Twee van de omgekomen gijzelaars, Talalka en Haim (r), op eerder gepubliceerde foto's
NOS NieuwsAangepast

Israëlisch leger doodt per ongeluk drie gijzelaars, betuigt 'diepe spijt'

Het Israëlische leger heeft per ongeluk drie gijzelaars doodgeschoten. Dat gebeurde vanochtend in het noorden van Gaza. Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari werden de drie mannen ten onrechte gezien als bedreiging en is er op ze geschoten.

Hoe de gijzelaars in het gevecht terecht zijn gekomen, is niet duidelijk. Het Israëlische leger denkt dat de drie "gevlucht zijn of zijn achtergelaten door de terroristen die hen gegijzeld hielden". Volgens de legerwoordvoerder zijn troepen in het gebied de laatste dagen veelvuldig met terroristen van Hamas in aanraking gekomen, waaronder met zelfmoordterroristen.

Het leger zegt dat de Israëlische militairen na het schieten "vrijwel direct argwaan kregen" over de identiteit van de doodgeschoten mannen. Daarop zijn de lichamen van de slachtoffers overgebracht naar Israël om ze te identificeren.

Volgens The Times of Israël zijn de slachtoffers Yotam Haim en Alon Shamriz, die door Hamas werden ontvoerd uit de kibboets Kfar Aza, en Samar Talalka, die werd ontvoerd uit kibboets Nir Am. De drie mannen waren twintigers.

De moeder van de gedode gijzelaar Yotam Haim, vorige maand

De krijgsmacht zegt "diepe spijt te hebben van de tragische gebeurtenis" en de volledige verantwoordelijkheid te nemen. Het incident wordt nog onderzocht. Het leger zegt ondertussen nieuwe protocollen te hebben ingevoerd om gijzelaars in de Gazastrook te kunnen herkennen. "We moeten alles doen om nog zo'n tragische gebeurtenis te voorkomen", aldus Hagari.

Netanyahu: 'Ondraaglijke tragedie'

De Israëlische premier Netanyahu heeft vanavond gereageerd op de dood van de gijzelaars. "Ik buig mijn hoofd in diep verdriet en rouw om de dood van drie van onze geliefde zonen die gegijzeld werden (...). Dit is een ondraaglijke tragedie."

Ook oud-minister van Defensie Gantz, nu lid van het Israëlische oorlogskabinet, heeft gezegd dat hij meeleeft met de nabestaanden van de slachtoffers. "Het hele volk van Israël huilt met jullie mee."

Gantz zegt dat het de verantwoordelijkheid van Israël is om de oorlog te winnen, "en een deel van die overwinning zal het terugbrengen van de gijzelaars naar huis zijn". "Wij zullen er alles aan doen om ze levend terug te brengen."

In Tel Aviv gingen familieleden van gijzelaars vrijdagavond samen met honderden andere betogers de straat op na het horen van het nieuws over de gedode gijzelaars:

Protest in Tel Aviv na per ongeluk doden gegijzelden door leger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl