Grootste ziekenhuis Gaza meldt stroomuitval, 'baby's in gevaar'
De situatie in het grootste ziekenhuis van de Gazastrook is nijpend. De brandstof in het Al-Shifa-ziekenhuis is op, waardoor de stroom is uitgevallen en er niet meer geopereerd kan worden. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook, dat onder gezag van Hamas staat.
Het ministerie en de directeur van het ziekenhuis zeggen dat er daardoor vanochtend een pasgeboren baby en een jonge man op de intensive care zijn overleden. In totaal liggen er 39 pasgeboren baby's in couveuses, die volgens het ministerie voor hun leven vechten.
De minister van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever, Mai al-Kaila, meldde vanochtend in een persconferentie dat alle baby's waren omgekomen, maar dat bleek een misverstand. Het ministerie kwam later met een verklaring waarin haar uitspraken werden rechtgezet. De baby's zouden wel in levensgevaar zijn.
Zo zag het ziekenhuis er gisteren van binnen uit:
"Dit is het moment waar we de wereld voor hebben gewaarschuwd", zegt viceminister Youssef Abu Alreesh van Volksgezondheid vanuit het ziekenhuis tegen Al Jazeera. "Alle generatoren zijn uit, alle stroombronnen zijn uit." Verder staat een deel van het gebouw in brand door de aanvallen, zegt hij. Ook is er een medewerker, iemand van de technische staf, geraakt door een sluipschutter.
Patiënten en medewerkers hebben een groot gebrek aan stroom, water en andere levensbehoeftes, zegt ziekenhuisdirecteur Mohammad Abu Salmiya in een interview met de NOS. "Er liggen lichamen op de grond, voor de afdeling Spoedeisende Hulp. We kunnen ze niet begraven, omdat er wordt geschoten op iedereen die beweegt. We kunnen nu geen gewonden behandelen en het is een kwestie van tijd voor ze doodgaan. We hebben geen stroom om ze te behandelen."
De ziekenhuisdirecteur laat weten dat de bombardementen en beschietingen rond het ziekenhuis hevig zijn. Volgens hem staan er 500 meter verderop Israëlische tanks. "Er zijn zelfs scherven op de intensive care terechtgekomen, maar godzijdank viel het mee, anders waren er veel doden gevallen. Er is een mortiergranaat op de vierde verdieping terechtgekomen en een andere mortier kwam terecht op een ander gebouw. We worden van alle kanten beschoten. De toestand is heel zwaar, ik kan het moeilijk beschrijven."
Het grootste ziekenhuis van Gaza is omsingeld door het Israëlische leger. Tanks en andere gepantserde voertuigen hebben het gebied rondom dit ziekenhuis, maar ook andere ziekenhuizen, volledig afgesloten. Vannacht waren er opnieuw berichten over bombardementen rondom de ziekenhuizen. Hamas gebruikt het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad als commandocentrum, zo stelt het Israëlische leger.
Gisteren vluchtten duizenden ontheemden en gewonden uit Gaza-Stad. In een lange stoet vol met rolstoelen en geïmproviseerde karren trokken ze richting het zuiden:
De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros, zegt dat hij "zeer verontrust" is over berichten over luchtaanvallen nabij het Al-Shifa-ziekenhuis. Volgens Tedros hebben meerdere medewerkers voor hun eigen veiligheid het gebouw moeten verlaten. Anderen kunnen juist niet vertrekken. In en rondom het ziekenhuis verblijven ook tal van ontheemden.
Tedros schrijft dat de WHO sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober meer dan 250 aanvallen op gezondheidsinstellingen op de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever heeft geverifieerd. Hij meldt daarnaast dat in de afgelopen twee dagen in Gaza vier ziekenhuizen buiten bedrijf zijn geraakt.
"De WHO is is ernstig bezorgd over de veiligheid van patiënten, gezondheidspersoneel en degenen die schuilen in ziekenhuizen. Ze hebben direct bescherming nodig. We roepen beide kanten op het internationale humanitaire recht te respecteren." De WHO-baas roept beide partijen op zich aan het oorlogsrecht te houden en pleit voor een "humanitair staakt-het-vuren".