Chasity Grant en Sherida Spitse na de 1-0 zege op Noorwegen.
NOS Voetbal

Tegen Noren speelde Nederland wél van oranje naar oranje: 'Veel minder ruzie met de bal'

Vertrouwen hebben, rustig blijven en ballen 'van oranje naar oranje' spelen. Dat waren de elementen die het Nederlands elftal volgens bondscoach Andries Jonker en aanvoerster Sherida Spitse dinsdag in Breda langs Noorwegen hielpen.

Het waren ook de zaken die vrijdag ontbraken in Cosenza, waar Nederland met een pijnlijke 2-0 nederlaag tegen Italië begon aan de kwalificatie voor het EK 2025.

Jonker was kort na de toch wel zwaarbevochten overwinning tevreden. "We hebben veel beter gespeeld dan tegen Italië. Bij vlagen vertoonden we het spel dat we willen spelen. Dan zetten we hoog druk en kwamen de Noren er niet uit. Dat willen we nog langer volhouden, maar dat is nu wel even wat hoog gegrepen."

Daarmee doelde Jonker waarschijnlijk op het grote aantal sterkhouders dat ook tegen Noorwegen ontbrak door blessures. Oranje moest het stellen zonder Jackie Groenen, Lieke Martens, Jill Roord, Vivianne Miedema en Daphne van Domselaar.

Tevreden bondscoach Jonker: 'Als je ruzie met de bal hebt, doet systeem er niet toe'

Jonker koos in hun afwezigheid - en om het tij na drie verloren duels op rij maar eens te keren - voor een systeemwissel. Nederland ging van een formatie met drie centrale verdedigers en wingbacks naar een 'klassieke' 4-3-3.

"Dat pakte goed uit", vond Jonker. "We waren rustiger in balbezit, maakten betere keuzes, hadden veel minder ruzie met de bal. We speelden 'm nu vaker gewoon van oranje naar oranje."

Tegen Italië lukte dat veel te weinig en daarom weet Jonker nog niet of de systeemwissel definitief is. "Door dat vele balverlies kun je ook niet zeggen dat het toen aan het systeem lag. Als je zo vaak ruzie hebt met de bal, maakt het niet uit in welk systeem je speelt."

Spitse: 'Veel opgebouwd samen'

Het Nederlands elftal kwam in de eerste fase na rust stevig onder druk te staan. Ook in de slotfase kreeg Oranje het even benauwd. Spitse was kort na het eindsignaal dan ook vooral opgelucht.

Ze was blij dat het naar haar idee te negatieve sentiment rondom haar team kon worden doorbroken. "Er zat veel energie in vandaag en we hebben weinig weggegeven", zei ze. "Aan de bal was het veel beter omdat we met meer geloof, energie en vertrouwen speelden."

Bekijk hieronder de reacties van Spitse, matchwinner Lineth Beerensteyn en Esmee Brugts:

Spitse: "Als je de bal naar de juiste kleur blijft spelen, voel je dat je de controle krijgt. En dan gaan we acties maken en lekker voetballen. Dan krijg je het publiek erachter en dat helpt ook."

Intern werden er de afgelopen dagen veel gesprekken gevoerd. "Dat doe je als team. Met z'n allen. We hebben al zoveel met elkaar opgebouwd. Dat is niet zomaar weg. Deze moesten we wel winnen: ook voor het gevoel."

Nederland vervolgt de EK-kwalificatie op 31 mei en 4 juni met duels tegen Finland.

Bekijk de samenvatting van Nederland-Noorwegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl