Dartsblog

Humphries naar halve finales WK • Williams dolgelukkig na zege op Van Gerwen

liveblog gesloten

Fijne avond!

Daarmee zitten de kwartfinales erop, dank voor het volgen van dit blog. Morgen strijden vier Engelsen om de finaleplaatsen. Het programma:

• Rob Cross - Luke Littler
  • Scott Williams - Luke Humphries

Humphries verslaat Chisnall

Met een klinkende 117-finish maakt Humphries het af. 3-0 in de zesde set betekent een 5-1 overwinning voor de man die in 2023 zijn beste jaar ooit beleefde. Humphries is al zeventien wedstrijden ongeslagen.

Hij gaat naar de halve finales en treft daar Williams, die eerder vanavond Van Gerwen versloeg.

Reactie Williams

Scott Williams is dolgelukkig na zijn zege op Michael van Gerwen. Hij heeft oneindig respect voor de Nederlander die hij vanavond uit het toernooi heeft geknikkerd: "Zijn talent is op een ander niveau dan dat van de rest. Wat Luke Humphries en Luke Littler dit jaar doen, is fantastisch. Maar voor mij is Van Gerwen van een ander level", aldus Williams.

Wat Van Gerwen tegen Williams zei na de wedstrijd? "Niet veel, hij feliciteerde me en zei dat ik geweldig uitgooide."

Bekijk hier de hele reactie van Scott Williams na zijn zege op Michael van Gerwen:

Williams dolgelukkig na zege op Van Gerwen: 'Michael is fenomenaal'

Humphries loopt verder uit

Ook de vijfde set wordt beslist in een vijfde leg. Daarin voert Chisnall de druk nog flink op, maar Humphries toont zijn klasse en gooit 121 uit. Hij heeft nog één set nodig voor de overwinning en dus een plek in de halve finales.

3-1 Humphries

'Cool hand Luke' pakt door. Hij zet met gemak de derde set naar zijn hand en slaat vervolgens na missers van Chisnall ook toe in de beslissende leg van de vijfde set.

Met een 3-1 voorsprong in sets is Humphries dichtbij een plek in de halve finale.

Luke Humphries

Van Gerwen in de taxi

Geen reactie van de uitgeschakelde Van Gerwen. Hij is de media gepasseerd en is naar verluidt in de taxi naar zijn hotel gestapt.

Chisnall maakt gelijk

De spannende tweede set gaat uiteindelijk naar Chisnall. In de beslissende vijfde leg beginnen beide mannen met een 180'er, maar blijft Humphries vervolgens te ver achter om het Chisnall echt moeilijk te maken.

1-0 voor Humphries

De eerste set is een prooi voor Humphries. Hij begint een stuk beter dan Chisnall en maakt zijn kansen af: 3-1 in de eerste set.

Laatste kwartfinale van start

Luke Humphries en Dave Chisnall zijn eraan begonnen: de laatste kwartfinale van dit WK. Humphries beleeft zijn beste jaar ooit, maar heeft het in recente duels zwaar tegen Chisnall, die hem de afgelopen jaren meermaals versloeg op grote toernooien.

Engels feestje in halve finales

Door de uitschakeling van Van Gerwen zijn er alleen nog Engelse darters over op dit WK. Voor het eerst sinds 2006 zullen de halve finales in Londen dus gespeeld worden met vier spelers uit het thuisland.

Met Williams en het 16-jarige wonderkind Luke Littler staan bovendien twee ongeplaatste spelers in de halve eindstrijd. Een keer eerder haalden twee ongeplaatste spelers de halve finales van het WK. Mark Webster en Simon Whitlock presteerden dat in 2010.

• Halve finalisten: Rob Cross, Luke Littler en Scott Williams
  • Nog te spelen kwartfinale: Luke Humphries - Dave Chisnall

Williams wint, Van Gerwen uitgeschakeld

Hij heeft maar 1 matchdart nodig: Williams pakt de achtste set met 1-3 en wint de wedstrijd met 3-5.

Van Gerwen haalde vanavond maar bij vlagen een hoog niveau, had veel moeite met de dubbels en gaat naar huis.

Williams heeft nog 1 leg nodig

3-4 in sets, 1-2 in legs. Williams pakt de leg die Van Gerwen begon en pakt de leiding in de achtste set. De Engelsman mag nu gaan gooien voor de wedstrijd.

Niveau daalt, spanning stijgt

Daar komt Van Gerwen heel goed weg. De Nederlander begint aan de achtste set met 180, door een afketsende pijl blijft hij in zijn volgende beurt op 80 steken. Williams neemt de regie over maar verprutst zijn kansen voor een break.

De Engelsman mist in een leg liefst zes pijlen op de dubbel, de zesde van Van Gerwen is wel raak. Hij leeft nog in deze wedstrijd.

Van Gerwen op rand van uitschakeling

Oei, met een paar afzwaaiers maakt Van Gerwen het heel moeilijk voor zichzelf. Nadat hij ook nog bullseye raakt waar hij de enkele bull wilde gooien, breekt Williams de Nederlander voor setwinst.

Het staat 3-4, de Engelsman heeft nog één set nodig om de wedstrijd te winnen.

Van Gerwen gelooft er weer in

Triple 19, dubbel 19 en dan een typische Van Gerwen-uitbarsting. Hij straalt uit er weel volledig in te geloven na een mindere fase in deze wedstrijd. In de zevende set staat het 1-1 in legs. Wie twee sets wint, gaat naar de halve finales.

Van Gerwen maakt 3-3

De stand in sets is weer gelijk na zes sets. Van Gerwen toont verbetering en wint deze set met 3-0. Een opleving? Of trekt de Nederlander zijn niveau door en kan hij weer op voorsprong komen?

180'ers over en weer

Williams gooit zijn achtste maximale score, Van Gerwen antwoordt meteen met zijn negende 180'er. Het niveau gaat omhoog in de zesde set, waarin Van Gerwen zijn tegenstander meteen breekt en daarna zijn eigen leg behoudt.

2-3 voor Williams!

Raak! Twee sets op rij gaan naar de Engelsman, die geen leg meer weggeeft. Van Gerwen zit in de problemen en komt in de derde leg van deze set niet eens in de buurt van een finish. Een wegwerpgebaar en een kwade blik, de Brabander sjokt van het podium af voor een korte pauze.

Williams geniet ervan. Hij profiteert optimaal van de missers van de Nederlander en zijn gemiddelde stijgt inmiddels ook boven dat van Van Gerwen uit.

Williams op dreef

Vijf legs op rij voor Williams, die op 0-2 voorsprong komt in de vijfde set. Van Gerwen liet twee kansen om de Engelsman te breken liggen, slaagt er vervolgens niet in 122 uit te gooien en wordt dan zelf gebroken.

Vierde set voor Williams

Van Gerwen is niet op z'n best in de vierde set. Williams snoept twee legs die de Nederlander begon af en wint de set met 0-3.

Het gemiddelde van de Nederlander is gekelderd (77,94 per drie pijlen in deze set) en weer gaat het mis op de dubbels. Hij miste er vanavond al 19. Williams trekt de stand weer gelijk: 2-2

Williams mist, Van Gerwen pakt de leiding

Onder flinke druk van Van Gerwen begint Williams kansen te missen. Vijf pijlen op de dubbels zijn niet genoeg voor de Engelsman om de set binnen te slepen. Ook Van Gerwen heeft het er even moeite mee, maar gooit vervolgens toch uit en pakt de leiding in de wedstrijd.

Van Gerwen juicht

Derde set gaat gelijk op

In de derde set winnen beide mannen de legs die zij zelf mogen beginnen, en dus staat het na vier legs gelijk: 2-2. Van Gerwen haalt de uitzonderlijk hoge scores uit de tweede set nu even niet. Die zal hij nodig hebben om Williams in de beslissende vijfde leg te breken, anders komt hij opnieuw op achterstand in deze wedstrijd.

Van Gerwen maakt gelijk

Nadat Williams zijn eigen leg heeft gewonnen (1-1) schakelt Van Gerwen door. Met 180 en 177 in zijn eerste twee beurten neemt hij flink afstand en komt weer op voorsprong in de tweede set. Daarna geeft hij Williams geen kans en breekt de Engelsman: 3-1. E n dus is de stand in sets is weer gelijk: 1-1.

De statistieken van de tweede set laten zien dat Van Gerwen los is: hij gooit per drie pijlen 116,71 gemiddeld.

Eindelijk raak

Na in totaal elf missers op de dubbel gooit Van Gerwen nu wel raak. Via dubbel 4 pakt hij de eerste leg van de tweede set.

0-1 voor Williams!

Zeven missers op de dubbels van Van Gerwen en Williams profiteert optimaal. De Engelsman wint de set met 0-3 en komt op een 0-1 voorsprong.

Scott Williams

Van Gerwen laat kansen liggen

De Nederlander leek zijn tegenstander meteen te breken, maar mist een pijl op dubbel 20. Als Williams ook niet uitgooit krijgt hij nog drie kansen, maar benut ook die niet. Williams komt goed weg en wint de eerste leg.

In de tweede leg doet Williams wat Van Gerwen zojuist naliet. Hij slaat toe als Van Gerwen er niet niet in slaagt om 132 uit te gooien: 0-2 voor Williams in de eerste set.

Williams begint

Van Gerwen en Williams hebben het podium van Alexandra Palace betreden en gooien nog snel een paar pijlen om warm te draaien. Ze gaan zo beginnen aan hun kwartfinale. In deze fase van het toernooi wordt gespeeld om negen sets; wie er vijf wint, zien we morgen terug in de halve finales.

Williams mag de wedstrijd beginnen.

Prijzengeld: 16-jarige verdient al 100.000 pond

Een overwinning in de kwartfinale is ook goed voor de portemonnee van de darters die vandaag in actie komen. Dat weet de jonge revelatie Luke Littler inmiddels ook. Hij is namelijk al zeker van de 100.000 pond (zo'n 115.000 euro) die halve finalisten kunnen bijschrijven. Niet gek voor een 16-jarige.

Het bereiken van de finale betekent dat die premie wordt verdubbeld. De wereldkampioen gaat woensdag naar huis met een half miljoen pond.

De PDC, organisator van het WK, keert overigens niet alleen geld uit aan de deelnemers maar ook aan het goede doel. In samenwerking met de hoofdsponsor wordt 1.000 pond per gegooide 180'er uitgekeerd aan een organisatie die zich onder meer inzet voor onderzoek naar prostaatkanker. Tot vandaag werd de maximale score 787 keer gegooid.

'Don't mention the war'

Wereldberoemd, maar Scott Williams moet het gemist hebben: Fawlty Towers. In een sketch van de Britse comedyserie wringt acteur John Cleese zich als hoteleigenaar in allerlei bochten om zijn Duitse gasten niet te schofferen. Door die sketch werd de uitspraak 'Don't mention the war' beroemd. Williams, die bezig is aan zijn tweede WK, was die les eerder deze week even vergeten.

Na zijn zwaarbevochten zege op de Duitser Martin Schindler (4-3) grapte hij in een interview met Sky Sports voor een zaal met buitengewoon veel Duitse fans: "Ik heb nog nooit zoveel steun van het publiek gevoeld. Ik weet dat we twee wereldoorlogen en een WK voetbal hebben gewonnen. De Duitse fans waren ook fantastisch! Wat een geweldige wedstrijd, ik denk dat de neutrale toeschouwers genoten hebben".

Foutloze Van Gerwen tegen verrassing Williams

Van de op voorhand aangeduide favorieten voor de wereldtitel laat Michael van Gerwen tot nu toe het meeste zien. In zijn drie partijen op dit WK tot nu toe verloor de Brabander nog geen enkele set. En ook in de achterliggende statistieken scoort Van Gerwen uitstekend: hij heeft het hoogste toernooigemiddelde van iedereen die nog in het toernooi zit (99,94 per drie pijlen) en noteert het hoogste percentage rake pijlen op de dubbels (54 procent).

Scott Williams staat qua rake dubbels tweede achter drievoudig wereldkampioen Van Gerwen. Dat heeft de Engelsman ook zo ver gebracht, zijn gemiddelde score per drie pijlen is het laagste van alle kwartfinalisten (93,15). Toch schakelde hij met Danny Noppert en Damon Heta al twee top tien spelers uit.

Luke Littler.

Wie het WK darts volgt kan deze winter niet om hem heen en is ook nog zeker niet van hem af. Het 16-jarige wonderkind Luke Littler drong vanmiddag door tot de halve finales. De jonge Engelsman haalde wederom een zeer hoog niveau en won afgetekend met 5-1 van de Noord-Ier Brendan Dolan.

Morgen zal Littler het opnemen tegen Rob Cross, die met een sensationele comeback de halve eindstrijd wist te bereiken. De voormalig wereldkampioen (2018) kwam tegen Chris Dobey met 0-4 achter in sets maar won met 5-4.

Welkom!

Het WK darts gaat in het nieuwe jaar verder met de kwartfinales. Vanavond komt onder meer Michael van Gerwen in actie in de strijd om een plaatsje bij de laatste vier. Deze wedstrijden staan er op het programma: