NK afstanden-blog
NOS SchaatsenAangepast

Revelatie De Boo 'op andere planeet' na NK-goud en WK-ticket • Ook titels Beune en Roest

In Thialf strijden de schaatsers tot en met zaterdag om nationale titels per afstand, maar vooral ook om startbewijzen voor alle belangrijke internationale toernooien.

De hoogtepunten op dag 1:

Morgen vanaf 18.25 uur op het programma: 3.000 meter (v), 500 meter (v) en 1.500 meter (m)

liveblog gesloten

Tot morgen!

De eerste schaatsdag zit erop. Morgen gaan de NK afstanden in Thialf verder. Dan zijn er ook weer drie nationale titels én negen WK-tickets te verdelen, op de 3.000 meter (v), 500 meter (v) en 1.500 meter (m).

Wij zijn vanaf het eerste startschot om 18.25 uur ook weer met een liveblog. En natuurlijk met een uitzending op televisie en online. Graag tot morgen!

Het NK-programma op vrijdag

Thialf stroomt leeg, maar De Boo is nog druk

Thialf stroomt leeg, maar de man van de avond komt niet weg: Jenning de Boo geeft nog een paar interviews voor hij terug naar zijn hotel kan.

Zaterdag zal hij ook op de 1.000 meter meedoen om de Nederlandse titel en WK-tickets.

Hij heeft in elk geval een goede uitgangspositie voor de WK sprint. De beste rijder van een combinatieklassement op de 500 en de 1.000 mag in maart naar de wereldkampioenschappen sprint in Inzell.

Jenning de Boo in gesprek met NOS-verslaggever Edwin Cornelissen

Scheperkamp baalt van mislopen WK

Tegenover de euforie van De Boo stond de vanavond in Thialf de teleurstelling van Scheperkamp. "Ik baal wel. Die medaille is hartstikke leuk", sprak hij. "Maar je wil naar de WK en dat is niet gelukt. Het is topsport en je wordt afgerekend op je fouten."

"Ik voelde mij voor de start van de eerste omloop niet helemaal lekker, door de spanning", ging Scheperkamp, die kotsend boven een prullenbak hing, verder. "Maar het heeft mij niet zo belemmerd in mijn rit. Normaal gaat mijn tweede omloop ook beter, dat gaf vertrouwen, maar het mocht niet zo zijn."

Bekijk de reactie van Scheperkamp:

Scheperkamp, die WK op 500 meter mist, voelde zich niet lekker voor de start

Bekijk de samenvatting van de tweede 500 meter (m)

De Boo wint ook tweede 500 meter en pakt nationale titel, Scheperkamp mist WK

Westenbroek viel, maar sleepte toch WK-ticket binnen: 'Dacht gewoon: gaan met die banaan'

In het hoofd van Stefan Westenbroek ging het vanavond van teleurstelling naar enorme blijdschap. De 21-jarige sprinter ging in de eerste 500 meter onderuit, maar snelde in de tweede omloop naar de derde tijd: goed voor een startbewijs voor de WK afstanden.

"Ik dacht gewoon: gaan met die banaan."

Bekijk het interview met Westenbroek:

Westenbroek viel, maar sleepte toch nog WK-ticket binnen: 'Dacht gewoon: gaan met die banaan'

De Boo zit 'op andere planeet' na NK-titel en toptijden

Jenning de Boo zit "op een andere planeet" na het winnen van de nationale titel op de 500 meter. "Dit had ik vannacht niet durven dromen", zegt de 19-jarige schaatser die pas afgelopen winter de overstap maakte van het shorttracken naar langebaanschaatsen.

De manier van voorbereiden tekent de onervarenheid van De Boo. "Ik vroeg twee dagen geleden aan Janno Botman of het over één of twee omlopen ging dus nee, ik moet zeggen dat ik me wat beter mag gaan inlezen."

Bekijk het interview:

De Boo zit 'op andere planeet' na NK-goud op 500 meter: 'Niet durven dromen'

De Boo is Nederlands kampioen na nog een razendsnelle 500 meter

Wauw, Jenning de Boo is in de tweede omloop bijna net zo snel als bij zijn eerste poging! De 19-jarige sprinter klokt 34,49 en stelt zo zijn allereerste nationale titel veilig.

De Boo grijpt de nationale titel met een nieuw puntenrecord, dat hij afsnoept van olympisch kampioen Michel Mulder (2013).

Volle buit voor Reggeborgh

Janno Botman wordt tweede op het NK, Merijn Scheperkamp derde. Die laatste zal wel flink balen, want hij grijpt dus naast een WK-ticket op de 500 meter. De startbewijzen voor de WK gaan naar De Boo, Botman en Westenbroek. De volle buit dus voor Team Reggeborgh van Gerard van Velde.

Geen WK voor Scheperkamp, wel voor De Boo, Botman en Westenbroek

Oef, Merijn Scheperkamp redt het niet. De Nederlands kampioen van vorig jaar komt in de tweede omloop niet verder dan 34,84. De Boo, Botman en Westenbroek zijn al zeker van hun WK-ticket!

Ook Otterspeer niet naar WK

Ook Hein Otterspeer redt het niet. Hij komt slechts 0,03 seconde tekort, al is hij met 34,70 wel sneller dan in de eerste omloop. Otterspeer hoort dus niet bij de snelste drie mannen tot nu toe. Dat zijn nog steeds Jenning de Boo (34,44), Janno Botman (34,62) en Stefan Westenbroek (34,67).

Diniz klokt ook 34,76

Ook Sebas Diniz snelt naar 34,76. Hij is Kai Verbij (34,84) de baas. Diniz komt dus ook niet aan de tijd die recht geeft op een WK-ticket. Hij gaat nu wel aan de leiding in het klassement over twee afstanden. Maar er komen nog zes schaatsers in actie.

Dik persoonlijk record voor Wennemars

Joep Wennemars haalt de topdrie niet, maar hij rijdt wel een dik persoonlijk record in de tweede omloop: 34,76. Zijn PR stond op 35,03, dus dat is een mooie opsteker.

Nuis eerder dit seizoen over De Boo: 'Zo zie je ze niet vaak'

Eerder dit seizoen zochten we de sensationeel snelle Jenning de Boo op bij een wereldbeker. Kjeld Nuis kijkt met bewondering naar zijn jonge ploeggenoot. "Wat ik een jaar geleden van hem wist? Helemaal niks. Ik kende hem niet."

De Boo was dus vorig jaar nog shorttracker en maakt alles op de langebaan dit jaar voor het eerst mee. Nuis: "Ik ben jaloers op zijn onbevangenheid. Het is wel echt exceptioneel goed. Zo zie je ze niet vaak."

Nuis geniet van De Boo: 'Supergrappig, maar ook exceptioneel goed'

Westenbroek rijdt derde tijd (34,67)

De tweede omloop van de 500 meter is los! Stefan Westenbroek, die in de eerste omloop ongelukkig ten val kwam, snelt naar 34,67. Daarmee is hij sneller dan Merijn Scheperkamp, die in de eerste omloop de derde tijd reed.

Op dit moment heeft Westenbroek dus een WK-ticket te pakken, maar de snelste mannen moeten nog een keer in actie komen.

Groenewoud (tweede op 1.500 meter) werd afgeleid door snelle start Leerdam

Groenewoud was favoriet voor 1.500 meter, maar werd tweede: 'Werd afgeleid door Leerdam'

De reactie van Joy Beune, kersvers Nederlands kampioen 1.500 meter

Na 'pittige tijd' door transponder-debacle pakt Beune verrassend NK-goud: 'Echt geweldig'

Bekijk de samenvatting van de 1.500 meter (v)

Beune schaatst na transponder-debacle naar nationale titel op 1.500 meter

Wereldkampioen Stolz onder de indruk van De Boo

Ook de regerend wereldkampioen is onder de indruk van de eerste omloop op de 500 meter van Jenning de Boo. "Dat is een scherpe tijd!", reageert Jordan Stolz op de 34.44 van De Boo.

Of hij zich echt zorgen maakt om prolongatie van zijn wereldtitel, is de vraag. Stolz werd in maart wereldkampioen in Thialf in 34.10. Kan De Boo hem bedreigen? "We gaan het zien!"

Zo verliep de eerste omloop over 500 meter

De Boo rijdt mondiale toptijd in eerste omloop 500 op NK Afstanden

Vanaf 21.39 uur: tweede omloop 500 meter (m)

Na de dweilpauze is het alweer tijd voor de laatste ritten van vanavond. De mannen rijden nog de tweede omloop over 500 meter. Kan Jenning de Boo nóg sneller? Of iemand anders, natuurlijk?

Thomas Krol, Louis Hollaar en Kayo Vos hebben zich afgemeld voor de tweede omloop.

Loting tweede 500 meter (m)

Rit 1 Sven Kemp
Rit 2 Armand Broos Stefan Westenbroek
Rit 3 Mats Siemons Mats van den Bos
Rit 4 Tijmen Snel Serge Yoro
Rit 5 Joep Wennemars Gijs Esders
Rit 6 Sebas Diniz Kai Verbij
Rit 7 Hein Otterspeer Dai Dai N'tab
Rit 8 Merijn Scheperkamp Tim Prins
Rit 9 Janno Botman Jenning de Boo

Beune is Nederlands kampioen 1.500 meter, ook Groenewoud en Rijpma-De Jong naar WK

Regerend wereldkampioene Antoinette Rijpma-De Jong komt ook niet aan de tijd van Beune! Joy Beune is dus Nederlands kampioen op de 1.500 meter, voor het eerst in haar loopbaan.

Beune mag ook naar de WK afstanden. Net als Marijke Groenewoud en Rijpma-De Jong, die het zilver en brons pakken.

Melissa Wijfje eindigt net naast het podium.

In de slotrit ging Esther Kiel trouwens nog onderuit, vlak na de start.

Prachtige rit: Leerdam als raket van start, Groenewoud heeft meer inhoud

Dat was een mooie rit, tussen Jutta Leerdam en Marijke Groenewoud. Leerdam, specialiste op de 1.000 meter, ging als een kamikaze van start maar stortte helemaal in op het einde. Marijke Groenewoud kwam in de laatste ronde hard over haar heen, maar kwam niet aan de tijd van Beune. Groenewoud was met 1.54,47 dik een halve seconde langzamer.

Beune weet nu: zij gaat naar het WK. Of wordt ze ook Nederlands kampioen? Het zou een mooie revanche zijn. Alleen Rijpma-De Jong en Kiel komen nog in actie.

Beune verslaat Schouten en is nu de snelste

Joy Beune rijdt een goede 1.500 meter: met 1.53,91 is ze een seconde sneller dan Melissa Wijfje. Dat is een mooie opsteker voor Beune, die het verhaal van haar vergeten transponder bij de laatste wereldbeker in Polen nog niet vergeten zal zijn.

Irene Schouten rijdt naar 1.55,93, de vierde tijd tot nu toe, en kan een WK-ticket dus vergeten.

Nog twee ritten te gaan, met niet de minsten: Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-De Jong en Esther Kiel komen nog in actie.

Wijfje leidt na zeven van de tien ritten

Melissa Wijfje is in rit zeven sneller dan Elisa Dul op de 1.500 meter. Wijfje klokt 1.54,95 en moet nu afwachten of het genoeg is voor een WK-ticket.

Nog drie ritten te gaan.

Dul voorlopig de snelste op 1.500, nog vijf ritten te gaan

Na vijf ritten is Elisa Dul de snelste tot nu toe over 1.500 meter. Het is nu afwachten wat haar tijd (1.55,34) waard is.

Angel Daleman, regerend wereldkampioene bij de junioren, reed naar de tweede tijd tot nu toe (1.57,09).

Nog vijf ritten te gaan.

Kijk de indrukwekkende 500 meter van De Boo hier terug

Tuitert analyseert toprace De Boo: 'Kijk zijn romp, hoe katachtig'

Kijk de 5.000 meter (m) hier terug

Terwijl het toernooi in Thialf doordendert, kunt u hier nog even terugkijken naar de 5.000 meter van eerder vanavond.

De afstand werd gewonnen door Patrick Roest (wie anders?) en ook Chris Huizinga en Marcel Bosker eindigden op het podium

Bekijk de samenvatting van de 5.000 meter hieronder:

Roest pakt vijfde nationale titel op 5.000 meter, ook Huizinga en Bosker naar WK

1.500 (v) begint om 20.45 uur

Loting 1.500 meter (v)

Rit 1 Bente Kerkhoff Meike Veen
Rit 2 Gioya Lancee Kim Talsma
Rit 3 Sanneke de Neeling Myrthe de Boer
Rit 4 Jade Groenewoud Paulien Verhaar
Rit 5 Angel Daleman Elisa Dul
Rit 6 Reina Anema Robin Groot
Rit 7 Merel Conijn Meliss Wijfje
Rit 8 Irene Schouten Joy Beune
Rit 9 Marijke Groenewoud Jutta Leerdam
Rit 10 Antoinette Rijpma-De Jong Esther Kiel

De Boo na mondiale toptijd op 500 meter: 'Dit was echt top, top, top'

Jenning de Boo (19) vliegt deze weken over de baan. De 34,44 die hij net reed, is wereldwijd de tweede tijd van het seizoen.

"Dit was echt top, top, top. Vorig weekend heb ik een hele mooie 500 meter (34,55) laten zien. Ik hoopte dat ik het nu weer kon. En ik was nog beter. Snelste opening ooit. Daar ben ik het meeste mee aan het werken nu. Ik was heel blij dat ik met Sebas (Diniz, red.) mee kon, een man van de opening. Bijna alles ging goed."

Vooral de laatste bocht, een binnenbocht, die De Boo reed was indrukwekkend. "Die bochten ken ik vanuit het shorttrack. De rechte stukken ben ik mee aan het werken met Gerard van Velde."

Stralend deed De Boo zijn verhaal. "Het is voor mij ook allemaal nieuw. Hopelijk kan ik het straks nog een keer op de tweede 500 meter." Waar De Boo brutaal aan denkt? "34,3, daar zou ik 100 procent voor tekenen."

De Boo na mondiale toptijd op 500 meter in Thialf: 'Dit was echt top, top, top'

Dit is nu de toptien, straks nog een 500 meter

De eerste 500 meter zit erop, maar de nationale titel en WK-tickets zijn zeker nog niet vergeven. Straks is er namelijk nog een omloop.

Wat we wel kunnen zeggen: Jenning de Boo (34,44) ligt goed op koers voor een WK-ticket. De snelste drie schaatsers mogen namelijk naar de wereldkampioenschappen. Janno Botman (34,62) en Merijn Scheperkamp (34,69) staan nu ook op die plekken, maar er kunnen straks natuurlijk nog schaatsers sneller zijn.

Voor de nationale titel telt het klassement over twee omlopen.

Scheperkamp rijdt derde tijd: 34,69

Merijn Scheperkamp rijdt in de laatste rit naar 34,69, tot nu toe goed voor de derde tijd.

Stefan Westenbroek viel meteen na de start en kon een goede tijd dus vergeten. Hij krijgt nog wel een herkansing in de tweede omloop.

De Boo deelt tik uit: 34,44!

Allemachtig! De 19-jarige Jenning de Boo snelt naar 34,44! Dat is de tweede tijd van het seizoen, internationaal gezien. Alleen Japanner Shinhama was sneller met 34,40.

En dat voor iemand die pas dit seizoen is begonnen als langebaanschaatser. De Boo komt uit het shorttracken.

Botman klokt 34,62

Een sterke rit van Janno Botman: na een valse start rijdt hij naar 34,62. Daarmee is hij veruit de snelste tot nu toe.

Dai Dai N'tab rijdt met 35,05 voorlopig de zesde tijd.

Nu in de baan: Jenning de Boo.

Wennemars net niet onder 35 seconden

Joep Wennemars duikt net niet onder de grens van de 35 seconden. Met 35,03 tekent hij wel voor een nieuw persoonlijk record. Tot nu toe staat hij daarmee derde, achter Otterspeer en Prins.

Nog drie ritten te gaan.

Otterspeer en Prins onder 35 seconden

Hein Otterspeer én Tim Prins duiken onder de tijd van Tijmen Snel.

Zij zijn ook de eersten die onder de 35 seconden weten te duiken. Otterspeer klokt 34,92, Prins doet het in 34,98.

Snel klokt 35,04 en is na vijf ritten de snelste

Tien schaatsers hebben hun eerste omloop over 500 meter al achter de rug.

Tijmen Snel is tot nu toe de snelste, met 35,04.

Thomas Krol klokte 35,12, de tweede tijd tot nu toe.

Marks medailles

Daar is-ie weer: de voorspelling van analist Mark Tuitert. Met een verrassende winnaar: Jenning de Boo, die pas bezig is aan zijn eerste seizoen als langebaanschaater. Op zich is die voorspelling niet zo gek, want De Boo reed vorige week een razendsnelle 34,55 in een trainingswedstrijd. Daarmee werd hij in een klap de snelste Nederlander van dit seizoen.

Scheperkamp heeft een emmertje nodig

De spanning loopt flink op bij Merijn Scheperkamp, zo te zien. De titelverdediger heeft een emmertje nodig op het middenterrein.

Twee omlopen 500 meter

De schaatsers rijden vanavond twee keer de 500 meter.

Voor de nationale titel moeten de sprinters twee goede afstanden rijden, want de medailles worden verdeeld op basis van het klassement na twee omlopen.

Voor plaatsing voor de WK afstanden en de WK sprint telt echter de snelste tijd per schaatser. Bijvoorbeeld: Dai Dai N'tab rijdt in de eerste omloop 34,00 en valt in de tweede omloop. Dan gaat hij wel naar de WK afstanden, maar staat hij niet op het NK-podium.

Snellink baalt enorm na mislukte 5.000 meter: 'Heel frustrerend'

Snellink baalt enorm na mislukte 5.000 meter op NK: 'Heel frustrerend'

Weer wil het niet lukken bij Beau Snellink. Verslaggever Bert Maalderink vraagt waarom: "Dat weet ik zelf ook niet, Bert. Trainen ging hartstikke goed. In alle testen ben ik hartstikke sterk", baalt Snellink.

"Maar dan rijd ik nu in de wedstrijd en dan wil het gewoon niet. Dat is heel frustrerend. Heel frustrerend. Ik weet het zelf nu ook even niet. Afgelopen tijd ging het hartstikke goed, ook in trainingen en dan wil je dat hier ook laten zien. Dat is heel frustrerend."

500 meter (m) begint om 20.05 uur

Loting eerste 500 meter mannen

Rit 1 Mats van den Bos Sven Kemp
Rit 2 Serge Yoro Mats Siemons
Rit 3 Kayo Vos Louis Hollaar
Rit 4 Gijs Esders Armand Broos
Rit 5 Thomas Krol Tijmen Snel
Rit 6 Tim Prins Hein Otterspeer
Rit 7 Kai Verbij Joep Wennemars
Rit 8 Dai Dai N'tab Janno Botman
Rit 9 Jenning de Boo Sebas Diniz
Rit 10 Stefan Westenbroek Merijn Scheperkamp

Roest ziet nog verbeterpunten: 'Snelheid moet makkelijker komen'

Patrick Roest was zojuist een klasse beter dan zijn landgenoten op de 5.000 meter. Zijn tijd onder de 6.10 leek hem zelfs geen moeite te kosten, maar toch ziet de vijfvoudig Nederlands kampioen nog ruimte voor verbetering.

"Ik denk dat ik aan het begin wat beter kan, de snelheid moet wat makkelijker komen", aldus Roest.

Bekijk het interview:

Roest schaatst probleemloos naar vijfde NK-titel, maar ziet nog ruimte voor verbetering

Roest Nederlands kampioen, Huizinga en Bosker ook naar WK

Marcel Bosker rijdt Marwin Talsma van het podium in de slotrit! Hij is bijna drie seconden sneller en stelt zo het laatste WK-ticket veilig.

Patrick Roest is voor de vijfde keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen op de vijf kilometer. Hij mag uiteraard als titelverdediger naar de WK afstanden én naar de EK afstanden.

Chris Huizinga wordt tweede en mag zich ook opmaken voor de wereldkampioenschappen. Net als Bosker, die met 6.15,64 het brons pakt.

Beau Snellink valt opnieuw tegen. Hij wordt met 6.23,99 elfde.

Patrick Roest

Wie pakken de WK-tickets?

Roest gaat het NK winnen en dus het eerste WK-ticket pakken, dat is wel duidelijk. Maar wie grijpen de twee overige tickets?

Chris Huizinga en Marwin Talsma staan nu tweede en derde. Kunnen Beau Snellink en Marcel Bosker zich daar nog tussen knokken? Zij zijn nu begonnen aan de slotrit.

Roest oppermachtig

We wisten het al, maar Patrick Roest bevestigt het nog maar eens: hij is de koning van de 5.000 meter. Wereldkampioen Roest, dit seizoen nog ongeslagen op de vijf kilometer, klokt 6.09,44 na een sterke slotronde van 28,7. Daarmee is hij dik vijf seconden sneller dan Huizinga.

De nationale titel kan hem niet meer ontgaan, zo lijkt het. Alleen Beau Snellink en Marcel Bosker komen nog in actie.

Patrick Roest

IJzersterke rit en PR voor Huizinga, Bergsma niet op podium

Zo, wat een sterke rit van Chris Huizinga. De rijder van Jumbo-Visma rijdt naar 6.14,80: een persoonlijk record. Daarmee is hij maar liefst 4,10 seconde sneller dan Marwin Talsma.

Opvallend aan de rit van Huizinga was dat hij als enige schaatser de hele rit zijn handen op zijn rug hield, ook in de bochten. Die techniek leverde hem bij het World Cup-kwalificatietoernooi ook al succes op.

Bergsma haalt het niet

Jorrit Bergsma, die in aanloop van de NK ziek was, gaat de WK afstanden niet halen. Hij kwam tot een tijd van 6.21,91 en staat voorlopig vijfde.

Volgende rit: Patrick Roest tegen Kars Jansman.

Chris Huizinga rijdt met zijn handen op zijn rug, ook in de bochten

Geen nieuwe stunt Speijers

Jesse Speijers kan niet opnieuw stunten. Verre van, zelfs. De jonge schaatser, die aan het begin van dit seizoen zijn persoonlijk record nog met liefst 9 seconden verbeterde, klokt 6.30,26. Daarmee staat hij voorlopig negende.

Gert Wierda was met 6.22,52 wel sneller, maar ook hij komt niet aan de tijd van Talsma. Zijn tijd (6.18,90) blijft staan, met nog drie ritten te gaan.

De volgende rit is interessant: Jorrit Bergsma tegen Chris Huizinga.

Marks medailles

De 5.000 meter nadert de ontknoping. Wie pakt de nationale titel, en eigenlijk belangrijker: welke drie schaatsers plaatsen zich direct voor de WK afstanden in Calgary?

Analist Mart Tuitert doet voor elke afstand een voorspelling. Zijn nummer één op de 5.000 meter is niet verrassend: Patrick Roest.

Tuitert zet ook Beau Snellink, die aan het begin van het seizoen zo tegenviel, op het podium. De derde plaats is voor Chris Huizinga. We gaan zien hoe goed de voorspellende gave van Tuitert is, want rit vijf met Jesse Speijers en Gert Wierda staat op punt van beginnen.

Dweilpauze

Ook Sjoerd den Hertog (6.19,60) en Remo Slotegraaf (6.21,99) rijden een persoonlijk record, maar ze komen niet aan de tijd van Talsma. Marathonschaatser Den Hertog, die op zijn 31ste zijn debuut maakt bij de NK afstanden, kwam 0,7 seconde tekort.

Er wordt nu gedweild. Daarna komen de grootste favorieten in actie.

Resterende ritten 5.000 meter

Rit 5 Jesse Speijers Gert Wierda
Rit 6 Jorrit Bergsma Chris Huizinga
Rit 7 Kars Jansman Patrick Roest
Rit 8 Beau Snellink Marcel Bosker

Talsma rijdt prima tijd, maar is het genoeg?

Marwin Talsma en Remco Stam maakten er een mooie strijd van. Talsma reed zijn tegenstander pas in de laatste bocht voorbij en klokte 6.18,92. De snelste tijd tot nu toe, maar zal het genoeg zijn voor een podiumplaats en WK-ticket?

"Ik denk dat de mannen die na de dweil moeten hier niet van schrikken", zegt commentator Martin Hersman. Nog vijf ritten te gaan.

Stam kwam trouwens tot een tijd van 6.19,75, een persoonlijk record.

Eerste persoonlijk record

Vier van de zestien schaatsers hebben hun vijf kilometer al gereden. Marathonschaatser Homme Jan de Groot heeft tot nu toe de snelste tijd achter zijn naam: met 6.26,97 klokte hij een dik persoonlijk record.

Nu komt de eerste wereldbekerklant in de baan: Marwin Talsma. Bij het wereldbekerkwalificatietoernooi in oktober werd hij vierde op de 5.000 meter, waardoor hij het World Cup-circuit in mocht. De Fries rijdt tegen Remco Stam.

Kan Speijers opnieuw stunten? 'Beetje ambitieus om te zeggen'

Jesse Speijers was een van de grote verrassingen van het wereldbekerkwalificatietoernooi. Op de 5.000 meter werd hij aan het begin van het seizoen derde in een dik persoonlijk record (6.16,46). Kan hij zoiets vanavond opnieuw? "Ik acht de kans niet heel groot", zei hij in aanloop naar de NK. "Het is een beetje ambitieus om te zeggen: ik ga hier effe top drie rijden. Maar natuurlijk zou het heel mooi zijn."

Bekijk het interview met Speijers hieronder:

Kan Speijers stunt op 5.000 meter herhalen bij NK? 'Acht de kans niet heel groot'

Eerste rit onderweg

Colin James Duivenvoorden en Stijn van de Bunt hebben de avond afgetrapt. De twee jonge schaatsers zijn een paar rondjes onderweg op de 5.000 meter.

Dit zijn geen mannen die mee gaan strijden om de podiumplaatsen, zo is de verwachting.

Kijk nu live op NPO 2 of via onze stream

Er is beeld vanuit Thialf! Kijk live via deze stream of op NPO 2 naar de openingsavond van de NK afstanden.

Het NK-programma op donderdag

Nu nog donker

Het is nog donker in Thialf, maar over een paar minuten gaat het licht aan en komen de eerste schaatsers het ijs op.

De kerstlichtjes in de studio staan wel al aan, trouwens. Analisten Annette Gerritsen, Mark Tuitert en presentator Jeroen Stomphorst zitten al klaar.

Kijk vanaf 18.20 uur live via deze stream of op NPO 2 naar de NK afstanden.

Bergsma was ziek en is 'verre van topfit'

Jorrit Bergsma komt straks ook in actie op de 5.000 meter. Hij rijdt in rit zes, tegen Chris Huizinga.

De 37-jarige Bergsma reed dit seizoen nog geen internationale vijf kilometer, want bij het wereldbekerkwalificatietoernooi presteerde hij aan het begin van het seizoen dramatisch. Hij plaatste zich alleen op de tien kilometer voor de World Cups.

Het is nog maar de vraag of Bergsma zich vandaag kan revancheren voor die domper bij het WCKT, want hij werd in aanloop naar de NK flink ziek. De ervaren stayer heeft inmiddels wel weer kunnen trainen, maar volgens zijn coach is hij nog "verre van topfit".

Jorrit Bergsma

5.000 meter (m) begint om 18.25 uur

De nationale kampioenschappen worden om 18.25 uur afgetrapt met de 5.000 meter.

Regerend wereldkampioen Patrick Roest is natuurlijk topfavoriet voor het goud. Maar wie pakken de overige twee WK-tickets?

Dit zijn de deelnemers:

Loting 5.000 meter mannen

Rit 1 Colin James Duivenvoorden Stijn van de Bunt
Rit 2 Daan Gelling Homme Jan de Groot
Rit 3 Marwin Talsma Remco Stam
Rit 4 Remo Slotegraaf Sjoerd den Hertog
dweilpauze
Rit 5 Jesse Speijers Gert Wierda
Rit 6 Jorrit Bergsma Chris Huizinga
Rit 7 Kars Jansman Patrick Roest
Rit 8 Beau Snellink Marcel Bosker

Op pad met Groenewoud in Grou: 'Ik fiel my hjir altyd thús'

Marijke Groenewoud komt aan het einde van deze avond in actie op de 1.500 meter, een van de vier afstanden die de alleskunner bij de NK rijdt. De schaatsmijl ligt haar uitstekend: dit seizoen eindigde ze al twee keer op het podium bij een wereldbeker. Bij het laatste WK en de Olympische Spelen werd ze vijfde.

In aanloop naar de NK zocht verslaggever Robbert de Rijk Groenewoud op in haar nieuwe woonplaats, het Friese Grou. Het is een reportage met ondertiteling geworden, want Groenewoud vertelt in haar 'moedertaal': Fries.

Bekijk de reportage:

Met Groenewoud door haar nieuwe woonplaats Grou: 'Voel me altijd thuis in Friesland'

N'tab: 'Voel me goed, fit en uitgerust'

Ook voor Dai Dai N'tab is vandaag een cruciale dag. De viervoudig Nederlands kampioen op de 500 meter moest in oktober meer dan zeven tienden toegeven op winnaar Merijn Scheperkamp en miste daardoor een reeks wereldbekers. Maar hij is hoopvol voor vandaag. "Ik voel me goed, fit en uitgerust."

Aan het begin van het seizoen werd N'tab nog gekweld door een rugblessure, vertelde hij daags voor de NK. "Bij het kwalificatietoernooi kon ik niet vrijuit schaatsen. Ik merkte dat ik niet happy was, dat ik niet lekker in mijn vel zat."

"De afgelopen weken stonden in het teken van pijnvrij kunnen trainen. Dat is denk ik wel gelukt. Afgelopen week voelde ik me gewoon goed. Ik ben blij dat ik met een lach over de baan ga."

N'tab klaar voor snelle tijd op NK: 'Trucje dat ik al 76 keer heb uitgevoerd'

Snellink: 'Seizoen maken of kraken'

Voor veel schaatsers is het vanaf vandaag erop of eronder. Zo ook voor Beau Snellink, die straks in de laatste rit van de 5.000 meter tegen Marcel Bosker rijdt.

"Hier kun je je seizoen maken of kraken", aldus Snellink, die bij de start van dit seizoen op de vijf kilometer van het wereldbekerkwalificatietoernooi niet verder kwam dan de negende plek.

Snellink wist zich na de teleurstellende vijf kilometer nog wel te plaatsen op de tien kilometer. Maar de enige wereldbeker op de langste afstand verliep dramatisch. In het Noorse Stavanger ging Snellink op een hoop. Hij eindigde als laatste en verliet het middenterrein met gebogen hoofd, dat zat verstopt in zijn capuchon.

Bekijk het interview met Snellink:

Snellink weet waar NK afstanden om draait: 'Hier seizoen maken of kraken'

Zo worden de WK- en EK-tickets verdeeld

Er staat deze week veel op het spel voor de Nederlandse schaatsers. Wie in Thialf niet presteert, is praktisch klaar voor de rest van het seizoen.

De verdeling van de startbewijzen voor de WK afstanden, EK afstanden, WK allround en WK sprint is voor elk toernooi net even anders. Zo is er uiteraard weer een matrix, zijn er aanwijsplekken en sluiproutes voor schaatsers die uit de voeten kunnen op de ploegenachtervolging en/of de massastart.

Voor de WK afstanden (15-18 februari in het Canadese Calgary) is het vrij simpel: op bijna alle afstanden gaat de top drie van het toernooi in Heerenveen naar Calgary. Alleen op de langste afstanden, de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen, mogen slechts twee Nederlandse deelnemers naar de WK.

Nog niet afgestudeerd in de schone kunst van de KNSB-selectieprocedures? Lees hier precies hoe alle tickets verdeeld worden.

Het programma van vanavond

De mannen van de lange adem trappen het NK straks met de 5.000 meter.

Zo ziet het volledige programma er vanavond uit:

  • NOS
    Het NK-programma op donderdag
  • NOS
    Het NK-programma op vrijdag
  • NOS
    Het NK-programma op zaterdag

Welkom!

Voor de Nederlandse schaatsers begint vandaag een van de belangrijkste toernooien van de hele winter: de Daikin NK afstanden.

Het toernooi, dat drie dagen duurt, is veel dan alleen een strijd om de nationale titels. Bij de NK zijn startbewijzen te verdienen voor alle grote kampioenschappen van dit seizoen.

Via dit liveblog houden we je het hele toernooi op de hoogte.

Irene Schouten komt vanavond in actie op de 1.500 meter