Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israëlisch leger doodt per ongeluk drie gijzelaars • Cameraman Al Jazeera gedood in Khan Younis

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit zijn de belangrijkste punten:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Israëlisch leger doodt per ongeluk drie gijzelaars

Israëlische militairen hebben per ongeluk drie gijzelaars gedood in de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt.

De militairen zagen de gijzelaars als bedreiging en vuurden schoten af in hun richting. De gijzelaars overleden ter plekke. "Daarna ontstond verwarring over de identiteit van de overledenen", schrijft het leger. De lichamen zijn meegenomen naar Israël, waar hun identiteit werd bevestigd.

Het gaat om Yotam Haim (28 ten tijde van zijn ontvoering), die werd ontvoerd uit Kfar Aza, en Samar Talalka (24), die werd ontvoerd uit Nir Am. De familie van de derde gijzelaar heeft het leger verzocht de identiteit niet bekend te maken.

Het is niet bekend waarom de militairen de gijzelaars als bedreiging zagen en wanneer ze zijn gedood. Het leger schrijft dat "het incident" wordt onderzocht.

Talalka en Haim (r) op eerder gepubliceerde foto's

Cameraman Al Jazeera gedood in Khan Younis

Een cameraman van Al Jazeera is gedood bij een Israëlische aanval, meldt de nieuwszender. Samer Abudaqa deed met collega Wael Dahdouh verslag van een aanval op een school in Khan Younis, toen ze beiden gewond raakten bij de aanval.

De toestand van Abudaqa was enige uren niet bekend. Volgens Al Jazeera werden ambulances tegengehouden door Israëlische militairen.

Zijn collega Dahdouh raakte bij de aanval vandaag lichtgewond. De journalist kwam eind oktober in het nieuws omdat hij in de oorlog meerdere familieleden was verloren, onder wie zijn vrouw en twee van zijn kinderen.

Abudaqa liep grote risico's om de verhalen uit Gaza te vertellen, zegt een collega:

VN: vluchtelingencrisis moet worden voorkomen

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, Filippo Grandi, waarschuwt voor "een nieuwe vluchtelingencrisis door de oorlog in Gaza". Hij spreekt bij een internationale conferentie over vluchtelingen in Genève.

Volgens Grandi moet worden voorkomen dat straks tienduizenden mensen Egypte in moeten vluchten. "Heel veel mensen zijn nu al ontheemd in een heel klein stukje land. Dat geweld moet stoppen."

Lufthansa vliegt volgend jaar weer naar Israël

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa Group gaat vanaf 8 januari weer vluchten uitvoeren van en naar Tel Aviv. De vliegmaatschappij was net als veel andere gestopt met deze vluchten vanwege de oorlog.

Het concern gaat wekelijks twintig verbindingen van en naar Tel Aviv aanbieden. Dat is ongeveer 30 procent van het reguliere vluchtschema, meldt Lufthansa in een verklaring.

Israël opent grensovergang bij Kerem Shalom

Israël heeft de grensovergang bij Kerem Shalom, aan de zuidgrens met Gaza, geopend om tijdelijk humanitaire hulp door te laten richting de Gazastrook. Vorige week gaven de Israëlische autoriteiten te kennen dat ze bij de grensovergang alleen trucks met hulpgoederen zouden gaan inspecteren.

Met de opening is het voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog mogelijk om hulpgoederen vanuit Israël de Gazastrook in te laten gaan. Dat kon eerder alleen bij de grensovergang met Egypte, bij Rafah.

Volgens de regering van premier Netanyahu draagt de opening van de grensovergang bij aan de belofte van Israël om dagelijks 200 vrachtwagens met humanitaire hulp toe te laten. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van "goed nieuws", maar benadrukt wel dat dit nog niet betekent dat ziekenhuizen in het noorden nu ook goed bereikbaar zijn.

De grensovergang bij Kerem Shalom

Al Jazeera-journalisten gewond in Gaza

De journalist van Al Jazeera die in de oorlog meerdere gezinsleden heeft verloren, is gewond geraakt. Wael Dahdouh werd in Khan Younis getroffen bij een raketinslag, meldt zijn werkgever. Zijn collega, cameraman Samer Abudaqa, is ook gewond geraakt.

Volgens Al Jazeera heeft Dahdouh verwondingen opgelopen aan zijn arm, maar is hij niet in levensgevaar. De toestand van Abudaqa is nog niet bekend; ambulances zouden moeite hebben om hem te bereiken.

De Arabische zender zond beelden uit waarop te zien is hoe Dahdouh bebloed het Nasserziekenhuis in Khan Younis wordt binnengebracht. Hij deed verslag van een Israëlische aanval op een school toen ze gewond raakten.

Wael Dahdouh was aan het werk toen hij hoorde dat zijn vrouw en kinderen waren omgekomen:

Gaza-correspondent Al Jazeera verliest vrouw en kinderen

Abbas: VS moet bij Israël aandringen op stoppen met aanvallen

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit wil dat de Verenigde Staten optreden tegen de Israëlische aanvallen op Palestijnen. Dat heeft hij gezegd bij een ontmoeting met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, meldt het Palestijnse persbureau WAFA. De twee ontmoetten elkaar vanmiddag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Abbas zegt dat vooral het geweld in de Gazastrook moet stoppen, maar wil ook dat de VS ingrijpt bij aanvallen op de Westelijke Jordaanoever.

Sullivan heeft volgens Al Jazeera gezegd dat de VS er bij Israël op aandringt om de aanvallen te richten op Hamas-leden, in plaats van grote grondoperaties uit te voeren. De Amerikaanse president Biden zei gisteren dat hij wil dat Israël probeert het aantal burgerdoden te beperken.

Westerse landen tegen Israël: pak geweld kolonisten aan

Een groep westerse landen wil dat Israël onmiddellijk optreedt tegen kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De landen spreken over een recordaantal geweldsincidenten sinds het uitbreken van de oorlog begin oktober: meer dan 343 aanvallen, waarbij zeker 8 Palestijnse burgers zijn gedood, meer dan 83 gewond zijn geraakt en ruim duizend mensen uit hun huis werden verdreven.

Ook Nederland heeft de oproep ondertekend, net als Australië, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en de Europese Unie.

De landen veroordelen het geweld en herhalen dat de nederzettingen illegaal zijn volgens internationaal recht.

Meer weten over hoe het precies zit met de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, en wat die voor Palestijnen betekent? In dit artikel leggen we het uit.

Palestijnen bij het wrak van een auto die door kolonisten in brand zou zijn gestoken

Israëlische militairen mishandelen persfotograaf

Israëlische militairen hebben een fotograaf van het Turkse persbureau Anadolu mishandeld in Oost-Jeruzalem. Volgens zijn werkgever gaat het om Mustafa Haruf, die aan het werk was in het door Israël bezette gebied.

Op beelden die de Turkse nieuwszender CNN Türk heeft uitgezonden, is te zien dat Haruf en een andere fotograaf om onduidelijke redenen worden weggestuurd door Israëlische veiligheidstroepen. Er worden woorden gewisseld en vervolgens krijgt Haruf klappen tegen zijn hoofd, onder meer met een vuurwapen. Een militair sleurt hem op de grond, waarna een andere militair hem meerdere keren trapt.

Volgens Anadolu is Haruf opgenomen in het ziekenhuis met verwondingen aan zijn hoofd en lichaam. Ook Al Jazeera meldt dat hij in het ziekenhuis is behandeld.

CNN-ploeg krijgt toegang tot Rafah

Een cameraploeg van de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft deze week toegang gekregen tot de Gazastrook, volgens de zender als eerste westerse journalisten zonder begeleiding. Sinds het uitbreken van de oorlog mogen journalisten alleen onder de hoede van het Israëlische leger het gebied bezoeken. Wel werken er lokale journalisten in Gaza voor internationale media. Dat wordt steeds gevaarlijker.

Correspondent Clarissa Ward bezocht dinsdag een veldhospitaal van de Verenigde Arabische Emiraten in de zuidelijke stad Rafah. Ze ziet daar mannen, vrouwen en kinderen die zwaargewond worden binnengebracht.

CNN zette een uitgebreid gesprek met Ward en haar reportage op YouTube:

Opnieuw schip aangevallen in doorgang naar de Rode Zee

In de zeestraat tussen Djibouti en Jemen is opnieuw een vrachtschip aangevallen. Het doelwit was een schip dat in gebruik is bij de Duitse rederij Hapag-Lloyd. Amerikaanse defensie-autoriteiten denken dat het is aangevallen door een drone. Niemand is gewond geraakt, wel brak er aan dek brand uit en viel een container overboord.

De aanval zou zijn gelanceerd vanuit een gebied in Jemen dat door Houthi-rebellen wordt gecontroleerd. De aanval is door niemand opgeëist, bij vergelijkbare aanvallen in hetzelfde gebied deden de Houthi's dat wel. Ze verklaarden zich solidair met de Palestijnen in Gaza en zeiden dat de aanvallen met drones en raketten pas ophouden als Israël met de oorlog in Gaza stopt. Ze richten zich op schepen die Israëlische (mede-)eigenaars hebben of op weg zijn naar Israël.

De Houthi's claimden gisteren wel een droneaanval op een containerschip van de Deense rederij Maersk. De rederij ontkent dat dat schip is geraakt. Ook zou het niet naar Israël onderweg zijn geweest, maar naar Saudi-Arabië.

Een Houthi-strijder aan boord van het door Houthi's gekaapte vrachtschip Galaxy Leader

Nederland mag doorgaan met leveren vliegtuigonderdelen aan Israël

Nederland hoeft de doorvoer van vliegtuigonderdelen naar Israël niet te stoppen, heeft de rechter in Den Haag geoordeeld. Oxfam Novib en andere maatschappelijke organisaties hadden de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd.

Lees hier meer over het vonnis:

Leger bergt lichamen ontvoerde militairen

Het Israëlische leger heeft de lichamen van twee gegijzelde militairen gevonden in de Gazastrook. De militairen werden op 7 oktober door Hamasstrijders ontvoerd naar Gaza.

Het zijn korporaal Nik Beizer en sergeant Ron Sherman. Beiden waren 19 jaar. Beizer werd ontvoerd toen terroristen zijn legerbasis bij de Erez-grensovergang ten noorden van de Gazastrook aanvielen. Waar Sherman precies bij Gaza was gelegerd, is niet bekendgemaakt. Het is niet duidelijk hoe ze om het leven zijn gekomen.

Ziekenhuis Khan Younis meldt twaalf doden

Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis zegt dat er bij bombardementen op de zuidelijke stad twaalf mensen zijn gedood, meldt Al Jazeera. Ook raakten zo'n 25 mensen gewond.

Verslaggevers van de Arabische zender in Gaza zeggen dat er vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn. Volgens Al Jazeera werd onder meer een VN-school onder vuur genomen waar inwoners van Gaza naartoe waren gevlucht.

De zender plaatste deze beelden op X van de nasleep van de bombardementen:

Hamas: tunnels zijn bestand tegen water

De tunnels onder de Gazastrook die zijn aangelegd door Hamas zijn bestand tegen water. Dat heeft een woordvoerder van de militante en terroristische organisatie gezegd. Hij reageerde op berichten dat het Israëlische leger is begonnen met het volpompen van de tunnels met zeewater.

"De tunnels zijn gebouwd door hoogopgeleide ingenieurs die rekening hebben gehouden met alle mogelijk aanvallen van de bezetters, waaronder het pompen van water", zei Osama Hamdan op een persconferentie in Libanon.

The Times of Israel meldt dat het leger op kleine schaal en bij wijze van proef is begonnen met het onder water zetten van de tunnels. Volgens het leger zijn die experimenten tot dusver geslaagd, schrijft de krant.

Israëlische militairen in Gaza-Stad bij wat volgens het leger een tunnel van Hamas is

Lichaam van door Hamas gegijzelde Fransman gevonden in Gaza

Het lichaam van een door Hamas gegijzelde man is in de Gazastrook is teruggevonden. Dat meldt het Israëlische leger. De man werd volgens het leger op 7 oktober gegijzeld na de aanval van Hamas op een openluchtfestival in Re'im.

Het gaat om de 28-jarige Elia Toledano. Hij heeft de Franse nationaliteit. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna zegt zeer bedroefd te zijn door zijn overlijden.

Toledano's lichaam is door het leger teruggebracht naar Israël. Het is niet duidelijk hoe de Fransman om het leven is gekomen. Op X is te lezen dat het leger zijn "medeleven deelt met de familie." Er zouden nog 130 gijzelaars in de Gazastrook zijn. Volgens Israël zijn sommige van hen overleden.

Nationaal veiligheidsadviseur VS had 'pittige discussie' met Israël over beschermen van burgers

De nationaal veiligheidsadviseur van de VS, Jake Sullivan, heeft in Israël "een pittige discussie" gevoerd over het beschermen van Palestijnse burgers, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters. Het is onder meer gegaan over hoe burgers van Hamas-strijders kunnen worden onderscheiden en over hoe de Israëlische gijzelaars in Gaza uit handen van Hamas kunnen worden bevrijd.

Sullivan sprak met de Israëlische premier Netanyahu over de overgang naar een militaire campagne met een lagere intensiteit, gericht op specifieke doelen met een hoge waarde. Zo zijn de dagen van Hamas-leider Sinwar volgens de functionaris geteld.

Volgens Sullivan is het nooit de verwachting geweest dat Israël de Gazastrook voor lange tijd zou bezetten met grondtroepen. Hij zegt dat er brede consensus is dat Gaza in de toekomst door Palestijnen moet worden bestuurd.

Sullivan brengt vandaag een bezoek aan president van de Palestijnse Autoriteit. Het gesprek gaat onder meer over het vernieuwen van de Palestijnse Autoriteit. Na zijn bezoek aan Ramallah zal hij nog enkele stops maken.

Jake Sullivan sprak met premier Netanyahu

Welkom

We beginnen een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.