Stoelendans in Britse kabinet: comeback Cameron en ontslag Braverman
Het wordt een 'Best Kept Secret' in Westminster genoemd: de Britse voormalige premier David Cameron keert plotseling terug in de politiek. Zelfs de meest ingevoerde politieke analisten zagen dit niet aankomen.
Cameron wordt minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Rishi Sunak, die de bezem door zijn kabinet haalt. Cameron was voor de Conservatieven premier tussen 2010 en 2016 en is een grote politieke naam met veel ervaring op buitenlandbeleid - wat ook de reden zal zijn geweest van zijn aanstelling als minister van Buitenlandse Zaken nu er grote conflicten spelen in Israël-Gaza en Oekraïne.
Maar Cameron wordt tevens door velen gezien als verantwoordelijke voor een gigantische crisis in de Britse geschiedenis, namelijk Brexit. Zelf was hij weliswaar tegen een vertrek uit de Europese Unie, maar onder druk van de rechterflank in zijn eigen Conservatieve partij en anti-EU-partijen schreef hij in 2016 wel schoorvoetend het referendum uit over de kwestie.
Zo werd op straat gereageerd op de terugkeer:
Een kleine meerderheid stemde voor de Brexit. Direct maakte Cameron bekend dat hij zou aftreden als premier. Hij verdween van het politieke toneel en hield zich - afgezien van het schrijven van zijn memoires - de afgelopen jaren redelijk stil.
Stoelendans
Camerons terugkeer valt samen met het ontslag van Suella Braverman als minister van Binnenlandse Zaken, en een heuse stoelendans binnen het kabinet van premier Sunak. Bravermans ontslag hing al enkele dagen in de lucht: met vetgedrukte krantenkoppen zoals "ONTSLA HAAR" hadden de Britse tabloids de druk flink opgevoerd.
Braverman, door sommigen omschreven als "de meest gehate vrouw van Groot-Brittannië" maar tevens de 'darling' van de rechtervleugel van de Conservatieve partij, is aan de kant geschoven na een opruiend opiniestuk dat ze woensdag publiceerde in een krant. Dat artikel schreef ze zonder toestemming van haar baas, premier Sunak.
In het stuk beschuldigde ze de politie van partijdigheid en omschreef ze pro-Palestijnse demonstraties als "haatmarsen van islamisten". Toen een paar dagen later geweld op straat uitbrak tijdens nieuwe pro-Palestijnse betogingen, schreven velen dat toe aan de polariserende woorden van de minister.
Rechtse retoriek
Het is niet de eerste storm in de tumultueuze carrière van Suella Braverman. Haar zeer rechtse retoriek zorgt er soms zelfs voor dat de rechterkant van de partij stilvalt. Zo waarschuwde ze als minister voor een "golf aan migranten" die op het land af zou komen. Vorige week omschreef ze dakloosheid als een lifestyle choice. Beroemd is ook haar uitspraak waarin ze klimaatdemonstranten omdoopte tot linkse "Guardian-reading, tofu-eating wokerati".
Braverman wordt ontslagen in een belangrijke week voor haar dossier over asielbeleid. Woensdag zal het Hooggerechtshof oordelen over het controversiële plan om migranten naar Rwanda te sturen - waar Braverman groot voorstander van is. Mocht dat in strijd zijn met de Europese mensenrechten, dan zal Sunak onder druk van partijgenoten komen om het land terug te trekken uit het Europese mensenrechtenverdrag.
Mochten de rechters oordelen dat het wel legaal is migranten naar Rwanda te sturen, dan vertrekt het eerste vliegtuig met migranten aan boord zo snel mogelijk naar Rwanda. Andere Europese landen tonen ook interesse in dat beleid: Oostenrijk heeft al aangegeven het Rwanda-plan van de Britten te willen volgen. En Italië heeft plannen om migranten te huisvesten in Albanië.
Eigen ambities
Het is niet de eerste keer dat Braverman het veld ruimt als minister van Binnenlandse Zaken. In oktober vorig jaar vertrok ze uit het kabinet van toenmalig premier Liz Truss, met wie ze op ramkoers lag.
Zodra Truss ook aftrad, lanceerde Braverman een eigen campagne om premier te worden. Dat werd ze niet, maar het is een publiek geheim dat ze haar nieuwe functie in het kabinet van Rishi Sunak te danken had aan een politieke deal die ze sloot tijdens die leiderschapsrace: zij en haar achterban zouden Sunak steunen als premier, in ruil voor de baan als minister van Binnenlandse Zaken. De grote glimlach waarmee Braverman vandaag na haar ontslag voor de camera's verscheen, geeft wel enige reden tot speculatie dat haar politieke rol nog niet is uitgespeeld.