Verkiezingsblog
NOS NieuwsAangepast

Eerste grote verkiezingsdebat met 16 lijsttrekkers voorbij

  • Van 17.00-19.30 uur was het traditionele NPO Radio 1-verkiezingsdebat
  • Om 20.00 uur was het NOS op 3-verkiezingsprogramma
  • Stephan van Baarle (Denk) gaat aangifte doen van bedreigingen
  • Volgens onderzoek speelt de oorlog tussen Israël en Hamas maar een kleine rol bij de stemkeuze
  • Wie zijn de lijsttrekkers en waar staan hun partijen voor? Je leest het hier, in onze verkiezingstool

Omtzigt wil apart debat met Yesilgöz, VVD kijkt het nog even aan

NSC-leider Omtzigt wil één uur lang debatteren met VVD-leider Yesilgöz over bestaanszekerheid, zo laat hij via X, het voormalige Twitter weten. Afgelopen maandag heeft hij lang debat met Timmermans gehad. De VVD neemt de uitnodiging niet meteen aan. Aanstaande zondag is het RTL-debat en daar staat het thema bestaanszekerheid ook op het draaiboek. "Als er daarna losse eindjes zijn, kijken we wel verder", zeggen ze nu bij de VVD.

Stoffer (SGP) over lhbti'ers in zijn eigen familie

SGP-lijsttrekker Stoffer wordt in het NOS op 3-verkiezingsprogramma geconfronteerd met de vraag hoe hij ervoor wil zorgen dat lhbti'ers zich gezien blijven voelen, ondanks de standpunten van zijn partij hierover.

Stoffer: 'Ook in mijn familie vrouwen die op vrouwen vallen en mannen op mannen'

Confrontatie tussen Olf (Bij1) en Stoffer (SGP) over Israël-Hamas

Ook in het NOS op 3-verkiezingsdebat komt ook de oorlog tussen Israël en Hamas ter sprake. Stoffer koos bewust als zijn muzieknummer eerder in het programma het Israëlische volkslied. Daar zou later in het debat op teruggekomen worden. Dat moment is nu aangebroken.

"Ik vind dat Israël daar moet optreden en Hamas als terroristische organisatie echt moet wegvagen. Wat heel moeilijk is, is dat daar heel veel mensen wonen. Het meest kwalijke wat de Palestijnse bevolking overkomt, is haar eigen leiding", zegt Stoffer, die toevoegt dat ieder mensenleven kostbaar is.

"Wat ik hier vooral hoor is iemand die totaal geen besef heeft van historische context", verwijt Olf de SGP-lijsttrekker.

Olf en Stoffer in debat over Israël en Gaza

Spreidingswet gaat Stoffer (SGP) te snel, Dassen (Volt) wil ook Europese spreidingswet

Het tweede thema is migratie. Dassen (Volt) zegt dat de spreidingswet gaat helpen met het opvangen van vluchtelingen in Nederland. Dat Nederland niet genoeg mensen kan opvangen, noemt Dassen een "misvatting" die hij uit de wereld wil helpen. Hij haalt daarbij uit naar de VVD, die te weinig in opvang investeerde, zegt Dassen. "Dat kan echt anders, die keuze hebben we, maar dan moet de politieke wil er ook wel voor zijn." Hij zegt ook voorstander te zijn van een Europese spreidingswet.

Olf, lijsttrekker van Bij1, zegt dat iedereen vrij moet zijn om te gaan en staan waar hij of zij wilt. "Ze moeten gelijk mee kunnen doen aan de samenleving."

"Mensen die in nood zijn die moet je opvang bieden, maar ook kijken naar wat je aankunt als samenleving", reageert SGP-lijsttrekker Stoffer. Hij noemt als voorbeeld dat in zijn dorp op de Veluwe jongeren lastig een eigen plek vinden. De spreidingswet gaat volgens Stoffer te snel.

Programmaonderdeel Dilemma's

De lijsttrekkers krijgen elk een minuut de tijd om te kiezen uit een aantal dilemma's. Daar zitten een aantal lastige en een aantal verrassende keuzes bij. Ook licht SGP-lijsttrekker Stoffer toe waarom hij als enige niet bij Nieuwsuur verschijnt.

