Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

AzG: gebouw voor medewerkers beschoten • Ollongren: gelekt memo over Gaza 'niet-faire weergave'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog is gesloten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit nieuwe liveblog .

Witte Huis: Hamas-activiteit onder ziekenhuis Gaza

Israël heeft voor het eerst een video gepubliceerd waarin de kelders van een van de ziekenhuizen in Gaza worden getoond. In die video is volgens Israël een commandocentrum van Hamas te zien in de kelder van het Al Rantisi-kinderziekenhuis, in het noorden van Gaza. Deze plek is volgens het leger ook gebruikt om Israëlische gijzelaars vast te houden.

Of de Israëlische claims kloppen is niet te controleren. Het leger lijkt wel bijval te krijgen van de Verenigde Staten: een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de VS informatie heeft dat Hamas en Islamitische Jihad de ziekenhuizen in de Gazastrook gebruiken voor militaire doeleinden.

Zo is er volgens de VS inderdaad een commandopost van Hamas onder het Al Shifa-ziekenhuis, en is dat een oorlogsmisdaad. Washington baseert zich op informatie van zijn eigen inlichtingendiensten.

Hamas ontkent in een verklaring opnieuw dat het ziekenhuizen gebruikt als commandoposten. De militante Palestijnse beweging roept de Verenigde Naties op om de ziekenhuizen te komen controleren.

Tienduizenden mensen bij pro-Israël-betoging in Washington

Vele tienduizenden Amerikanen zijn op de National Mall in de hoofdstad Washington bijeen om hun steun te betuigen aan Israël.

De demonstratie is georganiseerd door Joodse belangenorganisaties in de Verenigde Staten, en volgens hen ook bedoeld "om het toenemende antisemitische geweld te veroordelen en te eisen dat alle gijzelaars ongedeerd en per direct worden vrijgelaten". Op de betoging wordt onder meer gesproken door Amerikaanse politici en journalisten. Ook de Israëlische president Herzog sprak de bezoekers toe via een videoverbinding.

De demonstratie in Washington wordt zwaar beveiligd, schrijft persbureau AP.

Vijfdaagse mars voor vrijlating gijzelaars begonnen

Families van gegijzelde Israëliërs eisen actie van Netanyahu

Pro-Palestina-demonstratie op Schiphol

Op Schiphol Plaza heeft vanavond een pro-Palestina-demonstratie plaatsgevonden. Mensen zaten in de hal op de grond, hadden spandoeken en Palestijnse vlaggen bij zich en riepen op tot een staakt-het-vuren in Gaza.

De demonstratie was van tevoren aangemeld bij de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol ligt. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee zegt tegen de NOS dat er zo'n 350 mensen aanwezig waren en dat de demonstratie "ordelijk verlopen is".

Zo zag de demonstratie op de luchthaven eruit:

Pro-Palestina-demonstratie op Schiphol

Gebouw met personeel Artsen zonder Grenzen en gezinnen beschoten

Vanochtend is een gebouw waar medewerkers van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) schuilen beschoten, zegt de organisatie op X. In het gebouw, vlak bij het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, verblijven medewerkers van AzG met hun gezinnen. Het gaat om zo'n 100 mensen, onder wie 65 kinderen.

Het is onduidelijk wie het gebouw onder vuur heeft genomen. De organisatie zegt dat de schuilende gezinnen sinds de vannacht geen voedsel meer hebben.

Het al-Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van de Gazastrook en Israël heeft het omsingeld. Al dagen wordt er rond het ziekenhuis hevig gevochten tussen Hamas en het Israëlische leger.

Groot-Brittannië legt sancties op aan leiders en financiers Hamas

Groot-Brittannië heeft sancties opgelegd aan leiders en financiers van de Palestijnse militante beweging Hamas, als reactie op de terroristische aanval van de groep op Israël vorige maand.

"We zullen elk instrument blijven gebruiken om de activiteiten van deze terroristische organisatie te ontwrichten, zegt de nieuwe minister Cameron van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De voormalige premier werd gisteren benoemd als minister van Buitenlandse Zaken.

Cameron wil het voor Hamas "moeilijker maken om te opereren door de organisatie te isoleren op het wereldtoneel". Volgens de minister gaat Groot-Brittannië samenwerken met de Verenigde Staten en hun andere bondgenoten om dit te realiseren.

De Britse regering zegt sancties als reisverboden, bevriezing van tegoeden en wapenembargo's te hebben opgelegd aan vier Hamas-leiders en twee financiers van de groep. Een van de doelwitten van de sancties is Yahya Sinwar, de huidige Hamas-leider in de Gazastrook. Hij werd in 2017 gekozen als het hoofd van de organisatie.

Eerder kondigden de Verenigde Staten al een derde ronde van sancties aan tegen leiders en financiers van Hamas.

David Cameron vandaag in Londen bij zijn eerste overleg met het Britse kabinet

Drie gewonden bij raketinslag Tel Aviv

In Tel Aviv zijn drie mensen gewond geraakt bij raketinslagen. Een van hen is volgens de Israëlische hulpdiensten zwaargewond.

Medisch personeel zegt tegen Israëlische media dat de gewonden door scherven en splinters van raketten getroffen zijn, en dat de raketten vanuit Gaza zijn afgevuurd. Het is onduidelijk of er sprake is van directe inslagen, of dat er puin uit de lucht is gevallen nadat raketten waren onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem.

Ollongren: gelekt memo over Gaza "niet-faire weergave"

Buitenlandse Zaken onderzoekt het lekken van een vertrouwelijk memo van de Nederlandse ambassade over de situatie in Gaza, waarover NRC gisteren schreef . Dat zegt demissionair minister Ollongren van Defensie. Ze is niet te spreken over de gang van zaken. Of er een aangifte volgt is nog onduidelijk.

Op basis van het gelekte memo meldde NRC dat het Israëlische leger volgens de ambassade "onevenredig geweld" in Gaza gebruikt, doelbewust aanvallen uitvoert op civiele infrastructuur en dat die aanpak het "hoge aantal doden in Gaza" verklaart.

In een eerste reactie zei het ministerie van Buitenlandse Zaken al tegen de NOS dat niet ieder intern stuk als beleidsadvies kan worden gezien. Vandaag zegt Ollongren desgevraagd dat het mogelijk is dat er "selectief uit geciteerd" kan zijn. De minister noemt het stuk in de krant een "niet-faire weergave" en zegt over de gang van zaken dat het "zo niet hoort te gaan".

Biden: vrijlating gijzelaars zal op enig moment plaatsvinden

De Amerikaanse president Biden heeft tegen verslaggevers in het Witte Huis gezegd dat hij denkt dat Hamas op een gegeven moment gijzelaars zal gaan vrijlaten. "Maar ik wil niet op de details ingaan", aldus Biden.

Een aanwezige bij een klimaatbijeenkomst in het Witte Huis riep naar de president of hij een "hoopvolle boodschap" had voor de mensen die door Hamas worden vastgehouden in Gaza. "Ja, die heb ik. Ik ben iedere dag in gesprek met de mensen die hierbij betrokken zijn", antwoordde Biden. "Hou vol, we komen eraan."

Honderden Joodse demonstranten in Californië houden sit-in voor staakt-het-vuren in Gaza

Honderden Joodse demonstranten hebben gisteravond in een federaal gebouw in Oakland in de Amerikaanse staat Californië een sit-in gehouden voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De demonstratie werd geleid door Joodse vredesactivisten. Er werden meerdere arrestaties verricht, meldt persbureau AP.

Actievoerders hadden spandoeken met de tekst "Niet in onze naam" en "Laat Gaza leven". Ook droegen ze T-shirts met de tekst "Joden zeggen nu een staakt-het-vuren". De demonstranten werden door de politie naar buiten geëscorteerd.

Rabbijn Lynn Gottlieb legde uit waarom ze bij de sit-in aanwezig was: "Er is geen andere keuze. Hoeveel mensen moeten we doden voordat we tot een staakt-het-vuren komen?"

Eerder op de dag kwamen er ook honderden demonstranten samen bij een treinstation in Chicago om aandacht te vragen voor de oorlog tussen Hamas en Israël.

Gezondheidsministerie Gaza wil evacuatie van al-Shifa

Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheidszorg in de Gazastrook wil dat het belegerde al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad wordt ontruimd onder toezicht van het Internationale Rode Kruis. Een woordvoerder zegt tegen persbureau AP dat het ministerie daartoe voorstellen heeft gedaan, maar vooralsnog geen antwoord heeft gekregen. Het Rode Kruis zou de patiënten wat hem betreft naar ziekenhuizen in Egypte moeten brengen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er zo'n 700 patiënten in het al-Shifa-ziekenhuis. Ook zijn er meer dan 400 medewerkers in het complex en zo'n 3000 ontheemden, die er een veilig heenkomen hebben gezocht.

De Palestijnse Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, meldde gisteren dat de evacuatie van een ander ziekenhuis in Gaza-Stad, het al-Quds, niet kon doorgaan omdat het Israëlische leger het konvooi terugstuurde naar Khan Younis. Dat zou zijn gebeurd om veiligheidsoverwegingen.

Israëlische minister: 'Vertrek Palestijnen uit Gaza juiste oplossing'

De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft gezegd dat vrijwillige migratie van Palestijnen in Gaza de juiste humanitaire oplossing is. Smotrich reageert hiermee op een artikel in de Wall Street Journal waarin twee Israëlische parlementsleden schreven dat westerse landen Gazanen moeten opvangen die de regio willen verlaten.

Volgens Smotrich kan Gaza als onafhankelijke regio niet overleven en is het voor Palestijnen daar beter om te vertrekken naar andere landen. "Dit is de juiste humanitaire oplossing voor de inwoners van Gaza en de hele regio na 75 jaar vluchtelingen, armoede en gevaar", aldus Smotrich in een verklaring. "Het is de enige oplossing die een einde zal maken aan het lijden en pijn van zowel Joden als Arabieren."

Hij voegde daaraan toe dat Israël het bestaan van een onafhankelijk Gaza niet meer kan accepteren.

Israël stelt opnieuw corridor open in noorden Gazastrook

Israël zegt dat het vandaag Palestijnse burgers opnieuw de gelegenheid geeft om het noorden van de Gazastrook te ontvluchten. Tot 16.00 uur (lokale tijd) kunnen burgers via een humanitaire corridor naar het zuiden trekken. In verschillende buurten zal Israël de aanval op Hamas tijdelijk staken.

De VN-organisatie OCHA, die zich bezighoudt met humanitaire zaken, schat dat er nog enkele honderdduizenden burgers in het noorden van de Gazastrook verblijven. Zij hebben nauwelijks voedsel en drinkwater meer.

Hulporganisaties klagen Nederlandse staat aan om houding tegenover Israël

Meerdere hulp- en mensenrechtenorganisaties klagen de Nederlandse staat aan vanwege de houding van Nederland ten opzichte van Israël en de oorlog in Gaza.

De organisaties vinden dat Nederland medeverantwoordelijk is voor "schendingen van het oorlogsrecht en een collectieve bestraffing van de Gazaanse burgerbevolking" vanwege de wapenexport naar Israël.

Het kort geding wordt voorbereid door Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum.

Israëlische leger: 'Verschillende overheidsgebouwen in Gaza overgenomen'

Het Israëlische leger meldt dat het de afgelopen dagen verschillende overheidsgebouwen in Gaza-Stad heeft ingenomen. Volgens het leger gaat het onder meer om een gemeentehuis, het regeringsgebouw en het hoofdkwartier van de politie.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat de instellingen worden gebruikt door Hamas voor militaire doeleinden. Binnen zouden onder meer wapens en trainings- en studiemateriaal van Hamas zijn gevonden.

Canadese vredesactivist Vivian Silver (74) gedood door Hamas op 7 oktober

De Canadese vredesactivist Vivian Silver is bij de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober gedood. Dat meldt haar zoon aan verschillende Canadese media. Haar lichaam was al eerder gevonden, maar is nu pas geïdentificeerd.

De 74-jarige Silver was onder meer oprichter van een stichting waarmee ze strijdt voor gelijkheid en samenwerkingen tussen Arabieren en Joden. Ze woonde al meer dan vijftig jaar in Israël. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Joly omschreef Silver als een trotse Israëlisch-Canadese vrouw die haar leven lang vocht voor vrede. "Canada rouwt om dit verlies", zegt ze.

De Washington Post beschreef Silver deze maand als iemand die haar hele volwassen leven de behandeling van Palestijnen door Israël aan de kaak heeft gesteld: "Ze heeft veelvuldig gelobbyd voor een diplomatieke oplossing van het conflict en heeft meermaals kinderen van Gaza naar Israëlische ziekenhuizen vervoerd", aldus de Amerikaanse krant.

'13 doden bij luchtaanval Khan Younis'

Bij luchtaanvallen op Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn afgelopen nacht zeker dertien mensen om het leven gekomen, meldt het ministerie van Volksgezondheid, dat door Hamas wordt gecontroleerd. Ook zijn er gewonden gevallen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa werden twee huizen gebombardeerd. Israël heeft niet gereageerd op de berichten.

Israël heeft de afgelopen weken Palestijnse burgers opgeroepen om naar het zuiden te vluchten, maar ook daar blijft het leger luchtaanvallen uitvoeren.

  • Reuters
    Schade aan een huis in Khan Younis na een luchtaanval
  • Reuters
    Palestijnen zoeken naar overlevenden na de luchtaanval op Khan Younis

Leger Israël bevestigt dood gijzelaar

Het Israëlische leger bevestigt dat een een soldaat die door Hamas was gegijzeld, om het leven is gekomen. Hamas deelde gisteravond een video waarin de soldaat, Noa Marciano, zichzelf voorstelt en zegt dat ze al vier dagen wordt vastgehouden. Verderop in de video is haar levenloze lichaam te zien.

Hamas zegt dat ze is omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen. Israël zegt niets over de doodsoorzaak. Het leger laat weten dat haar familie op de hoogte is gebracht.

'179 mensen begraven in massagraf al-Shifa-ziekenhuis'

De directeur van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad zegt tegen nieuwszender Al Jazeera dat 179 mensen zijn begraven in een massagraf op het complex. "Daar worden we toe gedwongen", zegt Mohammad Abu Salmiya, omdat er lichamen liggen verspreid over de gangpaden van het ziekenhuis.

Volgens de directeur waren onder de begraven doden zeven te vroeg geboren baby's die niet meer in leven konden worden gehouden door een gebrek aan elektriciteit in het ziekenhuis. Door het gebrek aan brandstof kan er geen elektriciteit meer worden opgewekt, waardoor ook de koelkamers van de mortuaria niet meer gebruikt kunnen worden.

De berichten lijken te kloppen, maar zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Het al-Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van de Gazastrook en Israël heeft het omsingeld. Al dagen wordt er rond het ziekenhuis hevig gevochten tussen Hamas en het Israëlische leger.

'In alle ziekenhuizen Gaza dreigt stroomuitval'

Alle ziekenhuizen in de Gazastrook zouden binnen 48 uur buiten gebruik kunnen raken, meldt Al Jazeera op basis van een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook, dat wordt gecontroleerd door Hamas. Er is een groot tekort aan brandstof voor de generatoren van de ziekenhuizen.

De afgelopen dagen kwamen er zorgwekkende berichten uit de al-Shifa- en al-Quds-ziekenhuizen in Gaza-Stad, waar de stroom is uitgevallen. In al-Shifa liggen er tientallen vroeggeboren baby's in couveuses. Volgens de ziekenhuisdirecteur zijn er de afgelopen dagen 32 mensen overleden, onder wie drie baby's. Er liggen meer dan zeshonderd patiënten in het al-Shifa.

Rondom het ziekenhuis, het grootste in de Gazastrook, zijn al dagen felle gevechten tussen Israëlische militairen en Hamasstrijders. Daardoor kunnen de ziekenhuismedewerkers niet naar buiten om de doden te begraven. In het ziekenhuis zijn volgens de directeur al meerdere lichamen in staat van ontbinding.

'Dodental Toelkarem naar zes'

Het dodental van de nachtelijke invallen door het Israëlische leger in de plaats Toelkarem op de Westelijke Jordaanoever is opgelopen naar zes, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op de Westoever. Zeker twaalf mensen raakten gewond, van wie er vier in kritieke toestand zijn. Zeker twee van de slachtoffers kwamen om het leven bij beschietingen, drie andere werden gedood bij een droneaanval.

Volgens een verslaggever van Al Jazeera gebruikt Israël de afgelopen weken steeds vaker drones bij invallen op de Westoever. Vannacht waren er volgens de zender veel soldaten op de been in Toelkarem en er zijn meerdere sluipschutters ingezet.

200.000 Palestijnen in tien dagen tijd gevlucht

Zo'n 200.000 Palestijnen zijn sinds zondag 5 november het noorden van de Gazastrook ontvlucht. Dat meldt OCHA, het VN-kantoor dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. De mensen zijn via de humanitaire corridors die het Israëlische leger had toegestaan, naar het zuiden van de Gazastrook getrokken.

OCHA maakt zich zorgen over overbevolking in het zuiden van het gebied. "Beperkte toegang tot onderdak, voedsel en water is in het zuiden een groeiend probleem." Honderdduizenden Palestijnen die "niet kunnen of niet willen vertrekken naar het zuiden blijven in het noorden" van het gebied. "Ook zij hebben grote moeite met het verkrijgen van de minimale hoeveelheid water en voedsel die ze nodig hebben om te overleven", meldt OCHA.

Blinken reageert op kritische ambtenaren: 'We horen jullie'

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op een kritische interne memo van medewerkers van zijn ministerie. Gisteren lekte een kopie uit van het document, waarin president Biden wordt beschuldigd van het "verspreiden van verkeerde informatie" over de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook beweren de medewerkers dat Israël "oorlogsmisdaden" begaat in Gaza.

"Ik weet dat velen van jullie persoonlijk geraakt worden door het leed dat door deze crisis wordt veroorzaakt", schrijft Blinken in een email aan zijn medewerkers, die via persbureau Reuters naar buiten is gekomen. "De angst die gepaard gaat met het zien van de dagelijkse beelden van baby's, kinderen, ouderen, vrouwen en andere burgers die lijden onder deze crisis is hartverscheurend. Ik voel het zelf ook."

"Ik weet ook dat er mensen op het ministerie zijn die het oneens zijn met onze aanpak of zelf een idee hebben over hoe het beter moet." Blinken schijft dat er daarom in Washington en op posten van het ministerie op diverse plekken in de wereld discussies worden gevoerd, zodat medewerkers een stem krijgen. "Dat zullen we blijven doen. We horen jullie en jullie mening is van belang voor ons beleid", benadrukt de minister volgens Reuters.

'Vijf Palestijnen gedood op Westelijke Jordaanoever'

Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vijf Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa op basis van een ziekenhuisdirecteur in Toelkarem. In die stad kwamen drie Palestijnen om het leven bij een droneaanval.

Eerder had de Israëlische politie twee Palestijnen doodgeschoten bij ongeregeldheden in een vluchtelingenkamp in Toelkarem. Het vluchtelingenkamp is een van de dichtstbevolkte op de Westelijke Jordaanoever. De vijf mannen waren 21 tot 29 jaar oud.

Het Israëlische leger bevestigt tegenover persbureau AFP dat er een operatie is uitgevoerd in hetzelfde gebied.

Leger Israël bevestigt identiteit gijzelaar in video Hamas

Het Israëlische leger heeft de identiteit bevestigd van een jonge Israëlische vrouw die door Hamas was gegijzeld. Dat gebeurde nadat de militante tak van Hamas een video naar buiten had gebracht waarin de 19-jarige soldaat Noa Marciano te zien is in gevangenschap. In de video zegt Marciano wie ze is en noemt ze haar identiteitskaartnummer. Ook zegt ze dat ze vier dagen is vastgehouden in Gaza.

Verderop in de video is ze dood te zien. Volgens Hamas is Marciano donderdag omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen. Het is niet duidelijk wanneer de video is opgenomen.

Het leger noemt de beelden waarop Marciano te zien is "psychologisch terrorisme" en heeft haar familie op de hoogte gesteld. "Ons hart gaat uit naar de Marciano-familie, waarvan de dochter, Noa, bruut is ontvoerd door de terroristen van Hamas", zegt het leger in een verklaring.

Op 7 oktober werden zo'n 240 personen door Hamas in Israël ontvoerd en naar de Gazastrook meegenomen. "We zetten alle middelen in, zowel op het gebied van inlichtingen als operationeel, om de gegijzelden thuis te krijgen", zegt het Israëlische leger.

Britse buitenlandminister Cameron bespreekt oorlog met Amerikaanse collega

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron heeft in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Blinken onder meer de oorlog tussen Israël en Hamas besproken. "Ze bespraken het conflict in het Midden-Oosten, Israëls recht op zelfverdediging en het belang van humanitaire pauzes om de veilige doorgang van hulpgoederen in Gaza mogelijk te maken", aldus een verklaring van het Britse ministerie.

"Minister Blinken en Lord Cameron onderstreepten de continuïteit van de speciale relatie tussen de VS en het VK en het belang daarvan voor regionale en globale veiligheid", staat in een verklaring van de Amerikanen. Behalve de oorlog het Midden-Oosten kwam ook de oorlog in Oekraïne ter sprake.

De aanstelling van Cameron als minister van Buitenlandse Zaken kwam ook voor goed ingevoerde analisten als grote verrassing. Cameron was voor de Conservatieven premier tussen 2010 en 2016 en heeft veel ervaring met buitenlandbeleid.

Rode Kruis ziet weinig in idee kabinet om kinderen over te brengen

Een konvooi van het Rode Kruis vorige week bij de grensovergang bij Rafah

Het Rode Kruis ziet weinig in het idee van het demissionaire kabinet om zieke en gewonde kinderen uit Gaza eventueel naar Nederland over te laten brengen. Dat zei Carla Jonkers, hoofd internationale noodhulp bij het Rode Kruis, in radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.

"Mijn collega heeft afgelopen weekend een bezoek gebracht aan de Egyptische grens en hij heeft aangegeven dat er in Egypte voldoende capaciteit is om gewonde kinderen op te vangen", aldus Jonkers. "Dat heeft voor ons de voorkeur, omdat verzorgers dan ook met de kinderen mee kunnen reizen. Het is bovendien dichterbij, net als de taal en cultuur."

Jonkers spreekt van een "horrorscenario" dat zich momenteel afspeelt in de ziekenhuizen Al-Shifa en Al-Quds in Gaza-Stad. De ziekenhuizen zitten sinds zaterdag zonder brandstof en worden omsingeld door het Israëlische leger, omdat Israël zegt dat Hamas zich er schuilhoudt.

"Het betekent dat we geen mensen meer kunnen helpen in het ziekenhuis. De patiënten die er zijn proberen we zo goed mogelijk te verplegen, maar voor mensen die afhankelijk zijn van levensreddende apparatuur zoals beademing, nierdialyses en couveuses, is dit natuurlijk verschrikkelijk. Er liggen in beide ziekenhuizen veel lichamen die niet begraven kunnen worden omdat het buiten onveilig is. Artsen staan voor moeilijke keuzes omdat er geen verdovingsmiddelen en bloed meer zijn."

In Noord-Gaza is de situatie op dit moment het slechtst, zegt Jonkers. "We hebben zondag een konvooi van mensen begeleid door een humanitaire corridor naar het zuiden. We hebben maandag geprobeerd een konvooi naar Noord-Gaza te laten rijden, maar dat is niet toegelaten door de Israëlische strijdkrachten bij een checkpoint. Er werd gezegd dat er een veiligheidsincident was. Vooraf was het konvooi wel gecleard."

Hamas zegt gijzelaars vrij te willen laten in ruil voor wapenstilstand

Hamas zegt bereid te zijn zeventig gijzelaars vrij te laten in ruil voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Abu Ubaida, de leider van de militante tak van Hamas, spreekt daarover in een audiobericht op het Telegramkanaal van Hamas.

Omdat de gijzelaars worden vastgehouden door verschillende "eenheden" en er "logistieke problemen" zijn, zegt de Hamasleider dat er in ieder geval vijftig gijzelaars kunnen worden vrijgelaten en dat dat aantal kan oplopen tot zeventig.

Memo Nederlandse ambassade Tel Aviv: Israël gebruikt 'onevenredig geweld'

Het Israëlische leger gebruikt in Gaza "onevenredig geweld", voert doelbewust aanvallen uit op civiele infrastructuur en die aanpak verklaart het "hoge aantal doden in Gaza". Dat staat in een vertrouwelijk memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, in handen van NRC .

In de rapportage van een defensieattaché staat dat de Israëlische politieke en militaire top geen duidelijke strategie hebben. De Israëlische wens om definitief af te rekenen met Hamas wordt "een militair doel dat vrijwel onmogelijk te behalen is" genoemd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de NOS dat niet ieder intern stuk als beleidsadvies kan worden gezien en wil niet publiekelijk reageren op "uiteenlopende stukken die in het departement of op posten worden gemaakt als onderdeel van de beleidsvorming".

Welkom

We gaan verder in dit liveblog. Wil je teruglezen wat er gisteren gebeurde? Klik dan hier .