F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen pakt poleposition voor GP Miami • Ricciardo van hero naar zero

Een bomvolle dag op het F1-circuit in Miami. Eerst wordt de tweede sprintrace van het seizoen verreden, daarna de kwalificatie voor de race van morgen.

Een pushmelding ontvangen bij een update? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover het blog voor vandaag. Morgen is het tijd voor het hoofdgerecht. De race van de GP van Miami start om 22.00 uur Nederlandse tijd, en dan zijn we er weer bij met een liveblog. Tot morgen!

Leclerc had last van de banden

Leclerc zegt op de limiet te hebben gezeten: "Tot Q3 zat het dicht op elkaar. Toen we gingen pushen om de laatste twee tienden te vinden, kregen we last van de banden in sector 2 en 3, ze werden te heet. Dat is waar we het vandaag wat tijd verloren."

"De race van morgen is lang. Vanmorgen (tijdens de sprint, red.) lieten we goede snelheid zien. Ik hoop dat we Max morgen iets meer onder druk kunnen zeggen."

Verstappen: 'Moeilijk om alle sectoren goed te krijgen'

"We hebben de auto zeker verbeterd", zegt Verstappen over zijn kwalificatie. "Elk jaar vinden we het weer extreem moeilijk om consistent te zijn. Het is moeilijk om te zorgen dat alle sectoren goed voelen. Vandaag ging het om het zoeken van de balans. Dat ging oké. Het was niet de leukste ronde uit mijn carrière omdat het glad was. Maar we staan op pole, dat is het meest belangrijk."

Kwalificatie Miami | Bijna niemand verbetert, pole voor Verstappen!

Verstappen staat op poleposition voor de Grand Prix van Miami. Daarachter zijn het Leclerc, Sainz en Pérez. Norris en Hamilton zijn de enigen die hun rondetijd verbeteren.

Het is de zevende pole van Verstappen op rij, en zijn eerste in Miami.

Kwalificatie Miami | Nog een paar minuten

De rijders rijden naar buiten voor hun laatste run. Het is nu alles of niks.

Kwalificatie Miami | Verstappen voorlopig snelste

Verstappen zet voorlopig de snelste tijd neer. Hij is ruim een tiende van een seconde sneller dan Leclerc. Dan volgen Sainz, Piastri en Pérez.

Zo meteen zal er nog een tweede run volgen, waarin iedereen nog één snel rondje kan afwerken.

Kwalificatie Miami | Eerste pogingen Q3

De rijders beginnen aan Q3. Norris rijdt op de mediumband, terwijl de andere rijders de gebruikelijke keuze voor de snelle zachte band maken. Gisteren werkte de mediumband tijdens de sprintkwalificatie ook verrassend goed.

Kwalificatie Miami | Exit Aston Martin

Beide Aston Martins zijn klaar in Q2. Stroll wordt elfde, Alonso vijftiende. Ook Alpine-rijders Gasly (P12) en Ocon (P13) liggen er uit. Albon eindigt Q2 als veertiende.

Verstappen gaat naar de tweede tijd, achter Leclerc.

Kwalificatie Miami | Albon bijna de muur in

Albon glijdt door in de laatste bocht. Hij staat op tijd stil en mist de muur, maar zijn ronde is natuurlijk verpest.

Kwalificatie Miami | Leclerc begint goed aan Q2

Leclerc zet voorlopig de snelste tijd neer in Q2. Dan volgen Piastri, Norris en Sainz. Verstappen staat vijfde, maar hij reed dit rondje op oude banden.

Kwalificatie Miami | Ricciardo van hero naar zero

Beide Alpines overleven het eerste deel van de kwalificatie. Ricciardo, die eerder vandaag nog vierde werd in de sprintrace, eindigt Q1 als achttiende en ligt er uit. Het doet denken aan Hamilton, die in China ook een geweldige sprintrace reed, maar er toen ook in Q1 uitlag.

Ook Bottas (16), Sargeant (17), Magnussen (19) en Zhou (20) zijn klaar. Alonso overleeft Q1 maar net met de vijftiende tijd. Magnussen klaagt, ogenschijnlijk terecht, over langzaam rijdende auto's in de laatste bocht. Piastri en Zhou reden zelfs naast elkaar in hun ronde.

Kwalificatie Miami | McLarens ook rap

Beide McLarens rijden met grote updates op de wagen. Norris heeft het volledige pakket, Piastri moet het dit weekend met de helft van de verbeteringen doen.

Tot nu toe verloopt het weekend met name voor Norris niet zoals hij zou willen. In de sprintkwalificatie reed hij een tegenvallende ronde, eerder vandaag lag hij er in de sprintrace na een bocht al uit.

Kwalificatie Miami | Verstappen snelste

Verstappen gaat naar de eerste plek. Maar zoals bekend: een plek bij de eerste vijftien is voor nu alles wat nodig is.

Kwalificatie Miami | Eerste rondetijden

Sainz en Leclerc zetten hun Ferrari's bovenaan, terwijl Verstappen nog moet beginnen aan zijn eerste ronde.

Verstappen klaagt over de radio dat er iets niet goed klinkt aan zijn koppeling. Zijn team zegt dat alles oké is.

Kwalificatie Miami | Zhou voegt brutaal in

Zhou Guanyu voegt in terwijl Ricciardo net langsrijdt in de pitstraat. Er wordt gekeken of hij iets gedaan heeft wat niet mag.

Kwalificatie onderweg

Bijna alle rijders gaan meteen de baan op. Veel teams hebben de ideale balans dit weekend nog niet gevonden. Vanaf nu moeten de wagens perfect in orde zijn.

Geldboete Norris

Lando Norris heeft een boete van 50.000 euro gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij na zijn crash in bocht 1 zonder toestemming de baan is overgestoken. Zijn auto is inmiddels wel gerepareerd, dus hij kan wel gewoon meedoen aan de kwalificatie.

Aftellen tot kwalificatie

De kwalificatie gaat weer volgens het bekende recept. Drie sessies (Q1, Q2 en Q3), waarin er telkens vijf coureurs afvallen en de top tien in Q3 beslist wie er met de poleposition vandoor gaat.

Wijzigingen aan auto's weer mogelijk

In een normaal F1-weekend, zonder sprintrace, gaan de auto's na de kwalificatie in 'parc fermé'. Vanaf dat moment mogen teams geen wijzigingen meer doorvoeren aan de auto's, behalve kleine aanpassingen of herstelwerkzaamheden. Vorig jaar gold dit in sprintweekenden ook al na de kwalificatie op vrijdag.

Vanaf dit jaar is het zo dat auto's na de sprintrace weer vrijgegeven worden, waardoor teams nu wel weer aanpassingen mogen doen richting de kwalificatie. Dat komt dit weekend goed uit, want veel rijders klagen dat ze nog niet de perfecte afstelling hebben gevonden.

Zinedine Zidane in Miami

Zinedine Zidane in Miami

Horner denkt niet dat Newey snel ergens anders aan de slag gaat

Red Bull-teambaas Christian Horner reageert op het vertrek van topontwerper Adrian Newey.

Leclerc: 'Niemand heeft ideale afstelling'

"Ik had een lekkere start, Max en ik remden samen te laat voor bocht 1", zegt Leclerc over het begin van de sprintrace. "Ik probeerde binnen de DRS te blijven na de safety car, maar dat lukte niet. Uiteindelijk heb ik P2 geconsolideerd."

Ook Leclerc had geen perfecte afstelling. "De auto was oké, maar niemand heeft de ideale afstelling na zo weinig trainingstijd. Het is erg moeilijk om de auto perfect neer te zetten in sprintweekenden."

Verstappen niet blij met balans

Verstappen gaat verder in op de problemen met zijn auto. "De auto heeft nog net zoveel overstuur als gisteren, dus dat moeten we vandaag corrigeren. De balans is nog niet lekker. Het is heet en glad, het zijn lastige omstandigheden."

Of de sprintzege vertrouwen geeft voor morgen? "Nou, er is echt heel veel ruimte voor verbetering. Veel matiger dan nu kan het niet. Dit was qua balans het 'worst case scenario'. En het is op deze baan heel erg moeilijk om dat ene perfecte rondje te rijden."

Max Verstappen krijgt de bokaal van Zinedine Zidane

35 strafseconden voor Magnussen

Kevin Magnussen heeft voor vier overtredingen een totaal van 35 seconden aan tijdstraf gekregen. Een indrukwekkende prestatie in een sprint van slechts negentien ronden.

Verstappen: 'Het ging niet perfect'

'Ik kwam niet goed weg bij de start, dus ik moest Charles afknijpen", zegt Verstappen over zijn sprintrace. "Alles ging goed in bocht 1. Toen kwam de safety car, waardoor het wat rustiger werd. Daarna konden we een klein gat trekken, maar het was niet perfect. Hopelijk kunnen we dat verbeten."

"De overwinning is goed, daar ben ik blij mee."

Straf Hamilton

Hamilton verliest zijn WK-punt, hij krijgt straf omdat hij te hard reed in de pitstraat.

Sprintrace Miami 19/19 | Verstappen wint!

Max Verstappen wint de sprintrace in Miami. Charles Leclerc en Sergio Pérez eindigen als tweede en derde.

Daniel Ricciardo houdt stand en wordt vierde, voor Carlos Sainz.

Hamilton haalt Tsunoda in voor de achtste plek, pakt een WK-punt, maar heeft nog steeds een onderzoek boven zijn hoofd hangen.

Sprintrace Miami 15/19 | Magnussen maakt het bont

Magnussen rijgt de waarschuwingen en straffen aaneen. Ditmaal remt hij zo laat dat hij de bocht volledig mist en Hamilton wijd duwt. Tsunoda profiteert en haalt Hamilton in. Magnussen maakt het bont vandaag.

De Deen krijgt tien seconden extra straf.

Sprintrace Miami 13/19 | Straf Magnussen in gevecht met Hamilton

Magnussen en Hamilton vechten om de achtste plek, die het laatste puntje oplevert. Magnussen krijgt echter een straf omdat hij een bocht afsneed. Later rijdt de Deen ook nog tegen Hamilton aan.

De wedstrijdleiding doet ook onderzoek naar Hamilton, die tijdens de safety car te hard in de pits gereden zou hebben.

Ondertussen slaat Ricciardo een aanval van Sainz af, terwijl Piastri juist de aanval inzet bij Sainz.

Hamilton in de achtervolging

Sprintrace Miami 10/19 | Ricciardo verliest aansluiting

Pérez is weggereden bij Ricciardo, waardoor Sainz de aanval kan inzetten bij de Australiër.

Sprintrace Miami 8/19 | Tussenstand

De stand na acht ronden sprinten in Miami:

1. Verstappen

2. Leclerc (+1,7 seconde)

3. Pérez (+3,2)

4. Ricciardo (+1,3)

5. Sainz (+0,5)

Pérez lijkt Ricciardo een beetje te helpen, door hem binnen een seconde te houden. Daarom mag Ricciardo zijn achtervleugel openzetten voor meer snelheid, en kan Sainz er niet voorbij. Dat is weer een voordeel voor Pérez.

Sprintrace Miami 6/19 | Pérez terug naar P3

Pérez haalt Ricciardo in en ligt weer derde. Ook Sainz dringt aan bij de Australiër. De RB-bolide van Ricciardo is niet zo snel als de Red Bulls en de Ferrari's.

Sprintrace Miami 4/19 | Herstart

En we kunnen weer los. Verstappen leidt nog steeds en hij moet nu proberen om een voorsprong op te bouwen.

Sprintrace Miami 1/19 | Safety car!

De safety car komt de baan op. Norris en Stroll liggen uit de race met schade. Aston Martin-rijders Alonso en Stroll raken elkaar nadat Hamilton aan de binnenkant de aanval inzette, Stroll schuift daarna tegen Norris aan.

Daniel Ricciardo rijdt verrassend op de derde plek.

Sprintrace Miami 1/19 | Onderweg!

De startlichten zijn uit en de sprintrace is begonnen! Max Verstappen pakt de leiding. Norris spint in de eerste bocht.

Formatieronde onderweg

De formatieronde is onderweg. Bijna alles rijders beginnen op de mediumband, die geschikt is voor langere afstanden dan de snelle zachte band.

De eerste gang van het dagmenu

De sprintrace in Miami zal 19 ronden duren. Pitstops zijn niet verplicht, daarom is de bandenkeuze nog belangrijker dan anders.

Schade rijden is nooit een goed idee, maar vandaag valt het al helemaal niet aan te raden. Ruim twee uur na de sprintrace begint de kwalificatie al, dus veel tijd om auto's opnieuw op te bouwen is er niet voor de monteurs.

Tijdstraf Ocon

Ocon heeft een tijdstraf van tien seconden gekregen voor zijn botsing met Leclerc in de pitstraat.

Voorbereidingen bij Red Bull

Max Verstappen gaat zo meteen op jacht naar zijn negende overwinning in een sprintrace. Van de eerste dertien sprintraces in de geschiedenis van de Formule 1, won Verstappen er acht.

Nu al een botsing

De eerste overtreding is een halfuur voor de start van de sprintrace al gemaakt. Ocon wordt weggestuurd uit zijn pitbox om op weg naar de grid te gaan, maar hij knalt zo tegen Leclerc aan, die al door de pitstraat reed.

Er is lichte schade voor Ocon, maar een straf lijkt vanzelfsprekend.

Steiner denkt dat F1 ondanks Verstappen-dominantie kan groeien in VS

Voormalig Haas-teambaas Günther Steiner is niet bang dat de dominantie van Max Verstappen een negatief effect heeft op de populariteit van de Formule 1 in de Verenigde Staten. "Het idee was er wel even om hem een paar dagen in Nederland te houden", lacht Steiner.

De F1 doet er alles aan om de sport aantrekkelijk te maken voor het Amerikaanse publiek. Dat het nu al duidelijk lijkt dat Verstappen ook dit seizoen wereldkampioen zal worden, helpt daar eigenlijk niet bij. Steiner heeft daar als ambassadeur van de GP van Miami mee te dealen.

"Dominantie is nooit goed, zeker in Amerikaanse sport", zegt Steiner. "Aan de andere kant wens ik Max het beste, hij en Jos zijn vrienden van me en je kunt Max niet de schuld geven dat hij het zo goed doet."

En ook de dominantie van Verstappen zal ooit weer voorbij zijn, zegt Steiner. "Alle goede dingen komen tot een einde. We moeten geduld hebben. McLaren of Ferrari kunnen het goed doen met updates en dan verandert het. Max zou dat niet erg vinden, hij is een vechter."

Eerbetoon aan Senna in Miami, die 'F1 naar gewone mensen bracht'

Eerbetoon aan Senna in Miami, die 'F1 naar gewone mensen bracht'

Zo gaan we van start

Max Verstappen begint de sprintrace vanaf poleposition. Daarachter starten Charles Leclerc, Sergio Pérez en Daniel Ricciardo.

Welkom!

Welkom in Miami! Er wacht ons een spannende avond met om 18.00 uur de sprintrace en om 22.00 uur de kwalificatie.

Verstappen kan dus weer flink wat punten bij elkaar sprokkelen.