Max Verstappen in Miami
NOS Sport

Verstappen pakt ook poleposition in Miami, zijn zesde pole in zes kwalificaties

Max Verstappen start zondagavond (22.00 uur Nederlandse tijd) vanaf poleposition in de Grand Prix van Miami. De drievoudig wereldkampioen en huidig leider in de WK-stand zette in de derde kwalificatieronde met 1.27,241 de snelste tijd neer.

Het was voor Verstappen al de zesde poleposition in zes raceweekends dit seizoen en de 38ste poleposition in zijn loopbaan. De Limburger is pas de vierde coureur die in de eerste zes races van een seizoen vanaf plek één vertrekt, na Ayrton Senna (1988), Nigel Mansell (1992) en Alain Prost (1993).

Leclerc de snelste in tweede sessie

Eerder vandaag won Verstappen in Miami ook al de tweede sprintrace van het seizoen, voor Charles Leclerc (Ferrari), teamgenoot Sergio Pérez en Daniel Ricciardo (RB), hoewel Verstappen toen allerminst tevreden was over zijn RB20.

Waar Verstappen in de eerste kwalificatieronde met 1,27,689 meteen de toon zette met de snelste tijd, liep de sessie uit op een teleurstelling voor Ricciardo. De Australische verrassing van de sprintrace eindigde Q1 als achttiende en was daarmee een van de eerste vijf afvallers.

Fernando Alonso (Aston Martin) overleefde de eerste ronde maar net met de vijftiende tijd, maar strandde in de tweede kwalificatieronde met opnieuw een vijftiende plaats. De snelste tijd in de tweede sessie was voor Leclerc, nipt voor Verstappen (+0,033).

Zo werd het een spannende en onvoorspelbare kwalificatie in Miami. In de derde en laatste kwalificatieronde toonde Verstappen zich weer de snelste. Dat deed hij gelijk in de eerste run. Tegen het einde slaagde hij er niet in zijn tijd te verbeteren.

Verstappen: 'Hebben de auto verbeterd'

De Red Bull-coureur liet Leclerc (+0,141) en Carlos Sainz (+0,241) achter zich. Ook Leclerc en Ferrari-coureur Sainz konden hun eerdere tijd niet scherper stellen in de tweede run op het lastige circuit in Miami. Verstappens teamgenoot Pérez start zondag als vierde.

"We hebben de auto zeker verbeterd", zei Verstappen over zijn kwalificatie. "Vandaag ging het om het zoeken van de balans. Dat ging oké. Het was niet de leukste ronde uit mijn carrière omdat het glad was. Maar we staan op pole, dat is het belangrijkste."

Max Verstappen in de kwalificatie

"Het is hier extreem moeilijk om alles een hele ronde lang perfect te doen en de banden aan de praat te krijgen. Het is echt omgaan met de omstandigheden, de baan is erg warm en glad."

Ferrari-rijders positief

"De auto is amper veranderd sinds de sprintrace, ik was redelijk tevreden", zei nummer twee Leclerc. "Ik weet niet waarom bijna niemand zijn tijd verbeterde aan het einde. Misschien was het de wind, anders de banden."

"In de sprint zaten we er dichter op dan we gewend zijn, maar ik weet dat Max toen niet zo blij was met zijn auto. Maar misschien kunnen we samen een beetje druk op hem zetten."

Ook Sainz hoopt morgen iets uit te kunnen richten, maar hij vreest dat het moeilijk wordt met Verstappen op de eerste startplek. "Gelukkig zijn we met z'n tweeën en wellicht kunnen we strategisch iets, hoewel ik vrees dat iedereen morgen op dezelfde strategie staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl