Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël bevestigt de dood van zes gijzelaars • Hamas: vandaag 178 Palestijnen gedood

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • De gevechtspauze tussen Israël en Hamas is vanochtend om 06.00 uur beëindigd.
  • Het dodental in Gaza loopt snel op en staat nu op 178.
  • Israël zegt dat het vandaag meer dan 200 doelen in Gaza heeft geraakt.
  • Hamas houdt nog 137 gijzelaars vast, zegt Israël.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'Israël wil bufferzone op grondgebied Gaza'

Israël heeft aan Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) laten weten dat het een bufferzone wil instellen aan de Gazaanse kant van de grens met Israël. Dat moet voorkomen dat Israël in de toekomst opnieuw vanuit Gaza wordt aangevallen of geïnfiltreerd, zo vertelden drie bronnen aan persbureau Reuters. Ook Saudi-Arabië zou van de plannen op de hoogte zijn gesteld.

De regeringen van de drie landen hebben niet op vragen van Reuters gereageerd. Een woordvoerder van de VAE zei dat zijn land alle naoorlogse regelingen steunt als de betrokken partijen het daarover eens zijn, als dat bijdraagt aan stabiliteit en de totstandkoming van een Palestijnse staat.

Een adviseur van Netanyahu zei tegen Reuters dat de plannen "veel gedetailleerder zijn".

Leger Israël bevestigt de dood van zes gijzelaars

Het Israëlische leger bevestigt de dood van zes Israëlische gijzelaars die op 7 oktober door Hamas mee naar Gaza werden ontvoerd.

Vier van hen woonden in de kibboets Nir Oz, onder wie de 86-jarige Arye Zalmanovich, een van de oprichters van de kibboets. Hamas meldde zijn dood enkele weken terug.

De jongste is de 26-jarige Guy Iluz uit Tel Aviv. Hij was een van de bezoekers van het muziekfestival dat op 7 oktober in het grensgebied met Gaza werd gehouden. Hij probeerde nog weg te komen, maar werd geraakt toen de auto waarin hij zat onder vuur werd genomen. Volgens het Israëlische leger is hij door Hamas als gijzelaar meegenomen. Hamas liet zijn vader in een video weten dat hij bij de aanvallen van het Israëlische leger op Gaza was omgekomen.

Arye Zalmanovich

Ook VS wil herstel gevechtspauze

Ook de Verenigde Staten dringen erop aan om de gevechtspauze tussen Israël en Hamas te herstellen. Woordvoerder John Kirby van het Witte Huis heeft dat gezegd. Volgens hem wordt er hard gewerkt aan het herstel ervan.

Verder wil de VS dat er meer hulpgoederen de Gazastrook in kunnen. "We werken daaraan samen met de Israëliërs", zei hij. "We willen meer gijzelaars uit de Gazastrook krijgen en meer hulpgoederen erin."

Het Witte Huis zegt dat Hamas schuldig is aan het einde van het bestand. Volgens de Amerikanen heeft de Palestijnse groepering geen lijst gemaakt van gijzelaars. Op basis van die lijst had de gevechtspauze wel verlengd kunnen zijn, stellen ze.

Verwoestingen in de Gazastrook na een Israëlische aanval

Ministerie Gaza: 178 Palestijnen gedood

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat wordt geleid door Hamas, zegt dat vandaag 178 Palestijnen zijn omgekomen door Israëlische aanvallen, en dat 589 mensen gewond zijn geraakt.

De aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen meldde vanmiddag wel dat het "nergens in Gaza veilig is door de willekeurige bombardementen en de gevechten".

Vanochtend om 06.00 uur eindigde de gevechtspauze tussen Israël en Hamas. Het Israëlische leger zei vanmiddag dat er in Gaza meer dan 200 doelen geraakt zijn.

Rook boven Gaza, gezien vanuit Zuid-Israël

Egypte, Qatar: gevechtspauze moet terugkeren

Egypte en Qatar zeggen dat ze hun uiterste best willen doen om de gevechtspauze in de Gazastrook te herstellen. Volgens de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Al-Thani zal het land zich samen met zijn partners blijven inzetten voor de gevechtspauze.

"Constante bombardementen op Gaza bemoeilijken de bemiddelingspogingen en verergeren de humanitaire ramp", zegt de minister. Qatar zei eerder al dat onderhandelaars proberen de gevechtspauze te herstellen.

Ook vanuit Egypte komen soortgelijke woorden. Een zegsman van de Egyptische staatsinformatiedienst zegt dat het land zijn uiterste best doet om de gevechtspauze te herstellen. Qatar en Egypte waren eerder ook al intensief betrokken bij de gesprekken over de gevechtspauze, net als de Verenigde Staten.

Drie doden in Libanon, Hezbollah en Israël schieten op elkaar

Het Libanese staatspersbureau meldt dat door Israëlisch vuur drie doden zijn gevallen in het zuiden van Libanon. Onder hen is volgens de Libanese militante beweging Hezbollah een strijder van de organisatie. Ook twee burgers zijn volgens lokale autoriteiten om het leven gekomen.

Hezbollah zegt dat het heeft geschoten op verschillende posities van het Israëlische leger. Volgens Hezbollah waren het aanvallen "als steunbetuiging voor het standvastige Palestijnse volk". Israëlische troepen zeggen dat ze hebben teruggeschoten. Volgens Israël is daarbij "een luchtdoel" afkomstig uit Libanon neergeschoten. Ook is "een terreurcel" van Libanon geraakt.

Sinds de start van de oorlog op 7 oktober schiet Hezbollah geregeld op Israëlische legerposities. Het Israëlische leger slaat daarbij terug met onder meer luchtaanvallen op Zuid-Libanon.

Buitenlandminister VS sprak over Gaza met Arabische ambtgenoten

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft gesproken met zijn collega-ministers uit Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jordanië en Bahrein. Dat gebeurde in de marge van de klimaattop in Dubai. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens Blinken is er gesproken over de toekomst van de Gazastrook en over de situatie nu. Of er iets is afgesproken is niet bekend. Wel duidelijk is dat de gesprekken zich richtten op een "duurzame vrede", aldus Blinken.

De Amerikaanse minister riep Israël gisteren nog op zich te houden aan de internationale wet- en regelgeving, en om burgers te ontzien. Hij zei ook dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen.

Israël: meer dan 200 doelen geraakt in Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het vandaag, na het beëindigen van de gevechtspauze, meer dan 200 doelen heeft geraakt in de Gazastrook. Het gaat volgens woordvoerder Daniel Hagari om luchtaanvallen in het noorden en het zuiden van de Gazastrook, onder meer in de steden Khan Younis en Rafah.

Ook de landmacht en de marine hebben bijgedragen aan de aanvallen, zegt hij, onder meer met tanks.

Volgens Hagari zijn er onder meer tunnelschachten, lanceerposities en andere militaire objecten vernietigd "die gebruikt kunnen worden om de gevechten voort te zetten".

Ministerie Gaza: dodental loopt op naar 109

Sinds de hervatting van de gevechten vanochtend zijn ten minste 109 mensen om het leven gekomen in Gaza. Dat meldt het gezondheidsministerie van Gaza, dat onder controle staat van Hamas, in een persverklaring. De aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren, maar uit verschillende plaatsen in Gaza komen beelden naar buiten van gewonde en overleden burgers. Vanochtend meldde het ministerie al dat onder de slachtoffers voornamelijk kinderen en vrouwen zijn.

Een moeder in Rafah rouwt om haar overleden dochtertje (niet afgebeeld) na een Israëlische luchtaanval

Luchtalarm luidt aan de grens met Libanon

In verschillende Israëlische dorpen in de buurt van de grens met Libanon is het luchtalarm afgegaan. Volgens The Times of Israel gaat het om onder meer Shear Yeshuv, HaGoshrim, Dafna en Beit Hillel. Burgers daar zijn gevlucht naar schuilplaatsen, uit angst voor inkomende raketten vanuit het buurland. Over schade of gewonden is nog niets bekend.

In de afgelopen weken heeft Hezbollah vanuit Libanon honderden raketaanvallen uitgevoerd op het noordelijkste deel van Israël.

Toevoer hulpgoederen vanuit Egypte ligt nu stil

De toevoer van brandstof en hulpgoederen vanuit Egypte naar Gaza is vandaag totaal stil komen te liggen, na de hervatting van de gevechten. Dat zeggen bronnen in de Egyptische overheid en hulporganisaties. Bij de grensovergang Rafah staan nog tientallen vrachtwagens klaar, die nu niet naar binnen kunnen.

Sinds de toevoer van hulpgoederen begon op 21 oktober, twee weken na de aanslagen, is de hoeveelheid binnengebracht voedsel en brandstof steeds verder toegenomen, zeggen de bronnen, vooral tijdens de gevechtspauze afgelopen week. Het is echter nooit genoeg geweest om de nood in Gaza te lenigen.

Vrachtwagens met hulpgoederen bij de grens tussen Egypte en Gaza, gisteren

Israël: Hamas houdt nog 137 gijzelaars vast sinds aanslagen

Hamas houdt nu nog 137 mensen uit Israël gegijzeld, die werden ontvoerd bij de aanslagen op 7 oktober. Dat meldt een woordvoerder van de Israëlische regering aan onder meer Al Jazeera. Daarnaast heeft Hamas nog vier mensen in zijn macht, die al eerder ontvoerd werden.

Twee van de gijzelaars zijn jongetjes van 10 maanden en 4 jaar. Volgens Hamas zijn zij niet meer in leven. Tien gijzelaars zijn ouder dan 75 jaar. Onder de 137 gijzelaars zijn 20 vrouwen, de rest is man. Zij worden allemaal ergens in Gaza vastgehouden. 126 van hen zijn Israëliër, 8 zijn Thai, de rest heeft de Nepalese, Tanzaniaanse en Frans-Mexicaanse nationaliteit.

Tot nu toe heeft Hamas 110 gijzelaars vrijgelaten, zegt de woordvoerder: 86 Israëliërs en 24 buitenlanders. In ruil heeft Israël Palestijnen vrijgelaten uit de gevangenis.

WHO: situatie in ziekenhuizen Gaza is nu "als een horrorfilm"

De situatie in de ziekenhuizen in Gaza is was al voor de hervatting van de gevechten "te vergelijken met een horrorfilm", zo meldt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve aan de pers. En die situatie zal nu alleen maar erger worden.

Een team van de WHO maakte van de week gevechtspauze gebruik om het Ahli-ziekenhuis in Gaza te bezoeken, en beschrijft patiënten met "de meest gruwelijke verwondingen, die bloedend op de grond liggen." Ondertussen werden de lichamen van overleden patiënten buiten verzameld op de parkeerplaats, omdat ze niet begraven konden worden.

De WHO was eerder van plan om vandaag de paar resterende ziekenhuizen in Gaza te ondersteunen met noodhulp-teams, maar dit staat nu op losse schroeven.

Ook andere VN-organisaties zoals Unicef, riepen vandaag op tot een hernieuwd staakt-het-vuren, vooralsnog zonder succes.

Overheidsradio Gaza: dodental nu 54

Sinds de hervatting van de gevechten vanochtend zijn 54 mensen in Gaza om het leven gekomen, zo meldt een radiozender van Hamas. Deze cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Eerder vandaag zei het ministerie van Gezondheid in Gaza ook al dat er ook tientallen gewonden waren gevallen. De meeste slachtoffers zouden vrouwen en kinderen zijn.

Onder meer uit Rafah en Khan Younis, plaatsen in het veiliger geachte zuiden van Gaza, komen veel beelden naar buiten van gewonde burgers en verwoeste gebouwen.

VN-topman: verleng alsnog gevechtspauze

VN-topman Antonio Guterres betreurt het dat de gevechten in Gaza weer zijn opgelaaid, zo schrijft hij op X. "Ik hoop nog steeds dat we de gevechtspauze opnieuw kunnen instellen. De terugkeer van geweld laat alleen maar zien hoe belangrijk het is om een echte humanitaire wapenstilstand te hebben." Welke rol de VN op dit moment heeft bij de onderhandelingen over een gevechtspauze, is niet bekend.

Veel gewonde kinderen na aanval op Rafah

Israël richt zich met de nieuwe aanvallen ook op het zuiden van de Gazastrook. Rafah, bij de grens met Egypte, werd vanochtend onder vuur genomen. Op beelden van de nasleep zijn veel gewonde kinderen te zien.

Veel gewonden in Rafah

Islamitische Jihad claimt aanvallen op Israël

De terroristische groep Islamitische Jihad zegt in een verklaring op Telegram dat het vandaag aanvallen heeft uitgevoerd op dorpen en steden in Israël, als vergelding voor "misdaden tegen ons volk". De Al-Quds-brigade zou onder meer raketten hebben afgevuurd richting de zuidelijke stad Ashkelon, waar vanochtend sirenes afgingen ter waarschuwing. Over slachtoffers of schade is nog niets bekend.

Rouw en puinruimen in Khan Younis

Niet alleen het noorden van Gaza wordt vandaag aangevallen door Israël. Ook Khan Younis, in het zuiden, wordt geraakt na het beëindigen van de gevechtspauze tussen Israël en Hamas. In enkele uren zouden er zeker 32 doden zijn gevallen.

Doden en gewonden in Gaza na hervatten luchtaanvallen door Israël

Qatar: onderhandelingen gaan door, bombardementen Israël helpen niet

Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring op sociale media dat de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een hernieuwde gevechtspauze vandaag doorgaan, ondanks de gevechten van vanochtend. De onderhandelingen worden wel bemoeilijkt door het feit dat Israël Gaza de afgelopen uren flink gebombardeerd heeft, zegt het ministerie.

"De humanitaire catastrofe in de Gazastrook wordt nu alleen maar erger. We roepen de internationale gemeenschap op om het geweld te stoppen." Het ministerie spreekt zich ook nadrukkelijk uit tegen "alle vormen van collectieve bestraffing en het doelbewust bestoken van burgers."

Qatar staat bekend als een van de weinige landen die door zowel Israël als Hamas als serieuze gesprekspartner worden gezien. Lees meer in dit artikel:

Gezondheidsministerie Gaza: dodental loopt op naar 32

Sinds de hervatting van de gevechten vanochtend zijn 32 mensen in Gaza om het leven gekomen, zo meldt het Gezondheidsministerie in Gaza in een verklaring op Telegram. Deze cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Eerder vandaag zei het ministerie al dat er ook tientallen gewonden waren gevallen. De meeste slachtoffers zouden vrouwen en kinderen zijn.

Israël publiceert nieuwe kaart Gaza: houd bij wanneer jouw buurt aangevallen wordt

Het Israëlische leger heeft een nieuwe kaart gepubliceerd waarop de Gazastrook in honderden kleine stukjes is verdeeld. Op een Arabischtalige website worden inwoners van Gaza nu opgeroepen om online hun wijk in de gaten te houden, en bij te houden of het leger waarschuwingen voor dat gebied naar buiten brengt. "Hamas gebruikt scholen, moskeeën en ziekenhuizen als militaire uitvalsbases en burgers als menselijke schild", zo staat in de verklaring, maar "het Israëlische leger doet er alles aan om burgerslachtoffers te voorkomen."

De kaart lijkt te suggereren dat de hele Gazastrook op enig moment het toneel zal zijn van gevechten.

Zo gauw er een waarschuwing komt voor hun wijkje, is de bedoeling, moeten burgers wegvluchten uit dat gebied. Er wordt niet duidelijk gemaakt waar ze heen kunnen, aangezien de grens met Egypte dicht is.

Israël strooit flyers uit boven Khan Younis: ga weg

Israëlische vliegtuigen hebben vanochtend flyers uitgeworpen boven Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Dat melden Palestijnen in Gaza via sociale media. Met de briefjes worden burgers opgeroepen te vertrekken uit het gebied, omdat er gevochten gaat worden en burgers gevaar lopen. Eerder vluchtten al veel burgers naar Khan Younis, omdat het daar veiliger zou zijn dan in Gaza-Stad.

De instructies zijn om te vertrekken naar Rafah, in het uiterste zuiden van Gaza. De grensovergang daar, met Egypte, is gesloten voor verreweg de meeste burgers uit Gaza.

Ministerie Gaza: 21 doden na hervatting gevechten

In de eerste twee uur na de hervatting van de gevechten tussen Israël en Hamas zijn ten minste 21 mensen omgekomen in Gaza, zo meldt het gezondheidsministerie van de Gazastrook aan Al Jazeera. Dat ministerie staat onder controle van Hamas, en de cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Ook zouden er volgens het ministerie tientallen burgers gewond zijn geraakt door Israëlische luchtaanvallen. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, zegt het ministerie.

Videobeelden tonen oplaaien geweld Gaza-stad

Op nieuwe beelden uit het noorden van de Gazastrook zijn rookpluimen te zien. Volgens Hamas voert het Israëlische leger daar artillerieaanvallen uit. Het Israëlische leger zegt dat het op dit moment ook luchtaanvallen uitvoert. Dit zijn beelden van de persbureaus AP en Reuters:

Rookwolken na explosies boven Gazastad

In beeld: schade in Rafah

Nu de gevechten hervat zijn, komen ook weer de eerste beelden naar buiten van schade en slachtoffers in de Gazastrook. Deze beelden van persbureau AFP tonen de nasleep van een Israëlische aanval in Rafah, in het zuiden van Gaza:

Israël: gevechten hervat omdat Hamas weigerde vrouwen vrij te laten

Israël heeft de gevechten tegen Hamas hervat, omdat Hamas weigerde om alle gegijzelde vrouwen vrij te laten, en omdat het weer raketten afvuurde op Israël. Dat zegt premier Netanyahu in een persverklaring waaruit The Times of Israel citeert. "De Israëlische regering is vastbesloten om ervoor te zorgen dat alle gijzelaars vrijkomen en dat Hamas nooit meer het Israëlische volk kan bedreigen."

Een Palestijnse functionaris meldt ongeveer gelijktijdig aan de BBC dat er nog steeds onderhandeld wordt over een mogelijke verlenging van de gevechtspauze.

Correspondent Nasrah Habiballah met laatste stand van zaken

Habiballah: 'Weer hevige gevechten in Gazastad'

Einde aan zeven dagen gevechtspauze

Nu de gevechten hervat zijn in de Gazastrook komt er een einde aan de gevechtspauze die zeven dagen heeft geduurd. Tijdens het bestand liet Hamas tachtig Israëlische gijzelaars vrij en zeker twintig buitenlandse. Israël liet 240 Palestijnse gevangenen gaan.

De 18-jarige gijzelaar Ofir Engel, die onlangs versneld het Nederlanderschap kreeg, werd woensdag vrijgelaten door Hamas.

Tijdens het bestand werd ook humanitaire hulp toegelaten tot de Gazastrook.

Rookpluimen boven Gaza, Israël voert luchtaanvallen uit

Op beelden van het noorden van de Gazastrook zijn rookpluimen te zien. Volgens Hamas voert het Israëlische leger daar artillerieaanvallen uit. Het Israëlische leger zegt dat het op dit moment ook luchtaanvallen uitvoert. Volgens Hamas wordt het zuiden van de Gazastrook bestookt.

Op basis van getuigen meldt nieuwszender Al Jazeera hevige gevechten tussen Israël en Hamas in Gaza-Stad. Ook zouden Israëlische tanks doelwitten beschieten.

Rook boven Gaza op vrijdagochtend

Israël zegt dat Hamas gevechtspauze heeft geschonden

Het Israëlische leger zegt dat het de strijd tegen Hamas heeft hervat. Het beschuldigt Hamas ervan dat het het bestand heeft geschonden door een raket af te vuren op Israël.

Op basis van Palestijnse media meldt Reuters dat Israël weer aanvallen uitvoert in het noorden van de Gazastrook.

Opnieuw luchtalarm in zuiden Israël, nog geen duidelijkheid over verlenging

Israël meldt dat in het zuiden van het land opnieuw het luchtalarm klinkt. Rond deze tijd verloopt het tijdelijke staakt-het-vuren. Het is onduidelijk of er nog een verlenging komt van de gevechtspauze die sinds vrijdag van kracht is. Israël en Hamas hebben nog niets laten horen over verlenging en ook bemiddelaar Qatar heeft er nog niets over gezegd.

Israël: raket onderschept vanuit Gaza

Israël zegt dat het een raket heeft onderschept die vanuit de Gazastrook werd afgevuurd. Dat gebeurde ruim een uur voordat het tijdelijke staakt-het-vuren afloopt. Rond dezelfde tijd klonk in meerdere plaatsen in het zuiden van Israël bij de grens met Gaza het luchtalarm.

Een aan Hamas gelieerd nieuwskanaal meldde kort erna dat er schoten en explosies klonken in het noorden van de Gazastrook. Er is geen bevestiging van.

Het tijdelijke staakt-het-vuren loopt volgens afspraak om 06.00 uur af. De gevechtspauze geldt sinds vrijdag en is sindsdien twee keer verlengd. Gisteren werd er op de valreep een deal gesloten over verlenging.

Nog geen bevestiging over verlenging gevechtspauze, luchtalarm in zuiden Israël

The Wall Street Journal meldt op basis van Egyptische bronnen dat Israël en Hamas het eens zijn over een nieuwe verlenging van het staakt-het-vuren, maar daar is nog geen bevestiging van. Volgens de berichtgeving zouden er opnieuw tien gijzelaars vrij moeten komen, vooral vrouwen en kinderen. Israël noch Hamas heeft het bevestigd.

Het staakt-het-vuren loopt volgens afspraak om 06.00 uur af. De gevechtspauze ging vorige week vrijdag in en is sindsdien twee keer verlengd.

Aan het eind van de nacht ging in het zuiden van Israël het luchtalarm af. Een legerwoordvoerder heeft gezegd dat er een raket die is afgeschoten vanuit Gaza is onderschept, schrijft de krant Haaretz.

NYT: Israël had aanvalsplan Hamas al een jaar in handen

Israël wist al een jaar voor de terreuraanslag van 7 oktober van plannen van Hamas daarvoor, schrijft The New York Times. Vertegenwoordigers van het leger en inlichtingendiensten zouden het aanvalsplan van de terreurorganisatie als onrealistisch, te ingewikkeld hebben beschouwd.

De krant, die zich baseert op documenten, e-mails en interviews, schrijft over een document van 40 pagina's genaamd 'Jericho Wall' (Jericho Muur). Er zou in detail een aanvalsplan in staan zoals dat door Hamas op 7 oktober werd uitgevoerd, en waarbij 1200 mensen werden vermoord en meer dan 240 mensen werden ontvoerd.

In het plan van Hamas zou ook informatie staan over de Israëlische militaire aanwezigheid op verschillende plekken. Volgens The New York Times doet dit vermoeden dat er is gelekt. De informatie zou in brede kringen in Israël bekend zijn geweest, of premier Netanyahu ervan op de hoogte was is niet duidelijk.

In juli van dit jaar zou een analiste van een inlichtingendienst hebben gewaarschuwd dat Hamas een intensieve training van een dag had gehouden, met oefeningen die vergelijkbaar zijn met wat er op 7 oktober gebeurde. Een hoge legerfunctionaris reageerde dat het niet realistisch was. De analiste zou er daarop hebben gewezen dat de oefening exact volgens het document Jericho Wall werd uitgevoerd. "Het plan is bedoeld om een oorlog uit te lokken. Het is niet slechts een aanval op een dorp."

Volgens The New York Times is Israël onder meer op het verkeerde been gezet doordat Hamas in de aanloop naar de terreuraanslag onderhandelde over meer werkvergunningen voor Palestijnen om in Israël te werken. Daaruit zou de conclusie zijn getrokken dat Hamas niet uit was op een nieuwe oorlog.

Eerder circuleerden ook in Israëlische media al berichten dat er maanden voor 7 oktober kennis bestond binnen de Israëlische inlichtingendiensten over een aanstaande grootschalige aanslag door Hamas.

Omstander die ingreep bij aanslag per ongeluk doodgeschoten

Bij de aanslag gisteren in Jeruzalem, geclaimd door Hamas, is een Israëliër door vuur van eigen mensen om het leven gekomen. De man greep juist in toen twee terroristen het vuur openden op mensen die bij een bushalte stonden te wachten. Twee militairen die de terroristen wilden uitschakelen, dachten dat hij een derde aanvaller was, schrijft onder meer The Times of Israel.

Het slachtoffer is een man die vandaag zijn 38e verjaardag zou vieren. Hij is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden, meldden de autoriteiten laat op de avond. Op videobeelden is te zien dat hij zijn handen omhoog houdt, maar hij wordt alsnog neergeschoten.

Israël laat tientallen Palestijnen gaan

Israël heeft na de vrijlating door Hamas van een nieuwe groep gijzelaars tientallen Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Het zou gaan om acht vrouwen en 22 kinderen. Ze worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël en de Westoever.

Sinds vorige week vrijdag is sprake van een tijdelijk staakt-het-vuren. Dat is twee keer verlengd. Komende ochtend vervalt de gevechtspauze, maar er wordt nog gesproken over verlenging. Qatar speelt een bemiddelende rol bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas.

Zes gijzelaars vrijgelaten door Hamas

Hamas heeft afgelopen avond opnieuw gijzelaars vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Het gaat om twee tieners en vier vrouwen. Drie gijzelaars hebben dubbele paspoorten: uit Uruguay, Mexico en Rusland.

Eerder vandaag werden al twee vrouwelijke gijzelaars vrijgelaten door Hamas.

Twee Russen die woensdag al zijn vrijgelaten, zijn meegeteld met de vrijlatingen van donderdag. Daarmee komt het totaal op tien. In ruil daarvoor zullen dertig Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten.

In totaal zijn in de afgelopen week 110 gijzelaars door Hamas vrijgelaten. Israël heeft 210 Palestijnse gevangenen laten gaan.

Komende ochtend loopt de tijdelijke wapenstilstand af, er wordt nog onderhandeld over een nieuwe verlenging.

Welkom

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier.