Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Al Jazeera naar Strafhof voor dood cameraman

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit zijn de belangrijkste punten:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Al Jazeera wil Israël voor Strafhof brengen om dood cameraman

Al Jazeera bereidt een aanklacht voor tegen Israël bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. De nieuwszender houdt Israël verantwoordelijk voor wat de moord wordt genoemd op cameraman Samer Abu Daqqa in de Gazastrook. Hij was gisteren met een collega aan het werk bij een school in Khan Younis die kort daarvoor was gebombardeerd. Een verslaggever en hij werden geraakt door raketten die volgens de nieuwszender door Israëlische drones werden afgevuurd. Samer Abu Daqqa overleed aan de gevolgen, de verslaggever overleefde het.

Het Israëlische leger zegt dat het nooit met opzet journalisten onder vuur neemt en dat ook nooit zal doen. Het voegt eraan toe dat aanwezigheid in gebieden waar gevochten wordt risico's met zich mee brengt.

Israël erkent het het Internationaal Strafhof niet. Het hof oordeelde in 2021 dat het zaken mag behandelen die zich op Palestijns grondgebied hebben afgespeeld. Een aantal van die zaken zijn daar al in behandeling, net als aanklachten over misdrijven die door Palestijnen in Israël zouden zijn begaan.

Samer Abu Daqqa werd vandaag door familie en collega's begraven

Israëlische regering toont zich onverzoenlijk

Het Israëlische oorlogskabinet houdt onverkort vast aan de doelstelling van de oorlog in Gaza: Hamas moet vernietigd worden, de Israëlische gijzelaars moeten herenigd worden met hun families en in Gaza moet een civiel bestuur worden gevormd dat niet streeft naar vernietiging van Israël. Dat kwam naar voren in een gezamenlijke persconferentie van premier Netanyahu, minister van Defensie Gallant en de tot het oorlogskabinet toegetreden oud-minister Gantz.

De persconferentie volgt op twee bewogen dagen, waarin drie Israëlische gijzelaars die dachten dat ze bevrijd zouden worden door Israëlische militairen zijn doodgeschoten. Ook werd bekend dat er opnieuw onderhandeld wordt over de uitwisseling van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen.

Over onderhandelingen lieten de drie weinig los. Over de dood van de gijzelaars zei Netanyahu dat hij er kapot van is en dat een ramp en een overwinning dicht bij elkaar kunnen liggen. Gantz zei dat hij met hun ouders, broers en zussen heeft gesproken. "Het waren beladen gesprekken, ook voor mij persoonlijk."

Vernietiging van Hamas heeft nu de prioriteit. Daarna zal Israël zich op de situatie aan de grens met Libanon richten. Daarvandaan zouden zo'n 150.000 Israëliërs zijn gevlucht voor de raketten van Hezbollah. "Alles wat in Gaza gebeurt, kunnen we ook in Libanon doen", zei Gantz. "Dat weet de vijand."

Premier Netanyahu

Israël: 90 terroristen opgepakt in ziekenhuis Gaza

Het Israëlische leger en de veiligheidsdienst Shin Bet zeggen dat het leger in de afgelopen dagen zo'n negentig "terroristen" heeft opgepakt in een ziekenhuis in Noord-Gaza. Met terroristen worden mensen bedoeld die lid zouden zijn van Hamas of andere terroristische groepen.

Dit ziekenhuis zou bij de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober als uitvalsbasis hebben gediend. Een aantal opgepakte Palestijnen zou aan die aanval hebben meegedaan.

In het ziekenhuis zouden geweren, raketten en explosieven en ander militair materieel zijn aangetroffen. Volgens de Shin Bet heeft personeel van het ziekenhuis erkend dat wapens in couveuses op de kraamafdeling waren verstopt.

Houthi's in gesprek over aanvallen op schepen in Rode Zee

Een woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen zegt dat de Houthi's in gesprek zijn met "internationale partijen" over de "operaties" in de Rode Zee en de Arabische Zee. Oman bemiddelt daarbij. Met "operaties" worden de aanvallen met drones en raketten bedoeld op schepen die door de Rode Zee varen.

De Houthi's zeggen dat ze alleen schepen aanvallen die een link met Israël hebben. Dat kunnen schepen zijn die uit Israël zijn vertrokken of op weg zijn naar dat land, maar ook schepen die een Israëlische (mede-)eigenaar hebben. De Houthi's staan aan de kant van de Palestijnen in Gaza en eisen dat Israël een eind maakt aan de oorlog daar.

Schepen die op een of andere manier in verband met Israël kunnen worden gebracht blijven gevaar lopen. "Duidelijk is dat er niet onderhandeld wordt over de positie van Jemen ten opzichte van Gaza, en dat vijandelijke schepen of schepen die op weg zijn naar de havens doelwit zullen blijven voor aanvallen totdat de agressie stopt, de belegering van Gaza wordt opgeheven en de humanitaire hulp wordt hervat", aldus de woordvoerder van de Houthi's op X.

Chef-staf neemt schuld voor doodschieten gijzelaars op zich

De opperbevelhebber van het Israëlische leger zegt dat hij verantwoordelijkheid draagt voor het doodschieten van drie gijzelaars door Israëlische militairen, gisteren in Gaza-Stad. Ze dachten dat het Hamas-strijders waren. "We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt", zegt chef-staf Halevi in een videoboodschap.

Hij vroeg ook om begrip voor de militair die de eerste twee gijzelaars doodschoot. "Ik probeer mezelf te verplaatsen in het hoofd van de militair, die na dagen van zware gevechten en gevechten van man tot man met terroristen in burgerkleding, die verraderlijk opduiken. Hij moet alert zijn en klaar voor elke bedreiging."

Er is een onderzoek ingesteld en de voorschriften voor dit soort situaties zijn aangepast, aldus Halevi.

Luitenant-generaal Herzi Halevi

'Vluchtelingen in kerk Gaza doodgeschoten door scherpschutter'

De vertegenwoordiging van de Rooms-Katholieke Kerk in Israël zegt dat een Israëlische scherpschutter in Gaza een vrouw en haar dochter heeft doodgeschoten. Ze hadden hun toevlucht hadden gezocht in een katholiek kerkgebouw, nadat hun woning bij een bombardement was vernield. Zeven anderen die de vrouwen probeerden te beschermen werden door de scherpschutter verwond.

"Ze zijn in koelen bloede beschoten op het terrein van de parochie, waar zich geen strijders ophouden", zegt de communicatieafdeling van het Latijns patriarchaat van Jeruzalem. "We kunnen niet begrijpen waarom dit is gedaan, vooral niet omdat de kerk zich voorbereidt op Kerstmis."

Eerder vandaag zou een Israëlische tank een nonnenklooster op hetzelfde terrein onder vuur hebben genomen. De generator en brandstofvoorraden zouden daarbij zijn vernietigd.

Samar, een van de vrouwen die werd doodgeschoten, op een foto die door het Vaticaan is verspreid

Persconferentie Netanyahu aangekondigd

Premier Netanyahu geeft om 19.30 uur Nederlandse tijd een persconferentie. Hij staat onder grote druk van de families van de gijzelaars die door Hamas in Gaza gevangen worden gehouden. Zij willen dat de onderhandelingen over een ruil van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen worden hervat.

Die druk nam nog toe nadat bekend was geworden dat het Israëlische leger drie gijzelaars heeft doodgeschoten, terwijl die een witte vlag lieten zien. Netanyahu wordt ook verweten dat hij dit nieuws niet zelf bekend heeft gemaakt, maar dat aan de woordvoerder van het leger heeft overgelaten.

Amerikaanse leger: droneaanval van Houthi's afgeslagen

Het Amerikaanse leger zegt dat een van zijn marinevaartuigen veertien drones heeft neergehaald boven de Rode Zee. Ze waren afkomstig uit door Houthi's gecontroleerd gebied in Jemen. Schepen in de buurt zouden geen schade hebben opgelopen.

De Houthi's vallen al weken geregeld tankers en vrachtschepen aan die volgens hen een link met Israël hebben. Ze doen dit omdat ze Israël willen straffen voor de oorlog in Gaza. De Houthi's hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen en als gevolg van de aanvallen laten enkele grote rederijen hun schepen voorlopig niet meer door de Rode Zee varen.

In de Rode Zee proberen meerdere landen de vaarroute veilig te stellen. Ook de Britse marine zegt dat een drone te hebben neergehaald, evenals de Egyptische luchtmacht.

Het Amerikaanse marineschip USS Carney zou 14 drones hebben neergehaald

Opnieuw onderhandelingen over ruil gijzelaars voor gevangenen

De Israëlische nieuwssite Walla zegt dat het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad in een Europees land met de premier van Qatar heeft gesproken. Het zou het begin zijn van een poging om tot een nieuw akkoord te komen over de ruil van gijzelaars die in handen zijn van Hamas tegen Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Ook zou opnieuw over het inlassen van een gevechtspauze gesproken zijn.

Volgens Walla hebben deze onderhandelingen de steun van de VS en Egypte. Een Amerikaanse bron zegt tegen Walla dat de onderhandelingen "moeilijk en ingewikkeld zijn en tijd nodig hebben". Volgens Amerikaanse media vond de ontmoeting plaats in Noorwegen.

Eind november waren deze landen ook al partij bij onderhandelingen over een ruil van gijzelaars en gevangenen. Het resultaat was een gevechtspauze van enkele dagen, die twee keer werd verlengd. In die periode liet Hamas 105 gijzelaars gaan, Israël liet 240 Palestijnse gevangenen vrij. Naar schatting van Israël houdt Hamas nog zo'n 110 Israëlische gijzelaars vast.

Directeur David Barnea van de Israëlische inlichtingendienst Mossad

Leger Israël: doodgeschoten gijzelaars droegen witte vlag

De drie Israëlische gijzelaars die gisteren per ongeluk door het Israëlische leger werden gedood in de Gazastrook droegen een witte vlag. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt.

Het gebeurde in een gebied waar hevige gevechten zijn en waar Hamas-militanten in burgerkleding opereren en andere methodes gebruiken om de tegenstander te misleiden, aldus het leger. De gijzelaars werden beschoten in strijd met de Israëlische regels, voegde de functionaris eraan toe.

De vader van een gijzelaar houdt een bord omhoog waarin hij het leger oproept geen gijzelaars te doden

Egypte schiet drone uit de lucht, ook Britten halen drone neer

De Egyptische luchtmacht heeft mogelijk een drone neergehaald voor de kust van de Rode Zee. Dat gebeurde vlak bij de badplaats Dahab aan de oostelijke Sinaï-kust van Egypte. Volgens veiligheidsbronnen is de herkomst van de drone onbekend.

Getuigen zeggen dat ze een voorwerp in het water zagen vallen. Anderen zagen hoe een object in de nabijgelegen bergen neerkwam. Of het om dezelfde of een andere drone ging, is onbekend.

Verderop in de Rode Zee heeft een Brits marineschip een drone neergehaald, maakte het Britse ministerie van Defensie vanochtend bekend. Het gaat om het de HMS Diamond, een schip dat vijandige doelen uit de lucht kan halen.

"HMS Diamond heeft mogelijk een aanvalsdrone neergehaald die zich richtte op de koopvaardij in de Rode Zee", zei minister van Defensie Shapps op sociale mediaplatform X. "Eén Sea Viper-raket werd afgevuurd en vernietigde het doel met succes."

Amerikaanse oorlogsschepen langer in Middellandse Zee

De Amerikaanse oorlogsschepen die na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober in Israël naar de Middellandse Zee werden gedirigeerd, blijven daar nog zeker een paar weken. Dat meldt het persbureau AP op basis van bronnen binnen het Pentagon. Volgens AP is de verlenging al goedgekeurd, maar is die nog niet officieel bekendgemaakt.

Het is de derde keer dat de inzet van de schepen wordt verlengd. Een van de schepen is de USS Gerald R. Ford, het grootste oorlogsschip ter wereld. Een dag na de Hamas-aanval op 7 oktober werd het vliegdekschip naar de Middellandse Zee gestuurd.

Het oorlogsschip moet een afschrikwekkende werking hebben op vijanden van Israël, zoals Iran en de Libanese terreurbeweging Hezbollah.

Momenteel zijn er 19 Amerikaanse oorlogsschepen in de regio, waaronder zeven in het oostelijke Middellandse Zeegebied en nog eens twaalf die opereren van de Rode Zee tot in de Perzische Golf.

'Iran executeert spion voor Israël'

Iran zegt dat het iemand heeft geëxecuteerd die spioneerde voor Israël. Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA heeft de man of vrouw "bewust geheime informatie verzameld" en die overgedragen aan buitenlandse inlichtingendiensten. "Deze persoon communiceerde met buitenlandse diensten, waaronder de Mossad, verzamelde geheime informatie en verstrekte, in samenwerking met handlangers, documenten aan buitenlandse diensten", zegt Iran.

Volgens het Iraanse regime had de persoon als doel "de orde van het land te verstoren en propaganda te verspreiden ten gunste van groepen en organisaties die tegen de Islamitische Republiek zijn."

De persoon werd naar verluidt berecht en veroordeeld tot de doodstraf. Zijn of haar identiteit is niet bekendgemaakt.

Protest in Tel Aviv na nieuws over gedode gijzelaars

Familieleden van gijzelaars hielden vrijdagavond samen met honderden andere betogers een protest in Tel Aviv na het bericht dat het Israëlische leger per ongeluk drie gegijzelden heeft gedood. De betogers willen dat de regering een akkoord sluit met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen.

Protest in Tel Aviv na per ongeluk doden gegijzelden door leger

Vannacht meerdere bombardementen op Gaza

Arabische media en The Times of Israel melden dat er vannacht intensieve Israëlische bombardementen zijn geweest in de Gazastrook. Onder meer de zuidelijke stad Khan Younis zou zijn getroffen. Verder zou een VN-school in het midden van de Gazastrook zijn aangevallen. Over slachtoffers is niets bekend. Al Jazaeera meldt dat er wel doden en gewonden zijn gevallen bij die aanval op de school. Hoeveel is onbekend.

In Rafah bij de grens met Egypte zou een huis zijn geraakt. Ook in Gaza-stad zouden er aanvallen zijn geweest. Ook bij die bombardementen is niets bekend over slachtoffers.

Houthi's: vijandige acties tegen Jemen hebben gevolgen

Elke vijandige actie tegen Jemen zal ernstige gevolgen hebben en de agressor zal een hoge prijs betalen. Dat zegt een kopstuk van de Houthi-groep, op een Libanese televisiezender.

"De Houthi's zullen de Palestijnse zaak niet in de steek laten", zei hij. "Ongeacht eventuele bedreigingen van de Verenigde Staten, Israël of het Westen." Hij zei verder dat de "operaties tegen Israël" worden voortgezet.

De waarschuwing komt op het moment dat Israëlische en westerse strijdkrachten hun aanwezigheid in de Rode Zee versterken. Houthi-rebellen hebben vrachtschepen aangevallen als vergelding voor Israëlische bombardementen op de Gazastrook.

De Deense rederij Maersk, de Duitse rederij Hapag-Lloyd en ook Nederlandse reders hebben aangekondigd de komende tijd niet meer door de Rode Zee te varen.

Israëlisch leger doodt per ongeluk drie gijzelaars

Israëlische militairen hebben per ongeluk drie gijzelaars gedood in de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt.

De militairen zagen de gijzelaars als bedreiging en openden het vuur. "Daarna ontstond verwarring over de identiteit van de overledenen", meldt het leger. De lichamen zijn meegenomen naar Israël, waar de identiteit van de gijzelaars is vastgesteld.

Het zijn Yotam Haim (28 ten tijde van zijn ontvoering), die werd ontvoerd uit Kfar Aza, en Samar Talalka (24), die werd ontvoerd uit Nir Am. De familie van de derde gijzelaar heeft het leger verzocht de identiteit niet bekend te maken.

Het is niet bekend waarom de militairen de gijzelaars als bedreiging zagen en wanneer ze zijn gedood.

Nieuw liveblog

We beginnen een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.