In Tel Aviv hangen posters van gegijzelde Israëliërs
NOS Nieuws

Akkoord over vrijlating groep gijzelaars Gaza lijkt dichtbij

De signalen stapelen zich op over een naderend akkoord over vrijlating van een groep gijzelaars in Gaza. Familieleden zouden zijn ingelicht over grote vorderingen in het onderhandelingsproces. Ook spreken de betrokken partijen openlijk uit dat ze hoopvol zijn over een deal in de komende dagen.

Er zijn uiteenlopende berichten over welke voorwaarden Israël en Hamas aan elkaar stellen. Sommige bronnen spreken over een tijdelijke wapenstilstand, maar dat wordt officieel niet bevestigd. Ook is onduidelijk hoeveel gijzelaars straks hun vrijheid terugkrijgen. Er wordt gesproken over tientallen.

Israëlische ministers bijeen

De Israëlische VN-ambassadeur zei gisteren vertrouwen te hebben dat "een significant" aantal gijzelaars de komende dagen wordt vrijgelaten. Afgelopen nacht is premier Netanyahu samengekomen met een groep ministers in het legerhoofdkwartier in Tel Aviv, schrijven Israëlische media. Vermoedelijk is in deze bijeenkomst een deal besproken.

Vanavond spreekt Netanyahu met met familieleden van gijzelaars, aldus The Times of Israël .

Hamas heeft naar schatting 240 Israëliërs en mensen van andere nationaliteiten gegijzeld. Voor zover bekend zijn er vier vrijgelaten door de terreurorganisatie. Het Israëlische leger heeft één gegijzeld persoon bevrijd. Twee ontvoerde mensen zijn dood; hun lichamen zijn gevonden door Israëlische militairen.

Een belangenvereniging heeft naasten van ontvoerde personen ingelicht over de voortgang van de onderhandelingen. Daarbij zei het zogenoemde Familie Forum voor Gegijzelden en Vermisten dat een akkoord mogelijk enkele dagen duurt, zo meldde de Israëlische krant Haaretz afgelopen nacht.

Qatar: nog heel kleine uitdagingen

"De uitdagingen om tot een overeenkomst te komen zijn slechts van praktische en logistieke aard", zei premier Thani van Qatar gisteren. De Golfstaat speelt een belangrijke rol als bemiddelaar tussen Israël en Hamas. Volgens Thani resteren nog enkele "heel kleine" uitdagingen in de onderhandelingen.

Reuters meldde vorige week dat er werd ingezet op de vrijlating van zo'n vijftig gijzelaars. Ook zou een wapenstilstand van drie dagen zijn voorgesteld.

Enkele dagen later bracht The Washington Post dat enkele tientallen gegijzelde vrouwen en kinderen zouden worden vrijgelaten. De Amerikaans krant sprak van een naderend akkoord over een wapenstilstand van vijf dagen. Tijdens deze gevechtspauzes zouden de burgers worden overgedragen aan Israël.

Het is de verwachting dat tientallen Palestijnse gevangen worden geruild tegen door Hamas ontvoerde personen. Maar ook over dit onderwerp is de informatie nog vaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl