Gaza/Israël-blog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Palestijnen: dodental Gaza 13.000 • 'Israëlische militair vermoord in ziekenhuis door Hamas'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Premature baby's worden opgevangen bij grens met Egypte

Op beelden uit een ziekenhuis in Rafah is te zien hoe artsen zorgen voor de 31 geëvacueerde baby's. Zij werden vandaag per ambulance vanuit het al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van Gaza daarheen gebracht.

Morgen gaan ze daarvandaan naar Egypte, zo meldden de autoriteiten van Gaza. Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat naast de 31 baby's ook zes zorgmedewerkers en tien familieleden van het personeel zijn geëvacueerd. Volgens WHO-chef Tedros zijn er nog veel meer evacuatierondes nodig voor patiënten in het al-Shifa-ziekenhuis.

Ministerie Gaza: geëvacueerde baby's morgen naar Egypte

Ministerie Gaza: Israël komt met 'pure leugens' over tunnel

Het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid noemt het onzin dat Israël "terreurtunnels" zou hebben gevonden bij het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. "Pure leugens", zegt de directeur tegen Al Jazeera.

Het Israëlische leger "is al acht dagen in het ziekenhuis en heeft nog niets gevonden", wordt de directeur geciteerd. Volgens Israël zijn echter wapens, een commandopost en vanavond een "terreurtunnel" gevonden op het terrein.

Israël heeft beelden van een tunnel vrijgegeven op sociale media. De video's en foto's zijn moeilijk op echtheid te controleren; er is een hevige informatie-oorlog gaande tussen beide partijen.

'Israëlische militair vermoord in ziekenhuis door Hamas'

De 19-jarige Israëlische militair Noa Marciano is vermoord in het al-Shifa-ziekenhuis, stelt het Israëlische leger. Er is geen bewijs gepubliceerd om deze bewering te ondersteunen.

Hamas meldde vorige week dat Marciano was omgekomen door een Israëlische luchtaanval, maar volgens het leger klopt deze lezing niet. Uit pathologisch onderzoek en informatie van inlichtingendiensten zou blijken dat de ontvoerde vrouw gewond is geraakt bij een Israëlische luchtaanval, toen ze werd vastgehouden in een gebouw nabij het al-Shifa-ziekenhuis.

Volgens het Israëlische leger is Marciano gewond naar het al-Shifa-ziekenhuis gebracht en daar om het leven gebracht.

Leger Israël: tunnel gevonden onder al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger stelt dat het een 55 meter lange "tunnel van terroristen" heeft gevonden onder het al-Shifa-ziekenhuis. Ook zouden er wapens zijn gevonden in een voertuig bij die tunnel.

Het leger heeft beelden vrijgegeven waarop deze vondsten te zien zouden zijn. De video is nog niet onafhankelijk gecontroleerd. Israël zegt al langer dat er tunnels van Hamas onder het ziekenhuis liggen, maar Hamas heeft dat altijd ontkend. De twee partijen zijn verwikkeld in een informatie-oorlog waarbij zowel Hamas als Israël de wereld probeert te overtuigen van zijn gelijk.

"Vanavond hebben we de eerste geavanceerde tunnel gevonden", wordt in een van de video's gezegd van het Israëlische leger gezegd:

Leger Israël: tunnel gevonden onder al-Shifa-ziekenhuis

De ingang van de tunnel had een schietgat, zegt het Israëlische leger. Ook zou de deur bestand zijn geweest tegen zware explosies. De tunnel zou tien meter onder de grond liggen. "De tunnel is ontdekt in de buurt van het ziekenhuis onder een schuur naast een voertuig, waar talloze wapens in lagen opgeslagen", stelt het leger.

Israël: aanvallen vanuit Libanon, Syrië en Jemen worden opgevoerd

De Israëlische minister van Defensie zegt dat de aanvallen op Israël vanuit Libanon, Syrië en Jemen worden opgevoerd. "De oorlog woedt op meerdere fronten, hoewel de intensiteit het grootst is in Gaza", zegt minister Gallant.

Israël houdt Iran verantwoordelijk voor het toenemend aantal aanvallen vanuit buurlanden. Het zijn pro-Iraanse milities die deze beschietingen uitvoeren. "Hezbollah heeft Israëlische doelwitten inmiddels bestookt met ruim duizend raketten, granaten of drones", zei Gallant. Ook vandaag waren er beschietingen over en weer tussen Libanon en Israël.

Irans bondgenoten in Jemen, de Houthi's, hebben vandaag een vrachtschip gekaapt in de Rode Zee. Ook deze strijdgroep heeft raketten en drones ingezet tegen Israël.

Autoriteiten Gaza: dodental opgelopen tot 13.000

Volgens de autoriteiten in Gaza zijn sinds het begin van de oorlog zeker 13.000 Palestijnen gedood. Daarmee is het gemelde dodental in een dag tijd opgelopen met 700. Bijna 70 procent van de dodelijke slachtoffers is vrouw of kind.

Het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid houdt het aantal gewonden op 30.000, hetzelfde aantal dat gisteren werd gecommuniceerd.

De methode die het ministerie hanteert om het totale aantal doden te berekenen is volgens experts betrouwbaar , maar in de statistieken die worden vrijgegeven wordt geen onderscheid gemaakt tussen Hamas-strijders of burgers.

Palestijnse vluchtelingen in Zuid-Gaza vandaag

Houthi's: gekaapt schip meegenomen naar Jemen

De Houthi-rebellen in Jemen bevestigen dat ze een vrachtschip hebben gekaapt op de Rode Zee. Het volgens hen Israëlische schip wordt meegenomen naar een onbekende haven in Jemen. Diverse media melden dat een Israëlische zakenman mede-eigenaar is van het vrachtschip.

"We behandelen de bemanning volgens islamitische principes en waarden", zegt een Houthi-woordvoerder in een verklaring. Het is onduidelijk hoe het gaat met de opvarenden. Volgens Israël waren er geen Israëliërs aan boord. Het zou gaan om 25 opvarenden met uiteenlopende nationaliteiten.

De Houthi's hebben gedreigd dat "alle Israëlische schepen" voor hen doelwit zijn. De door Iran gesteunde groepering heeft eerder al raketten gelanceerd richting Israël en drones ingezet. Die zijn volgens Israël allemaal onderschept.

Autoriteiten Westelijke Jordaanoever: inmiddels 210 Palestijnen gedood

Sinds het begin van de oorlog zijn op de Westelijke Jordaanoever 210 Palestijnen gedood, melden de Palestijnse autoriteiten in Ramallah. Bij gevechten met Israëlische militairen en politie zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid 2800 mensen gewond geraakt.

Volgens VN-organisatie OCHA zijn sinds 7 oktober acht Palestijnen gedood door kolonisten. De Westoever telt een groeiend aantal Israëlische nederzettingen, die volgens internationaal recht illegaal zijn.

Een analist van de progressieve krant Haaretz in Israël noemt de situatie op de Westoever gevaarlijk. Er zijn zorgen dat de gevechten kunnen escaleren.

Het Israëlische leger voert geregeld invallen uit op de Westoever. Het doel van deze acties is Palestijnen oppakken die van terroristische activiteiten worden beschuldigd. Geregeld lopen zulke acties uit op gevechten tussen Palestijnen en Israëlische militairen.

VN-chef: diep geschokt door aanvallen op VN-scholen Gaza

VN-secretaris-generaal Guterres veroordeelt de recente aanvallen op VN-scholen in Gaza. "Ik ben diep geschokt dat twee Unwra-scholen zijn getroffen in minder dan 24 uur", zegt hij in een verklaring.

"Tientallen mensen, velen vrouwen en kinderen, zijn gedood toen ze probeerden te schuilen op VN-terrein." Gisteren werd de Al-Fakhoura-school getroffen. Volgens de Palestijnse autoriteiten in Gaza was het een Israëlische luchtaanval, maar het Israëlische leger heeft dat niet bevestigd.

De dag ervoor werd de Al-Falah-school in Gaza-Stad getroffen. Palestine TV meldde dat dat een Israëlisch bombardement was. Ruim 4000 mensen schuilden op het terrein van de school, zegt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen Unrwa. Ambulances konden de getroffen school niet bereiken om hulp te verlenen.

In deze video van gisteren vertellen ooggetuigen wat er is gebeurd bij de Al-Fakhoura-school:

Gazanen vluchten uit school na bombardement: 'Ineens zagen we een plas bloed'

Demonstranten in Rotterdam roepen op tot staakt-het-vuren

In Rotterdam wordt een demonstratie gehouden voor een einde aan het geweld in Gaza en een staakt-het-vuren. Volgens de organisatie zijn er duizenden mensen op de been, schrijft Rijnmond .

De demonstratie verloopt rustig. Volgens de regionale omroep zijn er wel een klein aantal mensen aangehouden die de confrontatie zochten met pro-Israëldemonstranten.

De demonstratie begon met sprekers op de Binnenrotte, om 16.00 uur gingen de demonstraten lopen. De route van de protestmars loopt bewust niet voor het stadhuis langs, omdat daar de pro-Israëldemonstratie wordt gehouden.

Krant: gekaapt schip deels eigendom van Israëlische zakenman

Het op de Rode Zee gekaapte vrachtschip is deels eigendom van een Israëlische zakenman. Dat hebben de Israëlische autoriteiten bevestigd, zo meldt krant The Jeruzalem Post.

De Galaxy Leader is volgens Israël gekaapt door Houthi-rebellen uit Jemen. Deze gewapende groepering dreigde vanmorgen dat het Israëlische schepen zou aanvallen. Volgens het Israëlische leger zaten er geen Israëliërs aan boord van het gekaapte schip en is het niet Israëlisch. Het schip is geleased door een Britse onderneming waar een Israëliër mede-eigenaar van is, schrijft de Israëlische krant.

De Houthi's hebben nog geen verklaring gegeven over de kaping. Premier Netanyahu van Israël noemt de aanval een "Iraanse terreurdaad". De Jemenitische Houthi's zijn sjiitisch en worden gesteund door Iran.

Ministerie Gaza: geëvacueerde baby's morgen naar Egypte

31 baby's die vandaag geëvacueerd zijn uit het al-Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza zijn per ambulance naar Rafah gebracht. Morgen worden ze daarvandaan naar Egypte gebracht, zo melden de autoriteiten van Gaza.

De te vroeg geboren baby's zijn naar het Tal-as-Sultan-ziekenhuis gereden in Zuid-Gaza. Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat naast de 31 baby's ook zes zorgmedewerkers en tien familieleden van het personeel zijn geëvacueerd. Volgens WHO-chef Tedros zijn er nog veel meer evacuatierondes nodig voor patiënten in het al-Shifa-ziekenhuis.

Enkele tientallen doden gemeld bij luchtaanvallen op Gaza

Al Jazeera meldt dat er 31 mensen zijn omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen op doelen in Gaza. Volgens de nieuwszender zijn daarbij ook twee journalisten omgekomen.

Meerder vluchtelingenkampen, die in Gaza vaak volgebouwd zijn met appartementencomplexen, zijn volgens de nieuwszender getroffen. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde vandaag vijftien doden bij een luchtaanval op kamp Nuseirat. Al Jazeera heeft dit dodental meegerekend in de telling.

Vanmiddag meldde het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid elf doden door een Israëlische luchtaanval op vluchtelingenkamp Jabalia, in het noorden van Gaza. Een woning zou getroffen zijn.

Ambassadeur tegen nieuwzender VS: Israël hoopvol over vrijlating gijzelaars komende dagen

Israël heeft er vertrouwen in dat de komende dagen een significant aantal gijzelaars kan worden vrijgelaten door Hamas. Dat heeft de Israëlische ambassadeur in de VS gezegd tegen Amerikaanse tv-zender ABC.

Eerder vandaag zei de premier van Qatar dat Israël en Hamas dicht bij een overeenkomst zijn over vrijlating van de gijzelaars. Qatar speelt een belangrijke rol bij als bemiddelende partij.

Michael Herzog, de Israëlische ambassadeur in de VS

Leger Israël: gekaapt schip niet Israëlisch, geen landgenoten aan boord

Het leger van Israël bevestigt berichten dat er op de Rode Zee een vrachtschip is gekaapt door Houthi's. Maar volgens de legerwoordvoerder is het schip niet Israëlisch en zijn er geen Israëliërs aan boord.

"Dit is een schip dat vanuit Turkije onderweg is naar India met een internationale burgerbemanning", zegt legerwoordvoerder Hagari op X. Hij noemt de kaping "een ernstig incident op wereldniveau".

Nieuwszender Al Arabiya meldt op basis van Israëlische bronnen dat het schip deels in Israëlische handen is. De Galaxy Leader vaart onder de vlag van de Bahama's. Het Israëlische leger zegt niets over wie de eigenaar van het het vrachtschip is. Er zouden 22 mensen aan boord zijn geweest ten tijde van de kaping.

'Houthi-militie kaapt Israëlisch vrachtschip op Rode Zee'

Volgens nieuwszender Al Arabiya is een Israëlisch vrachtschip op de Rode Zee gekaapt door Houthi-rebellen uit Jemen. Israëlische media zeggen dat ze het bericht proberen te verifiëren. Er zouden geen Israëliërs aan boord van het schip zijn geweest.

Een woordvoerder van de Houthi-militie zegt dat strijders zich zullen richten op "alle Israëlische schepen". Het dreigement was gericht tegen schepen die varen onder de Israëlische vlag, of worden aangestuurd door Israëlische bedrijven.

Volgens Al Arabiya is nu het schip Galaxy Leader gekaapt, dat auto's vervoert. Het vaartuig bevindt zich volgens Marine Traffic iets ten zuiden van de Saudische stad Jeddah. Er zouden 22 mensen aan boord zijn geweest, hoe het met hen gaat is niet bekend.

De Houthi's, die in oorlog verkeren met Saudi-Arabië, hebben de afgelopen weken enkele raketten gelanceerd richting Israël. De militie wordt gesteund door Iran, evenals Hamas en Hezbollah.

Ayatollah Iran roept moslimlanden op banden met Israël tijdelijk te verbreken

De Iraanse ayatollah Khamenei roept moslimlanden op om "op zijn minst de politieke banden met Israël voor een beperkte periode te verbreken". Dat melden Iraanse staatsmedia nadat hij eerder al had opgeroepen tot een embargo van olie en voedsel uit islamitische landen tegen Israël.

"Sommige islamitische regeringen hebben Israëlische misdaden veroordeeld en sommigen niet. Dat is onacceptabel", zei Khamenei. Volgens hem zouden islamitische landen er alles aan moeten doen om Israël van energie en voedsel af te sluiten.

Een week geleden werden Arabische organisaties op een gezamenlijke top in Saudi-Arabië het niet eens om uitgebreide sancties op te leggen aan Israël. Daar had de Iraanse president Raisi om gevraagd.

Rode Halve Maan: met succes 31 te vroeg geboren baby's geëvacueerd

Uit het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza Stad zijn 31 te vroeg geboren baby's met succes geëvacueerd. Dat meldt de Palestijnse tak van hulporganisatie Rode Halve Maan. De organisatie kreeg hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en VN-organisatie OCHA.

De baby's zijn met ambulances van de Rode Halve Maan naar het zuiden van de Gazastrook gebracht in voorbereiding op hun overplaatsing naar het Emiraten-ziekenhuis in Rafah, dat bij de grens met Egypte ligt.

'Zeker dertig baby's uit al-Shifa-ziekenhuis geëvacueerd'

Zeker dertig baby's zijn geëvacueerd uit het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza Stad, zegt het ministerie van Gezondheid van Gaza, dat onder controle staat van Hamas, tegen persbureau AP. De baby's worden naar ziekenhuizen in Egypte gebracht, zegt het ministerie.

De Wereldgezondheidsorganisatie was gisteren in het ziekenhuis. Volgens het WHO waren er ruim 290 patiënten nog aanwezig in het ziekenhuis, onder wie 32 baby's. Waarom er nu dertig baby's worden geëvacueerd is niet duidelijk. AP kon niet direct in contact komen met de WHO.

Vorige week vielen Israëlische militairen het ziekenhuis binnen. Volgens Israël zit er een commandopost van Hamas onder het ziekenhuis. Hamas ontkent dit.

Een operatiekamer in het Al Shifa-ziekenhuis

EU-buitenlandchef: neem VN-resolutie over gevechtspauzes in acht

Buitenlandchef van de EU Borrell zegt in een persconferentie in Qatar dat de resolutie over humanitaire gevechtspauzes tussen Israël en Hamas, die door de VN-Veiligheidsraad is aangenomen, in acht moet worden genomen. "De besluiten van de Veiligheidsraad zijn niet alleen maar woorden. Ze moeten worden uitgevoerd."

Daar voegde hij aan toe dat een tweestatenoplossing de enige uitweg is uit de oorlog "Ik ben me ervan bewust dat een tweestatenoplossing een ongelooflijke inspanning zal vergen. Niet alleen op economisch vlak, maar ook op politiek vlak. Dit is waar de Palestijnse Autoriteit een belangrijke rol speelt. De Palestijnen verdienen waardigheid, Israël verdient veiligheid, en beiden verdienen het om in vrede en veiligheid in hetzelfde land te leven."

Premier Qatar: vertrouwen in deal over gijzelaars tussen Hamas en Israël

Premier Al Thani van Qatar zegt dat zijn vertrouwen groeit dat Hamas en Israël tot een overeenkomst zullen komen over gijzelaars. Volgens hem resteren er nog "heel kleine" uitdagingen die de twee partijen moeten overbruggen.

"De uitdagingen om tot een overeenkomst te komen zijn slechts van praktische en logistieke aard, zei de premier op een gezamenlijk persmoment met EU-buitenlandchef Borrell in de Qatarese hoofdstad Doha. "Er is de laatste dagen veel vooruitgang geboekt."

Verder omschreef de premier de Israëlische aanvallen op de Gazastrook als een misdaad en zei hij dat Israël zich niet aan internationale wetgeving houdt. Ondanks die bewoordingen, ziet hij een deal positief in.

Vanochtend meldde The Washington Post dat er een deal ophanden is om tientallen gijzelaars vrij te laten in ruil voor een gevechtspauze van vijf dagen. Volgens de Israëlische premier Netanyahu en Amerikaanse functionarissen is er van een overeenkomst nog geen sprake.

De Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani

Palestijnen in Gaza begraven hun doden in massagraven

Uit Gaza komen dagelijks beelden van rijen met Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen, hun lichamen ingepakt in witte doeken.

Dagelijks komen er burgers om bij Israëlische luchtaanvallen, waardoor er een tekort is ontstaan aan lijkwaden en plekken om de vele lichamen te begraven.

Leger Israël: tegenaanvallen op Libanon na onderscheppen projectiel

Het Israëlische leger zegt dat het een projectiel dat vanuit Libanon is afgevuurd heeft onderschept boven Israëlisch grondgebied. In reactie daarop zegt het leger aanvallen uit te voeren op Libanon. Vanochtend ging het luchtalarm in grensdorpen in het noorden van Israël af, meldt de Israëlische krant Haaretz.

'Vijftien Palestijnen gedood in midden en zuiden Gazastrook'

In het midden en zuiden van de Gazastrook zijn vijftien Palestijnen gedood bij Israëlische bombardementen. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Dertien mensen kwamen volgens het persbureau om bij een aanval op een woning in vluchtelingenkamp Nuseirat in het midden van de Gazastrook. In Khan Younis, in het zuiden, kwamen een moeder en haar kind om, aldus Wafa.

Khan Younis na een aanval eerder deze week

Israëlisch leger valt Jenin opnieuw binnen, twee doden

Het Israëlische leger is vannacht opnieuw het vluchtelingenkamp in Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, vielen daarbij twee doden.

Het Israëlische leger valt Jenin regelmatig binnen omdat militanten vanuit Jenin geregeld aanslagen plegen en het vluchtelingenkamp als schuilplek gebruiken.

Witte Huis: nog geen sprake van deal tussen Israël en Hamas

Het Witte Huis zegt dat er nog geen sprake is van een deal tussen Israël en Hamas over een langere gevechtspauze in ruil voor vrijlating van gegijzelden. Eerder stelde The Washington Post dat de betrokken partijen dicht bij een akkoord zijn hierover. Maar een woordvoerder zegt dat er nog steeds wordt onderhandeld. Israël en Hamas hebben nog niet gereageerd.

Washington Post: Israël en Hamas dicht bij akkoord over vijfdaagse gevechtspauze

Israël, de Verenigde Staten en Hamas zijn volgens The Washington Post dicht bij een akkoord over de vrijlating van tientallen gegijzelden in ruil voor een gevechtspauze van vijf dagen. Dat meldt de krant op basis van anonieme bronnen die bij de onderhandelingen betrokken zouden zijn.

Als alle partijen definitief akkoord gaan, zou Hamas de komende dagen al mensen kunnen vrijlaten, stelt de krant. Het zou dan gaan om vijftig of meer gegijzelde vrouwen en kinderen die iedere 24 uur van de gevechtspauze in kleine aantallen worden vrijgelaten. Al wekenlang wordt in Qatar gepraat over vrijlating van gijzelaars en een staakt-het-vuren. De geluiden dat de partijen dicht bij een akkoord zijn, klonken de afgelopen tijd wel vaker. Maar tot nu toe heeft Hamas slechts vier gijzelaars vrijgelaten en weigert Israël langdurige gevechtspauzes uit angst dat Hamas zich dan kan hergroeperen.

'Terroristen Hamas stuitten per toeval op Israëlisch festival op 7 oktober'

De Hamas-terroristen die de aanvallen van 7 oktober op Israël uitvoerden, hadden van tevoren geen plannen om het Supernova-festival aan te vallen waar zij uiteindelijk honderden feestgangers vermoordden. Dat zeggen hooggeplaatste Israëlische veiligheidsexperts tegen de Israëlische krant Haaretz. Hamas had eerder gezegd dat de aanvallen op Israël op 7 oktober, waarbij onder anderen inwoners van kibboetsen werden gedood, zorgvuldig gepland waren. Maar de aanval op het festival leek spontaan.

Volgens onder meer politiebronnen zag Hamas vanuit de lucht met drones of met parachutes het festival en werd vervolgens naar de terroristen gecommuniceerd dat ze daarnaartoe moesten gaan. Dat blijkt volgens Haaretz onder meer omdat de terroristen niet vanuit de richting van de grens met de Gazastrook kwamen. Zij waren dus mogelijk al op weg waren naar een ander doel in de buurt en draaiden om toen ze over het festival hoorden. Ook had de organisatie van het festival pas een paar dagen van tevoren besloten dat het festival een dag langer zou doorgaan tot en met 7 oktober.

Op het festival in de buurt van de Gazastrook waren naar schatting van de politie zo'n vierduizend feestgangers afgekomen. De politie denkt dat ruim 350 van hen om het leven kwamen. De meesten van hen werden vermoord door Hamas-terroristen. Maar mogelijk werd een aantal van hen ook geraakt door een helikopter van het Israëlisch leger die op de aanval van Hamas reageerde, melden bronnen aan Haaretz.

Een aantal van de festivalgangers werd meegenomen door Hamas naar de Gazastrook. Onder anderen de 21-jarige Frans-Israëlische Mia Shem werd van het festival ontvoerd. Zij was te zien in de eerste gijzelaarsvideo die Hamas deelde op 16 oktober:

Gijzelaar in Hamas-video: 'Haal ons hier zo snel mogelijk weg, alsjeblieft'

WHO-team bezocht al-Shifa-ziekenhuis: 'Situatie is wanhopig'

Een team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren samen met VN-medewerkers een bezoek gebracht aan het al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook. Hoewel gisteren het grootste deel van het ziekenhuis is ontruimd, zijn er volgens de ziekenhuisdirecteur nog altijd een aantal artsen, verplegers en patiënten aanwezig in het ziekenhuis. Het WHO spreekt van een wanhopige situatie.

De onderzoekers werden begeleid door het Israëlische leger en brachten ongeveer een uur in het ziekenhuis door. "Het team zag dat vanwege de slechte veiligheidsomstandigheden, het voor het personeel onmogelijk is om medisch- en ander afval goed af te voeren", meldt de WHO . "Gangen en het terrein om het ziekenhuis lagen bezaaid met medisch- en ander afval, waardoor het risico op infecties toeneemt."

Volgens de WHO zijn er nog 25 artsen en verplegers en 291 patiënten in het ziekenhuis. Onder hen zijn zo'n 30 baby's in kritieke toestand en 22 nierpatiënten die dialyse nodig hebben om te overleven. Volgens de WHO moeten zij zeer snel naar andere medische faciliteiten vervoerd worden voor betere behandelingen. De WHO probeert in samenwerking met partnerorganisaties om voor de overgebleven patiënten "in 24 tot 72 uur" een veilig transport te regelen naar ziekenhuizen in het zuiden van Gaza. De organisatie roept opnieuw op tot een staakt-het-vuren.

WHO-medewerkers en VN-medewerkers in het ziekenhuis

Pro-Palestijnse mars in Amsterdam én betoging op grachten voor gegijzelden

In Amsterdam zijn gisteren twee betogingen gehouden. Een groep pro-Palestijnse betogers kwam samen op de Dam en riepen op tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Daarna hielden zij een mars door de binnenstad.

Iets verderop hielden pro-Israëlbetogers een eigen betoging waarin werd opgeroepen tot vrijlating van de mensen die op 7 oktober door Hamas werden gegijzeld. De groep voer met bootjes door de Amsterdamse grachten terwijl een groot deel van hen met Israëlische vlaggen zwaaide.

  • ANP
    Betogers met Israëlische vlaggen op de Amsterdamse grachten
  • ANP
    Betogers met Palestijnse vlaggen in het centrum van Amsterdam

Welkom

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen .