Wielerblog
NOS WielrennenAangepast

Longo Borghini en Van Anrooij vieren feest op podium • Biergooiers deren Van der Poel niet

liveblog gesloten

Dat was Vlaanderen, op naar Roubaix!

De winnaars: Mathieu van der Poel en Elisa Longo Borghini

Volgende week minder klimmen, meer kasseien! Dan rijden de mannen en vrouwen Parijs-Roubaix. Ook die wedstrijden zijn weer live te volgen bij de NOS op tv en radio, op de livestream en in het liveblog. Zaterdag is het de beurt aan de vrouwen, zondag rijden de mannen.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog, fijne avond!

Van Anrooij weet na derde plek: 'Wil hier winnen'

"Wow, ik rijd hier solo op kop in de Ronde van Vlaanderen!" Dat dacht Shirin van Anrooij tijdens haar aanval in volle finale. Uiteindelijk sloot haar ploeggenoot Elisa Longo Borghini aan, met Kasia Niewiadoma. "Als je met z'n tweeën vooraan zit, is het duidelijk dat we moeten winnen."

En dat lukte. Longo Borghini klom op het hoogste podium, Van Anrooij werd uiteindelijk derde. Haar conclusie na een dag ploeteren door stortregen: "Vlaanderen is heel vet, ik wil hier heel graag terugkomen om te winnen."

Van Anrooij na derde plek: 'Vlaanderen is vet, wil hier terugkomen om te winnen'

Vos na vierde plaats: 'Het was nat, koud en glad'

Verkleumd door de kou reageert Marianne Vos blikt Marianne Vos op een loodzware Ronde van Vlaanderen. Volgens de kopvrouw van Visma-LAB zaten de sterksten uiteindelijk vooraan: "De koppenberg liegt niet".

Vos na 'zware' Ronde van Vlaanderen: 'Het was nat, koud en glad'

Wederdienst op het podium

Elisa Longo Borghini noemde haar een "motorbike", zo sterk reed Shirin van Anrooij vandaag. Na haar solo-aanval hielp ze haar Italiaanse ploeggenoot in de eindsprint naar de zege.

Tijdens de podiumceremonie is het tijd voor de wederdienst. Van Anrooij heeft moeite met de kurk, Longo Borghini schiet te hulp.

 • NOS
  Longo Borghini helpt Van Anrooij met de champagne
 • NOS

Mozzato prijst zichzelf gelukkig met tweede plaats

"Ongelooflijk, ik heb heel veel geluk gehad", zegt Luca Mozzato na zijn tweede plaats in de Ronde, achter de ongenaakbare Mathieu van der Poel.

Mozzato verrast zichzelf met tweede plaats: 'Ongelooflijk, heb veel geluk gehad'

Van der Poel weer doelwit biergooiers

Deze veldritwinter was Mathieu van der Poel een keer klaar met scheldpartijen en biergooiers. Op de Oude Kwaremont gebeurde het weer. Maar op weg naar zijn derde overwinning van de Ronde van Vlaanderen deed het hem weinig.

"Ik was gefocust op mijn inspanning, bezig om deze wedstrijd te winnen. dus het maakte me allemaal niet zoveel uit."

Van der Poel weer doelwit van biergooiers: 'Een paar keer zelfs, maakt me niet uit'

Top tien

De top tien van de Ronde van Vlaanderen

FINISH (v) | Longo Borghini sprint naar zege!

Elisa Longho Borghini

Bij het ingaan van de laatste kilometer probeert Van Anrooij het, maar Niewiadoma let goed op en zit meteen op het wiel. Longo Borghini sluit aan en commandeert Van Anrooij om het tempo erin te houden. De Italiaanse sprint vol vertrouwen voorbij Niewiadoma.

Het is de tweede Ronde voor de 32-jarige Longo Borghini, Van Anrooij viert het feestje mee met haar ploeggenoot.

Shirin van Anrooij viert het feestje mee met Elisa Longo Borghini

Nog 3km (v) | Wie van de drie?

Shirin van Anrooij, Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma lijken om de winst te gaan strijden. Hoe speelt het Lidl-Trek-duo dit uit? Mag Van Anrooij nog eens aanvallen, of is het alles op de sprint van Longo Borghini?

Niewiadoma werkt nog wel mee, want de achtervolgende groep rijdt op slechts 20 seconden achterstand.

Nog 12km (v) | Wat doet Longo Borghini?

Van Anrooij wordt bijgehaald door haar eigen ploeggenoot, Longo Borghini. Maar de Italiaanse is niet alleen, zij heeft Niewiadoma in het wiel meegenomen. En die hoefde niet eens over te nemen van 'ELB'. Opvallende move...

Vos en Kopecky kregen het zwaar op Paterberg. Van die groep blijft weinig over. Vollering rijdt nu op kop, in de hoop het drietal vooraan nog terug te zien maar het gat is 20 seconden.

 • NOS
  Lidl-duo Van Anrooij en Longo Borghini met Niewiadoma.
 • NOS
  Vos, Pieterse, Vollering, Persico en Kopecky achtervolgen.

Nog 17km (v) | Kopecky herrijst!

Lotte Kopecky is opgestaan en beukt nu op kop van de achtervolgende groep de Oude Kwaremont op. De voorsprong van Van Anrooij slinkt, maar zij rijdt nog altijd solo op kop.

Achter haar hebben Pieterse en Swinkels elkaar gevonden. Het duo zit op 16 seconden achter Van Anrooij. Niet ver daarachter zitten Kopecky, Vollering, Vos, Persico, Niewiadoma, Longo Borghini en Paternoster.

Nog 19km (v) | Van Anrooij in de aanval

Shirin van Anrooij leek even te lossen, maar ze komt terug en gaat er dan meteen vandoor. Swinkels probeert mee te sluipen, maar komt niet in het wiel van Van Anrooij.

Daarachter volgt Puck Pieterse. Drie Nederlandse vrouwen kleuren de koers!

Shirin van Anrooij

Nog 25km (v) | Vos doet jasje uit, Vollering in aantocht

Swinkels en Paternoster hebben moeite om in de kopgroep te blijven, met name Longo Borghini voert het tempo flink op. Dat lijkt ze vooral te doen om te voorkomen dat Vollering aansluit, maar de tourwinnares is op komst!

Ondertussen heeft Vos haar regenjas uitgedaan. Het is hondenweer in de Ronde, maar voor de grote finale gaan de jasjes uit.

Marianne Vos op kop

Van der Poel: 'Zwaarste ronde die ik ooit reed'

Bekijk hier de reactie van Mathieu van der Poel na zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen.

Van der Poel uitgeput, ondanks triomftocht: 'Zwaarste Ronde die ik ooit reed'

Nog 31km (v) | Kopgroep draait goed

De verschillen zijn nog niet heel groot, maar het draait lekker door in de kopgroep. De vier Nederlanders, drie Italianen en Poolse eenling werken goed samen en houden de achtervolgende groep voorlopig op een halve minuut.

De enige die niet 'hoeft' mee te werken, is Lorena Wiebes. Zij laat de rest weten dat haar ploeggenoten Vollering en Kopecky in achtervolging zijn.

De kopgroep

Nog 37km (v) | Kopecky moet even lossen

Oef, Kopecky kan het tempo niet volgen op de Taaienberg. De wereldkampioene moet lossen uit de achtervolgende groep, waar Vollering met gemak voorin zit.

Kopecky komt wel weer teug in dit groepje, maar een derde zege op een rij lijkt heel ver weg voor de Belgische.

Lotte Kopecky

Nog 41km (v) | Kopgroep van acht

In de stromende regen hebben acht rensters, waaronder vier Nederlanders, zich losgemaakt van de rest. Daarachter de 'slachtoffers' van de chaotische beklimming van de Koppenberg.

Kopgroep (8): Lorena Wiebes (SD Worx), Marianne Vos (Visma-LAB), Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck), Karlijn Swinkels, Silvia Persico (beiden UAE), Kasia Niewiadoma (Canyon), Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) en Letizia Paternoster (Liv-AlUla).

Achtervolgers: Onder anderen Demi Vollering, Lotte Kopecky (beiden SD) en Fem van Empel (Visma) op 40 seconden.

Nog 44km (v) | Vollering en Kopecky van de fiets

Vuurwerk op de Koppenberg! Vooraan gaat het tempo flink omhoog. Vos, Pieterse en Persico trekken door. Wiebes en Paternoster kunnen mee.

Daarachter komen Kopecky en Vollering in de problemen. Door een valpartij voor hen moet het veelbesproken SD Worx-duo uit de pedalen. Vollering zit snel weer op de fiets, Kopecky loopt met de fiets aan de hand omhoog.

Demi Vollering en Lotte Kopecky

Uitslag (m) | Matthews gediskwalificeerd

Hij sprintte naar de derde plaats, maar dat ging niet helemaal volgens de regels. Michael Matthews wordt gediskwalificeerd na zijn gevaarlijke sprint. Nils Pollit neemt de podiumplaats over.

Nog 48km (v) | Ghekiere houdt stand

De beklimming van de Koppenberg is in aantocht. Wie van de vrouwen volgt het voorbeeld van Mathieu van der Poel?

Voorlopig rijdt een renner uit de vroege vlucht nog altijd vooruit: Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal), daarachter Elena Pirrone (Roland) en Josie Talbot (Cofidis). Maar het peloton is niet ver.

Finish (m) | Van der Poel wint na indrukwekkende solo

Ook hij lijkt helemaal kapot, maar hij redt het met een minuut voorsprong. Mathieu van der Poel rolt over de finish, stapt af en tilt zijn fiets op. Zijn derde zege in Vlaanderens Mooiste.

Achter Van der Poel wordt het tweetal achtervolgers toch nog ingelopen. Michael Matthews en Luca Mozzato gaan mee op het podium! Bekijk hier de volledige uitslag.

Nog 1km (m) | Van der Poel op weg naar zege

Bij het passeren van de rode vod voor de laatste kilometer kijkt hij nog eens om. Maar daar komt echt niemand meer. Mathieu van der Poel is op weg naar de zege!

Nog 7km (m) | Strijd om de podiumplaatsen

Achter Van der Poel lijken Bettiol en Teuns op weg naar het podium, al zit een volgende groep hen op de hielen. Daar zien we onder meer Naesen, Sheffield en Matthews.

Benoot valt door materiaalpech uit de strijd. De fietswissel loopt ook niet helemaal gesmeerd, waardoor een podiumplaats uit zicht lijkt voor de Belg van Visma-Lease a Bike.

Alberto Bettiol en Dylan Teuns

Nog 11km (m) | Van der Poel soeverein

Ook de laatste heuvel van de dag, de Paterberg, levert geen problemen op voor Mathieu van der Poel, die op weg is naar zijn derde overwinning in de Ronde van Vlaanderen.

Daarmee wordt Van der Poel mederecordhouder. Zes mannen gingen hem voor met drie zeges in Vlaanderens Mooiste: Tom Boonen (2005, 2006 en 2012), Fabian Cancellara (2010, 2013 en 2014), Johan Museeuw (1993, 1995 en 1998), Eric Leman (1970, 1972 en 1973), Fiorenzo Magni (1949, 1950 en 1951) en Achiel Buysse (1940, 1941 en 1943).

Nog 19km (m) | Bettiol en Teuns in de achtervolging

Door een gebrek aan samenwerking valt de achtervolgende groep uiteen. Bettiol en Teuns vormen het eerste groepje achter koploper Van der Poel. Daarachter volgen Garcia Cortina en Wellens.

Dat gaat allemaal om podiumplaatsen naast de sterkste van de dag. Niemand gaat meer in de buurt komen van Van der Poel, die onder luid gejuich en boegeroep voor de laatste keer de Oude Kwaremont beklimt.

