Gewonde kinderen in een ziekenhuis in Khan Younis
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil zieke en gewonde kinderen Gaza naar Nederland halen

Nederland onderzoekt hoe zieke en gewonde kinderen uit Gaza naar Nederland kunnen worden gehaald om hier "goede zorg en opvang" te krijgen. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot gezegd na een ontmoeting met haar EU-ambtgenoten in Brussel.

Het is nog onduidelijk om hoeveel kinderen het zou kunnen gaan. Andere EU-landen hebben soortgelijke plannen. Langs diplomatieke weg wordt, via andere landen, afstemming gezocht.

Volgens Bruins Slot moet het eventueel ophalen van kinderen in goede samenwerking gaan met hulporganisaties als bijvoorbeeld het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen.

Bruins Slot zei dat nog niet duidelijk is om hoeveel kinderen het gaat:

'Nederland bereid om kinderen uit Gaza op te vangen'

Demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid zei op X dat Nederland bereid is kinderen op te vangen als zo'n verzoek er komt. Op dit moment ligt dat er nog niet.

Als het zover komt, gaat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten kijken welke ziekenhuizen plaats hebben om deze kinderen op te vangen.

6800 gewonde kinderen

De VN-organisatie Unicef zegt in een update dat door de oorlog in Gaza meer dan 4000 kinderen zijn omgekomen en 6800 kinderen gewond zijn geraakt.

In de ziekenhuizen in Gaza die nog open zijn is een gebrek aan alles om slachtoffers te helpen.

Aanvullende hulp

Egypte speelt een belangrijke rol bij de levering van noodhulp aan de inwoners van Gaza. Kuipers heeft vorige week bij zijn Egyptische ambtgenoot aangegeven dat Nederland klaarstaat om aanvullende hulp te leveren.

De middelen waar volgens Egypte de meeste behoefte aan is, zoals materialen voor traumachirurgie, heeft de Nederlandse overheid niet zelf op voorraad.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoekt of ze elders in Nederland wel te vinden zijn. Ook andere Europese landen kijken of zij materialen hebben die Egypte nodig heeft.

Advertentie via Ster.nl