De Wit bezorgt AZ in laatste minuten eindelijk weer competitiezege

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - AZ

Het is AZ eindelijk weer eens gelukt een wedstrijd in de eredivisie te winnen. De voetballers uit Alkmaar kwamen in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard op achterstand, maar sleepten er met veel kunst en vliegwerk toch nog een 2-1 overwinning uit. Dani de Wit was de matchwinner in de negentigste minuut.

Fortuna-AZ was een duel tussen twee teams die snakten naar een overwinning. De Limburgers incasseerden zes dagen terug met een 4-0 nederlaag bij FC Utrecht een flinke opdoffer, terwijl AZ al zes duels op rij in de eredivisie niet meer heeft gezegevierd. De laatste Alkmaarse zege in de competitie dateert van 9 december, toen thuis Almere City met 4-1 werd verslagen.

De stand in de eredivisie.

Nadat Sven Mijnans en Dani de Wit in het eerste kwartier kansen op de 0-1 voor AZ hadden laten liggen, kwam Fortuna geheel tegen de verhoudingen in op voorsprong.

De Spaanse middenvelder Inigo Cordoba profiteerde optimaal van een inschattingsfout van Kristijan Belic. De Belgische Serviër zag zijn slechte pass onderschept worden door Cordoba die zo in één ruk op weg kon naar het doel van AZ en vervolgens in de achttiende minuut beheerst raak schoot.

Kristijan Belic

De Alkmaarders waren even helemaal de kluts kwijt. Drie minuten later kopte de Braziliaan Rodrigo Guth uit een corner bij de tweede paal bijna de tweede Sittardse treffer binnen.

AZ ging op jacht naar de gelijkmaker, maar zonder echt gevaarlijk te worden. En als het dat wel een keer werd, zat het ook niet mee.

Wild hoog over

Tien minuten voor rust kreeg David Moller Wolfe een enorme mogelijkheid voor AZ, maar de Noorse verdediger ramde de bal wild hoog over het doel van Michael Verrips. Drie minuten minuten later mikte Vangelis Pavlidis wel van dichtbij tussen de palen, alleen deed de Griekse topscorer dat in buitenspelpositie.

Na rust was Ruben van Bommel dichtbij de gelijkmaker. Een fraaie versnelling van links naar binnen rondde de pas 19-jarige aanvaller af met een hard schot net aan de verkeerde van de paal, om vrijwel meten daarna samen met Belic te worden gewisseld door Martens.

Pavlidis tikt de 1-1 binnen.

Ook met verse krachten in de ploeg speelde AZ weinig klaar. Het had de hulp van Verrips nodig voor de gelijkmaker. Een corner van Yukinawa Sugawara werd door de doelman van Fortuna niet goed verwerkt. Pavlidis was er als de kippen bij om met zijn 21ste van het seizoen de 1-1 binnen te tikken. De Griek is nu bij honderd eredivisiegoals (77 doelpunten en 23 assists) betrokken.

Nu was het de beurt aan de thuisploeg om van de leg te raken. AZ-invaller Myron van Brederode volleerde de bal snoeihard op de lat. Een minuut later raakte Fortuna aan de andere kant van het veld twee keer het aluminium.

Het laatste kwartier was met afstand het boeiendste deel van de wedstrijd met kansen over en weer. Het leek op een gelijkspel uit te draaien, totdat in de 90ste minuut de helemaal vrij gelaten De Wit een door Lequincio Zeefuik ingooi van Sugawara binnenkopte en zo AZ weer eens liet winnen.

Kijk hieronder naar de reacties van AZ-middenvelder Dani de Wit, coach Maarten Martens en Fortuna-coach Danny Buijs:

'Opluchting en blijdschap' bij AZ, Fortuna-coach Buijs 'boos' over tweede tegengoal