Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte maandag naar Israël en Palestijnse Gebieden • Zorgen om situatie Rafah

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Dit is het belangrijkste nieuws:

  • Israëlisch leger moet strijdplan maken voor Rafah
  • Biden: acties in Gaza gaan te ver
  • Rutte maandag naar Israël en Palestijnse Gebieden

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Zorgen over ophanden zijnde offensief in Rafah

EU-buitenlandchef Borrell noemt de berichten over het Israëlische offensief dat ophanden is in Rafah alarmerend. "In Rafah zitten er momenteel 1,4 miljoen Palestijnen", zegt Borrell. "Ze hebben geen veilige plek om naartoe te gaan en dreigen te verhongeren." Als grondtroepen de grensstad binnenvallen, kan dat catastrofale consequenties hebben, aldus Borrell.

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit zegt dat de opmerkingen van de Israëlische premier Netanyahu over het voorbereiden van een offensief een "echte bedreiging" vormen. Hij zegt dat de Israëlische regering bezig is om Palestijnen uit hun land te verdrijven en dat de regeringen van Israël en de VS verantwoordelijk gehouden zullen worden voor de gevolgen van een offensief in Rafah. Ook roept hij de VN-Veiligheidsraad op tot actie.

Topvrouw Callamard van Amnesty International vraagt zich af waar de Palestijnen naartoe moeten als het Israëlische leger binnenvalt. "Ze kunnen nergens naartoe", schrijft ze. "Amnesty herhaalt dat Palestijnen in Gaza groot risico lopen op genocide. De internationale gemeenschap heeft de plicht om in te grijpen om genocide te voorkomen."

Egypte treft maatregelen bij grens Gaza

Egypte heeft de afgelopen twee weken zo'n veertig tanks en gepantserde transportvoertuigen naar de noordoostelijke Sinaï gestuurd, melden twee Egyptische veiligheidsbronnen aan persbureau Reuters. Het doel is om de veiligheid bij de grens met de Gazastrook te verbeteren.

De maatregelen worden genomen nu het Israëlische leger voorbereidingen treft om zijn grondoffensief uit te breiden naar de grensstad Rafah. Na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas bouwde Egypte een betonnen grensmuur die zes meter diep de grond in gaat. Erbovenop ligt prikkeldraad. Ook zijn de grensposten versterkt, meldt Reuters.

Rutte maandag naar Israël en Palestijnse Gebieden

Demissionair premier Rutte gaat komende maandag naar Israël en de Palestijnse Gebieden. 's Middags heeft hij een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu en daarna spreekt hij minister Gantz.

Later op de dag reist hij af naar de Westelijke Jordaanoever, waar hij met premier Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit praat. Rutte zal het hebben over het belang van een onmiddellijke gevechtspauze en een duurzame oplossing voor het conflict, de humanitaire situatie in de Gazastrook en het belang van het vrijlaten van de mensen die gegijzeld zijn door Hamas, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Rutte bezocht Netanyahu eind oktober ook al

Israëlisch leger moet strijdplan maken voor Rafah

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat hij het leger heeft opgedragen een plan te maken om Palestijnse burgers uit de grensstad Rafah in de Gazastrook te evacueren. Tegelijkertijd zouden de overgebleven Hamas-strijders uitgeschakeld moeten worden.

Israël zegt dat Rafah het laatste overgebleven bolwerk van Hamas is en dat troepen erheen moeten worden gestuurd om het oorlogsplan te voltooien. Netanyahu zegt dat er een "enorme operatie" nodig is in de stad die aan Egypte grenst.

Israël heeft de Palestijnen in de Gazastrook de afgelopen maanden gesommeerd om steeds zuidelijker te trekken vanwege de grondoperatie. Het is onduidelijk waar de 1,5 miljoen Palestijnen die naar Rafah zijn gevlucht straks naartoe zouden moeten als het Israëlische leger de stad binnenvalt.

De VS zegt een Israëlische militaire operatie in Rafah niet te steunen zonder dat het lot van de burgers in acht wordt genomen. President Biden vindt dat de Israëlische manier van opereren in Gaza te ver gaat.

Israëlische bombardementen op Rafah vanochtend

Dodental nachtelijke aanvallen in Gaza stijgt naar 22

Het dodental door de Israëlische luchtaanvallen vannacht in centraal Gaza en in de zuidelijke stad Rafah is gestegen naar 22. Dat meldt persbureau AP, dat verwijst naar getuigen en ziekenhuisfunctionarissen. Eerder vandaag werden er negen doden gemeld.

Palestijnen bekijken de schade na een Israëlische luchtaanval in Rafah vannacht

Acht mensen werden naar verluidt gedood bij een aanval op een woongebouw in Rafah, terwijl vijf werden gedood in een crèche die was omgebouwd tot opvangcentrum voor ontheemden in de stad Zuwaida. De doden en gewonden werden naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht, waar lichamen werden gezien door journalisten van AP.

Bij een andere aanval kwamen naar verluidt negen mensen om het leven in Deir al Balah, in centraal Gaza. Israëlische grondtroepen zijn nog altijd gefocust op de stad Khan Younis, net ten noorden van Rafah. De Israëlische premier Netanyahu heeft meermaals gewaarschuwd dat de aandacht verlegd wordt naar Rafah.

Video: Palestijnse kinderen vliegeren op het strand

In Rafah proberen Palestijnse kinderen, die al hun speelgoed zijn verloren, de oorlog even achter zich te laten door te vliegeren op het strand. "We zijn ziek van de oorlog. Er is geen school meer en hier kunnen we mee spelen", zegt een van hen.

Vliegeren in Gaza om de oorlog te vergeten

Negen doden in Gaza bij Israëlische aanvallen

Bij een Israëlische luchtaanval in het midden van Gaza en in het zuiden bij Rafah zijn tenminste negen doden gevallen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van de gezondheidsheidsautoriteiten in de Gazastrook.

In Rafah werd een huis en een kleuterschool getroffen. De kleuterschool zou ook gebruikt worden als schuilplek voor vluchtelingen. Onder de doden zijn ook vrouwen en kinderen.

Palestijnen zijn door de oorlog massaal naar het zuiden van de Gazastrook gevlucht. In Rafah, bij de grens met Egypte, is geen stukje grond meer onbenut. Ruim de helft van de Gazanen leeft inmiddels in grote tentenkampen in Rafah.

Biden: acties in Gaza gaan te ver

President Biden heeft op een persbriefing de Israëlische manier van opereren in Gaza "over de top" genoemd. Hij benadrukte dat hij hard werkt om een gevechtspauze voor elkaar te krijgen.

Hij zei druk uit te oefenen op Egypte, Israël, Qatar en Saudi-Arabië om zoveel mogelijk hulp de Gazastrook in te krijgen. "Er zijn veel onschuldige mensen die verhongeren en doodgaan", zei Biden. "Het moet stoppen."

VN: 12 miljoen ton puin in Gaza door bombardementen

Door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook ligt er zo'n 12 miljoen ton puin in de straten van steden, dorpen en vluchtelingenkampen. Dat zegt het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (UNOCHA) in een rapport. Volgens de rapportage zal het meer dan vier jaar duren om alles op te ruimen.

Meer dan 650.000 mensen hebben helemaal geen huis meer om naar terug te keren in Gaza en veel meer mensen kunnen niet terug vanwege schade en het gevaar van niet ontplofte explosieven.

Puin na een aanval op het Al Maghazi-vluchtelingenkamp in het zuiden van de gazastrook

VS valt Houthi-doelen aan in Jemen

Het Amerikaanse leger heeft donderdag zeven aanvallen uitgevoerd op Houthi-doelwitten in Jemen, meldt het Amerikaanse leger. De aanvallen "uit zelfverdediging" waren gericht op vier onbemande vaartuigen en zeven mobiele kruisraketten.

Volgens de Amerikaanse legerleiding stonden de wapens klaar om tegen schepen in de Rode Zee gebruikt te worden. De Houthi-beweging valt vanuit Jemen al sinds november koopvaardijschepen in de Rode Zee aan.

Experts: Hamas niet uitgeschakeld door acties in Gaza

Bij de Israëlische aanvallen in de Gazastrook is de militaire macht van Hamas wel verminderd maar zeker niet weggevaagd. Dat hebben Amerikaanse veiligheidsexperts tegen leden van het Congres gezegd, meldt The New York Times.

De experts doen officieel geen schattingen over het aantal gedode Hamas-strijders. Anoniem zeggen ze wel dat het erop lijkt dat tot nu toe een derde van de militaire tak van Hamas is gedood.

Welkom!

Het Midden-Oostenblog van gisteren vind je hier.