Biden wil dat Israël probeert aantal burgerdoden te beperken
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit zijn de belangrijkste punten:
- Twaalfde slachtoffer invallen Jenin, Israëlische soldaten betreden moskee
- CNN: bijna helft Israëlische raketten 'dom'
- 'Oorlogskabinet blokkeert nieuwe onderhandelingen over vrijlaten gijzelaars'
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.
Adviseur Biden morgen naar Abbas
Een topadviseur van de Amerikaanse president Biden brengt morgen een bezoek aan president Abbas van de Palestijnse Autoriteit. Jake Sullivan, de Nationaal Veiligheidsadviseur, gaat naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.
Het gesprek gaat onder meer over het vernieuwen van de Palestijnse Autoriteit. De Verenigde Staten en de Palestijnse Autoriteit staan open voor de optie dat de Gazastrook na de oorlog onder leiding komt te staan van het Palestijnse bestuursorgaan.
Het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen wordt ook besproken. Palestijnen in de bezette gebieden spreken van toenemend geweld door Israëlische kolonisten. De VS hebben Israël eerder opgeroepen om op te treden tegen de "extremisten".
Biden wil dat Israël probeert aantal burgerdoden te beperken
De Amerikaanse president Biden wil dat Israël probeert om het aantal burgerdoden in de Gazastrook te beperken. Dat antwoordde hij toen een journalist hem vroeg of hij vond dat Israël de aanval in de regio zou moeten afschalen. "Ik wil niet dat ze stoppen met Hamas aanvallen", voegde Biden daaraan toe. "Ik wil wel dat ze voorzichtiger zijn."
Biden waarschuwde Israël eerder deze week al dat het de steun van bondgenoten aan het kwijtraken is door het "lukraak bombarderen".
Houthi-rebellen bevestigen beschieting Maersk-schip
Houthi-rebellen bevestigen een containerschip van de Deense rederij Maersk te hebben beschoten in de Bab el Mandeb-zeestraat tussen Djibouti en Jemen. Het schip was onderweg naar Israël.
Een militaire woordvoerder van de groepering zegt dat de Houthi's het schip aanvielen met een drone nadat de bemanning weigerde te reageren op waarschuwingen. Naar eigen zeggen raakten ze daarbij het schip. Een anonieme Amerikaanse defensiefunctionaris en een woordvoerder van Maersk zeggen echter aan het Amerikaanse persbureau AP dat de rebellen het doelwit misten.
De Houthi's hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen in Gaza en vielen al meerdere schepen aan op de Rode Zee. De sjiitische rebellengroep heeft de macht in het noorden van Jemen.
Hoofd VN-hulporganisatie ziet totale wanhoop en honger in Gaza
Philippe Lazzarini, hoofd van de VN-organisatie UNRWA voor Palestijnse vluchtelingen, zag "totale wanhoop" in de Gazastrook tijdens zijn derde bezoek sinds het uitbreken van de oorlog. "Overal waar je komt zijn mensen wanhopig, hongerig en doodsbang", zei hij op een persconferentie na zijn bezoek.
"Mensen stoppen hulptrucks en nemen het voedsel mee om het meteen op te eten. Dit is hoe wanhopig en hongerig ze zijn", zei Lazzarini. De situatie is moeilijk te bevatten, voegde hij toe.
UNRWA schreef eerder vandaag dat de humanitaire hulp de mensen die niet naar het zuiden konden evacueren niet meer bereikt.
Israëlische leger deelt beelden van 'ontmanteling Hamas'
Het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven van jonge mannen die wapens boven hun hoofd houden. Het zou gaan om 70 Hamas-strijders die zichzelf in de buurt van het Kamal Adwan-ziekenhuis, in het noorden van Gaza, overgeven.
"Dit is hoe het ontmantelen van Hamas eruitziet", schrijft het leger in een bericht op X. Het leger zegt dat de mannen zijn meegenomen voor ondervraging.
Twaalfde slachtoffer invallen Jenin, Israëlische soldaten betreden moskee
Bij de grootschalige invallen in Jenin op de Westelijke Jordaanoever is een twaalfde slachtoffer aan Palestijnse zijde gevallen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Een jongen van 17 werd volgens het ministerie doodgeschoten door Israëlische militairen. De invallen zijn al drie dagen aan de gang.
Intussen heeft de Israëlische minister Ben-Gvir van Nationale Veiligheid op Telegram een video geplaatst waarop militairen in een moskee in Jenin te zien zijn. Ook andere beelden gaan rond op sociale media waarop ze door de luidsprekers een Joods gebed voordragen en Chanoeka-liederen zingen. Het leger zegt dat de soldaten op non-actief zijn gesteld, direct nadat hun commandanten de video's hadden gezien.
"Het gedrag van de soldaten is ernstig en gaat in tegen de waarden van het leger", staat in een verklaring aan The Times of Israel. "De soldaten zullen naar behoren worden gestraft."
Flyers in Gaza met beloningen voor informatie over Hamas-leiders
Het Israëlische leger heeft volgens Israëlische media flyers verspreid in de Gazastrook waarin hoge beloningen worden beloofd voor informatie over hooggeplaatst Hamas-leden. Zo staat er dat er 400.000 dollar wordt uitgeloofd voor mensen die meer weten over de verblijfplaats van Hamas-leider Yahya Sinwar. Informatie over de locatie van diens broer zou 300.000 dollar kunnen opleveren.
Lagere beloningen zouden uitgeloofd worden voor de verblijfplaats van Rafa Salama, de commandant van de Khan Younis-brigade, en die van Mohammed Deif, de leider van de militaire tak van Hamas. Op de folder staat een telefoonnummer en de belofte dat vertrouwelijkheid gegarandeerd wordt.
Israëlische ambassadeur in VK: absoluut geen tweestatenoplossing
De Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk zegt dat haar land geen heil ziet in een tweestatenoplossing, wanneer de oorlog in de Gazastrook voorbij is. Op de vraag van Sky News of de Palestijnen hun eigen staat moeten krijgen, antwoordde ambassadeur Hotovely: "Absoluut niet."
Hotovely kreeg ook de vraag of er vrede zou kunnen zijn in de regio zonder de tweestatenoplossing. Daarop zei ze dat "de wereld zou moeten weten dat de Palestijnen nooit een eigen staat zouden willen naast Israël". "Ze willen een staat van de rivier tot de zee", verwees ze naar de omstreden Palestijnse leus die door Israël wordt geïnterpreteerd als oproep tot de vernietiging van zijn staat. "Dat zeggen ze luid en duidelijk."
De Britse premier Sunak laat weten dat hij het oneens is met de opmerking van de Israëlische ambassadeur. "Ons standpunt, en daar staan we al lang achter, blijft dat we de tweestatenoplossing zien als de juiste uitkomst." Sunak voegde eraan toe dat er "consequent veel te veel onschuldige levens verloren gaan" en dat hij de Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat diens land "elke mogelijke voorzorgsmaatregelen moet treffen om de levens van onschuldige burgers te beschermen".
Hoe haalbaar is de tweestatenoplossing? Lees het in dit artikel van begin deze maand:
Leger Israël last 'pauze' in voor doorgang hulpgoederen Rafah
Het Israëlische leger heeft een 'tactische' onderbreking van vier uur aangekondigd in de gevechten in een wijk in Rafah in de zuidelijke Gazastrook. Deze pauze is bedoeld om de burgerbevolking de kans te geven voorraden zoals voedsel en water aan te vullen, meldt de Israëlische overheidsorganisatie COGAT op X. COGAT heeft als taak de humanitaire hulp voor Gaza te coördineren en faciliteren.
De onderbreking van de gevechten beperkt zich daarom tot het Al-Salam-district in de stad bij de grens met Egypte. Daar komen de hulpgoederen voor de burgerbevolking het gebied binnen. De onderbreking is om 09.00 uur Nederlandse tijd ingegaan en duurt tot 13.00 uur.
CNN: bijna helft Israëlische raketten 'dom'
Bijna de helft van de munitie die Israël sinds 7 oktober vanuit de lucht op de Gazastrook heeft afgevuurd, was ongeleid. Dat staat in een Amerikaans inlichtingenrapport dat drie bronnen aan CNN hebben doorgespeeld.
Daarin staat dat 40 tot 45 procent van de munitie zogenoemde "domme bommen" waren, zonder precies doel. De rest van de afgevuurde projectielen was wel precies gericht, staat volgens CNN in het rapport. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt geen uitspraken te willen doen over het type munitie dat gebruikt wordt.
Deskundigen zeggen tegen CNN dat de bewering van Israël dat het burgerslachtoffers probeert te beperken minder serieus is te nemen als de informatie uit het rapport klopt.
Opnieuw doden bij aanhoudende inval in Jenin
Het dodental van de grootschalige inval in de stad Jenin en het vluchtelingenkamp daar is gestegen naar elf, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Volgens Wafa bezweek een man vanochtend aan zijn verwondingen en werden twee andere Palestijnen vannacht gedood. Zeker tien anderen zijn gewond geraakt, van wie er twee zwaargewond zijn. De inval op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is nu al drie dagen aan de gang. De gouverneur van Jenin zei gisteravond dat alle toegangswegen verwoest zijn en dat ziekenhuizen omsingeld zijn.
Het Israëlische leger zegt dat zijn troepen actief zijn in Jenin om "explosieven bloot te leggen die onder wegen zijn gelegd" met als doel militairen aan te vallen. Het leger zelf meldt niets over slachtoffers. Wel zegt het dat er honderden gebouwen zijn doorzocht en honderden mensen zijn aangehouden voor ondervraging. Het Israëlische leger ziet Jenin als een bolwerk van Hamas en een broeinest voor terrorisme.
Voor aanvang van deze operatie meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat er op de Westelijke Jordaanoever sinds de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober zeker 275 Palestijnen om het leven zijn gekomen.
'Oorlogskabinet blokkeert nieuwe onderhandelingen over vrijlaten gijzelaars'
De baas van de Israëlische geheime dienst Mossad mag van het oorlogskabinet geen nieuwe onderhandelingen beginnen over de vrijlating van mensen die door Hamas zijn gegijzeld. Dat schrijft de Israëlische tv-zender News 13. Dadi Barnea kwam met het voorstel om naar Qatar te gaan en daar de gesprekken op te starten, maar hij is teruggefloten door premier Netanyahu en minister Gallant van Defensie. Er is geen officiële verklaring voor gegeven.
De families van de gegijzelden hebben in Israëlische media "onmiddellijke opheldering" gevraagd van Netanyahu. Ze zijn enorm geschrokken van het nieuws en eisen een "onmiddellijk einde aan de impasse in de onderhandelingen".
Medewerkers Biden-regering demonstreren voor het Witte Huis
Een groep mensen demonstreert voor het Witte Huis in Washington voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. "President Biden, je medewerkers eisen een wapenstilstand", staat op een banner.
Onder de demonstranten is oud-medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Josh Paul, die in oktober ontslag nam vanwege de "dodelijke hulp van de VS aan Israël". Hij nam het woord met een megafoon in zijn hand.
Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera zijn medewerkers van de regering-Biden online aangemoedigd om deel te nemen aan de betoging. Ze werden gevraagd gezichtsmaskers en onopvallende kleding te dragen en hun werktelefoons thuis te laten.
Er wordt geregeld gedemonstreerd voor het Witte Huis: zo lagen activisten begin deze maand in lijkzakken voor het hek om de vele doden aan Palestijnse kant uit te beelden.
Noodweer en ziektes in vluchtelingenkamp Khan Younis
Het leven was al zwaar voor vluchtelingen in Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Maar door de regen en kou is het nog moeilijker geworden, blijkt uit deze videoreportage van een journalist ter plekke die voor de NOS werkt.
Leger Israël herhaalt: Hamas gebruikt burgers als menselijk schild
Het Israëlische leger heeft Hamas opnieuw ervan beschuldigd burgers in te zetten als menselijk schild. "Onze troepen hebben in verschillende scholen grote wapendepots en tunnels gevonden. Ze ontdekten zelfs een sluipschuttersgeweer verborgen in een teddybeer", aldus legerwoordvoerder Keren Hajioff. "We hebben een ruimte in een moskee gevonden waar getraind kon worden met antitankgeweren."
Dat Israël de burgerbevolking vraagt de gebieden te verlaten voor de gevechtsoperaties, is volgens Hajioff "zeer ongebruikelijk in militaire oorlogsvoering". Het leger probeert dan ook zoveel mogelijk te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen, zegt ze. "Onze oorlog is tegen Hamas, niet tegen de bevolking van Gaza. Hoewel Hamas elke onschuldige dood als onderdeel van zijn strategie ziet, is voor ons elke dood van een onschuldig persoon een tragedie."
Israël krijgt de laatste tijd internationaal steeds meer kritiek op het hoge aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook. In de Algemene Vergadering van de VN riepen meer dan 150 landen op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren. Onder andere de VS en Israël stemden tegen.
Welkom
We gaan verder in een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.