Excelsior boekt broodnodige zege op Volendam, twee rode kaarten ná het duel

Bekijk de samenvatting van Excelsior - FC Volendam

Excelsior heeft thuis tegen FC Volendam een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen degradatie. De Rotterdammers wonnen met 4-0 en staan daardoor, in ieder geval voor een dag, op de veilige vijftiende plaats in de eredivisie. Het is de eerste zege sinds januari voor Excelsior.

Het duel werd na afloop ontsierd door een opstootje, waarbij na tussenkomst van de VAR twee rode kaarten werden getrokken. Troy Parrott (Excelsior) kreeg direct rood omdat hij Safouane Karim (Volendam) aan het oor trok. Karim zelf kreeg zijn tweede gele kaart en dus ook rood. Kenzo Goudmijn, die een goede wedstrijd speelde bij Excelsior, was ook betrokken bij het opstootje en kreeg een gele prent.

Ranglijst

Volendam blijft steken op plek zeventien, een positie die aan het eind van het seizoen rechtstreekse degradatie betekent. Het gat met RKC Waalwijk, dat zestiende staat, is vijf punten. De ploeg van coach Regillio Simons ging de wedstrijd vol positivisme tegemoet, maar de problemen zijn nu weer terug.

Na gelijke spelen tegen PEC Zwolle, Almere City en Feyenoord en een zege op RKC was Volendam bezig aan een comeback. Door de harde nederlaag bij Excelsior is de club eigenlijk weer terug bij af. Met wedstrijden tegen Sparta Rotterdam, Ajax, FC Twente en Go Ahead Eagles is het resterende programma alles behalve makkelijk.

De openingsminuten van het duel waren rommelig. Beide ploegen toonden aanvallende intenties, maar grote kansen kwamen er niet.

Mühren valt uit

Na vijftien minuten schoot Derensili Sanches Fernandes namens Excelsior op de lat uit een vrije trap, een eerste echte waarschuwing voor Volendam. Het zat de bezoekers niet mee, want spits Robert Mühren, clubtopscorer met acht treffers dit seizoen, moest met een blessure naar de kant.

De volgende kansen waren voor Lazaros Lamprou en Arthur Zagré. Volendam-keeper Mio Backhaus stond tweemaal op de goede plek. Het was een fase waarin Excelsior veel sterker oogde dan Volendam.

Bekijk hier de reacties na afloop van de wedstrijd:

In de 41ste minuut was het Lance Duijvestijn die Excelsior met een schot over de grond vanaf de rand van de zestien op voorsprong bracht. Een verdiende treffer voor de Rotterdammers, die de hele eerste helft beter waren en aan de lopende band kansen kregen.

Twee minuten later viel ook de tweede treffer. Lamprou kon de bal van dichtbij binnenschieten, nadat Parrott de corner van Julian Baas had verlengd. Het was eenrichtingsverkeer en alarmfase 1 bij Volendam, dat in de blessuretijd alles moest geven om niet nóg een tegentreffer te krijgen.

Sloopwerkzaamheden

Die tegentreffers kwamen er in de tweede helft. De kansen bleven komen voor Excelsior en Parrott maakte er al snel 3-0 van. Volendam lag op de slachtbank en na driekwart wedstrijd tekende Lamprou voor zijn tweede, na een voorzet van Mimeirhel Benita.

Na nog een aantal mogelijkheden voor Excelsior zette Volendam nog even aan in de slotfase. Het was tevergeefs, de 4-0 bleef staan.