Straks om 19.00 uur kun je op NPO 1 kijken naar alle samenvattingen van deze speelronde en om 22.25 uur begint Studio Voetbal.

Presentator Sjoerd van Ramshorst neemt met gasten Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart, Jeroen Stekelenburg en Sherida Spitse de afgelopen voetbalweek door.

Stand eredivisie

VIT-HER | Wedstrijdverslag

Gyan de Regt

Vitesse boekt eerste thuisoverwinning tegen onthutsend slecht Heracles

Een kleine zonnestraal tussen een pak donkere wolken. Dat is de 2-0 overwinning op Heracles Almelo voor Vitesse. Voor het eerst dit seizoen wonnen de Arnhemmers in eigen stadion.

In de afgelopen tien weken won Vitesse überhaupt geen wedstrijd in de eredivisie. De sportieve malaise werpt met de overnameperikelen rond de beoogde nieuwe Amerikaanse eigenaar en het opstappen van trainer Phillip Cocu een schaduw over het jaar van Vitesse.

VIT-HER | Eerste keer thuis gewonnen

Vitesse boekt zijn eerste thuisoverwinning van dit eredivisieseizoen. De laatste thuiszege van Vitesse was een 6-0 zege op Groningen op 21 mei. Vitesse maakt ook een einde aan een winstloze reeks van 7 eredivisieduels (W0-G2-V5) sinds een zege bij rivaal NEC op 1 oktober (1-3).

VIT-HER | 90+3' Einde wedstrijd

Afgelopen in Arnhem. In de eerste helft leek Heracles nog aanspraak te kunnen maken op een puntje, maar zeker na de 2-0 van Boutrah was er weinig meer aan de hand voor de thuisploeg. Vitesse wint in eigen huis en blijft op de zeventiende plaats staan. Het gat met nummer zestien Almere City is wel verkleind tot twee punten. Heracles blijft veertiende.

VIT-HER | 84' Nog even te gaan

Deze wedstrijd lijkt wel gespeeld. Heracles kan het Vitesse niet echt moeilijk maken. Vitesse is juist het gevaarlijkst met een paar snelle counters.

VIT-HER | 73' DOELPUNT VITESSE!

Daar is de bevrijdende treffer van Vitesse. Amine Boutrah schiet van dichtbij de 2-0 binnen en zet Vitesse daarmee op rozen.

VIT-HER | 67' Manhoef mist

Pfoe, daar komt Heracles goed weg hoor. Manhoef kan aanleggen van een meter of tien, maar ramt de bal hoog over. Daar had de rappe aanvaller de 2-0 op de schoen.

VIT-HER | Nog meer hoop voor Heracles

Vitesse kreeg het deksel op de neus in de laatste 2 eredivisiethuiswedstrijden waarin de Arnhemmers het eerste doelpunt maakten: 1-3 tegen zowel PSV als Heerenveen.

VIT-HER | 61' Drie wissels bij Heracles

Met nog een half uur te spelen grijpt trainer John Lammers in bij Heracles. Ouahim, Limbombe en Sankoh gaan naar de kant. Thomas Bruns, Abdenego Nankishi en Antonio Satriano komen binnen de lijnen.

Bruns is meteen van waarde door een gevaarlijke voorzet af te leveren waarbij Vitesse een corner weg moet geven.

VIT-HER | Heracles houdt hoop

Heracles is naarstig op zoek naar de gelijkmaker en weet zich gesteund door een fijne statistiek. De ploeg pakte dit seizoen 11 punten na een achterstand in de eredivisie, het meest van alle teams.

VIT-HER | 46' Gaan we weer

De tweede helft is inmiddels begonnen in Arnhem. Beide ploegen komen ongewijzigd het veld op.

VIT-HER | 45' Rust

De eerste helft zit erop. Vitesse heeft dan wel de leiding, Heracles was lange tijd sterker. Als de strafschop van Hansson erin was gegaan was de 1-1 tussenstand een prima afspiegeling geweest.

VIT-HER | Room op dreef

Eloy Room stopte vorige week 2 keer de strafschop van Kaj Sierhuis omdat deze over moest nadat Room te vroeg van de doellijn was gekomen. Vandaag redt Room opnieuw een inzet vanaf 11 meter. Room redde 3 van de laatste 6 strafschoppen die hij tegen kreeg in de eredivisie, nadat hij hiervoor geen van 19 strafschoppen in deze competitie had gekeerd.

VIT-HER | 32' Room pakt strafschop

Ouahim kan alleen op keeper Room en wordt gevloerd in de zestien, strafschop voor de ploeg uit Almelo, maar de gelijkmaker valt niet. Emil Hansson gaat achter de toegekende strafschop staan en ziet Room zijn fout goedmaken en de bal klemvast pakken.

VIT-HER | 21' DOELPUNT VITESSE!

Heracles werkt op het middenveld de bal niet helemaal lekker weg waarna De Regt weg kan worden gestuurd. De back schiet vervolgens de bal onder keeper Brouwer door voor de 1-0.

Vitesse viert de 1-0 tegen Heracles

VIT-HER | 18' Hoogma verrast Room

Daar is het volgende gevaarlijke moment. Een vrije trap op randje zestien wordt door aanvoerder Justin Hoogma hard op doel geschoten. Vitesse-keeper Eloy Room zal de bal in de verre hoek en over de muur hebben verwacht, maar plots moet hij de andere kant op duiken. Dat doet hij god anders had Heracles mogen juichen.

VIT-HER | 8' Bijna Sankoh

Mohamed Sankoh speelde vorig seizoen nog op huurbasis bij Vitesse, maar de speler van VfB Stuttgart doet daar bijna zijn oude ploeg pijn. Sankoh, nu dus verhuurd aan Heracles, kopt vanaf enkele meters net over.

VIT-HER | 3' Meteen vuurwerk

Nog geen drie minuten gespeeld en de eerste kans van de wedstrijd is voorbij gekomen. De Regt kan op aangeven van Manhoef uithalen, maar de aanvaller schiet over het doel van keeper Brouwer.

Even later levert een voorzet van Hansson aan de andere kant wat gevaar op.

VIT-HER | 1' Bal rolt

De laatste wedstrijd van deze speelronde is begonnen. Hopelijk kunnen Vitesse en Heracles er meer een spektakel van maken dan Fortuna en RKC, al zal dat niet al te moeilijk moeten zijn.

VIT-HER | Wat feitjes op een rij

- Hekkensluiter Vitesse kan hoop putten uit de statistieken. Het won elf van zijn zestien eerdere thuiswedstrijden tegen Heracles en verloor er slechts twee. De laatste drie werden gewonnen.

- Vitesse mist liefst acht spelers tegen Heracles: Arcus, Pröpper, Buitink, Jonathans, Fofana en Pinto door een blessure, Meulensteen en Oroz door een schorsing.

- Vitesse haalde 1 punt uit z'n laatste vijf duels. Die leverden Heracles drie punten op (één zege, vier nederlagen).

- Giovanni van Zwam staat voor het eerst in de basis in de eredivisie, na 2 invalbeurten. Vitesse verloor tot nu toe elk eredivisieduel waarin van Zwam in actie kwam met 3 tegen 1 (thuis tegen PSV, uit bij Fortuna).

- Heracles begint met dezelfde 11 spelers als in de 0-1 nederlaag tegen Sparta in de vorige speelronde. Het meeste recente Heracles-doelpunt op Erve Asito in de eredivisie was de 2-2 van Sven Sonnenberg (88') tegen Twente op 22 oktober. Heracles scoorde sindsdien niet tegen PSV (0-6) en Sparta (0-1).

FOR-RKC | Wedstrijdverslag

Denilho Cleonise (RKC) in duel met Inigo Codoba

Fortuna voorkomt in slotfase doelpuntloos gelijkspel tegen RKC

Fortuna Sittard heeft met grote moeite gewonnen van RKC Waalwijk. Het duel leek lange tijd uit te lopen op een doelpuntloos gelijkspel, maar vlak voor tijd maakte Tijjani Noslin de enige treffer.

Door de zege klimt Fortuna naar de negende plek op de ranglijst, RKC blijft vijftiende staan.

FOR-RKC | 90+4' Afgelopen

Het werd nog heel even spannend met een wat gevaarlijke voorzetten van RKC en een vrije trap nadat de extra tijd al was verstreken, maar Fortuna houdt stand en sleept een 1-0 zege over de streep.

Fortuna klimt naar de negende plek, RKC blijft vijftiende.

FOR-RKC | 87' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Op de valreep dan toch nog een doelpunt in Sittard. Cordoba met de hoge voorzet die door Pinto voor het doel wordt gebracht. Daar staat Noslin helemaal vrij om de 1-0 binnen te tikken.

FOR-RKC | 83' Gaan we nog een doelpunt zien?

Het leek er even op dat er alsnog gescoord zou gaan worden in Sittard, maar beide ploegen zakken juist weer wat weg. Het heeft er alle schijn van dat het hier 0-0 gaat blijven.

FOR-RKC | 70' Pandur redt Fortuna

Na zeventig minuten spelen lijkt de wedstrijd eindelijk wat los te komen. Na de kans van Ferati en twee gevaarlijke momenten van Halilovic krijgt RKC z'n eerste grote kans. Reuven Niemeijer schiet tussen een paar Limburgse benen op doel en keeper Ivor Pandur kan de bal maar net naast tikken.

FOR-RKC | 63' Fortuna iets sterker

Het is nog altijd niet veel in Sittard, maar mocht er ooit nog gescoord gaan worden in Sittard is het wel de thuisploeg die daar het meeste aanspraak op maakt. Net als in de eerste helft heeft Fortuna een licht overwicht en wat kleine kansen. Nu is het Arianit Ferati die een afgeslagen bal vrij kan inschieten. Zijn inzet gaat echter hard over.

Daarna is het Halilovic die schiet van afstand. Keeper Vaessen tikt de bal tot corner.

VIT-HER | Vitesse met 'kampioen' Room onder de lat

Eloy Room in actie tijdens een van zijn laatste wedstrijden voor Columbus Crew in maart

In de Verenigde Staten is Columbus Crew afgelopen nacht kampioen geworden van de Amerikaanse voetbalcompetitie. Daardoor mag Vitesse-keeper Eloy Room, die aan het begin van het Amerikaanse seizoen nog drie wedstrijden speelde voor Columbus, zich toch nog kampioen noemen.

Nadat hij zijn basisplaats kwijt was geraakt liet Room in juli zijn contract ontbinden om even later bij Vitesse te tekenen.

FOR-RKC | 46' Tweede helft

In de eerste helft was er geen enkel schot tussen de palen. Hopelijk valt er na rust wat meer te beleven in Sittard. De bal rolt weer!

FOR-RKC | 45+2' Rust

Er komt een einde aan een matige eerste helft, waarin Fortuna een licht overwicht had, wat kleine kansjes kreeg, maar waar de neutrale toeschouwer bepaald niet op de wenken werd bediend.

FOR-RKC | 33' Gezapig

Nog steeds weinig actie in Limburg en dat is eigenlijk niet zo heel gek. Alleen in de Gelredome (14) vielen dit eredivisieseizoen minder doelpunten dan in het Fortuna Sittard Stadion (19) en Het Kasteel (19).

FOR-RKC | 14' Eerste kans voor Fortuna

Deze wedstrijd moet nog echt even loskomen. Het was even wachten, maar daar is dan eindelijk de eerste grote kans van de wedstrijd. Tijjani Noslin kopt een voorzet maar net naast het RKC-doel.

FOR-RKC | 1'Aftrap!

RKC heeft de bal in het spel gebracht, daar gaan we voor wedstrijd twee van vandaag!

GAE-UTR | Wedstrijdverslag

Bart Ramselaar (l) maakte eindelijk weer eens een doelpunt

FC Utrecht wint bij Go Ahead Eagles en is al zeven eredivisieduels op rij ongeslagen

FC Utrecht blijft de stijgende lijn in de eredivisie vasthouden. De ploeg van trainer Ron Jans boekte een 2-0 overwinning op bezoek bij Go Ahead Eagles en bleef zo in zijn zevende opeenvolgende eredivisieduel ongeslagen.

FOR-RKC | Wat feitjes op een rij

- Van de zestien eerdere thuisduels met RKC won Fortuna er zes en verloor het er vier. De laatste vier edities bleef Fortuna ongeslagen.

- RKC's laatste zege in Sittard was in 2001. Het werd toen 1-4 dankzij doelpunten van Yuri Cornelisse, Robert Fuchs, Jochen Janssen en Carlos van Wanrooij. Dennis Gerritsen redde de Limburgse eer voor Fortuna.

- Middenmoter Fortuna won twee van zijn laatste drie duels. RKC haalde uit z'n laatste twee wedstrijden vier punten.

- Rodrigo Guth keert terug in de basis bij Fortuna. Fortuna won vorige week met 3-1 van Vitesse in het enige eredivisieduel waarin Guth niet in actie kwam voor de club sinds zijn komst vorig seizoen.

- Henk Fraser noteerde afgelopen donderdag tegen Ajax zijn 300ste wedstrijd als coach in het Nederlandse competitievoetbal (eredivisie en eerste divisie). Fraser verloor 9 van zijn 14 eredivisieduels als trainer van RKC (W4-G1-V9). Als RKC verliest van Fortuna is dit de snelste 10de competitienederlaag voor Fraser bij een nieuwe club. Bij Sparta (2018-2022) gebeurde dat in wedstrijd 48, bij ADO (2014-2016) in wedstrijd 32 en bij Vitesse (2016-2018) in wedstrijd 27.

GAE-UTR | 90+3' Afgelopen

Einde wedstrijd in Deventer, waar Utrecht er met de volle buit vandoor gaat. Go Ahead was de hele tweede helft de betere, maar afgezien van een kopbal van Amofa enkele seconden voor het laatste fluitsignaal, is de ploeg nooit dicht bij een goal geweest. Utrecht klimt naar de elfde plek en Go Ahead blijft zesde.

GAE-UTR | 84' Slotfase breekt aan

Go Ahead is al de hele tweede helft op zoek naar de 1-2, maar die wil maar niet vallen. Trainer René Hake gaat het over een andere boeg gooien in de slotfase. Centrale verdediger Gerrit Nauber is in het veld gekomen om in de spits oorlog te maken.

FOR-RKC | Opstelling Fortuna

GAE-UTR | 70' Utrecht houdt stand

Go Ahead begon sterk aan de tweede helft, heeft ook wel een overwicht, maar kansen blijven uit. Utrecht wacht rustig af en loert op de counter.

GAE-UTR | 52' Go Ahead stormt kleedkamer uit

De thuisploeg wil snel een aansluitingstreffer forceren en is sterk uit de kleedkamer gekomen. Het heeft al een paar hachelijke momenten opgeleverd voor het Utrecht-doel.

GAE-UTR | Da's pech, kerstboom weg

Een supporter raakt zijn kerstboom kwijt

Vlak voordat de tweede helft begon was er nog wat consternatie in het thuisvak. Daar moest een supporter zijn kerstboom inleveren. Ja dat lees je goed...

GAE-UTR | 46' Daar gaan we weer!

Kramer is met zijn tulband achtergebleven in de kleedkamer. Victor Edvardsen is zijn vervanger. Go Ahead heeft z'n eerste kans inmiddels alweer gehad.

GAE-UTR | 45+1' Rust

Even uitblazen hoeft niet, want het tempo ligt niet superhoog in deze wedstrijd. Maar de spanning is er nog wel. Hoewel Go Ahead nog geen hele grote kansen heeft gehad, zullen ze zeker nog denken aan een goed resultaat in Deventer, want Utrecht is niet meer zo sterk als in het begin. Ook wel logisch, want de bezoekers hoeven met een 2-0 voorsprong ook niet echt vol gas te gaan.

GAE-UTR | 30' Go Ahead probeert het

Bijna al meteen de aansluitingstreffer voor Go Ahead, maar meerdere schoten van afstand worden door de Utrecht-verdediging onschadelijk gemaakt. Deze wedstrijd is nog lang niet gespeeld.

GAE-UTR | 28' DOELPUNT FC UTRECHT!

Op het moment dat Go Ahead mocht gaan ruiken aan een gelijkmaker is het Utrecht dat op 0-2 komt. Can Bozdogan ziet de geheel vrijstaande Bart Ramselaar over het hoofd en probeert het zelf van afstand. Zijn schot wordt gekraakt, maar beland daarna alsnog voor de voeten van Ramselaar.

Met een krachtige uithaal beloont de middenvelder zijn eerste basisplaats van het seizoen.

GAE-UTR | 25' Go Ahead dringt aan

De thuisploeg gooit er wat meer pit in en dat moet ook wel. Utrecht begon sterk en was op alle fronten attenter dan Go Ahead. De ploeg van René Hake heeft er inmiddels voor gezorgd dat het duel wat meer in evenwicht is, al heeft dat nog geen grote kansen opgeleverd.

GAE-UTR | 10' DOELPUNT FC UTRECHT!

Ook met Kramer weer binnen de lijnen blijft Utrecht de bovenliggende partij. Na een sterke dribbel van Othmane Boussaid levert de Belg de bal af op Victor Jensen, die simpel binnen kan tikken. Utrecht op voorsprong in Deventer.

Utrecht viert de treffer van Jensen

GAE-UTR | 1' Spel ligt meteen stil

Al na twaalf seconden ligt het spel enige tijd stil. Eagles-spelers Joris Kramer en Enric Llansana komen met elkaar in botsing tijdens een kopduel waarna Kramer hevig bloedend op het gras zit. De verdediger gaat naar de kant om wat nietjes in zijn hoofd te krijgen en maakte zijn rentree met een ouderwetse tulband om zijn hoofd.

Dat is maar goed ook, want zonder Kramer werd Utrecht al een paar keer flink gevaarlijk.

• NOS
    Joris Kramer
  • NOS

GAE-UTR | 1' Aftrap!

Utrecht heeft afgetrapt. We zijn begonnen in Deventer!

GAE-UTR | Ammar draait de boel warm

Nog een paar minuten te gaan en de sfeer zit er goed in in de Adelaarshorst. Volkszanger Ammar maakt het publiek warm. Het is te hopen dat Zeearend Harly het ook kan waarderen.

• NOS
    Ammar zingt in de Adelaarshorst
  • NOS
    Zeearend Harly

GAE-UTR | Over de opstellingen

Enric Llansana scoorde vorige week in de 1-3 nederlaag tegen Twente en heeft nu zijn eerste basisplaats van het seizoen te pakken bij Go Ahead. Ook Victor Edvardsen keert terug in de basis bij de ploeg uit Deventer. Hij was trefzeker in 2 van zijn laatste 3 thuiswedstrijden in de eredivisie.

Bart Ramselaar staat voor het eerst dit seizoen in de basis bij Utrecht in een eredivisiewedstrijd. Zijn laatste basisoptreden was op 28 mei vorig seizoen in de 3-2 zege op Emmen. Souffian El Karouani staat voor het eerst sinds 23 september (NEC - Utrecht 3-0) weer in de basis bij Utrecht in de eredivisie. Jeugdexponent Wessel Kooy zit voor het eerst bij de wedstrijdselectie van het eerste.

GAE-UTR | Wat feitjes op een rij

- Go Ahead won elf van de 26 eerdere edities en FC Utrecht acht. De laatste twee keer werd het een remise; vorig seizoen redde Sylla Sow in blessuretijd een punt voor de Eagles (2-2).

- Jordy Zuidam, de technisch directeur van Utrecht, speelde in twee perioden 85 duels bij de Deventenaren.

- Zondag maakte FC Twente een einde aan de ongeslagen thuisreeks van Go Ahead (13 wedstrijden). Utrecht is nu al zes duels ongeslagen in de eredivisie.

Even terug naar gisteravond

Het was gisteren een enerverende avond. Ajax speelde goed tegen Sparta, kwam met 2-0 voor, maar wankelde alsnog toen Sparta de aansluitingstreffer maakte. Desalniettemin wonnen de Amsterdammers en steeg Ajax naar de vijfde plek, een plaats die ze vandaag wel weer kwijt kunnen raken aan Go Ahead.

AZ won met 4-1 van Almere City, maar de uitslag doet geen recht aan het sterke optreden van de Almeerse ploeg. AZ had het heel lang moeilijk en Almere kwam verdiend op 1-1. Dani de Wit brak uiteindelijk als invaller de ban.

PEC Zwolle kwam op 0-2 tegen NEC, zag de Nijmegenaren het nog spannend maken door er 1-2 van te maken, maar Youri Baas maakte in blessuretijd de beslissende 1-3.

Bekijk hieronder alle samenvattingen van deze speelronde, ook die van de wedstrijden van Feyenoord en PSV op donderdagavond.