F1-blog
NOS SportAangepast

Norris wint in Miami zijn eerste GP • Verstappen verloor leiding bij safety car

Na twee dagen racen in Miami, is het nu tijd voor het hoofdgerecht. Volg alle actie van de race in dit liveblog.

Een pushmelding ontvangen bij een update? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot de volgende!

Met de nieuwe WK-stand sluiten we het liveblog af. Over twee weken gaat het F1-seizoen verder op het circuit van Imola, en dan zijn wij er weer met een liveblog. Tot dan!

Bekijk hier de uitslag

Verstappen: 'Lando vloog'

Ook Verstappen reageert: "Je wint en verliest, daar is iedereen aan gewend. Het was een beetje lastig. Op de mediums voelde de auto niet fantastisch. Na de pitstops hoorde ik van de snelle rondetijden van McLaren."

"Op de harde band waren de McLarens waren ze sneller, Lando vloog. Het was moeilijk, maar als een slechte dag P2 betekent, accepteer ik dat. Ik ben erg blij voor Lando, het zat er lang aan te komen en het is zeker niet zijn laatste zege."

Norris: 'Eindelijk heb ik het voor elkaar'

"Het werd tijd, wat een race", zegt Norris. "Het zat er lang aan te komen. Eindelijk heb ik het voor elkaar gekregen. Ik ben zo blij dat ik eindelijk geleverd heb voor het team."

Het hele weekend was goed, ik had een paar tegenslagen hier en daar. Vrijdag wist ik dat we snel waren, maar ik maakte een paar foutjes. Vandaag kwam alles samen."

Norris 114de winnaar

Lando Norris is de 114de winnaar in de Formule 1. Hij is de 21ste winnaar uit Groot-Brittannië.

GP Miami 57/57 | Norris wint de race!

Lando Norris wint zijn eerste grand prix! In zijn zesde seizoen is het eindelijk raak voor de Engelsman. Verstappen kon zijn tempo op de harde band niet volgen en wordt tweede, Leclerc eindigt als derde.

GP Miami 57/57 | Laatste ronde loopt

Norris begint met een voorsprong van meer dan zeven seconden aan de laatste ronde.

GP Miami 54/57 | Albon verremt zich

Albon verremt zich en schiet rechtdoor, terwijl hij met Ricciardo vocht om de vijftiende positie.

GP Miami 48/57 | Eerste punt voor Alpine?

Alonso haalt Ocon in voor de negende plek. Voor Ocon lijkt een tiende plek echter ook goed. Het zou het eerste WK-punt voor Alpine betekenen.

GP Miami 44/57 | Norris op weg naar eerste GP-zege

Norris heeft vier seconden voorsprong op Verstappen. Gaat zijn eerste zege er aankomen?

GP Miami 40/57 | Piastri verliest meer plekken

Ook Pérez en Hamilton zijn Piastri voorbij, hij heeft schade en maakt een pitstop voor een nieuwe voorvleugel.

GP Miami 40/57 | Verstappen klaagt

Verstappen klaagt over de radio dat de auto niet doet wat hij wilt. Hij ligt meer dan 2,5 seconden achter Norris. Ondertussen gaat Sainz voorbij aan Piastri.

Stand:

1. Norris

2. Verstappen

3. Leclerc

4. Sainz

5. Piastri

GP Miami 36/57 | Gevecht Piastri en Sainz

Piastri en Sainz vechtn al rondenlang met elkaar. Piastri duwde de Spanjaard even van de baan, maar lijkt geen straf te krijgen.

Verstappen zit twee seconden achter Norris, en ligt een seconde voor Leclerc.

GP Miami 33/57 | Weer onderweg!

Norris hervat de race als leider. Verstappen wordt aangevallen door nummer drie Leclerc. Norris ligt meer dan een seconde voor op Verstappen, waardoor de Nederlander zijn achtervleugel niet open mag zetten.

GP Miami 32/57 | Gekke situatie

Het lijkt erop alsof Verstappen achter de safety car moest rijden, terwijl hij tweede lag achter Norris. De Engelsman kon zijn pitstop maken, terwijl de rest al klem zat achter de safety car. Normaal pikt de safety car de leider op.

GP Miami 30/57 | Norris leidt, chaos op het circuit

Chaos op het circuit in Miami. Norris leidt, maar hij is voorbij aan de safety car, terwijl alle andere coureurs daar nog achter rijden. Een uiterst vreemde situatie, alle andere rijders mogen de safety car nu voorbij om weer aan te sluiten bij Norris. Over een rondje is de situatie weer hersteld.

GP Miami 28/57 | Safety car!

Magnussen en Sargeant zijn gecrasht. Thuisrijder Sargeant ligt uit de race en de safety car komt de baan op!

Norris kan zo meteen een pitstop maken met minder tijdsverlies. Pérez maakt nu een tweede pitstop.

GP Miami 28/57 | Meer pitstops

Piastri en Sainz maken hun pitstop. Norris is de enige van de rijders vooraan die zijn pitstop nog moet maken. Hij ligt nu eerste, maar Verstappen zal de koppositie zo weer overnemen.

Leclerc komt voor Piastri en Sainz terecht.

GP Miami 23/57 | Korte virtual safety car, daarna pitstop Verstappen

De race wordt kortstondig geneutraliseerd om de bollard, die op de baan ligt, op te ruimen. Een aantal rijders maakt een pitstop, maar de coureurs vooraan kunnen niet profiteren van de neutralisatie, omdat de pitstraat al voorbij rijden.

Als je een pitstop maakt tijdens een (virtual) safety car, verlies je minder tijd omdat de rijders op de baan langzamer rijden. In dit geval reed de top vier aan de andere kant van het circuit.

Nu de baan weer groen is maakt Verstappen alsnog zijn pitstop.

GP Miami 22/57 | Prachtige actie Leclerc, Verstappen raakt paaltje

Leclerc heeft zijn pitstop gemaakt, en plaatst een prachtige actie op Hamilton.

Verstappen zegt op de radio dat hij een paaltje heeft geraakt. Hij maakt een foutje in een langzame bocht, schiet even rechtdoor en raakt de bollard. Hij lijkt geen schade te hebben.

GP Miami 18/57 | Pitstop Pérez

Norris zet veel druk op Pérez. Hij zet de aanval in, en op dat moment duikt Pérez de pitstraat in. De andere rijders zullen in de komende ronden volgen.

Pérez in Miami

GP Miami 14/57 | Tussenstand

De top zes na veertien ronden:

1. Verstappen

2. Piastri (+2,8 seconden)

3. Leclerc (+0,7)

4. Sainz (+0.8)

5. Pérez (+3,6)

6. Norris (+0,5)

GP Miami 10/57 | Geen straf Pérez

De wedstrijdleiding doet geen verder onderzoek naar de start Pérez. De Mexicaan ligt nog steeds vijfde.

Ondertussen is Hamilton alsnog voorbij Hülkenberg, hij ligt nu zevende.

GP Miami 8/57 | Gevecht Hamilton en Hülkenberg

Hamilton haalt Hülkenberg in, nadat de heren bijna hadden geraakt toen de Duitser stevig verdedigde. Even later verremt Hamilton zich en nu ligt Hülkenberg er weer voor.

GP Miami 7/57 | Valse start Pérez?

De wedstrijdleiding is een mogelijke valse start van Pérez opgevallen. Volgt er een straf voor de teamgenoot van Verstappen?

Pérez raakt bijna Verstappen

GP Miami 5/57 | Verstappen controleert

Piastri neemt de tweede plek over van Leclerc. Ook Sainz zet de druk op Leclerc. Verstappen zit zo'n twee seconden voor dit gevecht.

GP Miami 2/57 | Overal gevechten

Alpine-rijders Ocon en Gasly rijden naast elkaar op plekken waar niemand dat voor mogelijk hield. Hamilton is in duel met Hülkenberg, maar de Duitser slaat de aanval af.

GP Miami 1/57 | Race begonnen!

De lampen zijn uit en de race is onderweg. Verstappen pakt de leiding, voor Leclerc die een slechte start beleefde. Piastri rijdt derde, voor Sainz en Pérez. De Mexicaan remde heel laat in bocht 1 en schakelde bijna Verstappen uit.

Verstappen in Miami

Formatieronde bezig

De rijders zijn begonnen in de formatieronde. Over enkele minuten is de start. Alle rijders in de top tien, behalve Hamilton, starten op de mediumband. Naar verwachting zullen zij gedurende de race wisselen naar de harde band. Een pitstop dus.

Bandenperikelen

Het hele weekend hebben de rijders al moeite om de banden goed te laten werken. Tijdens de kwalificatie van gisteren verbeterde bijna niemand zijn rondetijd in de laatste ronde van Q3, omdat de banden te warm werden.

Te warm rubber zorgt voor minder grip, en dus zouden we zomaar de nodige foutjes kunnen zien tijdens de race, al komen dit soort problemen in de kwalificatie altijd wel wat meer naar boven.

Ook Leclerc had het lastig in zijn laatste kwalificatieronde

Voorbereidingen in volle gang

F1-verslaggever Louis Dekker ziet hoe de teams zich voorbereiden. In Miami gaat iedereen uit van een race met één pitstop.

  • NOS/Louis Dekker
    Red Bull en Max Verstappen maken zich klaar voor de race
  • NOS/Louis Dekker
    Voorbereidingen bij Carlos Sainz
  • NOS/Louis Dekker
    Charles Leclerc maakt zich klaar voor de GP

Stoelendans in volle gang

Terwijl het huidige Formule 1-seizoen eigenlijk pas net begonnen is, draait de geruchtenmolen over volgend jaar al op volle toeren. Bij een groot aantal teams zijn er nog zitjes beschikbaar.

Lees hier meer over de aanstaande stoelendans in de Formule 1:

Verstappen twijfelt over nut voorgesteld nieuw puntensysteem

De Formule 1 overweegt om in de toekomst meer rijders punten te geven. In plaats van de top tien, zouden in het nieuwe systeem de eerste twaalf rijders punten krijgen. F1-verslaggever Louis Dekker legde het dilemma aan Max Verstappen voor. "Het probleem is dat de beste vijf teams te sterk zijn voor de rest. Maar dan kun je bezig blijven met het verschuiven, of dan geef je iedereen punten."

Of het kwaad kan om de moeilijkheidsgraad van het punten verdienen te verlagen? "Er zijn al heel veel oude dingen aangepast, we hebben nu ook sprintweekenden."

Auto's op weg naar de grid

De bolides verlaten hun pitbox en rijden richting de startgrid. Daar doen de teams de laatste voorbereidingen op de race.

Meer beroemdheden

Onder journalisten is door de F1-organisatie een document gedeeld met de 'talenten' die aanwezig zijn op het circuit. Het is een mooi woord voor beroemdheden. Artiesten als Ed Sheeran en Shakira zijn present, net als sporthelden als Zinedine Zidane, Serena Williams en Patrick Mahomes (NFL-quarterback bij de Kansas City Chiefs).

De race wordt er natuurlijk niet spectaculairder door, maar zeker in de VS lijkt het bij te dragen aan de beleving.

Ed Sheeran

Een bekend gezicht

Presidentskandidaat Donald Trump laat niet verstek gaan in Miami.

Donald Trump

Een paar statistieken

Gisteren pakte Max Verstappen zijn zevende poleposition op rij, waarmee hij Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Ayrton Senna en Alain Prost evenaart voor de een-na-langste reeks ooit.

Het record staat nog op naam van Senna, met acht poles op rij. Bij de volgende kwalificatie, op Imola, kan Verstappen dat record aanvallen.

Winstpercentage

Als Verstappen straks de race wint, haalt hij Hamilton in wat betreft zijn overwinningspercentage. Op dit moment heeft Verstappen een zegepercentage van 30,53 procent, en Hamilton 30.56 procent.

Je hebt fans, en échte fans

'Moko' is een van de grootste Formule 1-fans ter wereld. Hij reist al jarenlang de circuits af en is een bekend gezicht voor de coureurs.

Bekijk hier meer over de cultheld in de F1-paddock.

'Moko' al decennia cultheld bij F1-races: 'De coureurs respecteren me'

Een perfect weekend voor Verstappen?

Poleposition in de sprintkwalificatie, de zege in de sprintrace en pole voor de hoofdrace. Tot nu toe loopt het weekend van Verstappen in Miami qua resultaten perfect, ondanks dat hij en zijn team moeite hadden om de auto in balans te krijgen.

De drievoudig wereldkampioen gaat vandaag op jacht naar de volle buit.

Max Verstappen

De startopstelling

Zo gaan we over ruim een uurtje van start. Verstappen begint de race vanaf poleposition, met Leclerc naast hem op de eerste startrij. Dan volgen Sainz, Pérez, Norris, Piastri, Russell en Hamilton.

Tijd voor het hoofdgerecht

Goedenavond en welkom bij het liveblog over de Grand Prix van Miami. Na een vrije training, twee kwalificaties en een sprintrace, is het vandaag tijd voor de hoofdrace. 57 ronden over een listig circuit met snelle bochten, lange rechte stukken en zeer krappe gedeelten.

In dit liveblog volgen we alle actie.