eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Invaller Gimenez scoort twee keer voor Feyenoord • PSV viert 25ste landstitel

Dit is ons liveblog over de voetbalzondag in speelronde 32 van de eredivisie. Met vandaag liefst zes wedstrijden op het programma:

Updates van dit blog als push ontvangen? Tik op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hierbij sluiten we dit blog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer. Morgen de huldiging van kampioen PSV (vanaf 16.55 uur bij de NOS) en de laatste wedstrijd van de 32ste speelronde: Excelsior - NEC (20.00 uur)

Stand eredivisie

FEY-PEC | Klaar in Rotterdam

Feyenoord heeft thuis een comfortabele overwinning geboekt op PEC Zwolle in de eredivisie. Het kwam geen moment echt in de problemen en hoefde zelf ook niet voluit te gaan om uiteindelijk met 5-0 te winnen.

De doelpunten werden gemaakt door Ayase Ueda, Luka Ivanusec, Lutsharel Geertruida en Santiago Gimenez, die voor het eerst in bijna twee maanden weer eens scoorde in de eredivisie. Dat deed de Mexicaan zelfs tweemaal.

Lees hieronder het verslag:

FEY-PEC | 82' DOELPUNT FEYENOORD!

Nu gaat het snel. Gimenez kapt en kapt en schiet via een Zwols been binnen. De tweede goal al voor de Mexicaanse invaller. Bij de vorige goal was hij de aangever.

Voor het eerst sinds zijn hattrick bij Excelsior op 25 november vorig jaar maakt Gimenez 2 treffers in een eredivisieduel.

Feyenoord - PEC Zwolle 5-0

FEY-PEC | 80' DOELPUNT FEYENOORD!

Lutsharel Geertruida pikt ook een goal mee. Bij de tweede paal werkt de verdediger door de benen van keeper Schendelaar binnen. Het is de zevende goal van het seizoen voor Geertruida.

Feyenoord - PEC Zwolle 4-0

César Luis Menotti, Argentijnse bondscoach tijdens WK 1978, overleden

César Luis Menotti is op 85-jarige leeftijd overleden. Menotti was bondscoach van Argentinië bij het WK van 1978, toen het gastland in de finale in Buenos Aires na verlenging met 3-1 won van Nederland.

César Luis Menotti

FEY-PEC | 67' DOELPUNT FEYENOORD!

Dit is opvallend. Na ingrijpen van de VAR krijgt Feyenoord een strafschop. Het gaat om een overtreding van Damian van der Haar op Stengs voordat Gimenez in het veld stond, maar de Mexicaan mag wel aanleggen.

En Gimenez scoort met zijn eerste balcontact! Het is zijn 22ste goal van het eredivisieseizoen.

Feyenoord - PEC Zwolle 3-0

FEY-PEC | 65' Gimenez valt in

De Mexicaanse spits vervangt Ayase Ueda, die met een goal en een gemiste strafschop gemengde gevoelens zal hebben.

FEY-PEC | 49' Ueda mist strafschop!

Na een overtreding van Anselmo Mac Nulty, die Ayase Ueda naar de grond trekt, krijgt Feyenoord een strafschop.

Schendelaar stopt de strafschop van Ueda! Even daarvoor had Van Polen al een inzet van Paixão van de lijn gehaald.

Feyenoord - PEC Zwolle 2-0

Ayase Ueda mist strafschop

FEY-PEC | Tweede helft

De tweede begint in De Kuip. Geen wijzigingen bij beide teams.

Intiem moment PSV-selectie in leeg stadion, Bosz steekt sigaar op

Intiem moment PSV-selectie in leeg stadion, Bosz steekt sigaar op

FEY-PEC | Rust

Geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord in de 100ste eredivisiewedstrijd onder Arne Slot. De Rotterdammers leiden met 2-0 en PEC heeft nog geen kans gehad.

Feyenoord viert de 2-0

FEY-PEC | 41' DOELPUNT FEYENOORD!

Vijf minuten voor rust verdubbelt Feyenoord de voorsprong. Quinten Timber haalt uit en via de knie van Luka Ivanusec gaat de bal in het doel.

Feyenoord - PEC Zwolle 2-0

FEY-PEC | 33' DOELPUNT FEYENOORD!

Ueda maakt zijn basisplaats waar. De vervanger van de gepasseerde Gimenez zet Feyenoord op voorsprong. Hancko zet voor van links,. Paixão bedient Ueda en de Japanse spits neemt aan en scoort uit de draai.

Feyenoord - PEC Zwolle 1-0

Feyenoord viert de 1-0 van Ayase Ueda

Ongeslagen Leverkusen wint ruim bij Frankfurt, Frimpong scoort

De Duitse kampioen Bayer Leverkusen is ook in zijn 48ste officiële duel van het seizoen ongeslagen gebleven. De ploeg van trainer Xabi Alonso overtuigde in het uitduel met Eintracht Frankfurt: 1-5. Oranje-international Jeremie Frimpong maakte in de 77ste minuut, vijf minuten na zijn invalbeurt, de 1-4.

Jeremie Frimpong

FEY-PEC | 15' Geen spektakel

Nog weinig gebeurd in De Kuip in het eerste kwartier. Het is geen spektakel. Feyenoord is de baas, maar wordt buiten een kopbal van Dávid Hancko uit een hoekschop nog niet gevaarlijk.

De stemming is ondanks het uitblijven van spektakel opperbest in De Kuip. Er wordt aan een stuk gezongen.

Feyenoord - PEC Zwolle 0-0

Een kopbal van Dávid Hancko

FEY-PEC | Aftrap

De bal rolt in Rotterdam voor de voorlaatste wedstrijd van de 32ste speelronde. Morgen wordt Excelsior - NEC nog gespeeld.

De 2-1 was een 'cadeautje' voor Pavlidis: 'Kan iedereen overkomen'

De 2-1 was een 'cadeautje' voor Pavlidis: 'Kan iedereen overkomen'

Berghuis terug bij Ajax, maar rekent niet op EK met Oranje: 'Dat is ver weg, wordt lastig'

Berghuis terug bij Ajax, maar rekent niet op EK met Oranje: 'Dat is ver weg, wordt lastig'

Gakpo op dreef bij Liverpool in doelpuntrijke overwinning op Spurs

Liverpool heeft mede dankzij een gedreven Cody Gakpo in de Premier League thuis gewonnen van Tottenham Hotspur, in een doelpuntrijk duel: 4-2.

Tot de 72ste minuut was het eenrichtingsverkeer op Anfield. De fans zagen weer glimpen van de eens zo bejubelde ploeg van Jürgen Klopp. Het Liverpool dat de Champions League won (2019) en de Premier League na dertig jaar wachten, in 2020.

Lees hieronder verder:

Opstelling Feyenoord: Gimenez op de bank

Slot kiest voor Ayase Ueda in de basis. De Japanse spits startte ook in de laatste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in Deventer (1-3). omdat Santiago Gimenez op het laatste moment niet fit bleek.

"Daarna heeft de hele groep een dag of zes vrij gekregen, vooral gericht op de internationals die straks geen vakantie hebben en een toernooi spelen", zegt Slot tegen ESPN. "Daarna heeft hij maar twee, drie dagen kunnen trainen. Dat vonden wij te weinig om hem vanaf de start te laten spelen. Daarom blijft Ueda staan."

Ongeslagen status op het spel

Feyenoord is ongeslagen in zijn laatste 23 duels in alle competities (17 gewonnen- 6 gelijk- 0 verloren, verloren penaltyserie tegen AS Roma telt als gelijkspel), sinds een 2-1 nederlaag bij Celtic in de groepsfase van de Champions League. Het is de langste ongeslagen reeks onder Arne Slot (één meer dan de 22 duels van november 2022 tot april 2023).

Feyenoord staat voor 100ste eredivisieduel onder Slot

  • Feyenoord staat voor zijn 100ste eredivisieduel in het tijdperk Arne Slot (70 gewonnen-18 gelijk-11 verloren). In deze periode pakte alleen PSV (240) meer punten als Feyenoord (228).
  • Slot wordt de 7de trainer met minstens 100 eredivisieduels bij Feyenoord achter zijn naam. Bert van Marwijk (170), Giovanni van Bronckhorst (136), Ernst Happel (133), Václav Jezek (128), Willem van Hanegem (109) en Ronald Koeman (102) gingen hem voor.
  • Alleen Happel won meer duels (73) en pakte meer punten (237, alles omgerekend naar driepuntensysteem) in zijn eerste 100 eredivisieduels als trainer van Feyenoord dan Slot (70 zeges en 228 punten na 99 duels).
  • Vijf van de zes voorgangers van Slot wonnen hun 100ste eredivisieduel in dienst van de club. Jezek was in september 1981 de uitzondering (2-4 tegen PSV).
Arne Slot

FC Volendam berust: 'Je degradeert niet op een dag, er is veel gebeurd'

Het was een rumoerig seizoen voor FC Volendam. Een hevige bestuurlijke strijd, het vertrek van voorzitter Jan Smit, technisch manager Wim Jonk en hoofdtrainer Matthias Kohler en vandaag de degradatie uit de eredivisie door een 1-4 nederlaag tegen Ajax.

"Er is veel gebeurd", zegt aanvoerder Damon Mirani. "Ook op het veld. We zijn niet goed genoeg gebleken. Je degradeert niet op een dag. We hangen er al een tijdje tegenaan. We hadden even een opleving en toen die tik tegen Excelsior (4-0 verlies). Uiteindelijk bloedt het dood."

Lees hieronder verder:

Bekijk de samenvatting van AZ - FC Twente

Bekijk de samenvatting van AZ - FC Twente

AZ-TWE | 90+5' AZ wint van FC Twente

De strijd om de derde plek is weer spannend! Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Twente een voorsprong van twee punten op AZ. De Tukkers moeten nog tegen Volendam (thuis) en PEC (uit) en AZ nog tegen Go Ahead Eagles (uit) en FC Utrecht (thuis).

Twente zal heel erg balen, want het ticket voor de voorrondes van de Champions League was al bijna binnen. De 1-0 voorsprong werd tegen AZ op knullige wijze weggegeven.

AZ-TWE | 89' Vijf minuten erbij

Twente heeft nog vijf minuten om de belangrijke gelijkmaker te forceren. Unnerstall kwam al mee naar voren bij een corner...

AZ-TWE | 80' Twente voert de druk op

FC Twente wil dolgraag met een punt terug naar Enschede. De ploeg van Oosting zet dan ook flink aan, met veel spelers in de zestien.

Veel kansen kwamen daar nog niet uit.

AZ-TWE | 67' Doelpunt AZ!

Een pijnlijke slipper van Van Hoorenbeeck leidt de 2-1 voor AZ in. Na de glijpartij van de Twente-verdediger gaat Pavlidis ervandoor. Hij schiet zijn 28ste van het seizoen binnen. Daarmee is hij weer alleen topscorer, want De Jong bleef vandaag op 27 goals steken.

AZ mag weer even dromen van de derde plek. Bij deze stand is de achterstand op Twente, met hierna nog twee duels te gaan, twee punten.

AZ - FC Twente 2-1

AZ-TWE | 63' Rustige fase

Met de goal van Van Bommel begon de tweede helft spectaculair, maar daarna is er weinig meer gebeurd.

Zojuist ging Bazoer in de fout, waarna Steijn een kans kreeg. Dat was het enige moment van echte opwinding na de 1-1.

Bij Twente komen Boadu en Eiting erbij.

Terug naar eerder vanmiddag: samenvatting Heracles - RKC

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - RKC Waalwijk

AZ-TWE | 46' Doelpunt AZ!

Meteen na rust komt AZ op gelijke hoogte! Sadiq schiet op de vuisten van Unnerstall, waarna Van Bommel scoort uit de rebound.

AZ - FC Twente: 1-1

Het verdriet van degradant FC Volendam in beeld

Het verdriet van degradant FC Volendam in beeld

AZ-TWE | 45+3' Rust

Twente heeft AZ aardig in de tang. De voorronde van de Champions League lonkt voor de Tukkers.

AZ-TWE | 43' Kans AZ

Een mooie aanval van AZ eindigt met een grote schietkans voor Sugawara. De Japanner besluit vol uit te halen, maar daardoor is zijn inzet niet helemaal zuiver.

Zijn schot gaat net naast.

AZ-TWE | 36' Geen penalty voor Sadilek

Sadilek leek te worden aangetikt in de zestien van AZ, maar krijgt geen strafschop. Het contact was ook wel erg licht,

Iets na dat moment kreeg Ünüvar een grote kans, maar Ryan pakte zijn schot.

AZ-TWE | 26' AZ valt aan

AZ is na de vroege tegengoal op zoek gegaan naar de 1-1. Het leverde wat bescheiden kansen op.

Twente houdt de boel goed dicht. Met deze stand is de voorronde van de Champions League binnen.

Nog eentje dan: PSV-feest in de kleedkamer

Zo vierden de spelers van PSV het behalen van de landstitel

Selectie PSV valt feestend de persconferentie van Bosz binnen

Selectie PSV valt feestend de persconferentie van Bosz binnen

AZ-TWE | 6' Doelpunt FC Twente!

Ünüvar mist een kans, maar in de rebound is Steijn onverbiddelijk. Het staat 0-1 voor FC Twente.

AZ - FC Twente: 0-1

AZ-TWE | 1' Duel begonnen

Vijf punten scheiden nummer drie FC Twente van achtervolger AZ. Kunnen de Alkmaarders de strijd om een ticket voor de voorrondes van de Champions League weer spannend maken?

Hieronder nog even de opstellingen:

De Jong jubelt na kampioenschap

Voor het eerst sinds 2018 viert PSV weer groot feest: de 25ste landstitel is een feit. De festiviteiten barstten los na de 4-2 overwinning op Sparta, de kers op de taart van wat aanvoerder Luuk de Jong "een fantastisch seizoen" noemt.

De spits, topscorer en assistkoning sprak na de gewonnen kampioenswedstrijd vol lof over zijn team, dat maandenlang "enorm goede wedstrijden" op de mat had gelegd. En over de trainer. "Zoals hij wil spelen, iedereen had er van begin af aan hetzelfde gevoel bij", aldus De Jong.

"Hij heeft een bepaalde manier van spelen en heeft daar helaas eerder nooit een prijs mee kunnen pakken", aldus vijfvoudig landskampioen De Jong over Peter Bosz, op wiens erelijst als trainer tot dit seizoen slechts het winnen van de eerste divisie stond.

VOL-AJA | 90+4' Afgelopen: Ajax wint, Volendam gedegradeerd

Volendam speelt volgend seizoen weer in de eerste divisie. Een 4-1 nederlaag tegen Ajax betekent de genadeklap voor de Volendammers.,

UTR-VIT | 90+5' Utrecht houdt stand en wint

Vitesse zette alles op alles en stuurde zelfs keeper Room nog mee naar voren, maar het mocht niet baten. Een matig duel in De Galgenwaard eindigt in 1-0 voor FC Utrecht.

VOL-AJA | 79' Doelpunt FC Volendam!

Benamar redt de eer voor FC Volendam. Sutalo raakt Benamar kwijt en die kopt vanuit vrije positie binnen.

FC Volendam - Ajax 1-4

VOL-AJA | 77' Doelpunt Ajax!

Taylor wordt weggestuurd door Henderson en passeert de enige verdediger die nog tussen hem en keeper Backhaus staat.

Vervolgens schiet de middenvelder met overtuiging binnen.

FC Volendam - Ajax 0-4

UTR-VIT | 75' Vitesse valt aan

Na de goal van Utrecht heeft Vitesse zich aardig herpakt. De reeds gedegradeerde Arnhemmers proberen er toch nog wat van te maken.

Sturing heeft Hadj Mousa nog gebracht voor de laatste twintig minuten.

VOL-AJA | 72' Rentree Berghuis

Voor het eerst sinds 16 februari kan Steven Berghuis weer eens minuten maken. Na een hardnekkige spierblessure maakt hij tegen Volendam zijn rentree.

Berghuis vervangt Godts. Van den Boomen komt voor Mannsverk.

VOL-AJA | 71' Doelpunt Ajax!

De derde Ajax-goal van de middag. Brobbey pikt de bal op, kapt Flint uit en schiet met zijn linker zijn achttiende van het seizoen binnen.

FC Volendam - Ajax: 0-3

PSV-supporter verliest vingers door zwaar vuurwerk

Een man is bij het Philips Stadion vingers verloren door vuurwerk dat ontplofte in zijn hand. Volgens Omroep Brabant verwisselde de man vermoedelijk een fakkel met een cobra-explosief.

Het ongeluk gebeurde voor aanvang van de kampioenswedstrijd van de Eindhovense club. Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien dat de man in PSV-shirt het vuurwerk in de lucht houdt. Vervolgens is een zeer harde knal te horen. Daarna staat de man zwaar bloedend op straat.

De man is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hem gaat, is onbekend.

VOL-AJA | 58' Doelpunt Ajax!

Godts dribbelt de zestien door, geeft voor en ziet Akpom scoren. Het staat 0-2 voor Ajax.

Bij een nederlaag degradeert Volendam. Dat scenario lijkt haast niet meer te voorkomen.

FC Volendam - Ajax: 0-2

VOL-AJA | 47' Volendam raakt de paal

Bijna komt FC Volendam op gelijke hoogte, maar Ajax wordt gered door de paal. Johnson schudde Sutalo van zich af en lobde knap over de uitgekomen Rulli heen.

De bal stuiterde voor hem net te ver naar rechts.

UTR-VIT | 47' Doelpunt FC Utrecht!

Het is raak in De Galgenwaard! Invaller Jensen draait naar binnen en knalt de bal achter Room.

Dat belooft, na een saaie eerste helft, wat voor het tweede bedrijf.

FC Utrecht - Vitesse 1-0

VOL-AJA en UTR-VIT | Duels hervat

De tweede helft is begonnen in Volendam en in Utrecht.

PSV-spelers feesten met schaal en megafoon bij de goal

PSV-spelers feesten met schaal en megafoon bij de goal

VOL-AJA en UTR-VIT | Rust

We gaan pauzeren in Volendam en Utrecht. Alleen Ajax kwam tot nu toe tot scoren: Taylor schoot heerlijk binnen.

Utrecht - Vitesse wilde nog niet echt loskomen.

UTR-VIT | 36' Vitesse krijgt een megakans

Aaronson stoomt op door de zestien en krijgt een enorme mogelijkheid, maar de Amerikaan schiet van heel dichtbij tegen keeper Barkas aan.

Het was een van de eerste hoogtepunten in een wedstrijd die nog niet los is gekomen.

'Nooit opgeven' leerde Bakayoko, nu is hij kampioen: 'Pure vreugde'

'Nooit opgeven' leerde Bakayoko, nu is hij kampioen: 'Pure vreugde'

Ook Dest viert het feest mee

Sergiño Dest is het veld opgekomen om het kampioenschap te vieren. De back raakte onlangs zwaar geblesseerd en moest de ontknoping van het seizoen missen.

Het feest pakt hij dus toch even mee.

Zo stelde PSV de 25ste landstitel veilig

Bekijk de samenvatting van de kampioenswedstrijd van PSV tegen Sparta

VOL-AJA | 25' Doelpunt Ajax!

Ajax komt op voorsprong in Volendam. Het was Taylor die scoorde, met een heerlijk schot van een meter of achttien in de bovenhoek.

De goal zat er wel een beetje aan te komen, met zojuist die twee kansen voor Brobbey.

FC Volendam - Ajax: 0-1

VOL-AJA | 22' Kans voor Brobbey

Brobbey breekt door op links en schiet. Keeper Backhaus houdt tamelijk eenvoudig tegen.

Een minuut of twee geleden kreeg hij ook al een kans.

De schaal ging omhoog, fans het veld op

Hans van Breukelen heeft de schaal overhandigd aan Luuk de Jong. Even later stormden supporters uit vreugde het veld op.

Ze gingen vervolgens snel weer terug naar de tribunes.

PSV krijgt kampioensschaal uitgereikt uit handen van Hans van Breukelen

VOL-AJA | 9' Ajax ontsnapt aan penalty

Volendam leek een strafschop te gaan krijgen na een overtreding van Rulli op Mirani, maar na ingrijpen van de VAR ging dat niet door.

Mirani bleek kort voor het moment buitenspel te hebben gestaan.

Bosz is blij, PSV'ers wachten op de schaal

Een voor een werden de spelers van PSV naar het podium geroepen. Ook Peter Bosz vond zijn weg daarnaartoe. Met een enorme lach op zijn gezicht en zijn vuisten gebald in de lucht.

Als allerlaatste komt aanvoerder Luuk de Jong zo naar voren, om de schaal aan te nemen van Hans van Breukelen.

PSV'ers vieren 25ste kampioenschap na laatste fluitsignaal

PSV'ers vieren 25ste kampioenschap na laatste fluitsignaal

VOL-AJA en UTR- VIT | Duels begonnen

Volendam - Ajax en Utrecht - Vitesse zijn begonnen, terwijl in Eindhoven het kampioensfeest wordt gevierd.

Van Breukelen is er klaar voor

Langs het veld staat Hans van Breukelen al klaar om de schaal te overhandigen. De oud-keeper werd zelf zes keer kampioen met PSV.

Morgen volgt trouwens de huldiging in het centrum van de stad.

De blijdschap na het laatste fluitsignaal in beeld

HER-RKC | 90+5' Afgelopen, RKC wint

Wat een afstraffing voor Heracles, dat met 5-0 wordt geklopt door RKC.

PSV-SPA | 90+3' PSV is kampioen van Nederland!

De buit is binnen: PSV is kampioen! Het is de 25ste uit de geschiedenis van de club.

PSV-SPA | 90' Spelers feesten al mee

Langs het veld staan de spelers van PSV al te hossen. Buiten het stadion hoor je het vuurwerk de lucht al in gaan.

Luuk de Jong ging net even rustig zitten, keek eens goed om zich geen en genoot.

PSV-SPA | 87' Kampioenssfeer in Philips Stadion

Fakkels, plastic schalen en hartstochtelijk gezang. Het publiek van PSV is met nog een paar minuten op de klok niet meer te houden.

Straks zullen ze voor het eerst in zes jaar de kampioensschaal omhoog zien gaan.

HER-RKC | 82' Doelpunt RKC!

Willems blundert met een mislukte terugspeelbal en Min profiteert. Het staat 5-0 (!) voor RKC.

Min heeft er drie gemaakt vandaag. De laatste keer dat een speler van RKC een hattrick maakte was in 2007.

Heracles - RKC (0-5)

HER-RKC | 79' Doelpunt RKC!

Oef, een pijnlijke middag voor Heracles. Adewoye heeft zojuist namelijk de 4-0 gemaakt.

Heracles - RKC: 0-4

PSV-SPA | 78' Doelpunt PSV!

Na een snelle aanval over de as duikt Teze op voor Sparta-doelman Olij. Koeltjes rondt de rechtsback vervolgens af.

Feest in Eindhoven!

PSV - Sparta: 4-2

PSV-SPA | 77' De Jong gewisseld

De Jong had vast nog even door willen voetballen, maar wordt gewisseld voor Pepi. De Jong knokt met AZ-spits Pavlidis nog om de topscorerstitel.

Beiden staan op 27 goals.

HER-RKC | 68' Doelpunt RKC!

Wat een weelde voor RKC. De Waalwijkers zijn via Min op een 0-3 voorsprong gekomen tegen Heracles.

Heracles - RKC: 0-3

PSV-SPA | 67' Doelpunt PSV!

Boscagli zet PSV voor de tweede keer vandaag op voorsprong! De Fransman volleert op artistieke wijze de 3-2 binnen.

De assist van Veerman was ook mooi. Dit kan bijna niet meer mis voor PSV: het 'sta op voor de kampioen' klinkt al van de tribunes.

PSV - Sparta: 3-2

PSV-SPA | 60' Twee wissels bij PSV

Ramalho en Til gaan eraf, Lozano en Saibari komen erin. Schouten schuift een linie naar achteren.

PSV gaat nog nadrukkelijker in de aanval.

PSV-SPA | 55' Sparta start weer goed

Ook aan de tweede helft is Sparta prima begonnen. Via Saito werden de Rotterdammers al even gevaarlijk.

PSV lukte het na rust nog niet om dreigend te worden.

Sparta-trainer Rijsdijk zal tevreden zijn met het spel van zijn ploeg

PSV-SPA en HER-RKC | 46' Duels hervat

PSV - Sparta en Heracles - RKC zijn weer bezig.

PSV-SPA en HER-RKC | Rust

Pauze in Eindhoven en Almelo. PSV is met 2-2 de virtuele kampioen, maar weet dat het nog lang niet klaar is met Sparta.

RKC staat er met een 2-0 voorsprong uitstekend voor tegen Heracles.

HER-RKC | 45+1' Doelpunt RKC!

Uit een corner kopt Gaari de 2-0 binnen. Fijn voor RKC, dat de punten nodig heeft om nummer zestien Excelsior van zich af te houden.

Heracles - RKC: 0-2

PSV-SPA | 40' Scoort PSV nog voor rust?

Teze zette zojuist goed door in de zestienmeter en bood Veerman een goede kans. Veermans schot ging net over.

PSV probeert voor de rust nog op voorsprong te komen.

PSV-SPA | 33' PSV zet weer aan

PSV lijkt niet lang te blijven hangen in de teleurstelling van de gelijkmaker. De ploeg van Bosz drukt Sparta weer ver naar achteren.

Uit een vrije trap schoot Til net raak, maar de treffer werd afgekeurd. De vrije trap werd te snel genomen, vond scheidsrechter Higler.

PSV-SPA | 29' Doelpunt Sparta!

Daar is Sparta weer! Saito wordt goed vrijgespeeld, haalt uit en ziet de bal via Boscagli in de verre hoek vliegen.

Wat een mooie kampioenswedstrijd is dit, in ieder geval voor de neutrale kijker.

PSV - Sparta: 2-2

PSV-SPA | 27' Doelpunt PSV!

PSV staat voor! De Jong kapt knap een verdediger uit en trekt de bal terug naar Bakayoko. De Belg blijft rustig en schiet de bal in de verre hoek.

Het is nu feest in het Philips Stadion, waar een kwartier geleden toch even een wat nerveuze stemming hing.

PSV - Sparta: 2-1

PSV-SPA | 24' PSV neemt heft in handen

PSV lijkt na de gelijkmaker van de zenuwen af te zijn. De laatste minuten ziet het aanvalsspel er weer ouderwets soepel uit.

Sparta is nu gedwongen te verdedigen.

PSV-SPA | 20' Doelpunt PSV!

PSV komt (voorlopig) met de schrik vrij. De Jong kopt een corner door en met zijn borst werkt Schouten de bal binnen.

Bij deze stand is PSV kampioen.

PSV - Sparta: 1-1

PSV-SPA | 13' PSV is zichzelf niet

PSV lijkt bevangen door de kampioensstress. Vooral keeper Benítez maakt in dit eerste kwartier een onzekere indruk.

Het is ook gewoon knap van Sparta, dat onbevangen en goed speelt.

HER-RKC | 8' Doelpunt RKC!

RKC staat voor in Almelo. Min breekt door en rondt rustig af.

Heracles - RKC: 0-1

PSV-SPA | 8' Doelpunt Sparta!

Sparta komt op voorsprong! Bakari speelt Tillman door de benen en bedient Metinho en die knalt de bal in de dak van het doel.

De goal komt niet uit de lucht vallen, want Sparta was de betere ploeg in de eerste minuten van de wedstrijd.

PSV - Sparta: 0-1

PSV-SPA | 1' Sparta begint verrassend goed

PSV heeft het in de eerste minuten niet makkelijk met Sparta. Al twee keer kwamen de Rotterdammers gevaarlijk door.

Metinho loste net een eerste schot, maar die vloog een metertje over.

PSV-SPA en HER-RKC begonnen

De eerste twee wedstrijden van de dag zijn begonnen. De belangrijkste in Eindhoven, waar PSV kampioen kan worden.

Maar ook bij Heracles - RKC staat veel op het spel, vooral voor de bezoekers. RKC kan een zege goed gebruiken in de strijd tegen degradatie.

HER-RKC | De opstellingen

Jansen had geen contact met Ajax

"Nee, ik heb geen contact gehad met Ajax. Nee", zegt Pascal Jansen vandaag bij ESPN op de vraag of hij benaderd is door de Amsterdammers voor de vacante trainerspositie. De voormalige coach van AZ dook bij een paar wedstrijden van de Amsterdammers op de tribunes op.

"Ik heb meerdere keren bij Ajax gezeten. Het eerste weekend dat ik geen verplichtingen meer had bij AZ, toen ben ik lekker gaan kijken. Dat was tegen RKC Waalwijk."

Van Wolfswinkel blijft bij Twente

Ricky van Wolfswinkel heeft een jaar bijgetekend bij FC Twente. De spits is na het winterse vertrek van Manfred Ugalde weer basisspeler bij de Tukkers.