Mathieu van der Poel

Bekijk de aanval van Van der Poel

Op de natte, glibberige kasseitjes van de Koppenberg reed Mathieu van der Poel weg bij de rest van het peloton. Matteo Jorgenson hield zich knap staande, maar is inmiddels ook op achterstand gereden door Van der Poel.

Bekijk hier de (waarschijnlijk) beslissende aanval van deze Ronde van Vlaanderen:

Glibberen en lopen op de Koppenberg: Van der Poel slaat slag in Ronde van Vlaanderen

Nog 30km (m) | Samenwerking achter Van der Poel

De voorsprong van Van der Poel loopt op tot bijna anderhalve minuut.

Achter hem is Jorgenson ingelopen door het zestal. De samenwerking komt daar nog niet echt op gang, zij lijken te gaan pokeren om de podiumplaatsen. Garcia Cortina valt maar weer eens aan, maar komt niet ver.

Nog 81km (v) | Longo Borghini onderuit

Elisa Longo Borghini mist een bocht volledig. Waar het peloton linksaf draait, glijdt de renster van Lidl-Trek rechtdoor de berm in. Geen harde val, na een fietswissel kan de Italiaanse verder.

Elisa Longo Borghini

Nog 40km (m) | Van der Poel solo

Het gat leek een tijdje overbrugbaar, maar Matteo Jorgenson komt niet meer bij Mathieu van der Poel. De Nederlander lijkt begonnen aan een solo naar Oudenaarde.

Situatie in koers:

 • Van der Poel
 • Jorgenson op 40 seconden
 • Teuns, Pedersen, Wellens, Garcia Cortina en Bettiol op 1 minuut van Van der Poel
Mathieu van der Poel

Nog 45km (m) | Garcia Cortina heeft pech, Van der Poel valt aan op Koppenberg

Ivan Garcia Cortina was in z'n eentje voor de groep uitgereden richting de Koppenberg. Als de Spanjaard van Movistar begint aan de klim, heeft hij materiaalpech.

In zijn kielzog doemt een ontketende Mathieu van der Poel op. Hij zet zijn tweede aanval in en alleen Matteo Jorgenson (Visma-LAB) lijkt te kunnen volgen. De achtervolgers rijden elkaar in de weg. Iedereen wil mee met Van der Poel, maar bijna niemand kan het.

Veel renners moeten uit de pedalen, en dan is de Koppenberg ineens heel erg steil. Lopend moeten ze omhoog op de gladde kasseitjes van de Koppenberg, met de fiets in de hand. Een bizar tafereel.

 • NOS
  Mathieu van der Poel en Matteo Jorgenson
 • NOS
  De ravage achter Van der Poel

Vollering heeft Ronde hoog op verlanglijst, Wiebes volgt Vos

Demi Vollering kijkt vooruit naar de Ronde van Vlaanderen. "Deze wedstrijd staat hoog op mijn verlanglijst. Kan niet wachten om lekker te koersen." Lorena Wiebes, ploeggenoot van Vollering bij SD Worx, heeft een duidelijk plan: "Ik moet zitten waar Marianne Vos zit."

Bekijk hier de interviews met Vollering en Wiebes:

Nog 54km (m) | Vijftal sluit aan bij Van der Poel

Van der Poel is niet van plan de laatste 55 kilometer in zijn eentje af te leggen. Vijf renners sluiten weer aan bij de wereldkampioen. Het peloton volgt op minieme achterstand en lijkt zo weer aan te sluiten, maar de samenstelling van de voorste groep zegt misschien wel iets over wie vandaag de sterkste in koers zijn.

Kopgroep: Mathieu van der Poel, Laurence Pithie, Mads Pedersen, Oier Lazkano, Tim Wellens, Dylan Teuns.

Mathieu van der Poel op kop

Nog 56km (m) | Lazkano versnelt, Van der Poel neemt over

Bij de tweede doorkomst op de Oude Kwaremont neemt Spaans kampioen Lazkano het initiatief. Van der Poel gaat mee in zijn wiel. Het duo rijdt in een streep door naar Pedersen en Vermeersch.

Nog voor de top gaat Van der Poel langs de twee, de wereldkampioen rijdt iedereen uit het wiel!

Mathieu van der Poel valt aan op de tweede keer Oude Kwaremont

Van Anrooij medekopvrouw Lidl-Trek: 'Niet als kip zonder kop gaan rondrijden'

Shirin van Anrooij is de status van toptalent ontgroeid en krijgt in haar tweede Ronde van Vlaanderen naast Elisa Longo Borghini een beschermde status.

Bekijk hier het interview met Van Anrooij voor de start in Oudenaarde:

Sterke Van Anrooij medekopvrouw in Ronde: 'Niet als kip zonder kop gaan rondrijden'

Nog 65km (m) | Bidonnetje van Cancellara

Van Formule 1-coureur Bottas naar een drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen. De sportbekendheden volgen zich ineens snel op. Fabian Cancellara, die de Ronde won in 2010, 2013 en 2014, staat langs de weg met bidons voor de Tudor-renners. De Zwitser is eigenaar van die ploeg.

De voorsprong van het duo Pedersen/Vermeersch bedraagt bijna een halve minuut. De tweede keer Oude Kwaremont is in aantocht!

Fabian Cancellara

Nog 111km (v) | Kopgroep van vijf, Bottas gespot

Vijf rensters hebben bijna drie minuten voorsprong op het peloton en beginnen aan de eerste kasseistroken. In het peloton is de rust na meerdere valpartijen teruggekeerd.

Tijd voor een kleine terugblik naar wie we voor de start zagen: Valtteri Bottas. De Formule 1-coureur is naar Vlaanderen gereisd om vriendin Tiffany Cromwell in actie te zien.

Bottas is present: Formule I-coureur praat bij met vriendin Cromwell voor de Ronde

Nog 72km (m) | Wellens versnelt op Berg ten Houte

Breukjes in het peloton als UAE-renner Wellens doortrekt op Berg ten Houte. Onder meer Van der Poel, Bettiol, Pithie en Mohoric zijn scherp en zitten er meteen bij. Visma-mannen Van Baarle en Jorgenson zien we even niet. Küng, zojuist gevallen, lijkt nu echt af te haken.

Vooraan trekt Pedersen maar door en door. Hij maakt zich niet druk over wat er achter hem gebeurt. Samen met Vermeersch heeft hij zo'n 20 seconden voorsprong.

Nog 82km (m) | Valpartij: Küng grootste slachtoffer

Het regent inmiddels flink in Vlaanderens Mooiste. Onder anderen Stefan Küng, Cees Bol en Brent Van Moer gaan tegen het asfalt. Het lijkt niet aan de regen te liggen, maar aan een botsing met een toeschouwer.

Vooraan blijft Pedersen maar doortrekken. Vermeersch zit in zijn wiel. In de achtervolgende groep zorgen de Alpecin-mannen van Van der Poel er vooral voor dat er verder niemand kan aanvallen.

Nog 87km (m) | Van der Poel maakt de oversteek, Pedersen valt aan

Hij heeft zijn ploeggenoten het gat laten verkleinen en gaat nu zelf uit het zadel: Mathieu van der Poel trekt in een keer door naar de voorste groep.

Mads Pedersen heeft door dat de wereldkampioen op komst is, en gaat weer in de aanval. Gianni Vermeersch, ploeggenoot van 'VDP' gaat mee in het wiel van de Deen.

Mads Pedersen en Gianni Vermeersch

Nog 91km (m) | Van der Poel mist de slag

Van der Poel laat zich terugzakken naar het peloton. Kan hij niet? Of vindt hij het nog te vroeg om zich te mengen in de strijd. Hij laat de groep van negen renners in ieder geval gaan. Dat groepje, met onder meer initiatiefnemer Van Baarle en Pedersen, sluit al snel aan bij de vroege vlucht.

Met Laurance, Kragh Andersen en Meurisse heeft Van der Poel nu drie helpers bij zich. Vooraan zit zijn ploeggenoot Vermeersch.

Nog 95km (m) | Van der Poel moet keuzes maken

De Visma-ploeg en Mads Pedersen hebben er zin in. De plannen die Hoole voor de start al uit de doeken deed, worden nu in werking gezet. De ploeg van Van der Poel wordt uiteen gereten.

Benoot, Van Dijke, Jorgenson vallen aan namens de gele Visma-armada, Pedersen en Van der Poel hebben het lastig. Namens de Alpecin-ploeg van Van der Poel zit Vermeersch mee vooraan, hij probeert de boel te vertragen zodat zijn kopman terug kan keren.

Vooraan is het nu aan Val Baarle. Hij trekt door en krijgt een man of acht mee in zijn kielzog. Geen Van der Poel

Nog 146km (v) | Valpartij met Reusser en Deignan

Oei, flinke valpartij aan het begin van de koers. Onder meer Marlen Reusser (SD Worx), Lizzie Deignan (Lidl-Trek) en Monica Greenwood (Coop-Repsol) liggen erbij en lijken niet verder te kunnen.

Ook Lotte Kopecky werd opgehouden, maar kon al snel weer op de fiets.

 • NOS
  Lizzie Deignan
 • NOS
  Marlen Reusser

Verbond tegen Van der Poel? Dit zei Lidl-renner Hoole vooraf

Hoe Mathieu van der Poel te verslaan? Dat was de vraag bij ploegen als Lidl-Trek en Visma-Lease a Bike vanochtend. "Ik denk dat we Mathieu moeten afmatten, veel laten achtervolgen zoals vorige week in Gent-Wevelgem. Een tegen een is hij moeilijk te kloppen", aldus Daan Hoole voor de start.

"Ik denk dat er meerdere ploegen zijn, zoals ook Visma, die Mathieu ook op achtervolgen kunnen zetten. Op een natuurlijke manier komt er misschien wel een verbond tegen Mathieu."

We zagen zojuist een eerste versnelling van Mads Pedersen. Afgelopen woensdag lag Pedersen er ook bij in Dwars door Vlaanderen, volgens Hoole gaat het met de Deen "naar omstandigheden goed. Hij heeft de laatste twee dagen kunnen trainen en heeft gezegd dat hij er klaar voor is."

Hoole vertrouwt op Pedersen en verwacht 'verbond tegen Van der Poel'

Nog 111km (m) | De grote mannen melden zich

Het duo Abrahamsen/Laurance wordt snel ingelopen, want de grote mannen versnellen. Eerst Matteo Jogenson op de Wolvenberg, even later Mads Pedersen op het vlakke. De kopmannen van Visma en Lidl trekken om de beurt flink door. Samen proberen zij de ploeg van topfavoriet Van der Poel af te matten. Die zit voorlopig goed mee.

De versnellingen zorgen wel voor een eerste schifting: ongeveer 40 renners zitten mee. De voorsprong van de kopgroep (met nog altijd Dekker en Reinders) is teruggebracht tot anderhalve minuut.

Mads Pedersen laat iedereen op de tanden bijten

Nog 113km (m) | Beweging in het peloton!

Bovenop de Kapellenberg een aanval in het peloton. Jonas Abrahamsen van Uno-X versnelt. Van der Poel stuurt een mannetje mee, en niet de minste: Axel Laurance.

De jonge Fransman heeft een sterke Ronde van Catalonië in de benen, waar hij de vijfde etappe won. Hij rijdt vandaag in plaats van Jasper Philipsen, wiens schema werd omgegooid na het uitvallen van concurrenten Wout van Aert en Jasper Stuyven.

Zo kan de ploeg van Van der Poel wat rustiger aandoen. Zij laten andere ploegen werken in het peloton.

Vos hoopt sterk voorjaar door te zetten: 'Beetje geluk hebben'

Marianne Vos won elf jaar geleden de Ronde van Vlaanderen. "De hele finale kan ik niet meer uittekenen, maar ik won uit een kopgroepje", haalt ze de herinneringen van toen op. De kopvrouw van Visma-Lease a Bike start met "een heel fijn gevoel" aan de Ronde: "In de afgelopen wedstrijden heb ik weer echt mee kunnen doen aan de koers, dat hoop ik vandaag weer te doen."

Vos won dit voorjaar al de Omloop en afgelopen woensdag Dwars door Vlaanderen. Wat er kan vandaag? "Het wordt een uitputtingsslag, een ontzettend zwaar parkoers. Je moet een klein beetje geluk hebben, maar vooral heel sterk zijn in de finale."

Vos start met "heel fijn gevoel" aan de Ronde: "Wordt een uitputtingsslag"

Neutralisatie | Vrouwen onderweg!

Ook de vrouwen zijn eraan begonnen. Althans, er wordt gefietst. De officiële start is pas over een kwartiertje. Vanaf dan koerst het peloton in 163 kilometer van en naar Oudenaarde. Onderweg liefst 13 kilometer kasseien en 12 beklimmingen.

Wereldkampioene Lotte Kopecky op kop

Nog 133km (m) | Oponthoud in peloton

De kopgroep ging vlot over de kasseiklim, in het peloton zorgt de onrust op de Oude Kwaremont voor problemen. Achteraan zien we opstopping, onder meer Bahrain-kopman Matej Mohoric moet van de fiets.

De volgende heuvel (Kapelleberg) volgt 'pas' over twintig kilometer, dus Mohoric en co. hebben tijd genoeg om weer aan te sluiten bij de grote groep.

Van der Poel zat goed vooraan, hij bleef gemakkelijk uit de problemen.

Oponthoud op de Oude Kwaremont

Nog 135km (m) | Oude Kwaremont!

De kopgroep op de Oude Kwaremont

De kopgroep is aan de Oude Kwaremont begonnen, het klimmen is begonnen. Die Oude Kwaremont krijgen de renners nog twee keer voor de wielen vandaag. In het peloton is het inmiddels dringen: Iedereen wil vooraan zitten als er geklommen wordt.

Pieterse heeft er zin in: "Gave koers!"

De koers bij de mannen kent een rustige tussenfase, op weg naar de heuvelzone. Tijd om te luisteren naar de vrouwen, die straks van start gaan in Oudenaarde.

"Gave koers!" Puck Pieterse heeft er zin in vandaag. De 21-jarige renster van Fenix-Deceuninck die we vooral kennen uit het veldrijden put vertrouwen uit haar eerste echte 'klassieke' voorjaar op de weg. Ze reed al top tien in onder meer de Omloop, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. "Een heel mooie ervaring", zegt Pieterse.

Wat ze voor haar eerste 'hoogmis' in ieder geval al zeker weet: "Iedereen wil vooraan zitten. Zeker bij zo'n Koppenberg, maar ja, er kunnen geen 150 dames vooraan zitten, dus het wordt dringen. Ik hoop dat ik als goede benen heb en goed positioneer, de uitslag dan weer vanzelf volgt."

Pieterse hoopt ook in "gave" Ronde van Vlaanderen "vanzelf van voren te komen"

Hoog bezoek uit de Formule 1? 'Zou kunnen'

Over een uurtje beginnen ook de vrouwen aan de Ronde van Vlaanderen. Aan de start staat Tiffany Cromwell, langs de weg misschien wel Valtteri Bottas.

Wielrenster Cromwell en Formule 1-coureur Bottas vormen al jaren een sportkoppel, met een gedeelde liefde voor gravelwielrennen. "We boffen met onze carrières dat we elkaars races kunnen zien. Als het even kan, gaan we om elkaar te steunen. Het is fijn als hij me kan komen steunen", aldus Canyon//Sram-renster Cromwell. "Misschien komt hij naar Vlaanderen..."

Bottas is - voor zover wij weten - nog niet gesignaleerd in Oudenaarde, waar de ploegen nu worden voorgesteld aan het publiek. De start bij de vrouwen is om 13.30 uur.

Komt Formule I-coureur vriendin Cromwell aanmoedigen in de Ronde? 'Zou kunnen...'

Nog 167km (m) | 'De kasseien maken de koers'

Dat lezen we op een spandoek boven de weg, terwijl de kopgroep zonder problemen over de eerste kasseistrook rijdt. De voorsprong van Dekker, Reinders, Aniolkowski, Touzé, Taminiaux, Vermoote, Van Lerberghe en Durbridge bedraagt nog altijd 3.30 minuten.

De kopgroep op de Lippenhovestraat

Nog 174km (m) | Kasseien in aantocht, eerste opgave

De kopgroep nadert Zottegem, en dus: de eerste kasseistroken van de dag! Na 1.100 meter over de kasseien van de Lippenhovenstraat, moeten de renners meteen door met de Paddestraat (2.300 meter).

Nog voor de eerste echt hindernis van de Ronde noteren we de eerste opgave van de dag: Miles Scotson (Arkéa-B&B) is afgestapt.

Nog 201km (m) | De koers wacht op.. de trein

De kopgroep moet even wachten bij een spoorwegovergang. De trein dendert door Aalst, de koers mag wachten.

Het peloton rijdt voorlopig door, maar wordt waarschijnlijk zo ook even opgehouden zodat de voorsprong van de koplopers in stand blijft.

Kopgroep moet wachten op de trein

Hoe is het met Girmay? We vroegen het Teunissen

Na liefst 50 afgelegde kilometers in het eerste uur lijkt de koers nu tot rust te komen. De kopgroep heeft meer dan vier minuten voorsprong op het peloton.

Tijd om weer eens naar een van de Nederlandse renners te luisteren. Mike Teunissen aan het woord over zijn kopman Biniam Girmay: ""Hij had woensdagavond moeite met ademhalen, maar hij had niets gebroken", aldus Teunissen over een van de slachtoffers van de valpartij in Dwars door Vlaanderen. "Dag voor dag ging het beter en hij voelt zich goed. Ideaal is het natuurlijk niet, maar zijn vorm was goed dus we moeten er voor gaan vandaag."

Wat er voor Teunissen mogelijk is? "Vroeger kon je anticiperen voordat de grote mannen gingen, nu gaan de grote mannen al op honderd kilometer voor de finish", lacht de Nederlander van Intermarché-Wanty. "160 man gaan dat proberen, dus het is niet makkelijk." En dat blijkt. Acht mannen zijn er voorlopig vandoor, Intermarché is niet vertegenwoordigd.

Teunissen twijfelt of Girmay goed genoeg is: 'Eigenlijk moet je hier 100 procent zijn'

Nog 222km (m) | Plaspauze: kopgroep is vertrokken

Veel renners in het peloton zetten voet aan de grond in de berm, tijd voor een plaspauze! De kopgroep van acht renners krijgt voorlopig de vrijheid, hun voorsprong loopt op tot boven de drie minuten. Nederlanders David Dekker en Elmar Reinders zitten er bij.

Mads Pedersen en Mathieu van der Poel

Matthews mikt op podiumplaats

"Hopelijk zijn mijn benen goed, is mijn ploeg goed en kunnen we leveren vandaag", zei Michael Matthews voor de start. De Australische kopman van Jayco-AlUla verwacht "een onvoorspelbare en spannende wedstrijd", en zegt dat zelf ook te willen zijn: "Exciting and unpredictable", lacht 'Bling'.

Matthews mikt op podiumplaats in 'onvoorspelbare en spannende' Ronde van Vlaanderen

Nog 240km (m) | Kopgroep van acht

Helemaal rustig is het peloton nog niet, maar een groep van acht renners lijkt zich nu echt los te maken van de rest. Soudal-Quickstepper Asgreen voelt zich de kapitein van de koers en probeert iedereen tot kalmte te manen. Maar naar de Deen wordt niet geluisterd.

De voorsprong van de acht loopt op tot ruim een halve minuut, de sprong maken wordt steeds lastiger. Bekijk hieronder de samenstelling van de kopgroep:

Vlaanderens mooiste zonder Van Aert: 'Rijden met hem in ons hart'

 • NOS
  Beterschapswens aan Wout van Aert
 • NOS

Wout van Aert wordt vandaag in heel Vlaanderen gemist. De mooiste wielerdag voor Vlaanderen is 'onthoofd', door de valpartij in Dwars door Vlaanderen afgelopen woensdag. Langs de weg zien we beterschapswensen aan Van Aert, die zijn ploeg Visma-Lease a Bike vanuit het ziekenhuis nog succes wenste voor vandaag.

"Wout heeft mooie berichten gestuurd vanuit het ziekenhuis", zei Matteo Jorgenson voor de start in Antwerpen. "We rijden met hem in ons hart vandaag, we rijden voor Wout en hopen hem trots te kunnen maken. Ik denk dat we alsnog de sterkste ploeg zijn vandaag, dat zegt veel over de breedte van onze ploeg. Ik ga vooral proberen het team trots te maken, we gaan proberen met z'n drieën vooraan te zitten in de finale."

Jorgenson ziet Visma nog steeds als sterkste ploeg: 'Rijden met Wout in ons hart'

Nog 257km (m) | Dekker en Reinders in kopgroep

Van den Broek blijft het proberen, maar er is nu een groepje zonder hem weg. Twee andere Nederlanders zijn mee in een groepje van acht: David Dekker en Elmar Reijnders. Echt weg komen de vluchters nog niet, vooraan het peloton blijven renners proberen te ontsnappen. Het gat is niet veel meer dan 10 seconden.

Nog 268km (m) | Van den Broek in de aanval

Hij kondigde het al aan, en daar zien we hem. Frank van den Broek probeert meteen vanuit de start mee te zitten in de vroege vlucht. Samen met onder meer Gruzdev en Durbridge probeert hij weg te komen, maar veel ruimte krijgen de vluchters nog niet.

Vooraan het peloton controleren twee Aplecin-renners de aanvallers. Wie mag er mee? Wie zeker niet? Dat proberen zij te bepalen in dienst van kopman Van der Poel.

Frank van den Broek in de aanval

Nog 270km (m) | Officiële start

Koersdirecteur Scott Sunderland zwaait met de vlag, en daar gaan we. De Ronde van Vlaanderen is officieel gestart.

Van der Poel: 'Kan niet op alles reageren'

Mathieu van der Poel mist zijn grote rivaal Wout van Aert vandaag. "Niet alleen Wout, maar alle renners die bij die val betrokken waren. Zoals ook Jasper Stuyven", zei Van der Poel voor de start. "Het gaat zeker invloed op de wedstrijd hebben dat zij er niet bij zijn. Het zijn renners die negen van de tien keer meerijden, geloven in hun eigen kansen. Dat zal vandaag minder zijn."

Over Van Aert en Stuyven zegt Van der Poel cryptisch: "Het is moeilijker om ze te verslaan, maar makkelijker om met ze te koersen. Maar dat wil niet zeggen dat er vandaag niemand aan de start staat die kan winnen."

Zoals we eerder al opvingen van onder meer Daan Hoole, willen andere ploegen Van der Poel en zijn ploeg afmatten. "Dat moeten we proberen te voorkomen", zegt Van der Poel. "Maar ik kan niet op alles reageren en moet dat zeker niet te vroeg doen. Gelukkig heb ik ook een sterke ploeg.

Van der Poel mist Van Aert in de Ronde: 'Gaat invloed hebben op de wedstrijd'

Neutralisatie | Konijnenpijp!

Een klein wonder op Eerste Paasdag! Live verbinding vanuit 'de konijnenpijp', oftewel de tunnel onder de Schelde in Antwerpen. Zelfs onze Vlaamse collega Renaat Schotte praat de Belgische kijkers bij vanuit de tunnel, waar hij normaal gesproken aan het woord blijft tot het signaal echt wegvalt. "Geen konijnen in de pijp", grapt hij dit jaar.

Na het uitrijden van de tunnel weet iedereen: de officiële start is in aantocht.

De geologie van de Ronde van Vlaanderen

Ook dit jaar gaat professor in de geologie Douwe van Hinsbergen weer op pad om ons wat meer bij te brengen over de geologie van het parcours. Want hoe zijn al die korte klimmetjes in Vlaanderen eigenlijk allemaal ontstaan? Van Hinsbergen legt het ons ook dit voorjaar weer uit.

Aardverschuivingen maken de klimmetjes in de Ronde van Vlaanderen steeds steiler

Van Baarle: 'Mijn motor moet blijven draaien'

Na dagen met koorts en hoofdpijn kon Dylan van Baarle toch nog twee goede trainingen afleggen in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. "Het gevoel is nog niet zoals daarvoor, mijn motor moet altijd blijven draaien", zegt Van Baarle.

Toch voelt hij zich na een suboptimale voorbereiding 'goed genoeg': "Ik heb er vertrouwen in dat ik een rol kan gaan spelen. Is het niet voor mezelf dan wel voor Matteo Jorgensen of Tiesj Benoot. Het zal een heel zware koers worden, en dat is in ons voordeel."

Van Baarle zit niet optimaal op de fiets na ziekte: 'Mijn motor moet blijven draaien'

RVV (m) | Neutralisatie

Het startsein klinkt in Antwerpen met de klassieke woorden: "Heren vertrekt!". De eerste kilometers zullen geneutraliseerd zijn, de officiële start is over een paar kilometer buiten de stad.

Mathieu van der Poel met een grijns aan de start

Küng vol vertrouwen: 'Zal zwaar worden voor Alpecin'

"Nieuwe race, nieuwe kans", zegt Stefan Küng. De kopman van Groupama-FDJ staat vol vertrouwen aan de start in Antwerpen: "Ik voel me heel sterk dit voorjaar en we hebben een goede ploeg. Ik verwacht dat de wedstrijd vroeg opent, omdat iedereen kijkt naar Alpecin", aldus Küng over de ploeg van Mathieu van der Poel. "Het zal zwaar worden voor hen om alles bij elkaar te houden. De laatste 2,5 uur zullen volle bak zijn. Dat is denk ik goed voor ons."

Küng geniet van sfeer op 'belangrijkste dag in België': 'Dit geeft een boost'

En daar is Van der Poel!

Daar is de man waar iedereen vandaag naar kijkt: Mathieu van der Poel. Hij zo wordt met zijn Alpecin-formatie als laatste voorgesteld aan het publiek, vlak voor de start.

Mathieu van der Poel voor de start

'Invaller' Van den Broek: 'Hopelijk zit er nog wat in de tank'

"Heel bijzonder om hier te starten, eigenlijk een verrassing voor mij", geeft Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL) toe voor de start in Antwerpen. "Ik werd vrijdagochtend gebeld om in te vallen voor Alex Edmondson, hij is niet helemaal fit."

Zijn 'invalbeurt' is een bijzondere. Van den Broek reed gisteren nog de Volta NXT Classic in Limburg, waar hij negende werd. "Dat was ook echt een zware lange dag, dus ik hoop dat er nog wat in de tank over is. Het wordt even aankijken, er zijn niet veel verwachtingen. Maar het zou heel leuk zijn om in de vroege vlucht te zitten."

Van den Broek invaller in de Ronde: 'Gisteren zware dag gehad, ga voor de vlucht'

De Jongh: 'Pedersen gaat goed zijn'

Ploegleider Steven de Jongh heeft het volste vertrouwen in zijn kopman Mads Pedersen. De Deen van Lidl-Trek lag afgelopen woensdag ook bij de harde valpartij in Dwars door Vlaanderen. Pedersen stapte wel weer op zijn fiets, maar reed de koers niet uit.

"Mads Pedersen gaat goed zijn, daar heb ik wel vertrouwen in", zegt De Jongh voor de start op de Grote Markt in Antwerpen. "Ik heb gisteren twee uur achter hem gereden en dat zag er goed uit. Zeker met het weer dat ze nu aangeven - niet zo slecht als gehoopt - gaat hij zeker meedoen."

Een week geleden rekende Pedersen nog af met Van der Poel in Gent-Wevelgem.

Mads Pedersen verslaat Mathieu van der Poel

De Cauwer over de Ronde: 'Harken en krasselen'

"De Ronde is voor veertien dagen koning in België", zegt José De Cauwer over de gekte rond de grootste voorjaarsklassieker in Vlaanderen. We vroegen de Belgische oud-coureur, ploegleider en sinds jaar en dag commentator bij wielerwedstrijden, naar zijn verwachtingen voor Vlaanderens Mooiste en de aandacht voor de geblesseerde Wout van Aert.

"Bijna zeven uur harken en krasselen, draaien en keren, en dan wint er iemand", omschrijft hij wat ons vandaag te wachten staat.

Ronde van Vlaanderen is zeven uur ‘harken en krasselen’, volgens oud-prof De Cauwer

Laatste tien winnaars

Mathieu van der Poel kan bij winst mederecordhouder worden in de Ronde van Vlaanderen. Met drie zeges komt hij dan namelijk op gelijke hoogte met Tom Boonen (2005, 2006 en 2012), Fabian Cancellara (2010, 2013 en 2014), Johan Museeuw (1993, 1995 en 1998), Eric Leman (1970, 1972 en 1973), Fiorenzo Magni (1949, 1950 en 1951) en Achiel Buysse (1940, 1941 en 1943).

Grote namen als Jan Raas, Eddy Merckx, Peter van Petegem, Edwig Van Hooydonck (oom van...), Rik I (Van Looy) en II (Van Steenbergen) en aartsflandrien Briek Schotte kwamen niet verder dan twee zeges.

Lotte Kopecky kan bij de vrouwen zelfs op eenzame hoogte komen door na 2022 en 2023 voor de derde keer winnen. Een derde op rij geeft dat record nog meer glans, bij de mannen lukte dat alleen bovengenoemde Magni.

Ronde van Vlaanderen

WINNAAR MANNEN WINNAAR VROUWEN
2023 Tadej Pogacar (Slv) Lotte Kopecky (Bel)
2022 Mathieu van der Poel (Ned) Lotte Kopecky (Bel)
2021 Kasper Asgreen (Den) Annemiek van Vleuten (Ned)
2020 Mathieu van der Poel (Ned) Chantal van den Broek-Blaak (Ned)
2019 Alberto Bettiol (Ita) Marta Bastianelli (Ita)
2018 Niki Terpstra (Ned) Anna van der Breggen (Ned)
2017 Philippe Gilbert (Bel) Coryn Labecki (VSt)
2016 Peter Sagan (Slw) Lizzie Deignan (GBr)
2015 Alexander Kristoff (Noo) Elisa Longo Borghini (Ita)
2014 Fabian Cancellara (Zwi) Ellen van Dijk (Ned)

SD Worx waakt voor muiterij na aangekondigd vertrek Vollering

De sluier van onwetendheid hangt over wielerploeg SD Worx-Protime. De ene kopvrouw, Lotte Kopecky, tekende voor veel geld bij. Maar de andere kopvrouw, Demi Vollering, tekende nog helemaal niets.

Sterker nog, Vollering gaat weg bij SD Worx, communiceerde de ploeg deze week. Vollering zelf zwijgt. Ruis op weg naar de Ronde van Vlaanderen. Breekt zulke onduidelijkheid een ploeg op? "Laten we hopen van niet", zei Vollering twee dagen voor de start in Oudenaarde. "Het is heel belangrijk dat we als ploeg volle bak voor de winst gaan, daar wil ik op focussen."

Ook Kopecky waakt voor anarchie. "Ik hoop dat het geen invloed gaat hebben. Ik denk dat we volwassen genoeg zijn om te weten dat de ploeg er geen baat bij heeft om de verkeerde kaart te trekken. Dat we derde, vierde of vijfde worden, terwijl Demi ook de koers kan winnen. We rijden voor SD Worx en dat is wat telt."

Even terug naar vorig jaar | Hoe Kopecky naar haar tweede op rij soleerde

Ongenaakbaar was ze, Lotte Kopecky zette de kroon op haar grootse voorjaar met een solo-overwinning in de Ronde van Vlaanderen. In 2022 won ze in de sprint, de tweede keer gaf ze al haar concurrenten al ruim voor de finish het nakijken. Silvia Persico kon het langst mee met de ongenaakbare Kopecky, maar betaalde daar wel de rekening voor: Persico finishte buiten het podium. Demi Vollering spurtte naar plaats twee, Elisa Longo Borhini werd derde.

Goed om alvast te weten: al deze hoofdrolspeelsters staan vandaag weer aan de start.

Kopecky soleert soeverein naar tweede zege op rij in Ronde van Vlaanderen

Visma-LAB zonder 'paus' Van Aert

In Vlaanderen, waar het wielrennen door velen als een religie wordt beleefd, is de Ronde van Vlaanderen de hoogmis. Trek je die allegorie door, dan is Wout van Aert de paus. "Hij is de populairste renner van België," zegt VRT-sportjournalist Maarten Vangramberen in Langs de Lijn En Omstreken. "Zelfs Remco Evenepoel is nog een pak minder populair."

"Alle Vlaamse wielerharten bloedden toen hij viel," zegt Vangramberen. "Het was een serieuze aardschok. De Ronde is onthoofd."

In de plannen van Visma-Lease a Bike speelde Van Aert een grote rol. Net als Christophe Laporte en Jan Tratnik. Zij zijn er allemaal niet bij. Dylan van Baarle wel, volgens Zeeman is hij "misschien wel honderd procent fit". En na zijn zege van woensdag staat Matteo Jorgenson hoog op de favorietenlijstjes. Tiesj Benoot geldt als mogelijke outsider en Per Strand Hagenes is terug in de ploeg na zijn val in E3 Saxo Classic.

Zijn zij samen goed genoeg om Van der Poel af te stoppen? Ze gaan het spel in ieder geval spelen, aldus Zeeman.

Visma-LAB zoekt formule na val Van Aert: 'Van Baarle heeft Mathieu al eens verslagen'

De val van Dwars Door Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen start vandaag met de littekens van Dwars Door Vlaanderen. Door de zware valpartij zien we vandaag geen Wout van Aert, geen Jasper Stuyven. Onder anderen Mads Pedersen en Biniam Girmay lagen er ook bij in de bekritiseerde aanloop naar de Kanarieberg, zij starten vandaag gelukkig wel.

Het mag ook troost bieden dat het parcours van de Ronde, in tegenstelling tot Dwars Door, al aangepast was. Vandaag hoeven de renners dus niet over de wegen waar het woensdag mis ging.

Even terug naar vorig jaar | Hoe Pogacar Van der Poel afschudde

Met 'De Grote Drie' aan de start kon de Ronde van 2023 niets minder dan spectaculair worden, en dat bleek. Al moesten Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Wout van Aert door een sterke kopgroep van ver komen om de hoofdrol op te eisen.

Pogacar ontbond zijn duivels op de Oude Kwaremont en reed de voorsprong van de vluchters aan duigen. Zijn rivalen uit de lage landen waren op de achtergrond nog niet uitgespeeld. Van der Poel haakte zelfs nog aan bij Pogacar. Maar op de laatste passage van de Oude Kwaremont maakte de Sloveen duidelijk wie de sterkste was.

Pogacar onnavolgbaar op Oude Kwaremont en wint Ronde van Vlaanderen

Live bij de NOS

Welkom

Goedemorgen en vrolijk Pasen! De heilige wielerweek wordt vandaag afgesloten met 'de Hoogmis': De Ronde van Vlaanderen. Zonder regerend winnaar Tadej Pogacar en de zwaar geblesseerde Wout van Aert is Mathieu van der Poel topfavoriet. Lotte Kopecky krijgt de kans op een historische hattrick door voor het derde jaar op rij te zegevieren in Vlaanderens Mooiste.

Welkom in het liveblog en veel plezier.