NOS VoetbalAangepast

FC Volendam degradeert voor tiende keer uit eredivisie na verlies tegen Ajax

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Ajax

De botter 'Heen en Weer' vaart weer uit in Volendam, naar de eerste divisie dit keer. FC Volendam heeft zondag in eigen huis met 1-4 van Ajax verloren en daarmee is de degradatie een feit. Het is de tiende degradatie uit de eredivisie voor Volendam, een record.

Waar concurrent RKC Waalwijk zich eerder op zondag nog uiterst scherp toonde met een 0-5 zege bij Heracles Almelo, toonde FC Volendam meer gelatenheid. Het geloof in handhaving was al weg aan De Dijk en dat bleek.

Een geluk voor de thuisploeg was dat Ajax dezelfde indruk maakte. Ook bij de ploeg van coach John van 't Schip was weinig passie te bespeuren. Op de dag van het kampioenschap van PSV had Ajax wel degelijk een overwinning nodig in de strijd om de vijfde plaats.

Ajax moest het doen zonder de geschorste aanvoerder Steven Bergwijn en ook Benjamin Tahirovic was afwezig door een schorsing. Volendam miste coach Regillio Simons, die thuis ziek op bed lag. Assistent Michael Dingsdag nam de honneurs waar.

Het was een vlakke eerste helft. De thuisploeg meende een strafschop te verdienen na een buiteling van Damon Mirani over Ajax-doelman Gerónimo Rulli, maar de aanvoerder van Volendam bleek na een check van de VAR daarvoor buitenspel te hebben gestaan.

Taylor opent de score

Na twee kansjes voor Brian Brobbey was het Kenneth Taylor die na terugleggen van Chuba Akpom met een geplaatst schot hoog in de netten de score opende voor Ajax. Met een kopbal naast was Vivaldo nog dicht bij de gelijkmaker.

  • Pro Shots
    Kenneth Taylor (r) viert de 0-1
  • Pro Shots
    Mika Godts (l) en Damon Mirani (r)
  • Pro Shots
    Chuba Akpom

Bij het begin van de tweede helft was Ajax nog steeds niet helemaal wakker en begon Volendam alert. Linksbuiten Darius Johnson was Josip Sutalo de baas en lobde de bal over Rulli. De inzet van de Brit eindigde op de binnenkant van de paal.

Na dat fraaie begin kabbelde de wedstrijd verder en besliste Ajax het duel in de 59ste minuut. Een actie van Mika Godts van links eindigde via Volendam-keeper Mio Backhaus bij Akpom en de Engelsman zette de 0-2 op het scorebord.

Ook Brobbey voegde een doelpunt toe. De spits won een duel van Mirani, speelde zich vrij en plaatste de bal met links in de hoek. Het was de achttiende goal van het seizoen voor de spits. Taylor maakte er met zijn tweede goal van vandaag 0-4 van en Volendam-invaller Benaissa Benamar voorkwam met een kopbal dat Ajax de nul hield.

Op naar elfde promotie

Zo speelde Ajax, waar Steven Berghuis na twee maanden afwezigheid vanwege een rugblessure als invaller zijn rentree maakte, een betere tweede helft en deed de club goede zaken in de strijd om de vijfde plaats. Die plek is na het seizoen goed voor een plaats in de voorronde van de Europa League.

Volendam treurde om de vierde degradatie in zijn laatste vijf eredivisieseizoenen. Al was er vooral berusting, er was slechts een enkele traan te zien aan De Dijk. Voor uitbundiger uitingen van verdriet was het lot vooraf al te duidelijk geweest. De thuisploeg kreeg zelfs een bescheiden applaus.

Na een seizoen vol rumoer, naast het veld vooral, moeten de Volendammers zich gaan richten op een wederopstanding in de eerste divisie. Op een nieuwe vaart van de 'Heen en Weer' richting de eredivisie. Dat is vaker gebeurd. Tien keer al promoveerde Volendam, ook een record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl