunnel Munt Raschera. De echte start is vervolgens in Prati allo Stelvio.

Hoe laat die start is, is nog niet duidelijk.

Tadej Pogacar meldt zich in startplaats Livigno, maar gestart wordt er niet

Ben O'Connor snapt niets van de organisatie: 'Een van slechtst georganiseerde races'

Australiër Ben O'Connor snapt niks van de organisatie van de Giro. Die nog steeds wacht met een beslissing nemen over de koers van vandaag. "Het is waarschijnlijk een van de slechtst georganiseerde races. Ik ben eerlijk en het is een schande dat we in 2024 nog dinosaurussen in de organisatie hebben die de menselijke kant van het wielrennen niet begrijpen."

Ben O'Connor

Start uitgesteld

De start van de etappe is uitgesteld. Officieel zou de 16de etappe nu beginnen, maar dat gebeurt niet. Dus we kunnen stellen dat we in ieder geval later gaan beginnen vandaag.

Regenachtige teampresentatie

Ze kijken er niet echt vrolijk bij, maar de renners staan nu wel klaar voor de teampresentatie. Met regendruppels op het hoofd. Maar misschien dus straks ook wel met sneeuwvlokken, mocht de organisatie de Umbrailpas er wel doordrukken.

Belg Biermans viel in het ravijn en gaat ook niet verder

De wielrenner Jenthe Biermans kwam zondag tijdens de vijftiende etappe hard ten val. De Belg maakte naar eigen zeggen 'de zwaarste val' uit zijn loopbaan mee toen hij terechtkwam in een ravijn. ""Ik schatte een bochtje verkeerd in tijdens de afdaling. Het resultaat was een heel zware val".

"Vier ploegen zijn mij meteen komen zoeken. Ik lag zeker 25 à 30 meter diep in een ravijn."

Toch reed Biermans na zijn val de etappe uit. Maar vandaag stapt hij niet meer op, zo meldt de organisatie.

Bekijk hieronder het interview met Biermans na de vijftiende etappe:

Wielrenner Biermans rijdt Giro-etappe uit na val in ravijn: 'Schatte bocht verkeerd in'

Hoe laat en waar gaan we starten?

Nu de renners hebben aangegeven niet te willen rijden over de Umbrailpas, is het de vraag op welk tijdstip en waar de etappe zal beginnen. Gaan de wielrenners geneutraliseerd alsnog de pas over? Dat willen ze liever niet. Gaan ze dan met de bus reizen tot er gestart wordt?

Er is nog een hoop onduidelijk, ook voor de renners.

Het profiel van deze etappe

Deze zestiende etappe is wel weer een mooie hoor. Als de Umbrailpas erin blijft, dan is dat de hoogste klim van deze Ronde van Italië. Die zal waarschijnlijk voor een schifting gaan zorgen in deze etappe, want daarna is het heel lang afdalen tot er in de laatste dertig kilometer van de etappe toch weer flink geklommen gaat worden.

Het profiel van de zestiende etappe

Hoe ziet het eruit op de Stelvio?

Even een kijkje nemen in de buurt van de Umbrailpas. Op de top van de Stelvio, zo'n 250 meter hoger dan de Umbrailpas, ligt een dik pak sneeuw, zo is te zien op de webcams die daar staan. Het is logisch dat daar niet doorheen gefietst gaat worden.

De kans is natuurlijk best aannemelijk dat die grote sneeuwvlokken ook 250 meter lager neerdwarrelen. We gaan zien wat de beslissing van de Giro-organisatie wordt.

  • Webcam MeteoBlue
    Sneeuw bovenop de Stelvio
  • Webcam MeteoBlue
    De sneeuw rond de Stelvio

Voordat we vandaag gaan beginnen, nog even een blik op het algemeen klassement

Wat is de top tien in de Giro nu?

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) 56.11:46
2. Geraint Thomas (INEOS) +6.41
3. Daniel Martínez (BORA-hansgrohe) +6.56
4. Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) +7.43
5. Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) +9.27
6. Thymen Arensman (INEOS) +9.45
7. Romain Bardet (dsm-firmenich-PostNL) +10.49
8. Filippo Zana (Team Jayco - AlUla) +11.11
9. Einer Rubio (Movistar) +12.13
10. Jan Hirt (Soudal-Quick Step) +13.11

Geen Danny van Poppel meer vandaag

Hoe het ook gaat uitpakken, we zullen vandaag Danny van Poppel sowieso niet over de Umbrailpas zien fietsen. De sprinter van BORA-hansgrohe is ziek geworden en bleek - ondanks een dagje rust - vandaag niet fit genoeg om op de fiets te stappen voor de zestiende etappe.

Eerder stapten ook Olav Kooij (Visma-Lease a Bike) en Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) al af. De kans op een Nederlandse sprintoverwinning in de Giro is dus behoorlijk geslonken.

Wel of geen Umbrailpas? Renners willen het niet

Dan naar vandaag. De renners zouden vandaag de Umbrailpas fietsen in de zestiende etappe van de Giro, maar oud-renner en voorzitter van de wielrennersvakbond CPA, Adam Hansen, laat op X weten dat de wielrenners de berg en de afdaling niet willen fietsen.

Waarom niet? Er moet in twee graden en sneeuw worden gereden, de sporters achten dat onverantwoord. Het peloton stuurt dus aan op een wijziging in het parcours, zo stelt Hansen op het sociale medium.

De mogelijkheid om ergens kleding te wisselen vindt de CPA geen optie. "Het stoppen en herstarten van de race in deze omstandigheden is onverantwoord."

Nog even terug naar zondag

Nog heel even terug naar zondag, toen Tadej Pogacar weer eens zijn spierballen toonde. In een rit van meer dan 220 kilometer, met meerdere bergen, was het de Sloveen die met een indrukwekkende solo de etappe op zijn naam wist te zetten.

Heb je die etappe gemist? Geen probleem, hieronder is een samenvatting terug te zien.

Superieure Pogacar wint ook koninginnenrit, vierde zege al deze Giro

Goedemorgen!

Goedemorgen,

Welkom in het Giro-blog. Vandaag trekken de renners van Livigno naar Monte Pana. Het zou de dag zijn van de Stelvio, maar die berg werd al wegens lawinegevaar geschrapt. De renners zouden vandaag over de Umbrailpas fietsen, maar daar is nu ook wat ophef over. De renners willen hem liever niet fietsen, door de weersomstandigheden. Daarover zo meer.

Gaan we vandaag weer een ontketende Tadej Pogacar zien? Of krijgen de vluchters vandaag een kans?

Wij houden je van alles op de hoogte. Veel plezier!