"Drie jaar geleden kwam ik bij FC Twente en had ik één groot doel: met FC Twente in Europa in", vertelt de 35-jarige aanvaller. "Afgelopen jaren hebben we met trots, ambitie en een goede dosis nuchterheid iets heel moois opgebouwd. Niet alleen op het veld, maar ook daar buiten. De weg die wij afgelegd hebben is uniek. Ik ben onmeunig trots dat ik hier deel van uitmaak en volgend jaar ben ik er gewoon weer bij."

PSV-SPA | De elf van Sparta

Daar is-ie!

Zie 'm eens blinken, die heerlijke opgepoetste kampioenschaal. KNVB-directeur Marianne van Leeuwen heeft 'm vanochtend in Zeist in haar kofferbak gegooid en presenteert 'm nu in Eindhoven.

Wat zal men er bij PSV naar verlangen om die schaal straks omhoog te houden, voor het eerst in zes jaar.

De kampioensschaal is in Eindhoven

PSV-SPA | Opstelling PSV

Geen verrassingen bij PSV, dat met dezelfde elf start als vorige week tegen Heerenveen. Dat is niet zo gek, want toen wonnen de Eindhovenaren met 8-0...

De zes pijlers onder landstitel van PSV

Op naar de (mogelijke) kampioenswedstrijd. Wat maakt dit PSV eigenlijk zo goed? Het hele seizoen waren de Eindhovenaren ongenaakbaar in de eredivisie en uiteindelijk was het niet de vraag óf, maar wanneer ze de titel zouden pakken. PSV heeft straks aan een gelijkspel tegen Sparta genoeg voor de 25ste landstitel.

Wij zetten de zes pijlers onder het successeizoen van PSV op een rijtje: van topscorer en assistkoning Luuk de Jong en de Stars and Stripes tot het complementaire middenveld en het Peter Bosz-effect.

De Jong: assistkoning van dit eredivisieseizoen

Ondertussen in Miami: Vijf assists Messi

Lionel Messi was vannacht de grote man bij Inter Miami. De Argentijn hielp zijn ploeg aan een ruime zege op New York Red Bulls (6-1) met vijf assists, en o ja, hij scoorde zelf ook nog.

De 36-jarige Messi schreef weer eens geschiedenis. Nog nooit eerder leverde een speler in de Amerikaanse voetbalcompetitie vijf assists in een wedstrijd. Hij was ook als eerste voetballer in de MLS betrokken bij zes doelpunten in één duel.

Twee van Messi's assists gingen naar Luis Suarez, dit seizoen nieuw in Miami. De twee Zuid-Amerikaanse vrienden zijn op dreef: Messi staat op tien doelpunten en twaalf assists, Suarez scoorde ook tien keer en gaf vijf assists. Inter Miami staat na twaalf wedstrijden bovenaan in de Major League Soccer.

Luis Suarez en Lionel Messi

Programma en stand

Terug naar vrijdag: Noppert keept weer en zorgen om Sierhuis

De 32ste speelronde begon met twee gelijke spelen: sc Heerenveen-Almere City eindigde in 1-1, Fortuna Sittard-Go Ahead Eagles bleef 0-0.

Bij Heerenveen verscheen Andries Noppert weer onder de lat. De keeper van Oranje op het afgelopen WK was de afgelopen maanden gepasseerd door zijn trainer, maar mocht het vrijdag weer laten zien en deed dat heel behoorlijk.

In Sittard hoopte Go Ahead een plek in de play-offs om Europees voetbal veilig te stellen, daar was een puntje nog niet genoeg voor. Bij Fortuna werd niet gemaald om het resultaat, daar was men vooral bezorgd om spits Kaj Sierhuis, die met een ogenschijnlijk zware knieblessure van het veld ging.

Goedemorgen!

Welkom in ons liveblog over een goedgevulde voetbalzondag in de eredivisie. De middag kan feestelijk beginnen, want PSV heeft aan een punt genoeg om de 25ste landstitel in de wacht te slepen. De Eindhovenaren trappen om 12.15 uur af tegen Sparta.

Gelijktijdig volgen we ook Heracles - RKC, waarna om 14.30 uur de wedstrijden FC Utrecht - Vitesse en FC Volendam - Ajax op het menu staan. Daarna volgt de kraker tussen FC Twente en AZ (16.45 uur) en we sluiten de dag af in Rotterdam met Feyenoord - PEC Zwolle (20.00 uur).

Genoeg te beleven dus. Veel plezier!