eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Opluchting in Alkmaar • derbyzege Sparta • Almere en Go Ahead winnen 'typische 0-0's'

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten dit liveblog af met een foto van misschien wel de meest opgeluchte man van deze voetbalavond. Dani de Wit schoot AZ in de 90ste minuut op 1-2 tegen Fortuna Sittard en schonk zijn trainer Maarten Martens zo de eerste eredivisiezege onder zijn bewind.

Einde aan de vrije val? We zullen zien. Maar het begin is gemaakt. Bedankt voor het volgen van dit blog en graag tot zondag!

Programma van zondag

Zondag komen de nummers twee, drie en vijf in actie. FC Twente neemt het op tegen FC Utrecht, Ajax ontvangt NEC en Feyenoord sluit het weekend af in De Kuip tegen RKC Waalwijk.

Bij de vierde wedstrijd van de zondag staat misschien wel het meeste op het spel. In een degradatiekraker van jewelste spelen hekkensluiter Vitesse en FC Volendam (beiden onderaan met 12 punten) tegen elkaar in Arnhem.

Alle wedstrijden zijn uiteraard te volgen in ons liveblog en op NPO Radio 1 bij Langs de Lijn. Samenvattingen zijn kort na afloop te zien op NOS.nl. En voor de uitgebreide samenvattingen kun je uiteraard - met het bord op schoot - om 19.00 uur terecht op NPO 1.

Het programma in de eredivisie

Driouech houdt record over aan verloren Rotterdamse derby

Even terug naar eerder deze avond. Couhaib Driouech, die op de valreep een transfer naar PSV misliep deze winter, was in de Rotterdamse derby met Sparta lange tijd ongrijpbaar. Tot hij de bal ging hooghouden, want vanaf dat moment was hij aangeschoten wild.

Hij hield er een record aan over, maar liever had hij drie punten meegenomen naar Kralingen.

Ondertussen in Italië: Bakker doet ook nog duit in zakje

Mitchel Bakker maakte de 3-0 voor Atalanta tegen Sassuolo, zijn eerste in de Serie A.

Na Teun Koopmeiners heeft ook Mitchel Bekker nog een doelpunt gemaakt in het duel van Atalanta Bergamo tegen Sassuolo. Bakker kwam in de 74ste minuut in de ploeg en maakte een minuut later zijn eerste treffer in de Serie A.

Atalanta won het duel met 3-0 en is de nummer vier van Italië, drie punten voor het verrassende Bologna. Juventus verspeelde intussen twee dure punten tegen Hellas Verona en staat nu al negen punten achter koploper Internazionale.

De stand in de Serie A.

HEE-GAE | Wedstrijdverslag

Bekijk de samenvatting van Heerenveen - Go Ahead Eagles

Heerenveen heeft de overwinning op Ajax geen positief vervolg kunnen geven. In een wedstrijd met twee gezichten waren de Friezen tegen Go Ahead Eagles de eerste helft beter, om na rust alsnog toe te moeten zien hoe de nummer zes van de eredivisie door een 1-0 overwinning de volle buit mee nam naar Deventer.

PEC-ALM | Wedstrijdverslag

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Almere City FC

Het was Almere City FC ten voeten uit bij PEC Zwolle op zaterdagavond. De oerdegelijke ploeg van coach Alex Pastoor gaf bijna niks weg, hield voor de negende keer dit seizoen de nul, creëerde zelf nauwelijks kansen, maar sloeg in de tegenstoot genadeloos toe: 0-1.

Het was Thomas Robinet die de bal in de 69ste minuut voor zichzelf klaarlegde en de bal van zo'n twintig meter langs PEC-doelman Jasper Schendelaar tegen de touwen knalde. Een mooi doelpunt in een verder vooral lelijke wedstrijd.

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie.

PEC-ALM | Afgelopen

Ook in Zwolle is het afgelopen. Almere City wint een typische '0-0-wedstrijd' met 1-0 van PEC Zwolle en komt op de ranglijst naast de Zwollenaren. Ook dat is knap, heel knap van de nieuwkomer.

EINDSTAND: PEC Zwolle-Almere City 0-1

HEE-GAE | Afgelopen

En dan zit de wedstrijd in Friesland er ook meteen op. Go Ahead Eagles wint verdiend met 2-0, komt op 34 punten en is gewoon de trotse nummer zes van de eredivisie. Dat is knap, heel knap!

EINDSTAND: sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-2

HEE-GAE | 90'+2 GOAL GO AHEAD EAGLES

Het kon eigenlijk niet uitblijven in deze tweede helft, waarin Heerenveen ontluisterend zwak voor de dag komt en Go Ahead gewoon zakelijk voor de winst speelt. In blessuretijd ligt het achterin helemaal open bij Heerenveen en Victor Edvardsen profiteert.

Of toch niet? De VAR doet er lang over om te beoordelen of de Noor wel of niet buitenspel stond. Maar het besluit is in het voordeel van de Deventenaren: 0-2.

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-2

Victor Edvardsen viert de 2-0 in de slotseconden tegen sc Heerenveen.

PEC-ALM | 88' Dat had 'm moeten zijn...!

Als je al niet veel kansen krijgt, dan moet je de spaarzame kansen die er zijn wel benutten. Maar Sam Kersten is verdediger van beroep en geen spits. Hij krijgt de bal, nadat die wordt doorgekopt door Thomas Lam, pardoes voor de voeten op een meter of twee van het doel. Maar dan duurt het toch net iets te lang en is de kans vergeven.

PEC Zwolle-Almere City 0-1

PEC-ALM | 85' Moed der wanhoop

Wat geldt voor Heerenveen, geldt eigenlijk ook voor PEC Zwolle. De Zwollenaren hebben ook na rust het meeste balbezit, maar Almere geeft nauwelijks kansen weg. En nu Almere met 1-0 leidt al helemaal niet meer.

PEC Zwolle-Almere City 0-1

HEE-GAE | 82' Chagrijn in Heerenveen

In Heerenveen zien we intussen veel sombere gezichten op de tribune, langs de kant en ook wel op het veld. In de tweede helft bakt de ploeg er helemaal niets van. Go Ahead Eagles speelt ook niet geweldig, maar heeft na de 0-1 wel duidelijk de touwtjes in handen.

Zojuist had het zelfs 0-2 kunnen worden, maar invaller Victor Edvardsen kopte de bal van dichtbij op de lat. Uit de tegenaanval dacht Luuk Brouwers zijn huidige ploeg naast zijn oude ploeg te koppen, maar zijn inzet gaat een meter of twee naast.

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-1

PEC-ALM | 73' Van der Water nu alweer naar de kant

Opmerkelijk: Silvester van der Water loste na 20 minuten Kaj de Rooij af en gaat na 73 minuten alweer naar de kant. Ook Eliano Reijnders mag douchen, Filip Krastev en breekijzer Tolis Vellios zijn hun vervangers.

PEC Zwolle-Almere City 0-1

PEC-ALM | 68' GOAL ALMERE CITY

Almere City heeft de hele avond nog amper een kans gehad in Zwolle, maar komt wel op 1-0. En niet zomaar. Thomas Robinet - wie anders - neemt de bal aan op een meter of twintig en mikt de bal onhoudbaar in de kruising. Het is al de achtste treffer van de Franse topscorer van de eredivisiedebutant.

PEC Zwolle-Almere City 0-1

Thomas Robinet heeft Almere City op schitterende wijze op 1-0 geschoten tegen PEC Zwolle.

Nederlandse treffers in het buitenland: Xavi Simons en Teun Koopmeiners

Broertje Peer Koopmeiners speelt een prima wedstrijd op het middenveld van Almere tegen PEC Zwolle. Maar uitblinken zoals broer Teun bij Atalanta zit er voorlopig nog niet in. Na een klein uur heeft de Oranje-international Atalanta namelijk op 2-0 geschoten in het Serie A-duel met Sassuolo.

En ook de treffer van Xavi Simons voor RB Leipzig tegen Borussia Mönchengladbach eerder vandaag is meer dan het vermelden waard. Hij maakte met een knappe volley de openingstreffer tegen Borussia Mönchengladbach. Dat duel eindigde trouwens in 2-0, de tweede werd gemaakt door Loïs Openda.

  • Pro Shots
    Xavi Simons
  • AFP
    Teun Koopmeiners maakt de 2-0 in het duel met Sassuolo.

HEE-GAE | 60' Weer Breum, nu redt Van der Hart

Als Heerenveen niet oppast, wordt de schade in korte tijd nog groter. Doelpuntenmaker Breum trekt naar binnen en haal stevig uit, maar nu tikt doelman Van der Hart de bal stijlvol over de lat.

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-1

HEE-GAE | 56' GOAL GO AHEAD EAGLES

Heerenveen was iets sterker in deze wedstrijd, maar Go Ahead komt op voorsprong. Doelman Mickey van der Hart kan een vrije trap van Mats Deijl nog keren, maar de bal belandt via de paal voor de voeten van invaller Andreas Breum en die schiet simpel binnen.

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-1

Jakob Breum juicht na de 0-1.

HEE-GAE | Hoog bezoek bij de harde kern van Heerenveen

Kijk nou wie we daar hebben. Danijel Pranjic heeft gewoon plaatsgenomen tussen de harde kern van sc Heerenveen. De Kroatische vleugelaanvaller speelde van 2005 tot 2009 bij Heerenveen, won met de Friezen in 2009 de KNVB-beker en dwong er een transfer af naar het grote Bayern München.

Pranjic speelde 58 interlands voor Kroatië en kwam uit op twee WKs en twee EK's. En nu dus gewoon te bewonderen op de tribune van het Abe Lenstra Stadion.

Danijel Pranjic op de tribune bij sc Heerenveen.

PEC-ALM | Tweede helft

Ook de debuterende scheidsrechter Martijn Vos heeft weer gefloten in Zwolle, waar PEC en Almere City gaan proberen dit duel wat leven in te blazen. Dat lijkt te lukken, want PEC wordt meteen gevaarlijk via Velanas. Meer dan een hoekschop levert het alleen niet op.

PEC Zwolle-Almere City 0-0

HEE-GAE | Tweede helft

De bal rolt weer in Friesland bij sc Heerenveen-Go Ahead Eagles. Bij de bezoekers is de Deen Jakov Breum in de ploeg gekomen voor de Noor Oliver Edvardsen.

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-0

PEC-ALM | Rust

Ook in Zwolle zit de eerste helft erop. Laten we hopen dat de tweede leuker wordt.

PEC Zwolle-Almere City 0-0

Peer Koopmeiners houdt Silvester van der Water van de bal.

HEE-GAE | Rust

We kunnen makkelijk al die rondjes langs de velden maken, want zowel in Zwolle als in Heerenveen is er eigenlijk niets belangrijks te melden. We wachten op beide velden nog op de eerste grote kansen. In Friesland zijn ze al naar binnen gegaan voor de rust, in Zwolle spelen we nog even door.

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-0

Heerenveen-trainer Kees van Wonderen heeft in de eerste helft weinig hoogtepunten gezien van zijn ploeg.

Ondertussen in Engeland: City niet langs Chelsea, Arsenal wint rui,

Erling Haaland (r)

Het was toch al niet de dag van de superspitsen. Ook Erling Haaland kende een onkarakteristieke off-day bij Manchester City, dat mede dankzij zijn missers niet verder kwam dan 1-1 bij Chelsea.

Na dik veertig minuten kapte voormalig City-speler Raheem Sterling Kyle Walker uit en schoot hij binnen. De Londenaren verzuimden in de tweede helft tot twee keer toe om de 2-0 te maken, maar mochten door alle missers van Erling Haaland toch van een stunt dromen.

In de 83ste minuut viel de gelijkmaker dan toch via Rodri, die zijn schot via een Chelsea-speler zag binnenvliegen. Nathan Aké deed de hele wedstrijd mee bij City. Met een fraaie sliding voorkwam hij in de eerste helft een doelpoging van ex-City-speler Cole Palmer.

Arsenal was op Turf Moor oppermachtig tegen Burnley. Voor de rust scoorde Martin Ødegaard met een pegel en Bukayo Saka vanaf de stip. Erna joeg Saka de bal in het dak van het doel, vond Leandro Trossard de verre hoek en rondde Kai Havertz een individuele actie koel af: 0-5.

Stand Premier League

Koploper Liverpool won eerder op de dag met 4-1 van Brentford en heeft twee punten voorsprong op Arsenal, dat MAchester City van de tweede plaats verdrong.

Ondertussen in Spanje: Barcelona ontsnapt dankzij hernomen strafschop in 97ste minuut

Robert Lewandowski baalt na zijn gemiste strafschop in blessuretijd tegen Celta de Vigo, maar hij krijgt een herkansing.

FC Barcelona heeft met enig fortuin nieuw puntenverlies kunnen voorkomen. De titelhouder wurmde zich vlak voor tijd langs Celta de Vigo: 1-2.

De Galiciërs hadden aanvankelijk het beste van het spel, maar de eerste grote kans was voor de bezoekers. Guaita pakte het schot van Yamal. Strand Larsen liet namens Celta een kans liggen. Vlak voor rust bewees Lewandowski zijn klasse met een hard, diagonaal schot: 0-1.

Aspas maakte vlak na rust via de voet van Koundé gelijk. Barcelona werd daarna amper gevaarlijk, maar Yamal ritselde in de extra tijd een strafschop. Lewandowski miste, maar mocht nogmaals vuren omdat Guaita te vroeg van de lijn kwam: 1-2.

De stand in La Liga

Barcelona blijft zo in het spoor van nummer twee Girona en houdt nummer vier Atlético Madrid op afstand. Atléti won eerder op de dag met 5-0 van Las Palmas, mede door een treffer van Memphis Depay.

Rondje langs de velden in het vrouwenvoetbal

Oranje-international Fenna Kalma heeft gescoord voor haar ploeg Wolfsburg, dat met 1-9 uithaalde tegen Nürnberg. In de Women's Super League deden Victoria Pelova en Vivianne Miedema goede zaken met Arsenal, door de topper tegen Manchester United te winnen (3-1).

Het Nederlands elftal speelt komende vrijdag de halve finale van de Nations League, uit tegen Spanje. Bij winst zijn de finale van de Nations League en een ticket voor de Olympische Spelen binnen.

Spectaculaire comeback Sparta in derby tegen Excelsior (4-2)

Bekijk de samenvatting van Sparta - Excelsior

Sparta heeft in de Rotterdamse derby tegen Excelsior in een zinderend voetbalgevecht aan het langste eind getrokken: 4-2. Sparta kwam al snel op een 0-2 achterstand, maar wist zich terug te knokken mede dankzij uitblinker Tobias Lauritsen (twee goals en een assist).

De Wit bezorgt AZ eindelijk weer competitiezege: verslag en samenvatting

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - AZ

Het is AZ eindelijk weer eens gelukt een wedstrijd in de eredivisie te winnen. De voetballers uit Alkmaar kwamen in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard op achterstand, maar sleepten er met veel kunst en vliegwerk toch nog een 2-1 overwinning uit. Dani de Wit was de matchwinner in de negentigste minuut.

PEC-ALM | 18' Eenrichtingsverkeer

Ook in Zwolle wachten we nog op de eerste grote kans. Wel is het eenrichtingsverkeer richting het doel van de bezoekers. En dan is er nog een flinke tegenvaller voor PEC, dat al met heel veel blessures kampt dit seizoen.

Kaj de Rooij gaat bij een onschuldig ogend duel in het strafschopgebied van Almere naar de grond. En al snel blijkt dat dat niet is om de arbitrage te overtuigen van een strafschop, maar vanwege een serieuze blessure. En dus wordt hij gewisseld voor Silvester van de Water, die zijn debuut maakt voor PEC.

PEC Zwolle-Almere City 0-0

Het duel lijkt onschuldig, maar Kaj de Rooij gaat toch geblesseerd naar de kant.

HEE-GAE | 15' Nog weinig kansen

Er is inmiddels een kwartier gespeeld in Friesland, maar echte kansen hebben we nog niet gezien. Heerenveen begon iets sterker, maar inmiddels bijt Go Ahead Eagles ook flink van zich af. Een duel in evenwicht , kortom.

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-0

Heerenveen-speler Simon Olsson in duel met Evert Linthorst van Go Ahead Eagles.

PEC-ALM | 5' Technisch malheur bij debuut in eredivisie

Scheidsrechter Martijn Vos fluit in Zwolle zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. En dan krijgt hij meteen te maken met technische problemen. Dus laat hij zijn communicatiemiddelen even nakijken langs de zijlijn.

Scheidsrechter Martijn Vos moet kort na zijn debuut in de eredivisie zijn communicatiemiddelen laten vervangen.

De bal rolt op beide velden!

De bal rolt in Heerneveen bij sc Heerenveen-Go Ahead Eagles. En ook in Zwolle is de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Almere City begonnen.

PEC Zwolle-Almere City 0-0

sc Heerenveen-Go Ahead Eagles 0-0

HEE-GAE | Wistjedatjes

- Heerenveen won van de acht eerdere edities er vier. Go Ahead zegevierde twee keer in Friesland, in 1995 voor laatst (0-1, Heering).

- De afgelopen twee seizoenen werd dit duel op de laatste speeldag gespeeld; Heerenveen won beide wedstrijden (2-0 en 3-1). Eerder dit seizoen hield Go Ahead de punten in Deventer (3-2).

- Heerenveen verraste zondag Ajax (3-2) en dat was de eerste zege in 2024.

- Willumsson (Go Ahead) is geschorst.

- Arbiter: Erwin Blank

PEC-ALM | Wistjedatjes...

- Dit duel werd alleen in de eerste divisie gespeeld. Vorig seizoen won PEC met 3-2, in Almere werd het 1-1.

- Eerder dit seizoen zegevierde PEC op de valreep in Flevoland.Jacobs leek de formatie van trainer Pastoor een punt te bezorgen (90+6), maar Vellios besliste anders (90+7):1-2.

- PEC is al zes duels ongeslagen (tien punten). Almere verloor maar een van de laatste zes duels (elf punten).

- Van Polen (PEC) is geschorst.

- Arbiter: Martijn Vos

Bram van Polen is geschorst voor het duel met Almere City, maar werd wel in het zonnetje gezet voor het spelen van 500 duels voor PEC Zwolle.

FOR-AZ | Afgelopen

Maarten Martens steekt de armen in de lucht, want dankzij de late treffer van Dani de Wit heeft hij zijn eerste overwinning als coach van AZ binnen!

AZ vergroot het gat met nummer vijf Ajax zo naar vijf punten en dat is belangrijk met het oog op volgende week. Dan komt nummer vijf Ajax op bezoek in Alkmaar.

Fortuna Sittard-AZ 1-2

SPA-EXC | 90'+7 GOAL SPARTA

De zes toegevoegde minuten zitten er al op in Spangen als invaller Charles-Andreas Brym ook nog de 4-2 laat aantekenen. En vlak daarna fluit arbiter Gözübüyük voor het laatst. Sparta wint de kleine derby van Rotterdam!

Sparta-Excelsior 4-2

FOR-AZ | 89' GOAL AZ

Voetballend wilde het niet lukken voor AZ, maar dan is er altijd nog de inworp. Sugawara gooit heel ver in, invaller Zeefuik verlengt en De Wit schiet de bal glijdend in de hoek.

Wat een opluchting in Alkmaar en omstreken!

Fortuna Sittard-AZ 1-2

FOR-AZ | 87' Komt er nog een winnaar in Sittard?

AZ stevent af op het zevende puntenverlies op rij, al is het nu wel bezig met een flinke omsingeling van het doel van Fortuna. Echt grote kansen levert dat trouwens niet op.

De laatste overwinning van AZ was op 9 december, 4-1 thuis tegen Almere City.

Fortuna Sittard-AZ 1-1

SPA-EXC | 84' Sparta kan het beslissen

In Spangen is het intussen de thuisclub die de grootste kansen krijgt om dit duel helemaal te beslissen. De Japanse invaller Mito ging xelfs helemaal vrij op doelman Van Gassel af, maar wilde het mooi doen en mikte de bal hoog over.

Daarna zag Pierie, de maker van de 1-0 voor Excelsior, een voorzet pardoes op de Sparta-lat belanden. Sparta-doelman Olij had er het oog in, althans, zo doet hij voorkomen.

Sparta-Excelsior 3-2

FOR-AZ | 72' Kansenfestival

Snel over naar Sittard, waar het duel tussen Fortuna en AZ nu echt compleet is ontbrandt. Zo zagen we een kans voor AZ van invaller Myron van Brederode en vervolgens een ware flipperkast aan de andere kant, waar Lonwijk eerst de lat raakte, de acrobatische rebound van Sierhuis van de lijn werd gehaald en via de lat terug het veld in kwam, waarna ook een derde inzet het aluminium trof.

Ongelooflijk dat die bal er niet in ging! Na de eerste poging van Lonwijk had een treffer trouwens niet geteld, want Sierhuis stond voor zijn omhaal buitenspel.

Fortuna Sittard-AZ 1-1

SPA-EXC | 75' GOAL SPARTA

Daar is de 3-2 van Sparta! Lauritsen kopt een hoekschop met veel gevoel in de verre hoek. Van 0-2 terug naar 3-2. En er is nog ruim een kwartier te spelen in Rotterdam!

Sparta-Excelsior 3-2

Tobias Lauritsen viert zijn tweede treffer in de kleine derby van Rotterdam.

SPA-EXC | 72' Driouech naar de kant

Ook Excelsior-trainer Dijkhuizen heeft genoeg gezien en neemt zijn smaakmaker Driouech in bescherming. Hij gaat naar de kant, net als doelpuntenmaker Duijvestijn. Uddenäs en Lamprou zijn de vervangers.

Sparta-Excelsior 2-2

Uitblinker Couhaib Driouech werd de gebeten hond tegen Sparta na zijn hoogstandje.

FOR-AZ | 64' GOAL AZ

Het ging stroever en stroever bij AZ, maar dan krijgt het de gelijkmaker in Sittard in de schoot geworpen. Fortuna-doelman Verrips verwerkt een hoekschop helemaal verkeerd en laat hem zomaar voor de voeten van Pavlidis vallen, die zijn 21ste van het seizoen binnenschiet.

Dat is een meevaller voor de Alkmaarders. Bij Fortuna staat smaakmaker Halilovic trouwens inmiddels wel in het veld. Hij is kort na rust ingevallen voor Alessio Da Cruz.

Fortuna Sittard-AZ 1-1

SPA-EXC | 66' En dat is de vierde gele kaart na overtreding op Driouech

Ongelooflijk. Binnen een kwartier nadat Driouech de bal even had hooggehouden, hebben al vier Spartanen een gele kaart gekregen vanwege een overtreding op de spelmaker van Excelsior. Na Clement en De Guzman deed ook Vriends een duit in het zakje.

En zojuist zagen we Van der Kust met een even onnodige als veel te harde tackle op Driouech, goed voor de vierde gele kaart. Ook Sparta-coach Rijsdijk ziet het gebeuren en haalt drie van de vier zondaars naar de kant: Vriends, De Guzman en Clement gaan eruit, Meissen, Mito en Metinho komen erin.

Sparta-Excelsior 2-2

SPA-EXC | Gözübüyük is kaarten kwijt (en heeft ze terug dankzij Zagré)

Dat arbiter Serdar Gözübüyük De Guzman en Clement op de bon kon slingeren heeft hij trouwens mede te danken aan Excelsior-back Arthur Zagré. Gözübüyük was zijn setje namelijk even kwijt, maar Zagré vond ze terug bij de achterlijn en kwam ze netjes even brengen.

Sparta-Excelsior 2-2

Arthur Zagré heeft de verloren kaartenset van arbiter Serdar Gözübüyük gevonden.

SPA-EXC | 55' Hoogstandje en blessures Driouech

Zo indrukwekkend als Gerrie Mühren ooit in Bernabeu is het ook weer niet, maar zojuist zagen we wel een hoogstandje van Couhaib Driouech. Hij houdt de bal op zijn gemakje vier, vijf keer hoog en speelt hem dan door.

Maar dat zet natuurlijk kwaad bloed bij de tegenstander. Bewust of niet, maar feit is dat Driouech sinds zijn hoogstandje een schop kreeg van Pelle CLement en arm in het gezicht van Jonathan De Guzman. Beide Spartanen kregen daarvoor een gele kaart.

Driouech kan de wedstrijd vervolgen, maar wel met een prop in een bloedend neusgat. De aanvaller is niet blij, dat is duidelijk. Het is zaak voor hem om zijn hoofd erbij te houden.

Sparta-Excelsior 2-2

Couhaib Driouech met een hoogstandje in de derby tegen Sparta.

FOR-AZ | Tweede helft

Ook in Sittard is de tweede helft inmiddels begonnen.

Fortuna Sittard-AZ 1-0

Ondertussen in Spanje: Barcelona heeft het lastig in Vigo

Frenkie de Jong is ondertussen met Barcelona bezig aan de lastige uitwedstrijd in de westelijke punt van Spanje tegen Celta de Vigo. Na een uur spelen staat het 1-1 door treffers van Robert Lewandowski en Celta-icoon Iago Aspas.

Bij Celta zien we trouwens een hoog eredivisiegehalte: Luca De La Torre (oud-Heracles), Renato Tapia (oud-FC Twente) en Jorgen Strand Larsen (oud-FC Groningen) staan in de basis. Anastasios Douvikas (oud-FC Utrecht) zit op de bank.

Later meer...

SPA-EXC | Tweede helft

De bal rolt weer in Rotterdam bij Sparta-Excelsior. Laten we hopen dat de tweede helft net zo leuk wordt als de eerste.

Sparta-Excelsior 2-2

FOR-AZ | Rust

Fortuna krijgt op slag van rust zelfs nog een reuzenkans na een mispeer van Bazoer, maar de Limburgers kunnen niet profiteren. AZ moet weer alles op alles zetten om de eerste overwinning onder trainer Maarten Martens te boeken.

Dat gaat nog een zware klus worden.

Fortuna Sittard-AZ 1-0

FOR-AZ | 45'+3 AZ met moed der wanhoop

In Rotterdam is het al rust (stand 2-2), maar in Sittard wordt nog gevoetbald. Liefst vijf minuten extra tijd wordt bijgeteld, vooral vanwege de afgekeurde treffer van Pavlidis waarschijnlijk. AZ probeert met man en macht een goal te forceren, maar dat lijkt toch al best vaak met de moed der wanhoop.

Fortuna Sittard-AZ 1-0

FOR-AZ | 38' Treffer Pavlidis afgekeurd

De aandacht gaat vooral uit naar de heerlijke derby in Spangen, maar ook in Zuid-Limburg is natuurlijk een wedstrijd bezig. Fortuna leidt nog altijd tegen AZ, dat toch echt het betere van het spel heeft, maar er toch niet echt in slaagt om het Fortuna moeilijk te maken.

Wel zagen we net een prachtige treffer van Pavlidis, die de bal onhoudbaar in het dak van het doel jaste. Maar die treffer ging niet door vanwege buitenspel.

Fortuna Sittard-AZ 1-0

Scheidsrechter Richard Martens keurt de treffer van Vangelis Pavlidis af wegens buitenspel.

SPA-EXC | 37' Uitblinkende doelman(-nen)

Het tempo is moordend in Spangen in deze heerlijke Rotterdamse derby. Zojuist zagen we opnieuw een knappe redding van Excelsior-doelman Stijn van Gassel, die met zijn voeten uitblinker Koki Saito van de 3-2 afhield.

Aan de andere kant verdient Nick Olij ook een eervolle vermelding, toen hij na een kwartier ver zijn doel uitkwam en met het hoofd voorkwam dat Troy Parrott richting het lege doel kon gaan. In de statistieken zul je die redding echter niet terugvinden, want de Ier bleek buitenspel.

Sparta-Excelsior 2-2

SPA-EXC | 31' GOAL SPARTA

Dit moet haast wel de meest eigenaardige treffer die Tobias Lauritsen ooit maakte, maar daar zal bij Sparta niemand om malen. Het is Koki Saito die met een prachtige actie Bart Vriends in staat stelt het doel onder vuur te nemen. Zijn inzet wordt op de lijn gekeerd, maar stuitert vervolgens via Lauritsen in het net.

Het is 2-2 in de Rotterdamse derby. En er is net een half uur gespeeld.

Sparta-Excelsior 2-2

SPA-EXC | 24' GOAL SPARTA

Net was hij al heel dichtbij een treffer, nu laat Arno Verschueren geen twijfel meer bestaan. Hij ramt de bal op aangeven van Kitolano in de kruising en brengt Sparta zo op 2-1 tegen Excelsior.

Na die treffer zien we trouwens een opvallend vroege wissel bij de thuisploeg: Django Warmerdam, die geen grip had op de razendsnelle Driouech, maakt plaats voor Said Bakkari.

Sparta-Excelsior 1-2

Arno Verschueren heeft de aansluitingstreffer van Sparta gemaakt tegen Excelsior.

FOR-AZ | 18' GOAL FORTUNA

AZ is in het eerste kwartier in Sittard duidelijk de betere ploeg, maar het is Fortuna dat op voorsprong komt. Cordoba profiteert van een blunder van Belic, mag zomaar doorlopen en schiet koeltjes binnen. De Limburgers leiden met 1-0.

Fortuna Sittard-AZ 1-0

Iñigo Cordoba viert zijn treffer tegen AZ.

SPA-EXC | 17' Prachtige redding Van Gassel

Wat een redding van Excelsior-doelman Stijn van Gassel! Vrijwel direct na de 2-0 van Duijvestijn wordt Verschueren gevonden met een lange bal en de Belgische middenvelder haalt in een keer uit. Maar van Gassel staat pal met een knappe reflex.

Sparta-Excelsior 0-2

SPA-EXC | 16' GOAL EXCELSIOR

En daar is ook al de 2-0 van Excelsior tegen Sparta. Deze komt vooral op conto van Couhaib Diouech, die zioch ontdoet van Warmerdam alsof die er niet staat en de bal voor het doel geeft waar Lance Duijvestijn de bal het laatste zetje geeft.

Sparta-Excelsior 0-2

Excelsior viert de 2-0 tegen stadgenoot Sparta.

SPA-EXC | 11' GOAL EXCELSIOR

Kik Pierie schiet Excelsior op 1-0 in de derby tegen Sparta. De verdediger rondt een ingestudeerde cornervariant fraai af: hij komt op het laatste moment het strafschopgebied inlopen en schiet de hoekschop van Baas met een volley in het Sparta-doel.

Sparta-Excelsior 0-1

Kik Pierie is uitzinnig na zijn 1-0 voor Excelsior tegen Sparta.

FOR-AZ | 5' Wat een pass van Van Bommel!

Wat een prachtige pass van Ruben van Bommel! Met buitenkantje rechts zet hij Pavlidis vrij voor het doel van Fortuna. De hoek is lastig en de Griekse topscorer schuift de bal voorlangs (en bovendien bleek hij buitenspel te hebben gestaan). Maar de pass was prachtig.

Vlak daarvoor schreeuwde Cordoba om een strafschop, toen de bal per ongeluk tegen de arm van AZ-verdediger Goes kwam. Geen strafschop, vindt arbiter Martens.

Fortuna Sittard-AZ 0-0

Afstandsschoten op beide velden!

Vrijwel tegelijk zagen we op beide velden het eerste gevaarlijke moment via een afstandsschot. Pelle Clement vuurde een kanonskogel af op het doel van Stijn van Gassel, maar de bal zoefde over. En in Sittard haalde oud-Spartaan Sven Mijnans gevaarlijk uit, maar ook die inzet trof geen doel.

De bal rolt op beide velden!

Er is afgetrapt in Spangen bij Sparta-Excelsior en in Sittard bij Fortuna Sittard-AZ. Trainer Danny Buijs gaf voor de wedstrijd bij ESPN trouwens uitleg bij zijn keuze om smaakmaker Alen Halilovic op de bank te houden. "Ik vond hem de laatste weken wat minder en ik denk dat in deze wedstrijd wat anders gevraagd. Dat gaat om het verdedigende werk, ja."

Fortuna Sittard-AZ 0-0

Sparta-Excelsior 0-0

SPA-EXC| Goede vraag...

Derbysfeer op het Kasteel voor Sparta-Excelsior.

Ondertussen in Italië: oud-eredivisionist Ngonge redt Napoli

Cyril Ngonge haalt uit voor de 1-1 tegen Genoa.

Napoli heeft een nieuwe nederlaag in de Serie A ternauwernood voorkomen. De Belgische invaller Cyril Ngonge maakte in de thuiswedstrijd tegen Genoa (waar Kevin Strootman pas in blessuretijd mocht invallen), in de laatste minuut van de reguliere speeltijd, gelijk: 1-1.

Ngonge speelde eerder voor onder meer Jong PSV, RKC Waalwijk en FC Groningen. Bij de Groningers maakte hij in 2021 een van de wonderlijkste eredivisietreffers ooit.

Goal van het jaar van FC Groningen-aanvaller Ngonge?

Regerend kampioen Napoli doet dit jaar niet mee in de strijd om de bovenste plaatsen. Het elftal van trainer Walter Mazzarri staat na 24 wedstrijden op de negende plaats met slechts 36 punten. Koploper Internazionale heeft 63 punten.

Ondertussen in Duitsland: tennisballen, speelgoedauto's, winnend Leverkusen en remise Dortmund

Borussia Dortmund, komende week tegenstander van PSV in de Champions League, heeft twee punten laten liggen op bezoek bij VfL Wolfsburg: 1-1. Oranje-international Donyell Malen bleef de hele wedstrijd op de bank bij Dortmund.

Het duel werd liefst zes keer stilgelegd omdat supporters bij wijze van protest tennisballen op het veld gooiden. Oranje-international Jeremie Frimpong maakte maar weer eens een doelpunt voor koploper Bayer Leverkusen, dat met 1-2 won bij Heidenheim.

De supporters van zo'n beetje alle Duitse voetbalclubs verzetten zich momenteel met hand en tand tegen het voornemen van de bond om het voor (buitenlandse) investeerders mogelijk te maken aandelen in de competitie op te kopen.

Ze vrezen de invloed van het grootkapitaal op het voetbal, dat de bestaande voetbalcultuur flink zou kunnen veranderen.

FOR-AZ | Opstellingen

Dit zijn de opstellingen voor Fortuna Sittard-AZ. Smaakmaker Alen Halilovic ontbreekt bij Fortuna, Bruno Martins Indi zit op de bank bij AZ. Sven Mijnans begint - in ieder geval op papier - als rechtsbuiten.

FOR-AZ | Wistjedatjes...

- Fortuna won thuis 5 van de eerdere 16 thuisduels met AZ. Dat pakte 6 keer de punten, waaronder de laatste 2 keer. De Limburgers smaakten in 1997 voor het laatst het succes: 1-0.

- In Alkmaar werd het dit seizoen 4-0 door treffers van Jordy Clasie, Vangelis Pavlidis, Thiago Dantas en een eigen doelpunt van Dmitrios Siovas.

- Fortuna won in zijn laatste 6 duels alleen van Volendam. AZ's laatste zege is zelfs al zeven speelronden terug (4-1 tegen Almere City FC). Pavlidis is met 20 treffers nog wel topscorer in de eredivisie.

- Arbiter: Richard Martens

SPA-EXC | Wistjedatjes...

- Sparta won op Het Kasteel 10 van de 17 derby's tegen Excelsior. Dat sloeg 5 keer toe. Sparta won vorig seizoen, maar in de drie edities daarvoor was Excelsior steeds de sterkste.

- Op Woudestein werd het dit seizoen 2-1 voor Excelsior, met invaller Troy Parrott (90+4) als matchwinner. De Rotterdamse derby werd voorafgegaan met een minuut stilte om de slachtoffers van de schietpartijen van afgelopen donderdag in de havenstad te herdenken. Ook burgermeester Ahmed Aboutaleb bracht een bezoek aan Kralingen.

- Sparta won maar 1 van zijn laatste 7 duels. Excelsior wist na de thuiszege op Sparta in 14 duels alleen nog van sc Heerenveen te winnen (3-0).

- Arbiter: Serdar Gözübüyuk

Deelders 'Hart van Rotterdam klopt weer als een speer'

"Het hart van Rotterdam, uit puin en as verrezen, klopt weer als een speer, en niemand houdt het tegen."

Dichter Jules Deelder overleed op 19 december 2019, maar vandaag klopt zijn 'Hart van Rotterdam weer als een speer'. Voor de kleine derby van Sparta tegen Excelsior roept de thuisclub de woorden van de bekendste Sparta-fan (wellicht gedeeld met Hugo Borst) in herinnering in een fraaie video.

De derby (voor Sparta de tweede in een week na de 2-0 nederlaag in De Kuip) begint om 18.45 uur op Het Kasteel.

Ondertussen in Spanje: Memphis maakt vijfde voor Atléti teegn Sinkgravens Las Palmas

Memphis Depay heeft met een mooie goal bijgedragen aan een 5-0 zege van Atlético Madrid op Las Palmas. Het was voor Depay de vijfde competitiegoal van het seizoen.

Door de eenvoudige zege passeert Atléti FC Barcelona, dat later vandaag tegen Celta de Vigo speelt. De ploeg van coach Diego Simeone staat nu derde achter Real Madrid en Girona.

Ondertussen in Engeland: Gakpo prikt vierde Liverpool-goal achter Flekken

Liverpool heeft op bezoek bij Brentford met 4-1 gewonnen. Door de zege zet de koploper in de Premier League achtervolgers Manchester City en Arsenal voorlopig op vijf punten afstand.

City speelt vanavond om 18.30 uur tegen Chelsea. Arsenal neemt het vanaf 16.00 uur op tegen Burnley.

Hoe zit het nu precies met Vitesse?

Overname afgekeurd: Waar ging het mis voor Vitesse?

Vitesse-fans weten hoe belangrijk duel met Volendam is

In Alkmaar loopt het niet lekker. Maar het kan nog veel erger. In Arnhem bijvoorbeeld. Daar lijkt Vitesse sportief en bestuurlijk elke dag verder van de regen in de drup te vallen.

Vandaag kreeg de selectie bij de laatste training voor de degradatiekraker tegen FC Volendam van zondag bezoek van de fanatieke aanhang. Trainer Edward Sturing weet met al zijn ervaring precies hoe hij daarmee om moet gaan.

AZ snakt naar eerste zege onder Martens

Martens staat na eerste maand nog steeds zonder zege: 'Keihard doorwerken enige weg'

Toen Sinterklaas her en der in Nederland schoenen vulde met presentjes was AZ de nummer twee van de eredivisie. Op 9 december wonnen de Alkmaarders thuis met 4-1 van Almere City en dat is nog altijd de laatste zege van AZ in de eredivisie.

Maarten Martens, de opvolger van de ontslagen Pascal Jansen. wist in zijn eerste maand als hoofdtrainer van AZ nog geen duel te winnen. Martens kwam over van Jong AZ en verloor punten tegen PEC Zwolle, Heerenveen, Feyenoord (waarvan ook in de beker werd verloren) en Almere City.

Geschrokken is Martens niet, zegt hij. "Je wil meteen zo goed mogelijk presteren. Maar als dat niet lukt, moet je keihard doorwerken. Dat is de enige weg."

Programma en stand

  • NOS
    Het programma van de 22ste speelronde in de eredivisie.
  • NOS
    De stand in de eredivisie.

PSV boekt 20ste zege en kan zich opmaken voor Dortmund

Koploper PSV trapte de 22ste speelronde in de eredivisie vrijdagavond af met de 20ste overwinning dit seizoen. De ploeg van trainer Peter Bosz won met 2-0 van Heracles Almelo en kan zich rustig opmaken voor de Champions League-kraker met Borussia Dortmund.

Welkom!

Is AZ in staat om de vrije val op de ranglijst te stoppen? De Alkmaarders gaan om 18.45 uur in Sittard op bezoek bij Fortuna. Tegelijkertijd is de kleine Rotterdamse derby tussen Sparta en Excelsior.

Om 21.00 uur neemt PEC Zwolle het thuis op tegen Almere City en ontvangt Kees van Wonderen met sc Heerenveen zijn oude ploeg Go Ahead Eagles.

Dat zijn de zwaartepunten in dit liveblog. Maar ook zullen we je met een schuin oog op de hoogte houden van de ontwikkelingen op de internationale velden. Welkom bij het liveblog!

De spelers van AZ spreken elkaar moed in voor het thuisduel met Feyenoord (0-1).