Gaza/Israël-blog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu: toelaten brandstof cruciaal voor internationale steun

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

 • 'Tientallen doden bij aanval op VN-school in Gaza'
 • 'Patiënten al-Shifa-ziekenhuis grotendeels vertrokken'
 • 'Gewonden en doden bij luchtaanval in Khan Younis'
 • 120.000 liter brandstof ingevoerd in Gaza

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Burgemeester Halsema uit zorgen over polarisatie in Amsterdam sinds oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maakt zich zorgen over toenemende polarisatie in haar stad. In Nieuwsuur zegt ze dat het antisemitisme in Amsterdam is verhevigd sinds de aanslagen van Hamas op 7 oktober, maar ook de moslimhaat. "Ik merk dat de machteloosheid en het verdriet heel groot is."

Video: demonstranten op weg naar Jeruzalem

Tienduizenden deelnemers aan een demonstratie voor vrijlating van de gijzelaars van Hamas hebben vandaag Jeruzalem bereikt. De mars begon dinsdag in Tel Aviv, ongeveer 70 kilometer verderop. De betogers dragen Israëlische vlaggen en gele ballonnen en houden borden vast met foto's van de ontvoerden.

Bij de terreuraanval van Hamas in Israël op 7 oktober werden ongeveer 240 gijzelaars meegenomen naar de Gazastrook. Van de meesten is onduidelijk waar ze zijn en of ze nog in leven zijn.

Mars demonstranten op snelweg in Israël: 'De overheid moet de gijzelaars terugbrengen'

Biden: Palestijnse Autoriteit moet Gaza leiden

De Amerikaanse president Biden vindt dat de Palestijnse Autoriteit behalve de Westelijke Jordaanoever ook de Gazastrook moet besturen na de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat zei hij tegen de krant The Washington Post. De autoriteit leidt nu alleen de Westelijke Jordaanoever, waar ook veel Israëlische kolonisten zich hebben gevestigd.

"Gaza mag nooit meer geleid worden als platform voor terroristen", zei Biden. Vandaag zei EU-buitenlandchef Josep Borrell hetzelfde. De Israëlische premier Netanyahu benadrukte in een persconferentie dat Israël de "algehele militaire verantwoordelijkheid" in Gaza moet behouden in de nabije toekomst.

Gazanen vluchten uit school na bombardement: 'Ineens zagen we een plas bloed'

Het gaat om de Al-Fakhoura-school, gerund door VN-hulporganisatie UNRWA, die vanochtend werd gebombardeerd. Hierbij vielen volgens verschillende media tientallen slachtoffers. De school gaf onderdak aan honderden gevluchte families.

Gazanen vluchten uit school na bombardement: 'Ineens zagen we een plas bloed'

Netanyahu: toelaten humanitaire hulp Gaza cruciaal voor internationale steun

De Israëlische premier Netanyahu heeft in een persconferentie die in Israël primetime op tv is uitgezonden gereageerd op de woedende reacties in zijn land op het besluit om brandstof tot de Gazastrook toe te laten. Eerder had Israël gezworen dat nooit te zullen toestaan voordat alle gijzelaars zouden zijn vrijgelaten.

Maar volgens Netanyahu is het toelaten van humanitaire hulp cruciaal voor de oorlog tegen Hamas, omdat er anders minder internationale steun is voor Israëls militaire acties. "Daarom is het oorlogskabinet unaniem akkoord gegaan toen het leger en de veiligheidsdienst aandrongen op het toelaten van brandstof in de Gazastrook."

In zijn toespraak bedankte hij in het bijzonder de Amerikanen voor hun steun in de vorm van de constante levering van wapens en defensiematerieel. Ook zei hij dat er ondanks alle berichten hierover nog geen deal is om de Israëlische gegijzelden vrij te krijgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Gallant zegt dat Israël met de tweede fase van het grondoffensief is begonnen. "We bereiken alle locaties die belangrijk zijn voor Hamas en treffen ze", aldus Gallant.

Benjamin Netanyahu

Autoriteiten Gaza: dodental inmiddels 12.300

Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza zijn sinds 7 oktober zeker 12.300 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen op het gebied. Onder de slachtoffers zouden 5000 kinderen zijn. Ook zijn tot nu toe ongeveer 30.000 mensen gewond geraakt.

Het gezondheidsministerie heeft eerder aangegeven dat het niet het exacte aantal kan melden, omdat het door de zware gevechten onmogelijk is om alle lichamen te bergen.

Arts vertelt over situatie in al-Shifaziekenhuis

Het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad is vandaag in korte tijd grotendeels ontruimd. Volgens de ziekenhuisdirecteur zijn alleen hij en enkele anderen, onder wie personeel en patiënten, achtergebleven.

Al-Shifa-ziekenhuis grotendeels ontruimd: 'Situatie is afschuwelijk'

Betoging voor vrijlating gijzelaars bereikt na vijf dagen Jeruzalem

Tienduizenden deelnemers aan een demonstratie voor vrijlating van de gijzelaars van Hamas hebben Jeruzalem bereikt. De mars begon dinsdag in Tel Aviv, ongeveer 70 kilometer verderop. De betogers dragen Israëlische vlaggen en gele ballonnen en houden borden vast met foto's van de ontvoerden.

Bij de terreuraanval van Hamas in Israël op 7 oktober werden ongeveer 240 gijzelaars meegenomen naar de Gazastrook. Van de meesten is onduidelijk waar ze zijn en of ze nog in leven zijn.

De deelnemers aan de mars lopen naar de residentie van premier Netanyahu. Ze eisen dat de Israëlische regering een deal sluit over de vrijlating van de gijzelaars. "Nu, nu nu", werd er gezongen en "Humanitaire hulp alleen in ruil voor vrijlating van alle gijzelaars".

 • EPA
  Duizenden demonstranten bereiken Jeruzalem
 • AFP
  De kleur geel staat voor solidariteit met ontvoerde kinderen
 • EPA
  De eindbestemming is de woning van premier Netanyahu

Eerste groep familieleden EU-personeel is Gaza uit

Een eerste groep van negentien familieleden van personeel van de Europese Unie in de Gazastrook heeft het gebied verlaten, meldt EU-buitenlandchef Josep Borrell op X.

Hij dankt de Israëlische president Herzog en minister van Buitenlandse Zaken Cohen en de Egyptische buitenlandminister Shoukry voor hun hulp. Ook spreekt hij zijn waardering uit voor hun "aanhoudende inspanningen" om het resterende personeel en hun families binnenkort de oversteek naar veilig gebied te laten maken.

120.000 liter brandstof ingevoerd in Gaza

Volgens VN-hulporganisatie UNRWA is 120.000 liter brandstof vanuit Egypte de Gazastrook binnengebracht. Gisteren beloofde Israël dagelijks twee tankwagens met brandstof toe te laten.

De hulporganisatie noemt de huidige levering "veel te weinig om zonder onderbrekingen te voldoen aan de behoeften van ontziltingsinstallaties, rioolwaterzuiveringsinstallaties, ziekenhuizen, waterpompen, vrachtwagens om hulpgoederen te verspreiden, ambulances, bakkerijen en het communicatienetwerk".

Volgens VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths is er dagelijks zo'n 200.000 liter nodig om in de minimale humanitaire hulp te kunnen voorzien.

Vliegtuig met gewonden uit Gaza komt aan in Abu Dhabi

Vijftien gewonde Palestijnen uit Gaza zijn aangekomen in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze zijn via Rafah de grens met Egypte overgestoken. De Emiraten hebben beloofd zo'n duizend gewonden te evacueren en te verzorgen.

Vliegtuig met gewonden uit Gaza komt aan in Abu Dhabi

'Tientallen doden bij aanval op VN-school in Gaza'

Verscheidene media, waaronder de Israelische krant Haaretz , maken melding berichten over tientallen doden bij een aanval op een school in het noorden van Gaza. Het zou gaan om een Israëlische aanval, maar dat is niet bevestigd door het Israëlische leger.

De al-Fakhoura-school wordt gerund door de VN-hulporganisatie UNRWA. De school bij het vluchtelingenkamp Jabalia geeft onderdak aan honderden gevluchte families.

Israël laat pamfletten vallen boven Rafah in Gaza

Het Israëlische leger heeft pamfletten gedropt op Rafah in de Gazastrook, vlak bij de grens met Egypte. Hierin zou staan dat iedereen die informatie verstrekt over de door Hamas vastgehouden gijzelaars, kan rekenen op bescherming.

Israël laat pamfletten vallen boven Rafah in Gaza

Directeur: al-Shifa-ziekenhuis is inmiddels nagenoeg verlaten

Het al-Shifa-ziekenhuis is inmiddels nagenoeg verlaten, zegt de ziekenhuisdirecteur tegen Al Jazeera. Volgens Mohammed Abu Salmiya zijn alleen hij en enkele anderen, onder wie personeel en patiënten, achtergebleven.

"Het ziekenhuis is verlaten. Enkele overgebleven patiënten en slachtoffers liggen in de gang", citeert de nieuwszender de directeur. "Het centrale deel van het ziekenhuis wordt omringd door Israëlische soldaten. Zij hebben de totale controle. Zelfs wij, het weinige medische personeel dat nog over is, kunnen ons niet vrij bewegen", aldus de ziekenhuisdirecteur.

'Patiënten al-Shifa-ziekenhuis grotendeels vertrokken, 120 gewonden blijven achter'

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat patiënten en burgers in het al-Shifa-ziekenhuis grotendeels zijn vertrokken, meldt persbureau AFP. 120 gewonde patiënten zijn nog achtergebleven, samen met een aantal couveusebaby's, zegt het ministerie. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

De BBC citeert een Iers-Palestijnse arts van het al-Shifa-ziekenhuis die weigert te vertrekken. "Veel patiënten kunnen het ziekenhuis niet verlaten omdat ze op IC-bedden of in babycouveuses liggen", zegt Ahmed El Mokhallalati.

Volgens de arts heeft het Israëlische leger iedereen bevolen het ziekenhuis te verlaten. Dat wordt door het leger ontkend.

Onduidelijkheid over ontruiming al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger (IDF) ontkent dat het opdracht heeft gegeven om het al-Shifa-ziekenhuis binnen een uur te evacueren, meldt de Israëlische krant The Times of Israel . In een verklaring die de krant heeft gepubliceerd schrijft het leger dat er alleen is gereageerd op verzoeken van de directeur van het medisch centrum, die om een veilige route naar buiten vroeg voor degenen die willen vertrekken.

"Vanochtend hebben de IDF ingestemd met het verzoek van de directeur van het Shifa-ziekenhuis om extra Gazanen die zich in het ziekenhuis bevonden en zouden willen evacueren, in staat te stellen dit via de beveiligde route te doen", staat in de verklaring. "Op geen enkel moment hebben de IDF opdracht gegeven tot de evacuatie van patiënten of medische teams. Feitelijk faciliteren we elk verzoek om een medische evacuatie."

Ondertussen lijken er meerdere patiënten het al-Shifa-ziekenhuis te verlaten. Arabische media melden dat mensen onder begeleiding van Israëlische militairen worden geëvacueerd. Waar ze naartoe gaan, is niet bekend.

EU-buitenlandchef Borrell: alleen ruimte voor Palestijnse Autoriteit in Gaza

EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt dat alleen de Palestijnse Autoriteit Gaza kan besturen na de oorlog tussen Israël en Hamas. Er is volgens hem dan geen ruimte meer voor Hamas.

"Hamas kan niet langer de controle over Gaza hebben", zei Borrell op een top in Bahrein. "Dus wie zal de controle over Gaza hebben? Ik denk dat dat maar één dat kan zijn: de Palestijnse Autoriteit", zei hij.

De Palestijnse Autoriteit werd in 1994 opgericht als onderdeel van de Oslo-akkoorden, waarin Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO elkaar voor het eerst erkenden. Sindsdien vormt de autoriteit het bestuur van de Palestijnse gebieden. De Palestijnse Autoriteit heeft nu alleen nog het gezag over de Westelijke Jordaanoever.

'Al-Shifa-ziekenhuis heeft uur de tijd gekregen om te ontruimen'

De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldt dat het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza een uur de tijd heeft gekregen van het Israëlische leger om te evacueren. Artsen, patiënten en burgers in het ziekenhuis moeten dan allemaal weg zijn, schrijft de zender. Waarom dat moet gebeuren, is niet duidelijk.

Een arts zegt tegen Al Jazeera dat het onmogelijk is om iedereen binnen een uur weg te krijgen. Vooral omdat er niet genoeg ambulances zijn om patiënten en baby's in couveuses te vervoeren.

Het Israëlische leger is afgelopen week het grootste ziekenhuis van Gaza in gegaan. Het zegt wapens en een commandocentrum te hebben gevonden. Het al-Shifa-ziekenhuis werd door het Israëlische leger "misschien wel het kloppende hart" van Hamas genoemd.

Tanzaniaan omgekomen die mogelijk werd ontvoerd door Hamas

Een van de twee Tanzanianen die mogelijk bij de terreuractie van Hamas werden ontvoerd op 7 oktober is overleden. Dat maakte het Tanzaniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Het gaat om de 22-jarige Clemence Felix Mtenga. Hij liep stage op een koeienboerderij in de buurt van de Gazastrook. Het ministerie meldt niet waar hij werd gevonden en hoe hij om het leven kwam. Een andere Tanzaniaan wordt nog vermist. Hij werkte op een andere boerderij in de buurt van de Gazastrook.

De twee maakten deel uit van een groep van ongeveer 260 jonge Tanzanianen die naar Israël waren gekomen in het kader van een samenwerkingsprogramma tussen Israël en Tanzania.

'Doden en gewonden bij luchtaanval in Khan Younis'

Een woonwijk in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook is vannacht getroffen door een luchtaanval, meldt Al Jazeera. Volgens een correspondent van de nieuwszender zijn er 26 doden gevallen en tientallen gewonden.

Hoewel het grootste deel van de Israëlische bombardementen en acties van grondtroepen zich richten op het noorden van de Gazastrook, zijn er ook luchtaanvallen in het zuiden. Israël verspreidde eergisteren flyers in het oosten van Khan Younis met de boodschap dat mensen schuilplaatsen op moesten zoeken.

"Voor uw veiligheid moet u uw woonplaats onmiddellijk verlaten en naar schuilplaatsen gaan. Iedereen die in de buurt komt van terroristen of hun faciliteiten brengt zichzelf in gevaar. Elk huis dat door terroristen wordt gebruikt zal doelwit zijn", was op de flyers te lezen.

Een man tussen de brokstukken in Khan Younis

Weer beperkt telefoonverkeer in Gazastrook

Er is weer deels telefoonverkeer mogelijk in de Gazastrook. Sinds gisteren konden de meeste mensen niet meer bellen of internetten. Telefoonproviders Jawwal en Paltel hadden te weinig brandstof voor stroomgeneratoren waardoor zendmasten niet meer werkten.

Paltel meldt nu dat het bedrijf toch weer wat brandstof in handen heeft gekregen waardoor de verbindingen deels hersteld zijn. Het gebrek aan communicatie leverde onder meer problemen op voor mensen die de hulpdiensten wilden bereiken na luchtaanvallen.

Omdat er zeer beperkt stroom is in de Gazastrook, worden telefoons vaak op centrale plekken opgeladen, zoals op deze foto van vorige maand in Rafah te zien is. De telefoons worden onder meer opgeladen via autobatterijen of met stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen.

Telefoons worden opgeladen in Rafah

Israël bevestigt dat het twee tankwagens brandstof per dag gaat toelaten in Gaza

Israël heeft gisteravond bevestigd dat het gaat toestaan dat brandstof de Gazastrook in mag komen.

Het gaat om twee tankwagens per dag. Wat neerkomt op ongeveer 60.000 liter brandstof per dag. Een deel hiervan zal volgens de VS worden gebruikt om generatoren te laten draaien die de telefoonnetwerken van stroom voorzien. Het grootste deel van de brandstof zal worden gebruikt voor generatoren om waterzuiveringscentrales van stroom te voorzien.

Volgens de Israëlische minister Benny Gantz wordt de brandstof in de komende 48 uur geleverd onder toezicht van de VN. Israël verbood lange tijd dat brandstof de Gazastrook binnenkwam. Volgens het land was het risico te groot dat Hamas er met de benzine vandoor zou gaan waardoor het niet voor burgerdoeleinden gebruikt zou worden.

Alleen afgelopen woensdag mocht er voor het eerst weer brandstof het gebied in. Het ging toen om 23.000 liter brandstof. Maar dat mocht toen alleen worden gebruikt door de VN om hun voertuigen mee te vullen. En gisteren werd er brandstof toegelaten die bedoeld was om de telefoonnetwerken weer draaiende te krijgen.

Gazanen in het zuiden moeten nu ook vluchten: 'Ik weet het niet meer'

Eerder werd het gebied rondom Khan Younis, in het zuiden van Gaza, als veilig aangemerkt door het Israëlische leger. Maar nu worden inwoners daar ook aangespoord om te vertrekken.

Ook in het zuiden van Gaza zijn weinig plekken om heen te vluchten: 'Ik weet het niet meer'

Welkom

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.