NOS Wielrennen

Van Anrooij helpt Longo Borghini aan winst in Vlaanderen en wordt zelf derde

Van Anrooij trekt sprint aan, ploeggenote Longo Borghini wint Vlaanderen

Elisa Longo Borghini heeft voor de tweede keer in haar carrière de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Italiaanse van Lidl-Trek klopte in de eindsprint haar twee medevluchters: ploeggenote Shirin van Anrooij, die de sprint aantrok voor haar, en de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

De vorige keer dat de 32-jarige Borghini de Ronde van Vlaanderen op haar naam schreef, was in 2015.

De Nederlandse Van Anrooij moest genoegen nemen met de derde plaats. Haar conclusie na een dag ploeteren door de stortregen: "Vlaanderen is heel vet. Ik wil hier heel graag terugkomen om te winnen."

De beklimming van de Koppenberg op ruim 40 kilometer van de finish was een beslissend moment in de koers. Het tempo ging daar flink omhoog en Justine Ghekiere, de enige overgebleven renster van een vroege vlucht, werd snel gegrepen.

In de stromende regen maakten acht vrouwen zich los van de rest: voormalig winnares Marianne Vos (2013), Lorena Wiebes, Puck Pieterse, Karlijn Swinkels, Niewiadoma, Longo Borghini, Silvia Persico en Letizia Paternoster.

Vollering en Kopecky in achtervolging

Daarachter kwamen Demi Vollering en wereldkampioene Lotte Kopecky, de winnares van de vorige twee edities, in de problemen. Door een valpartij voor hen moest het SD Worx-duo uit de pedalen.

Waar Kopecky even afhaakte in de achtervolging, wilde Vollering nog alles op alles zetten om het gat te dichten en dat lukte. Met nog 24 kilometer te gaan sloot ze aan bij de koplopers.

Het was voor zowel Vollering als de andere koplopers het sein de regenjas uit te doen: de finale kon beginnen. Maar voordat de strijd ontvlamde, slaagden ook Kopecky, Van Anrooij en Fem van Empel erin zich nog bij de kopgroep te voegen.

Vos na 'zware' Ronde van Vlaanderen: 'Het was nat, koud en glad'

Van Anrooij besloot maar meteen de aanval te kiezen. Ze ging erop en erover, pakte twintig seconden voorsprong en begon als eerste aan de laatste beklimming van de dag. Opmerkelijk genoeg werd ze door ploeggenote Longo Borghini bijgehaald. Ook Niewiadoma sloot aan.

"Wow, ik rijd hier solo op kop in de Ronde van Vlaanderen!" Dat dacht Van Anrooij tijdens haar aanval in volle finale.

En omdat Longo Borghini als betere sprintster te boek staat, moest Van Anrooij de sprint aantrekken richting de finish. Van Anrooij: "Als je met z'n tweeën vooraan zit, is het duidelijk dat we moeten winnen."

De Italiaanse moest extra meters maken om Van Anrooij voorbij te gaan en had nog net genoeg energie over om ook Niewiadoma te passeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl