Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Witte Huis: vrijlating gijzelaars 'dichterbij dan ooit' • Grenspost bij Libanon geraakt

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Meerdere doden in leger Israël door 'eigen vuur'

Het Israëlische leger heeft tijdens gevechten in de Gazastrook een aantal incidenten van zogenaamd "eigen vuur" gezien, melden Israëlische veiligheidsbronnen aan The Times of Israel. Een aantal van die incidenten had dodelijke gevolgen.

The Times of Israel meldt dat er momenteel duizenden infanterietroepen, tanks en andere troepen in Gaza vechten, opererend in de dichtbevolkte buurten van Gaza-Stad. Het leger zegt de aanhoudende gevechten "te evalueren, inclusief de gevallen van eigen vuur, en de geleerde lessen snel implementeert".

Sinds het begin van de grondgevechten op 27 oktober zijn in Gaza 66 soldaten gedood.

Minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Israël en Westoever

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft in Tel Aviv gesproken met haar Israëlische ambtgenoot Eli Cohen, meldt ze op X. "In ons gesprek benadrukte ik ook het belang en de urgentie van humanitaire gevechtspauzes. Deze gevechtspauzes zijn cruciaal om hulp, zorg en goederen in Gaza te krijgen. Ik heb nadrukkelijk opgeroepen tot terughoudendheid en tot handelen in lijn met internationaal humanitair oorlogsrecht."

Bruins Slot zei ook dat ze haar "oprechte medeleven" betuigd had "voor de Israëlische slachtoffers van de afschuwelijke terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober. Nederland deelt de grote zorg over het lot van de gijzelaars die nog in Gaza zijn. Ik heb aangegeven dat ik het belang van hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating onderstreep", zei ze.

Bruins Slot bracht ook een bezoek aan de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh. Ook daar betuigde ze haar medeleven voor de Palestijnse burgerslachtoffers. "De situatie in Gaza is schrijnend, er is dringend meer hulp nodig." Ze zei zich hard te maken "voor gevechtspauzes en veilige en ongehinderde humanitaire toegang in Gaza. Nederland blijft de Palestijnse Gebieden steunen, zowel via humanitaire hulp als ontwikkelingssamenwerking". Daarbij zei ze dat Nederland blijft "toewerken naar een tweestatenoplossing, met een levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig Israël."

'Wapenwerkplaats en tunnelingang gevonden in moskee'

Het leger van Israël meldt dat het een werkplaats van Hamas waar raketten worden gemaakt en een tunnelingang heeft gevonden in een moskee in de wijk Zeitoun in Gaza-stad. "Ik wil dat u begrijpt: een moskee in het Zeitoun-gebied werd gebruikt als laboratorium voor het maken van wapens", zei legerwoordvoerder Hagari tijdens een avondpersconferentie.

"Troepen dringen de moskee binnen, voeren scans uit en zorgen ervoor dat er geen vallen zijn. Ze gaan deze moskee binnen en vinden een tunnelschacht... en een trap', zei hij. Daarop werd een werkplaats voor het maken van raketten aangetroffen, zei Hagari.

"Terroristen maken raketten in een moskee. Ze gebruiken de islam en de symbolen van de islam om terreur te creëren", zei hij.

Het leger van Israël heeft vaker gezegd dat publieke gebouwen als ziekenhuizen, scholen en moskeeën door de gewapende tak van Hamas worden gebruikt. Eerder zei het hiervoor bewijs te hebben gevonden in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad.

Meer daarover lees je hier:

Witte Huis: vrijlating gijzelaars 'dichterbij dan ooit tevoren'

De Amerikaanse regering 'doet er alles aan' om tot een overeenkomst te komen over de vrijlating van gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder John Kirby zojuist tegen verslaggevers gezegd.

Hij zei dat de president hoopte dat er een overeenkomst kon worden bereikt om alle gijzelaars vrij te laten, "inclusief jonge kinderen, en natuurlijk de Amerikanen die erbij zitten", zei Kirby. "We werken nog steeds van uur tot uur... we geloven dat we dichterbij zijn dan ooit tevoren. Dus we zijn hoopvol. Maar er is nog werk aan de winkel. En er wordt niets gedaan totdat alles klaar is. We blijven hier dus aan werken."

Leger Israël: 'We werden beschoten vanuit Indonesisch ziekenhuis'

Het leger van Israël heeft een verklaring gegeven over de hevige gevechten rondom het Indonesië-ziekenhuis in Gaza-Stad, waarbij minstens twaalf mensen zouden zijn omgekomen. "Vannacht openden terroristen vanuit het Indonesische ziekenhuis in Gaza het vuur op troepen die buiten het ziekenhuis opereerden", aldus het Israëlische leger. "Als reactie daarop richtten troepen zich rechtstreeks op de specifieke plek waar het vijandelijke vuur vandaan kwam."

Er werden geen granaten afgevuurd op het ziekenhuis, voegt het leger toe. Het leger zegt ook dat ondanks de uitdagingen van de strijd tegen "een terroristische organisatie die vanuit ziekenhuizen opereert", het zich heeft gebonden aan het internationaal recht en "talloze maatregelen heeft genomen om de schade voor niet-strijders tot een minimum te beperken".

Het leger van Israël zou tanks hebben ingezet in de buurt van het ziekenhuis. De BBC heeft beelden geverifieerd waarop tanks dicht bij het ziekenhuis te zien zijn. Het Palestijnse persbureau Wafa berichtte dat ook het ziekenhuis zelf beschoten is en het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid meldde dat er eerder ook Israëlische luchtaanvallen zouden zijn geweest op het ziekenhuis. Daarbij zouden zeker twaalf mensen om het leven zijn gekomen.

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi heeft de aanval op het Indonesië-ziekenhuis in de Gazastrook scherp veroordeeld.

Israël roept ambassadeur Zuid-Afrika terug vanwege 'laatste verklaringen'

Israël heeft zijn ambassadeur in Zuid-Afrika teruggeroepen voor overleg naar aanleiding van de "laatste verklaringen van Zuid-Afrika", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het komt nadat de regeringspartij van Zuid-Afrika had gezegd dat zij een parlementaire motie zou steunen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van de Israëlische ambassade in Zuid-Afrika.

In een verklaring op donderdag verwelkomde het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) ook een oproep van president Cyril Ramaphosa aan het Internationaal Strafhof om mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden te onderzoeken. De ANC-verklaring luidt: "Gezien de zich ontvouwende wreedheden in bezet Palestina zal het Afrikaans Nationaal Congres instemmen met een parlementaire motie die de regering oproept om de Israëlische ambassade in Zuid-Afrika te sluiten en alle diplomatieke betrekkingen met Israël op te schorten totdat Israël instemt met een staakt-het-vuren."

Families gijzelaars woedend omdat Netanyahu ze niet binnenlaat

De families van de mensen die door Hamas ontvoerd zijn en worden vastgehouden in Gaza zijn woedend op premier Natanyahu. Hij weigert hen allemaal toe te laten bij een ontmoeting op het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv. De families hadden van tevoren een lijst met 107 vertegenwoordigers aan het kantoor van de premier verstrekt, maar bij hun aankomst kregen velen te horen dat er niet genoeg ruimte in de zaal was gereserveerd voor de bijeenkomst, meldt The Times of Israël.

De families die niet naar binnen zijn gelaten, zijn van plan te protesteren bij de poort van de militaire basis Kirya in Tel Aviv, meldt Haaretz.

Netanyahu staat onder grote druk om de gijzelaars vrij te krijgen. Familieleden van de ruim 240 gegijzelden door Hamas hielden eerder een vijfdaagse protestmars naar Jeruzalem waar ze de vrijlating van hun dierbaren eisten. Dit weekend kwamen de duizenden deelnemers aan de mars aan in Jeruzalem en liepen door naar de residentie van Netanyahu.

WHO-baas: 12 vroeggeboren baby's naar Caïro gevlogen

Twaalf van de vroeggeboren baby's die uit het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza zijn gered, zijn naar Caïro zijn gevlogen. Dat heeft hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros bekendgemaakt op X. Eerder werd duidelijk dat 28 te vroeg geboren baby's gered waren uit het Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad en naar Egypte waren gebracht. Drie baby's bleven in Gaza achter.

"Alle baby's vechten tegen ernstige infecties en andere aandoeningen en hebben gespecialiseerde medische zorg nodig", zegt Tedros.

Premiers Spanje en België reizen naar Israël en Palestijnse gebieden

De herkozen premier van Spanje, Sánchez, reist donderdag naar Israël en de Palestijnse Gebieden. Dat meldt zijn kantoor.

Sánchez zal samen met zijn Belgische collega Alexander de Croo reizen, zo blijkt uit een verklaring van zijn kantoor. Beide leiders zullen een ontmoeting hebben met de Israëlische premier Netanyahu, de Israëlische president Herzog en de Palestijnse president Abbas, aldus de verklaring.

Spanje is op dit moment EU-voorzitter, België is dat vanaf januari volgend jaar. De twee landen hebben net als EU-lidstaat Ierland meermaals opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Biden: deal met gijzelaars nabij

De Amerikaanse president Biden heeft vandaag gezegd dat hij gelooft dat een deal nabij is over de vrijlating van een deel van de gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

De signalen stapelen zich al langer op over een naderend akkoord over de vrijlating van een groep gijzelaars in Gaza. Familieleden zouden zijn ingelicht over vorderingen in het onderhandelingsproces. Ook spreken de betrokken partijen openlijk uit dat ze hoopvol zijn over een deal in de komende dagen. Om hoeveel gijzelaars het zou gaan en onder welke voorwaarden, is nog onbekend.

Lees hieronder meer over een mogelijk akkoord:

Jordaanse kroonprins in Egypte voor bouw van een veldhospitaal

De Jordaanse kroonprins Hoessein is in Egypte aangekomen om toezicht te houden op de plannen voor een veldhospitaal in Gaza. De kroonprins kwam vandaag aan op de internationale luchthaven El Arish met een militair vliegtuig, met ook het personeel en de uitrusting van het ziekenhuis aan boord.

Het veldhospitaal zal worden gevestigd in Khan Younis, in het zuiden, om gewonden en zieken op te vangen. Volgens het Jordaanse koninklijke paleis heeft het ziekenhuis een capaciteit van 41 bedden.

Khan Younis wordt geregeld getroffen door luchtaanvallen. Zo vielen bij een Israëlisch bombardement op zaterdag in de buurt van het Nasser ziekenhuis in Khan Younis volgens Artsen zonder Grenzen zeventig doden. De hulporganisatie meldde vandaag dat de luchtaanval op ongeveer een kilometer van het ziekenhuis plaatsvond.

Reuters heeft foto's van vrachtwagens die de grensovergang bij Rafah met Egypte oversteken met containers en uitrusting voor het Jordaanse veldhospitaal:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar zouden binnenkort een veldhospitaal willen opzetten in Gaza.

Leger Israël: grenspost bij Libanese grens geraakt, geen gewonden

Er zijn inmiddels meer details bekendgemaakt door het leger van Israël over de beschietingen over en weer tussen Libanon en Israël. Volgens het leger zouden vanuit Libanon op meerdere locaties langs de grens zo'n 25 raketten afgevuurd zijn op Israël, waarvan er meerdere zijn onderschept door luchtafweer. Andere raketten zijn in open gebieden geland. Drie drones met explosieven raakten een legerpost aan de grens. Er zouden geen gewonden zijn gevallen bij de aanvallen. Het leger heeft niet bekendgemaakt welke legerpost geraakt zou zijn.

Op beelden die op sociale media circuleren zou de ravage te zien zijn die is aangericht in een legerpost van Biranit , Die beelden zijn door de NOS geverifieerd en gelokaliseerd op een steenworp afstand van de grens met Libanon, vlak bij het plaatsje Netu'a.

Het leger zegt dat het zelf een Hezbollah-cel heeft aangevallen die van plan was een antitankraketaanval uit te voeren vanuit het Libanese dorp Marwahin en dat gevechtsvliegtuigen, gevechtshelikopters en tanks andere Hezbollah-locaties in Zuid-Libanon zou hebben getroffen als reactie op de aanvallen op het noorden van Israël.

WHO: drie te vroeg geboren baby's blijven in ziekenhuis Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft bevestigd dat 28 te vroeg geboren baby's naar Egypte zijn geëvacueerd, maar dat er drie in het zuiden van Gaza zijn achtergebleven voor verdere behandeling.

Eerder schreven meerdere media dat 31 baby's geëvacueerd zouden worden uit het grootste ziekenhuis in Gaza-Stad. Dat blijkt nu dus anders te liggen. De 31 baby's zijn allemaal naar een ziekenhuis in het zuiden gebracht, maar drie hebben de oversteek naar Egypte niet gemaakt.

"De 28 baby's zijn nu veilig aangekomen in Egypte. Drie baby's verblijven nog steeds in het Emarati-ziekenhuis en worden nog steeds behandeld", zei een woordvoerder van de WHO in een antwoord per e-mail aan persbureau Reuters.

Gevraagd naar de toestand van de baby's zei hij: "Alle baby's vechten tegen ernstige infecties en hebben nog altijd gezondheidszorg nodig."

Dit is de huidige situatie in de Gazastrook

Op onderstaande kaart is de huidige situatie in de Gazastrook te zien. Alle informatie is bijgewerkt tot gisteravond.

Te vroeg geboren baby's geëvacueerd uit Gaza

Baby's uit Gaza geëvacueerd naar Egypte

Raketbeschietingen over en weer aan grens Libanon-Israël

Ook in de grensstreek tussen Israël en Libanon is het weer onrustig. Volgens Israëlische media zijn er meerdere raketten vanuit Libanon afgevuurd op militaire bases in het noorden van Israël, onder meer ook antitankraketten. Het Israëlische leger zou gereageerd hebben met artilleriebeschietingen.

Over gewonden of slachtoffers is niets bekend.

Rook stijgt op aan de Libanese kant van de grens tussen Israël en Libanon, in het noorden van Israël, op 18 november

Indonesië veroordeelt aanval op Indonesische ziekenhuis Gaza

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi heeft de aanval op het Indonesië-ziekenhuis in de Gazastrook scherp veroordeeld. "Alle landen, vooral degenen die nauwe betrekkingen met Israël onderhouden, moeten al hun invloed en capaciteiten gebruiken om Israël aan te sporen zijn wreedheden te stoppen", zei ze in een verklaring.

Verschillende persbureaus maken melding van hevige gevechten rondom het ziekenhuis. Het leger van Israël zou onder meer tanks inzetten. Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat ook het ziekenhuis zelf beschoten wordt. Het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid meldt dat er eerder ook Israëlische luchtaanvallen zijn geweest op het ziekenhuis. Zeker twaalf mensen zouden om het leven zijn gekomen.

Groep te vroeg geboren baby's aangekomen in Egypte

Een eerste groep te vroeg geboren baby's is uit het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad geëvacueerd naar Egypte voor medische behandelingen, meldt een Egyptische tv-zender. Volgens de Palestijnse tak van de hulporganisatie Rode Halve Maan gaat het om 28 baby's. Persbureau AFP sprak eerder van 29 baby's. Gisteren meldde onder meer de Rode Halve Maan dat er ruim 30 te vroeg geborenen zouden worden geëvacueerd uit het ziekenhuis.

Het Israëlische leger viel het ziekenhuis vorige week binnen. Het claimt er een Hamas-commandocentrum te hebben aangetroffen. Gisteren meldde het leger dat er tunnels van Hamas onder het ziekenhuis zitten.

Te vroeg geboren baby's in een ambulance op weg naar de grensovergang met Egypte

Minister Bruins Slot bezoekt Israël en Palestijnse gebieden

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken bezoekt vandaag Israël en de Palestijnse gebieden. Ze zegt daar meerdere bijeenkomsten te hebben, waarin ze onder meer in gesprek gaat met verschillende ministers en organisaties. Ook brengt ze een bezoek aan Nederlandse vertegenwoordigers in de gebieden.

'Hevige gevechten bij Indonesië-ziekenhuis Gaza-Stad'

Verschillende persbureaus, waaronder AP en Reuters, melden hevige gevechten rondom het Indonesië-ziekenhuis in Gaza-Stad. Dat ziekenhuis is omsingeld door Israëlische tanks. "Je kunt ze zien schieten", zegt een verpleger van hert ziekenhuis tegen Reuters. "Er zijn voortdurend geluiden van explosies en geweervuur. Vrouwen en kinderen zijn doodsbang."

Op basis van bronnen rondom het ziekenhuis meldt nieuwszender Al Jazeera dat de situatie "catastrofaal" is. Er zouden zo'n 6000 mensen aanwezig zijn. Naast patiënten en werknemers ook veel ontheemden. Het ziekenhuis verlaten zou onmogelijk zijn door de aanhoudende gevechten buiten.

Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat ook het ziekenhuis zelf onder vuur genomen wordt. Vanochtend meldde het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid dat er eerder ook Israëlische luchtaanvallen zijn geweest op het ziekenhuis. Daarbij zouden zeker twaalf mensen om het leven zijn gekomen.

Akkoord over vrijlating groep gijzelaars Gaza lijkt dichtbij

De signalen stapelen zich op over een naderend akkoord over de vrijlating van een groep gijzelaars in Gaza. Familieleden zouden zijn ingelicht over grote vorderingen in het onderhandelingsproces. Ook spreken de betrokken partijen openlijk uit dat ze hoopvol zijn over een deal in de komende dagen. Om hoeveel gijzelaars het zou gaan en onder welke voorwaarden is nog onbekend.

Lees hieronder meer over een mogelijk akkoord:

Rode Kruis: meer ziekte-uitbraken in Gaza door regen

Doordat het flink regent in de Gazastrook nemen de gezondheidsrisico's in het gebied extra toe. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis . Door een gebrek aan brandstof functioneren de watersystemen er niet goed. Omdat grote groepen mensen in Gaza dicht op elkaar leven, raakt de infrastructuur bovendien verder overbelast.

Ook ontbreekt het Gaza op dit moment aan schoon (drink)water. Mensen gebruiken al langere tijd vervuild water, met alle gevolgen van dien, stelt het Rode Kruis. De organisatie verwacht daarom een piek in het aantal bacteriële infecties, vooral onder vluchtelingen. "Denk daarbij aan hevige diarree en het risico op cholera-uitbraken. Deze kunnen levensbedreigend worden", waarschuwt het Rode Kruis. "Denk aan een patiënt die kampt met aanhoudende diarree. Zonder zouten, mineralen, voeding en schoon drinkwater kan deze patiënt uitdrogen, uitgeput raken en uiteindelijk overlijden."

Binnen Gaza zijn op het moment zo'n anderhalf miljoen mensen op de vlucht.

Festivalgangers komen samen om aanval Hamas te verwerken

Festivalgangers verwerken samen aanval Hamas: 'We hebben dit nodig'

Gezondheidsministerie Gaza: doden bij aanval Indonesische ziekenhuis

Bij een Israëlische luchtaanval op het Indonesische ziekenhuis in Gaza zijn twaalf doden gevallen, meldt het door Hamas bestuurde Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Volgens Al Jazeera zijn er artsen en patiënten onder de doden. Het ministerie meldt dat er ook tientallen gewonden zijn.

Arabische media meldden eerder al dat het ziekenhuis door Israëlische tanks is omsingeld. De directeur van het ziekenhuis zegt tegen de BBC dat de tanks nu op zo'n 20 meter afstand van het ziekenhuis zijn. Persbureau AP meldt dat er hevige gevechten zijn uitgebroken in de omgeving van het ziekenhuis.

Arabische en islamitische bijeenkomst in Peking: oproep tot wapenstilstand

Afgevaardigden van Arabische en islamitische landen zijn op bezoek in de Chinese hoofdstad Peking om te spreken over de situatie in de Gazastrook. Ze roepen op om een einde te maken aan het geweld en om humanitaire hulp het gebied in te krijgen.

Het bezoek is onderdeel van een tour langs de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad, waar China er een van is. In China hebben afgevaardigden van onder meer Saudi-Arabië, Egypte, Jordanië, Indonesië, de Palestijnse gebieden en de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) een overleg met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. De OIC is een samenwerking van 57 staten die opkomst voor de belangen van de islamitische wereld.

"We zijn hier om een duidelijk signaal af te geven: we moeten het vechten en het doden onmiddellijk stoppen en we moeten onmiddellijk humanitaire hulp aan Gaza bieden", zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan al Saud.

Voorafgaand aan het overleg zei Wang tegen de delegatie dat de internationale gemeenschap "dringend moet handelen" om een einde te maken aan de "humanitaire ramp" in Gaza. Hij zei dat Peking bereid is om te helpen om de "vrede te herstellen in het Midden-Oosten".

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan al Saud

AzG meldt tientallen doden bij luchtaanval op Khan Younis

Bij een Israëlische luchtaanval zaterdag in de buurt van het Nasser ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn volgens Artsen zonder Grenzen zeventig doden gevallen. De hulporganisatie meldt dat de luchtaanval op ongeveer een kilometer van het ziekenhuis plaatsvond.

Direct na de aanval werden 122 mensen, onder wie de zeventig doden, het ziekenhuis binnengebracht, zegt de hulporganisatie. Veel van de gewonden verkeren in kritieke toestand, onder hen veel kinderen. De meeste slachtoffers hebben brandwonden opgelopen.

De hulporganisatie zegt behoefte te hebben aan medische middelen in het ziekenhuis. Ook zegt AzG klaar te zijn om op te schalen, maar zegt wel veiligheidsgaranties te willen.

Eerder meldde het Nasser ziekenhuis al dat er 47 mensen waren omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen.

'Israëlisch leger heeft Indonesische ziekenhuis in Gaza omsingeld'

Arabische media melden dat het Israëlische leger het Indonesische ziekenhuis in Gaza heeft omsingeld. Ook zouden er explosies zijn geweest in de buurt van het ziekenhuis. De berichten zijn niet onafhankelijk geverifieerd en ook het Israëlische leger heeft ze niet bevestigd.

Over slachtoffers in en rond het Indonesische ziekenhuis is niets bekend. De stroom in het gebouw zou zijn uitgevallen.

Het hoofd van het ziekenhuis roept vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta Israël op om zijn militairen rond het gebouw terug te trekken. "Dit is een onmenselijke aanval die moet worden veroordeeld omdat dit een plek is die beschermd moet worden", zei directeur Sarbini Abdul Murad tegen tv-zender Al Jazeera. "Wij vragen Israël om zijn troepen rond het Indonesische ziekenhuis terug te trekken, zodat het een veilige plek kan zijn voor burgers die medische hulp zoeken."

'Netanyahu en kabinetsleden gaan families gegijzelden bezoeken'

Een aantal leden van het Israëlische kabinet, onder wie premier Netanyahu, ontmoeten vanavond familieleden van de ongeveer 240 gegijzelden die worden vastgehouden door Hamas, meldt The Times of Israel. Volgens de krant hebben de familieleden geëist dat ze met Netanyahu kunnen spreken. Ook defensieminister Yoav Gallant zou bij de ontmoeting vanavond aanwezig zijn.

Halverwege vorige maand ontmoette Netanyahu ook al een aantal familieleden. Hij beloofde toen dat hij er alles aan zou doen om de gegijzelden vrij te krijgen.

Veel familieleden van gegijzelden hebben kritiek op Netanyahu en zijn inzet om ze terug naar Israël te krijgen. Ook wordt de premier en zijn regering verweten dat de aanval van Hamas op 7 oktober niet kon worden voorkomen. De groep gegijzelden wordt nu 44 dagen vastgehouden door Hamas.

Dit weekend drie journalisten gedood in Gaza

Afgelopen weekend zijn in Gaza drie journalisten omgekomen bij aanvallen van het Israëlische leger, meldt persbureau Reuters.

Een van de slachtoffers was behalve journalist ook het hoofd van een Palestijnse non-profitorganisatie die opkwam voor de rechten van journalisten, Belal Jadallah. Familieleden zeggen tegen Reuters dat hij onderweg was van Gaza-stad naar het zuiden. Hij zou zijn beschoten door een Israëlische tank.

De twee andere journalisten kwamen dit weekend om na een Israëlische aanval in het vluchtelingenkamp Bureij, in het midden van Gaza. In totaal werden bij die aanval zeventien mensen gedood.

Volgens de New Yorkse organisatie Committee to Protect Journalists zijn er sinds de oorlog begon op 7 oktober nu in totaal 48 journalisten en mediamedewerkers omgekomen. Het gaat om 43 Palestijnen, vier Israëliërs een Libanees.

Belal Jadallah

Hamas wijst berichten over gijzelaars in al-Shifa-ziekenhuis af

Hamas noemt de claim van het Israëlische leger dat er twee gijzelaars werden vastgehouden het al-Shifa-ziekenhuis "misleidend en vals". In een verklaring waar Al Jazeera uit citeert schrijft Hamas dat de bevindingen van het Israëlische leger bedoeld zijn om hun veiligheids- en militaire mislukkingen te verdoezelen.

Het Israëlische leger heeft gisteren beelden vrijgegeven waarin een tunnel onder het al-Shifa-ziekenhuis te zien zou zijn. Ook zijn er bewakingsbeelden naar buiten gebracht van het ziekenhuis op 7 oktober, de dag van de terreuraanslagen in Israël. Daarop is volgens Israël te zien hoe een Thaise en Nepalese gijzelaar het ziekenhuis in worden gebracht door gewapende mannen. Een van hen wordt met een buikwond op een brancard door het ziekenhuis gereden.

Leger Israël: tunnel gevonden onder al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger stelt dat het een 55 meter lange "tunnel van terroristen" heeft gevonden onder het al-Shifa-ziekenhuis. Ook zouden er wapens zijn gevonden in een voertuig bij die tunnel.

Het leger heeft beelden vrijgegeven waarop deze vondsten te zien zouden zijn. De video is nog niet onafhankelijk gecontroleerd. Israël zegt al langer dat er tunnels van Hamas onder het ziekenhuis liggen, maar Hamas heeft dat altijd ontkend. De twee partijen zijn verwikkeld in een informatie-oorlog waarbij zowel Hamas als Israël de wereld probeert te overtuigen van zijn gelijk.

"Vanavond hebben we de eerste geavanceerde tunnel gevonden", wordt in een van de video's gezegd van het Israëlische leger gezegd:

Leger Israël: tunnel gevonden onder al-Shifa-ziekenhuis

Premature baby's worden opgevangen bij grens met Egypte

Op beelden uit een ziekenhuis in Rafah is te zien hoe artsen zorgen voor de 31 geëvacueerde baby's. Zij werden vandaag per ambulance vanuit het al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van Gaza daarheen gebracht.

Morgen gaan ze daarvandaan naar Egypte, zo meldden de autoriteiten van Gaza. Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat naast de 31 baby's ook zes zorgmedewerkers en tien familieleden van het personeel zijn geëvacueerd. Volgens WHO-chef Tedros zijn er nog veel meer evacuatierondes nodig voor patiënten in het al-Shifa-ziekenhuis.

Ministerie Gaza: geëvacueerde baby's morgen naar Egypte

Welkom

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen .