NOS Voetbal

Oranje knokt zich voorbij Noorwegen en herpakt zich in EK-kwalificatie

Bekijk de samenvatting van Nederland-Noorwegen

Het Nederlands elftal heeft het EK-kwalificatieduel met Noorwegen gewonnen. Makkelijk ging het niet in Breda, want de Noren boden zeker in de tweede helft uitstekend weerwerk. Uiteindelijk was een vroege goal van Lineth Beerensteyn toch genoeg: 1-0.

Oranje had een zege hard nodig, nadat het vrijdag in Italië onderuit was gegaan. In groep 1 van de EK-kwalificatie hebben alle ploegen nu drie punten na twee wedstrijden. Finland verraste eerder vanavond namelijk met een 2-1 zege op Italië.

Nederland maakt een relatief moeilijke periode door. De laatste drie wedstrijden werden verloren en het spel viel vaak behoorlijk tegen. Bondscoach Andries Jonker koos er daarom voor (even) af te stappen van het systeem met drie centrale verdedigers en wingbacks.

Tegen de Noren speelde Nederland in een 4-3-3-opstelling. Victoria Pelova verruilde haar vaste post aan de linkerkant voor een controlerende rol op het middenveld. In de voorhoede stonden Beerensteyn, Romée Leuchter en Esmee Brugts opgesteld.

Nederland moest het nog altijd stellen zonder sterkhouders Jackie Groenen, Lieke Martens, Jill Roord, Vivianne Miedema en Daphne van Domselaar. Bij Noorwegen ontbraken vedettes Caroline Graham Hansen (FC Barcelona) en Frida Maanum (Arsenal).

Sterke start

Zo slecht als Nederland begon tegen Italië, zo soepel startte het tegen Noorwegen. Na zes minuten was het al raak, dankzij een moment van grote klasse van Beerensteyn. De aanvalster van Juventus kapte naar binnen en krulde de bal met heel veel gevoel de verre hoek in.

Beerensteyn zet Oranje met wonderschone treffer op 1-0 tegen Noorwegen

Het lukte Oranje niet om daarna door te drukken, maar Noorwegen werd met betrekkelijk gemak van de eigen goal afgehouden. Alleen via de sterke linkerflank met Tuva Hansen en Guro Reiten werden de Noren zo nu en dan gevaarlijk.

Nederland, dat behoorlijk comfortabel oogde in het 'nieuwe' systeem, was te slordig aan de bal om een tweede goal te maken. Maar Noorwegen dwong ook maar weinig af, dus grote kopzorgen zullen Jonker en zijn speelsters in de rust niet hebben gehad.

Noorse opleving

Maar na de pauze zag de wedstrijd er totaal anders uit. Noorwegen hield de bal opeens veel beter in de ploeg en zette steeds meer aan.

Het leverde al snel een grote kans op voor de lichtvoetige Celin Bizet Ildhusoy. De inzet van de linksvoor van Tottenham Hotspur werd knap gepakt door Lize Kop.

Nederland wankelde in die fase, maar wist zich na een uur spelen wat te herpakken. Jonker bracht met Chasity Grant en Katja Snoeijs voor Brugts en Leuchter frisse benen.

Dat hielp wel een beetje, hoewel de Noren de sterkere partij bleven. Dat Nederland met de diepgang van Beerensteyn en Grant weer wat vaker zelf dreigend werd, gaf de ploeg wat lucht.

In de slotfase kreeg Noorwegen nog een laatste grote kans. Reiten had de bal voor het inschieten, maar kreeg haar lichaam niet helemaal achter de bal en mikte net naast.

Oranje speelt op 31 mei en 4 juni tegen Finland. Dan kan er een grote stap naar het EK worden gezet, waar de nummers één en twee uit de groep zich rechtstreeks voor plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl