Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Heerlijke voetbalavond in Madrid (3-3) en Londen (2-2) • Oranje verslaat Noorsen (1-0)

liveblog gesloten

Tot morgen!

Deze heerlijke voetbalavond zit erop, op naar de volgende! Morgen komen Atlético Madrid en Borussia Dortmund (helaas zonder Memphis Depay en Donyell Malen, maar met Ian Maatsen) in actie in hun eerste kwartfinaleduel in de Champions League.

En in Parijs staat Paris Saint-Gemain - FC Barcelona op het menu. Frenkie de Jong is meegereisd, maar zal waarschijnlijk nog niet in actie komen. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

NED-NOO | Eigenlijk best simpel: 'van oranje naar oranje spelen'

Chasity Grant en Sherida Spitse na de 1-0 zege op Noorwegen.

Vertrouwen hebben, rustig blijven en ballen 'van oranje naar oranje' spelen. Dat waren de elementen die het Nederlands elftal volgens bondscoach Andries Jonker en aanvoerster Sherida Spitse dinsdag in Breda langs Noorwegen hielpen.

Het waren ook de zaken die vrijdag ontbraken in Cosenza, waar Nederland met een pijnlijke 2-0 nederlaag tegen Italië begon aan de kwalificatie voor EK 2025.

Jonker was kort na de toch wel zwaarbevochten overwinning opgelucht en tevreden. "We hebben veel beter gespeeld dan tegen Italië. Bij vlagen vertoonden we het spel dat we willen spelen. Dan zetten we hoog druk en kwamen de Noren er niet uit. Dat willen we nog langer volhouden, maar dat is nu wel even wat hoog gegrepen."

NED-NOO | Brugts voelt zich lekker in 'vertrouwd 4-3-3'

Brugts: 'Fijn om weer aanvaller te zijn, maar hoop dat Martens snel terug is'

ARS-BAY | Duitse fans verzamelden zich buiten stadion (ondanks verbod)

Vanavond zaten er geen fans van Bayern München in het Emirates-stadion om de spectaculaire 2-2 van hun ploeg tegen Arsenal te aanschouwen. De supporters kregen namelijk een straf van de UEFA vanwege het afsteken van vuurwerk eerder dit toernooi.

En dus verzamelden de fans zich maar buiten het stadion.

NED-NOO | Beerensteyn wist het meteen

Beerensteyn maakte fraaie winnende goal: 'Toen de bal van mijn voet ging, wist ik het'

NED-NOO | Beerensteyn belangrijk

  • Lineth Beerensteyn eindigde dit duel met 44 balcontacten, het hoogste aantal sinds 11 augustus 2023 (49 tegen Spanje). De vorige keer dat ze zoveel balcontacten noteerde in een wedstrijd die binnen 90 minuten eindigde was op 13 juli 2022 (44 tegen Portugal).
  • Dit was haar 33e treffer in Oranje en haar eerste sinds 5 december 2023 (toen 2 tegen België).

NED-NOO | Tevreden bondscoach

Tevreden bondscoach Jonker: 'Als je geen ruzie met de bal hebt, doet systeem er niet toe'

NED-NOO | Opmerkelijk

  • Dit was pas de tweede keer in de laatste twee jaar dat Oranje tot scoren kwam met het enige schot op doel van de wedstrijd, na de 1-1 tegen Amerika in juli 2023.
  • Oranje hield voor de vijfde keer in de laatste negen interlands met Noorwegen de nul, even vaak als in de eerste negentien ontmoetingen met de Noren.
  • Nederland won voor de eerste keer in de geschiedenis acht opeenvolgende thuisduels in de EK-kwalificatie (eerder zeven in 1983-1988).

NED-NOO | Samenvatting!

Bekijk de samenvatting van Nederland-Noorwegen

Uitslagen en programma

ARS-BAY | Wedstrijdverslag

Arsenal jaagt in de Engeland op de eerste titel in twintig jaar, Bayern München wordt in eigen land na een lange heerschappij juist onttroond. In de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Champions League waren verschillen tussen de twee nauwelijks te vinden. Na ruim anderhalf uur vermaak was alles in evenwicht: 2-2.

RMA-MCI | Wedstrijdverslag

Real Madrid en Manchester City hebben in de kwartfinales van de Champions League voor een doelpuntrijk spektakel gezorgd. De Spaanse en Engelse sterrenensembles speelden in Bernabéu met 3-3 gelijk.

De eerste drie doelpunten vielen in het eerste kwartier, de andere drie binnen dertien minuten van elkaar in de tweede helft. De return in Manchester is volgende week woensdag.

NED-NOO | Terugkijken: de fraaie 1-0 van Beerensteyn

Beerensteyn zet Oranje met wonderschone treffer op 1-0 tegen Noorwegen

NED-NOO | Spitse: 'Veel opgebouwd, is niet zomaar weg'

Spitse opgelucht na zege op Noorwegen: 'Veel opgebouwd samen, is niet zomaar weg'

NED-NOO | Stand EK-kwalificatie

NED-NOO | Verslag en samenvatting

Bekijk de samenvatting van Nederland-Noorwegen

Het Nederlands elftal heeft het EK-kwalificatieduel met Noorwegen gewonnen. Makkelijk ging het niet in Breda, want de Noren boden zeker in de tweede helft uitstekend weerwerk. Uiteindelijk was een vroege goal van Lineth Beerensteyn toch genoeg: 1-0.

RMA-MCI | Afgelopen

Liefst tien goals en dat in de heenwedstrijden van de kwartfinales in de Champions League. Real Madrid en Manchester City besluiten hun spektakelstuk met 3-3.

Volgende woensdag deel twee van deze clash!

ARS-BAY | Afgelopen

Op de valreep wordt VAR Pol van Boekel nog even geraadpleegd na een vermeende overtreding van doelman Neuer op Saka in de Duitse zestien. Maar in de consternatie heeft arbiter Glenn Nyberg toch echt voor de laatste keer gefloten.

Uit de beelden blijkt overigens dat Saka zelf zijn been uitsteekt om het scheenbeen van Neuer te raken, dus valt deze beslissing wel te billijken. Het blijft 2-2 en dus wordt het volgende week in München nog heel interessant!

EINDSTAND: Arsenal - Bayern München 2-2

RMA-MCI | 90' Vier minuten extra

Ook in Madrid zit de reguliere speeltijd erop en komen er minimaal vier minuten bij. Zoals deze wedstrijd verloopt, zouden we niet vreemd staan te kijken als er nog een treffer valt. Of twee.

Real Madrid - Manchester City 3-3

ARS-BAY | 90' Coman op de paal

In Londen loopt de blessuretijd inmiddels en die bedraagt minimaal vijf minuten. Bayern leek zojuist alsnog met de winst naar huis te gaan trouwens, toen invaller Kingsley Coman de bal van dichtbij door de benen van doelman Raya tegen de paal werkte. Pech voor Bayern, geluk voor Arsenal.

Arsenal - Bayern München 2-2

NED-NOO | Afgelopen

Het is afgelopen in Breda! Nederland wint met 1-0 van Noorwegen en is helemaal terug in groep A1 van de EK-kwalificatie. Sterker, alle vier de ploegen hebben nu drie punten.

En belangrijker, Oranje heeft het eerherstel waar het hoopte.

EINDSTAND: Nederland - Noorwegen (v) 1-0

RMA-MCI | 79' GOAL REAL MADRID

Het spektakel is nog niet voorbij in Madrid! Real komt weer op gelijke hoogte dankzij een heerlijke volley van Federico Valverde. Het is 3-3!

Real Madrid - Manchester City 3-3

NED-NOO | 90'+2 Alle hens aan dek

In blessuretijd is het nog even alle hens aan dek voor de ploeg van bondscoach Andries Jonker, maar Oranje houdt het voorlopig droog. De ruim 9.000 fans in Breda houden de adem in.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

ARS-BAY | 76' GOAL ARSENAL

Trossard doet het! De Belgische invaller krijgt de bal rond de elf meter en schiet de 2-2 tegen de touwen.

Arsenal - Bayern München 2-2

RMA-MCI | 69' GOAL MAN CITY

Wat Real Madrid lukte in de eerste helft, doet Manchester City in de tweede. En ook de tweede goal in drie minuten is van buitengewone schoonheid. Foden schoot zojuist de 2-2 vanaf rechts in de linkerkruising. Nu ramt verdediger de bal vanaf links in de rechterkruising. Het staat 2-3!

Real Madrid - Manchester City 2-3

NED-NOO | 85' Noorse storm doorstaan?

Oranje lijkt de Noorse storm te hebben doorstaan, want de laatste minuten mag het de bal gewoon rustig rondspelen achterin. Opmerkelijk, want het staat nog altijd 'maar' 1-0 voor Nederland.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

RMA-MCI | 66' GOAL MAN CITY

Wat een schitterende gelijkmaker van Phil Foden voor Manchester City! Het wonderkind krijgt de bal van Stones op de rand van de zestien en plaatst de bal in de verre kruising. Het is de vijfde goal al van Foden in deze Champions League.

Real Madrid - Manchester City 2-2

ARS-BAY | 66' Aanvallende wissels Arteta

Arsenal-coach Arteta legt zijn troeven op tafel en brengt twee echte aanvallers in het veld. Trossard en Gabriel Jesus moeten het verschil gaan maken, controleur Jorginho en aanvaller Martinelli maken plaats.

Arsenal - Bayern München 1-2

NED-NOO | 74' Beerensteyn bijna!

Oranje staat met de rug tegen de muur deze tweede helft, maar toch had Lineth Beerensteyn zojuist de 2-0 op de schoen. Egurrola verlengt een verre uittrap van keepster Kop en zet zo de spits van Juventus vrij voor het Noorse doel, maar Beerensteyn mikt de bal in het zijnet.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

NED-NOO 70' Dijkstra redt net op tijd

Adequaat handelen van Dijkstra voorkomt de gelijkmaker. Uit de rug van in invalster Grant was een Noorse gelopen en die had zo in kunnen tikken als Dijkstra niet had ingegrepen.

Oranje moet keihard werken om de 1-0 over de streep te trekken.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

RMA-MCI | 'Rüdiger, Rüdiger, Rüdiger...!'

'Rüdiger, Rüdiger, Rüdiger...!', scandeert het Spaanse publiek in Bernabeu. Logisch, want de boomlager Duitser speelt Erling Haaland vanavond compleet uit de wedstrijd. Zojuist zagen we trouwens nog een grote kans voor Jude Bellingham, die John Stones en Bernardo Silva tureluurs draait, maar vervolgens net voorlangs mikt.

En ook Vinicius had de 3-1 op de schoen, maar schiet met links hoog over.

Real Madrid - Manchester City 2-1

Antonio Rüdiger speelt een uitstekende wedstrijd tegen Erling Haaland.

RMA-MCI | Guardiola: 'De Bruyne gaf over in de kleedkamer'

Inmiddels is ook duidelijk waarom Kevin De Bruyne op het laatste moment uit de basis van Manchester City is gelaten. De Belgische spelmaker zou voor de wedstrijd hebben overgegeven in de kleedkamer. Dat vertelde coach Pep Guardiola voor het duel.

Of De Bruyne alsnog in actie komt deze wedstrijd is de vraag.

Real Madrid - Manchester City 2-1

Pep Guardiola in gedachten verzonken op de bank.

NED-NOO | 63' Oranje was het even kwijt

Na rust valt Nederland even weg. Noorwegen maakt plots het spel en drukt Oranje terug.

Jonker grijpt in en brengt Snoeijs en Grant voor Brugts en Leuchter.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

RMA-MCI | Tweede helft

Ook in Santiago Bernabeu rolt de bal weer. Real leidt met 2-1.

Real Madrid - Manchester City 2-1

Malen ontbreekt bij Dortmund

Donyell Malen is niet met Borussia Dortmund op het vliegtuig gestapt naar Spanje voor de heenwedstrijd in de kwartfinales van de Champions League tegen Atlético Madrid. De aanvaller is nog niet fit genoeg.

De 25-jarige aanvaller miste afgelopen weekend ook al de thuiswedstrijd tegen Stuttgart. Hij was er wel bij tijdens de afgelopen interlandperiode van Oranje. Ian Maatsen maakt wel deel uit van de selectie.

Atlético Madrid - Borussia Dortmund begint woensdag om 21.00 uur.

ARS-BAY | Tweede helft

In Londen is afgetrapt voor de tweede helft. Bayern leidt met 2-1.

Arsenal - Bayern München 1-2

De Jong terug in selectie Barcelona

Frenkie de Jong behoort tot de selectie van FC Barcelona voor de uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain in de Champions League. De middenvelder van Oranje moet echter nog toestemming krijgen van de medische staf om weer te mogen spelen.

De Jong (26) stond ruim een maand langs de kant met een enkelblessure. Hierdoor moest hij de laatste twee interlands van Oranje, tegen Schotland en Duitsland, overslaan.

PSG - FC Barcelona begint woensdag om 21.00 uur. De return van de confrontatie in de kwartfinales is volgende week dinsdag.

NED-NOO | 50' Kans Noorwegen!

Dat scheelde weinig! Nederland krijgt de bal niet weg uit de doelmond, waarna Bizet Ildhusoy een flinke kans krijgt.

De creatieve aanvalster volleert de bal hard op goal, maar Kop redt knap. Het was het beste moment van de Noren.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

NED-NOO | Tweede helft

In Breda is inmiddels de tweede helft begonnen bij Nederland-Noorwegen. Oranje leidt met 1-0 dankzij de vroege en wonderschone treffer van Lineth Beerensteyn.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

RMA-MCI | Rust

Ook in Madrid zit de eerste helft erop. Real Madrid stond binnen twee minuten al achter, maar zoekt met een 2-1 voorsprong de kleedkamer op.

Real Madrid - Manchester City 2-1

ARS-BAY | Rust

Het is rust in Londen, waar Bayern met 2-1 leidt tegen Arsenal. Uitgerekend Harry Kane tekende voor de Duitse voorsprong. Het is al de 15de goal van de voormalig Spurs-spits tegen Arsenal (in 20 ontmoetingen).

En het is zijn 51ste Europese treffer. Opvallend: het is pas zijn eerste in een duel vanaf de kwartfinales.

Arsenal - Bayern München 1-2

Leroy Sané en Harry Kane vieren de 2-1 tegen Arsenal.

RMA-MCI | 41' Real heeft touwtjes in handen

Manchester City begon zo sterk aan het duel met Real Madrid, maar sinds de 2-1 heeft de thuisploeg de touwtjes in handen. Bij City lukt niet veel en elke uitbraak van Real lijkt wel een kans op te leveren via de aartsgevaarlijke Vinicius, Rodrygo en Bellingham.

Het zou niet verbazen als Manuel Akanji na rust niet terugkeert bij City. De Zwitser kreeg al vroeg een gele kaart en wordt sindsdien voortdurend gezocht door zijn tegenstanders.

Real Madrid - Manchester City 2-1

Vinicius en Rodrygo vieren de 2-1 van Real Madrid tegen Manchester City.

NED-NOO | 45+5' Rust

Met een 1-0 voorsprong gaat Nederland de rust in. Niet slecht.

Dat geldt ook voor het spel dat de ploeg van Andries Jonker liet zien. Het was veel beter dan tegen Italië, maar er zit ongetwijfeld nog veel meer in dit elftal. Wie weet krijgen we dat al na de pauze te zien.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

ARS-BAY | 32' GOAL BAYERN

Onder een hels fluitconcert houdt Harry Kane het hoofd koel. Hij stuurt doelman Raya de ene hoek in en schuift de bal vervolgens rustig in de andere.

Net als in Madrid is de wedstrijd in Londen helemaal omgedraaid. Bayern leidt met 2-1.

Arsenal - Bayern München 1-2

Harry Kane stuurt Arsenal-doelman David Raya de verkeerde hoek in en zorgt voor 1-2.

ARS-BAY | STRAFSCHOP BAYERN

In Madrid is de rust een beetje teruggekeerd, in Londen nog niet. Net zagen we een echte scrimmage voor het doel van Bayern-keeper Neuer, waar De Ligt en co mee wegkwam. Maar nu is het Bayern die een strafschop krijgt na een overtreding van Saliba op Sané.

Harry Kane gaat achter de bal staan.

ARS-BAY | 18' GOAL BAYERN

In Londen staat het inmiddels 1-1! Serge Gnabry heeft de Duitsers op gelijke hoogte gebracht met Arsenal.

Arsenal - Bayern München 1-1

Serge Gnabry heeft Bayern München op gelijke hoogte gebracht tegen Arsenal.

NED-NOO | 35' Wat meer controle

Oranje heeft er verdedigend gezien steeds meer vat op gekregen. Aan de bal wil het nog niet helemaal vlotten, maar Noorwegen wordt in ieder geval ver van de eigen goal gehouden.

Interessant om te zien is de rol van Pelova. Meestal speelt ze als wingback in Oranje, nu als middenvelder kort voor de defensie. Zo nu en dan ziet dat er goed uit, als ze even wegdraait of een tegenstander passeert.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

RMA-MCI | 14' GOAL REAL MADRID

Hoe is het mogelijk. Slechts twee minuten na de 1-1 ligt ook de 2-1 er al in voor Real Madrid. Rodrygo dribbelt zich een weg richting het doel van Manchester City en wordt niet aangepakt door Manuel Akanji of Ruben Dias en tikt de bal subtiel in het doel.

Real Madrid - Manchester City 2-1

Twee minuten na de 1-1 brengt Rodrygo Real Madrid op 2-1 tegen Manchester City.

ARS-BAY | 12' GOAL ARSENAL

In Londen is de eerste echte kans van de wedstrijd meteen raak. Bukayo Saka vindt tussen twee Bayern-verdedigers in een gaatje in de verre hoek, Manuel Neuer strekt zich maar kan er niet bij.

Arsenal - Bayern München 1-0

Bukayo Saka juicht na de 1-0 voor Arsenal

RMA-MCI | 12' GOAL REAL MADRID

Het is geen seconde rustig geweest in de eerste tien minuten van de koninklijke kraker in Madrid. Daar staat het inmiddels 1-1, want Eduardo Camavinga schiet via het achterwerk van City-verdediger Ruben Dias raak: 1-1.

Real Madrid - Manchester City 1-1

Eduardo Camavinga juicht na zijn goal tegen Manchester City

RMA-MCI | Vieren voor het vak met Real-fans...

De spelers van Manchester City vieren de vroege 0-1 voor een vak met fanatieke Real Madrid-fans.

NED-NOO | 21' Ruimtes achter Noorse verdediging

Niet alles gaat goed bij Oranje, maar de drie aanvallers loeren wel erg slim op de ruimtes achter de Noorse defensie. Eerst ontsnapte Beerensteyn al aan de linkerflank en zojuist ging Leuchter er aan de rechterzijde vandoor.

Dat ziet er aardig uit. Als Nederland ook wat zuiverder wordt in het korte spel, moet alles goed kunnen komen vanavond.

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

RMA-MCI | 2' GOAL MAN CITY

Bernardo Silva schiet de vrije trap meteen in het doel! Doelman Andriy Loenin laat de stuiterende vrije trap onder zijn arme door glippen. En dus staat het na welgeteld 1 minuut en 49 seconden al 0-1 in het voordeel van de titelhouder!

Opvallend: vorig jaar was Kevin De Bruyne na 92 seconden al trefzeker tegen Real Madrid, nu hield Real het maar 108 seconden droog.

Real Madrid - Manchester City 0-1

Andriy Loenin tast mis bij de vrije trap van Bernardo Silva.

RMA-MCI | 1' Nu al geel voor Tchouameni

Dat is wel heel snel zeg! Grealish dreigt uit te breken, maar wordt door Tchouameni met een harde tackle gestuit. Het kost de Fransman meteen een gele kaart.

NED-NOO | 16' Op zoek naar ritme

Nederland en Noorwegen zijn rommelig aan de wedstrijd begonnen. Goede acties en mooie passes worden afgewisseld met stom balverlies.

Wie komt er als eerste in een goed ritme?

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

ARS-BAY en RMA-MCI | Aftrap

In Londen is inmiddels afgetrapt. In Madrid nog niet. Maar nu wel!

Champions League schalt door Madrid en Londen

Geen volkslied, wel een hymne. De Champions League-hymne om precies te zijn klinkt in het Emirates Stadium in Londen en Santiago Bernabeu in Madrid. Daar zien we trouwens een mooie ontmoeting tussen trainers Carlo Ancelotti en Pep Guardiola.

We gaan zo beginnen!

NED-NOO | 6' DOELPUNT NEDERLAND!

Wat een knappe goal van Beerensteyn! Ze krult de bal met veel gevoel de verre hoek in. Nederland staat voor!

Nederland - Noorwegen (v) 1-0

Beerensteyn zet Oranje met wonderschone treffer op 1-0 tegen Noorwegen

NED-NOO | 4' Noorwegen wordt gevaarlijk, Oranje in 4-3-3

Pelova zet alles op alles in een fysiek duel, maar legt het toch af. Het levert de Noren een aardige schietkans op. Het schot wordt geblokt, dus het loopt met een sisser af.

Zoals er al dik in zat, speelt Nederland in een 4-3-3.

Nederland - Noorwegen (v) 0-0

RMA-MCI | Opstellingen

Over een klein kwartier beginnen ook de twee kwartfinales in de Champions League. Dit zijn de opstellingen van Real Madrid en Manchester City. Bij City valt op dat spelmaker Kevin De Bruyne, vorig jaar nog de grote man in de halve finale tussen beide topclubs, op de bank begint.

NED-NOO | Aftrap

De bal rolt in Breda bij Nederland-Noorwegen!

Nederland - Noorwegen (v) 0-0

NED-NOO | Wilhelmus heeft geklonken

Het Wilhelmus heeft geklonken in Breda, de toss is geweest. We gaan zo beginnen! Laten we eerst nog even luisteren naar bondscoach Andries Jonker.

Bondscoach Jonker legt zijn keuzes uit bij Oranje tegen Noorwegen

Italië vier dagen na zege op Oranje onderuit tegen Finland in EK-kwalificatie

In de EK-kwalificatiegroep van het Nederlands elftal heeft Finland met 2-1 van Italië gewonnen. Vrijdag verloor Oranje nog van de Italiaanse vrouwen, terwijl Finland met grote cijfers werd verslagen door Noorwegen.

Door de overwinning van Finland staat Nederland puntloos onderaan in de groep. Daar kan de ploeg van bondscoach Andries Jonker vanavond vanaf 20.45 uur verandering in brengen, als het in Breda tegen Noorwegen speelt.

NED-NOO | Kijk mee op NPO 1 en de livestream

Je kunt nu meekijken met de voorbeschouwing op Nederland-Noorwegen op NPO 3 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app!

NED-NOO | Opstelling Noorwegen

De opstelling van Noorwegen tegen Oranje

En dit zijn de elf namen van Noorwegen. Net als bij Nederland ontbreken de grootste sterren als voormalig voetbalster van het jaar Ada Hegerberg en Barcelona-ster Caroline Graham Hansen.

Toch waarschuwt analiste Leonne Stentler voor vooral de linkerflank.

Op wie moeten we letten bij gehavend Noorwegen? 'Vooral de linkerflank is gevaarlijk'

NED-NOO | Opstelling Oranje

De opstelling van Oranje voor het duel met Noorwegen.

Ajax-spits Romée Leuchter hoopte op speeltijd bij Oranje, maar moest tegen Italië genoegen nemen met een invalbeurt. Vanavond staat ze wel in de basis. Bondscoach Andries Jonker kiest met Lineth Beerensteyn en Leuchter voor twee echte spitsen, waar Danielle van de Donk tegen Italië nog als valse spits begon. Of wordt het 4-3-3 met Brugts als linksbuiten?

Van de Donk zakt weer een linie terug en dat gaat te koste van toptalent Wieke Kaptein. Chasity Grant maakt vanavond plaats voor Kerstin Casparij.

Wat moet er veranderen bij Oranje? '4-3-3 zou niet zo gek zijn'

NED-NOO | Italië met 2-1 achter in Finland

Er is geen man of vrouw overboord dus ondanks de nederlaag tegen Italië. En al helemaal aangezien de Italiaansen vlak voor tijd met 2-1 achter staan in hun tweede kwalificatieduel met Finland.

Een verslagje volgt uiteraard na het laatste fluitsignaal.

Hoe werkt de EK-kwalificatie eigenlijk? 'Bijna onmogelijk om je niet te kwalificeren'

Hoe werkt de EK-kwalificatie eigenlijk? 'Bijna onmogelijk om je niet te kwalificeren'

De Oranjevrouwen strijden in groep A1 met Italië, Noorwegen en Finland om kwalificatie voor het EK in Zwitserland volgend jaar. Dat klinkt als een behoorlijk zware opgave, zeker na de nederlaag van vorige week in Italië.

Maar dat valt mee, weet analiste Leonne Stentler. "De eerste twee plaatsen zich direct en de nummers drie en vier krijgen nog een kans via de play-offs. Dus het is bijna onmogelijk om je niet te kwalificeren."

NED-NOO | Spitse kritisch op kritische media

Spitse over kritische media na verlies: 'We slaan een beetje door in Nederland'

Hoe is de losing streak te keren? Oranje speelde vrijdag tegen Italië een van de slechtste wedstrijden onder leiding van bondscoach Andries Jonker. Of zoals Jonker het zelf drie dagen later verwoordt: "We hadden te veel ruzie met de bal."

Het was de derde verloren interland op rij. Eerder ging Oranje onderuit tegen toplanden Spanje en Duitsland. Morgen is Noorwegen de tegenstander in de kwalificatie voor het EK van 2025.

Het belangrijkste pijnpunt richting die wedstrijd: het kraakt en hapert. Met veel (langdurig) geblesseerden en een aantal nieuwe speelsters lukt het niet om in het juiste ritme te komen. Jonker: "We spelen om te winnen. Als dat niet lukt, worden we met z'n allen heel pissig."

Iets van die frustratie was te merken bij aanvoerster Sherida Spitse. Na afloop van de nederlaag tegen Italië beet ze van zich af. Op de vraag of er 'iets groters' aan de hand is bij Oranje, reageerde Spitse: "Dat is wat jullie meteen zeggen. Maar ik vind van niet. We zijn met zijn allen goed bezig."

NED-NOO | Geen stress bij keepster Kop

Geen stress, wel strijdlust bij Oranje-keepster Kop: 'Kritisch naar elkaar gekeken'

Keepster Lize Kop zal vanavond in de EK-kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse voetbalsters tegen Noorwegen met gezonde spanning tussen de palen staan. Is ze strijdlustig? "Zeker!" Stress is er niet? "Nee", zegt de 26-jarige zelfverzekerd.

"Ik heb wel echt het gevoel dat we er weer voor gaan. Op naar Noorwegen. Dat moet ook in deze fase. Dit is voor ons een belangrijke wedstrijd."

Het wordt voor Kop de negende keer dat ze vanaf het eerste fluitsignaal het doel van Oranje verdedigt. Vijf jaar geleden maakte ze haar debuut. Bondscoach Andries Jonker wees haar in deze EK-kwalificatiereeks als eerste keepster aan omdat Daphne van Domselaar geblesseerd is.

RMA-MCI | Nog altijd is Carlo Ancelotti nerveus voor een wedstrijd

Tegelijkertijd wordt in het vernieuwde Santiago Bernabeu afgetrapt bij de koninklijke kraker tussen Real Madrid en Manchester City. Voor de gelouterde coach van Real Madrid, Carlo Ancelotti, zijn dit de moeilijkste momenten. Ook al is het al zijn 200ste duel in de Champions League.

"Die uren vlak voor een wedstrijd... Ik ben dan erg nerveus," aldus Ancelotti. "Winnen voelt altijd weer als een opluchting. Dan voel je je die dagen erna toch een stuk kalmer. Maar lijden, na verlies, dat hoort erbij. Het houdt je scherp. Het werkt als brandstof voor me."

ARS-BAY | Het verhaal van Mikel Arteta

Om 21.00 uur ontvangt Arsenal - dat volop in de race is voor de titel in de Premier League - het kwakkelende Bayern Müchen. De afgelopen jaren waren de rollen omgedraaid. Dat Arsenal weer terug lijkt aan de top van het internationale voetbal, komt vooral op conto van Mikel Arteta.

Voetbalcorrespondent Arthur Renard sprak met Ronald de Boer over zijn vriend Arteta, die hij goed kent uit hun Schotse periode. Het was net na Manchester City-Arsenal (0-0), een cruciaal duel in die Engelse titelstrijd, dat er een bericht op de telefoon van Ronald de Boer binnenkwam. Afzender was Arteta, die net een zeer belangrijk resultaat had geboekt met zijn jonge Arsenal-team.

Arteta appte waarom zijn vriend hem niet even had opgezocht rondom de wedstrijd. Hij had namelijk van iemand van de club begrepen dat de voormalig Oranje-international in het stadion was. Maar die persoon beging de klassieke fout Frank, die bij de wedstrijd aanwezig was als analist, voor Ronald aan te zien.

Extra veiligheidsmaatregelen

Veiligheidsmaatregelen in Madrid voor het Champions League-duel tussen Real Madrid en Manchester City.

In verband met terreurdreigingen worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de kwartfinalewedstrijden in de Champions League vanavond en morgen. Islamitische Staat (IS) zou aanhangers hebben opgeroepen een aanslag te plegen rond de stadions.

In een reactie laat de Europese voetbalbond UEFA weten dat de dreiging vooralsnog geen aanleiding is om de wedstrijden uit te stellen. De bond zegt continu in contact te staan met lokale autoriteiten in Londen, Parijs en Madrid.

Vanavond neemt Real Madrid het op tegen Manchester City in Madrid. Morgen speelt Atlético Madrid tegen Borussia Dortmund, eveneens in de Spaanse hoofdstad. In Parijs speelt Paris Saint-Germain tegen FC Barcelona en in Londen speelt Arsenal tegen Bayern München.

NED-NOO | Spoorboekje

De Oranjevrouwen verloren vrijdag het eerste duel in de kwalificatiecampagne voor het EK in 2025 van Italië. De ploeg van Andrie Jonker is uit op eerherstel, maar treft vanavond wel de op papier sterkste opponent in Noorwegen.

Het duel begint om 20.45 uur in Breda. Om 20.22 uur kun je inschakelen op NPO 3 of de livestream op NOS.nl of de NOS-app voor de voorbeschouwing met Gert van 't Hof, Leonne Stentler en Mandy van den Berg.

En natuurlijk kun je de wedstrijd ook volgen op NPO Radio 1.

Welkom!

Real Madrid - Manchester City, Arsenal - Bayern München, de Oranjevrouwen tegen het sterke Noorwegen. Dit is zo'n voetbalavond waarop je zou willen dat je jezelf in drieën zou willen splitsen om niets te hoeven missen.

Dat gaat natuurlijk niet. Maar via dit liveblog houden we je toch op de hoogte van de ontwikkelingen in Madrid, Londen en Breda. Welkom bij het liveblog!

Esmee Brugts op de training van Oranje.