Dassen, Olf en Stoffer krijgen dilemma's voorgeschoteld

Jongeren stellen vragen over het klimaat

Het eerste thema bij het debat van NOS op 3 is het klimaat. De eerste vraag is voor SGP-lijsttrekker Stoffer. Neemt hij niet een te afwachtende houding aan als hij zegt dat klimaat "in Gods handen" is, vraagt iemand. Nee, antwoordt Stoffer. "Er moeten ook concrete stappen gezet worden."

"Waar mijn frustratie zit is dat we het niet genoeg Europees aanpakken", zegt Dassen (Volt). Als voorbeeld noemt hij dat het ene land juist kerncentrales wil bouwen, en het andere Europese land juist kerncentrales sluit.

Bij1-lijsttrekker Olf zegt dat er niet per se minder boeren hoeven te zijn wat hem betreft, maar dat ze wel kleiner moeten zijn. Op de vraag of dat geen risico oplevert voor de voedselzekerheid antwoordt hij ontkennend.

NPO Radio 1-verkiezingsdebat afgelopen

Het eerste grote debat tussen de lijsttrekkers is afgelopen. Maar bij NOS op 3 gaan Laurens Dassen (Volt), Chris Stoffer (SGP) en Edson Olf (Bij1) in gesprek met twintigers en dertigers.

Het NOS op 3-verkiezingsprogamma is vanaf 20:00 te volgen op YouTube en op NOS.nl en in de NOS-app.

Thema vertrouwen in de politiek: verwijten en 'gebekvecht'

Een aantal politici worden nog gevraagd wat hun plannen zijn om het vertrouwen in de politiek te verbeteren. Ze zijn het er allemaal over eens dat de politiek teveel bezig is met elkaar vliegen afvangen, maar vervolgens uitten ze wel weer kritiek op elkaar. De SP wijst naar de regerende partijen die de burger de afgelopen jaren in de steek zouden hebben gelaten. Yesilgöz antwoordt daarop: "Dit is nu precies waar mensen niet op zitten te wachten. Ze vragen vooral: fix mijn problemen." BBB voegt toe: "Hou op met bekvechten, het lijkt wel een kleuterklas."

FvD, JA21 en Denk in debat over migratie

Thierry Baudet (FvD), Joost Eerdmans (JA21) en Stephan van Baarle (Denk) praten door over het migratiethema.

Baudet wil de komende tien jaar geen asielaanvragen. Wel wil hij een uitzondering maken voor een aantal bekende klokkenluiders, zoals de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Eerdmans is het daar niet mee eens: "Als je zegt dat je toch een x- aantal toelaat, dan moet je toch weer gaan controleren. Dan blijft de stroom naar je toe komen."

Eerdmans noemt het onduidelijk wie er zich allemaal onder de vluchtelingen bevindt. Volgens van Baarle wordt er verschillend gekeken naar bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen uit andere landen. Hij zegt dat hierbij racisme een rol speelt.

Van Baarle wil niet alleen veel meer investeren in de opvangcapaciteiten van Nederland, maar ook in delen van de wereld waar vluchtelingen vandaan komen.

Baudet zegt in alle gevallen voor Nederland te kiezen. "De internationale verdragen interesseren me niet, die zeggen wij op als ze moeilijk gaan doen." Dat kan inderdaad, beaamt Eerdmans. Volgens hem is een brief daarvoor genoeg. "Maar er kan zoveel meer met politieke wil."

Eerdmans en Van Baarle over een asielstop, de opvangcrisis en haatzaaien

Yesilgöz neemt afstand van PVV-leider Wilders 'heb er helemaal niets mee'

VVD-leider Yesilgöz heeft meer afstand genomen van PVV-leider Wilders. In maart zei de VVD-lijsttrekker dat ze samenwerking met de PVV niet uitsluit. Nu zegt ze: "Als ik kijk naar Wilders en zijn programma en wat hij aankondigt, heb ik daar helemaal niets mee." Het gesprek tussen Wilders en Yesilgöz over migratie verliep kribbig.

Harde aanvaring tussen Wilders en Yesilgöz

Kijken: "stoere praatjes", "stekker eruit trekken" en nog meer

Bontenbal, Yesilgöz en Wilders botsen over migratie

CDA-Bontenbal verwijt VVD 'opportunisme' met laten vallen kabinet

Het nieuwe debatthema is migratie en het CDA grijpt dit aan om de pijlen te richten op de VVD. Die heeft het kabinet laten vallen door, in de woorden van CDA-leider Bontenbal, de "stekker eruit te trekken" vanwege onenigheid over het beperken van asielzoekers.

Bontenbal vindt dat de VVD zijn verantwoordelijkheid als middenpartij is ontlopen en niet heeft doorgezocht naar oplossingen. "Het is onbegrijpelijk dat u dit uit opportunistische redenen heeft gedaan", zegt Bontenbal tegen VVD-lijsttrekker Yesilgöz. Die is het er niet mee eens en zegt dat de meningen veel te veel uiteenliepen.

PVV-leider Wilders richt zich ook op Yesilgöz en vindt dat de VVD alleen maar D66-plannen heeft uitgevoerd. PVV wil onder meer een asielstop en daar is de VVD niet van onder de indruk. "We moeten naar oplossingen kijken en niet alleen maar oneliners zeggen", aldus Yesilgöz.

Lijsttrekkers Ouwehand (PvdD) en Bikker (CU): vervuilers moeten betalen

Alle plannen met betrekking tot het klimaat kosten ook geld. Daarover gaan Esther Ouwehand (PvdD) en Mirjam Bikker (CU) in debat.

Ze willen beiden dat de grote vervuilers gaan betalen en dat die rekening voornamelijk niet bij de burger komt. Toch zullen er ook gevolgen voor iedereen zijn. "Iedereen een eigen auto, dat gaat niet meer", zegt Ouwehand.

Bikker werpt tegen dat "een wijkverpleegkundige in Lunteren" wel een auto nodig heeft om rond te kunnen rijden. "We moeten de problemen niet versmallen", vindt Ouwehand, maar Bikker vindt juist aandacht voor specifieke gevallen belangrijk. "Ik wil realistische plannen. Mevrouw Ouwehand legt mooie doelen neer, maar ik wil weten hoe."

Xander van der Wulp: lijsttrekkers zijn voorzichtig vriendelijk

NOS-verslaggever Xander Van der Wulp kijkt ook mee met het debat en het valt op dat de campagne wordt overschaduwd door de oorlog tussen Israël en Hamas, zoals het eerste blokje tussen VVD, PVV en GroenLinks-PvdA.

Ook merkt hij dat de onderlinge toon tussen de lijsttrekkers iets anders is dan voorheen. "Ze zijn voorzichtig vriendelijk. Er zijn veel nieuwelingen die zeggen dat ze het inhoudelijker willen gaan doen."

Van der Wulp weet nog niet of dit gaat lukken. "Er staat veel op het spel de komende weken. Er ligt nog veel open en er kan nog veel gebeuren."

BBB'er Van der Plas: niet enthousiast over windmolens

Het gaat nu over het klimaat en BBB-leider Van der Plas voelt weinig voor veel windmolens op zee en grote parken op het land. "Het zijn wel 30.000 Eiffeltorens op zee." De partij vindt dat Nederland veel te veel werk maakt van het klimaatbeleid. "Wij doen er altijd een tandje bovenop en dat is niet nodig." De partij is wel voor een kleine windmolen op het erf.

Ze wijst ook op een onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders het klimaat niet hoog op hun agenda hebben staan. GroenLinks-PvdA-leider Timmermans vindt dat politici de verantwoordelijkheid hebben om impopulaire onderwerpen te agenderen.

D66-leider Jetten is demissionair minister van Klimaat en vindt wel dat er meer moet gebeuren aan de opwarming van de aarde. Wel is hij er inmiddels van overtuigd dat er geen zonnepanelen moeten komen op landbouwgrond.

Van der Plas: 'Klimaat en duurzaamheid spelen helemaal niet bij de kiezer'

Marijnissen versus Jetten: 'U verwijt mij negativisme?'

SP-leider Marijnissen en D66-lijsttrekker Jetten stonden tegenover elkaar tijdens het NPO Radio 1-verkiezingsdebat over het onderwerp armoede.

Marijnissen versus Jetten: 'U verwijt mij negativisme?"

Van Haga (BVNL) en Olf (Bij1) botsen over oplossing woningtekort

Edson Olf (Bij1) en Wybren van Haga (BVNL) zijn het over een ding eens: er moet iets veranderen aan de krapte op de woningmarkt. Maar over wat de oplossing is en wie er schuldig is aan het woningtekort kunnen ze elkaar niet vinden.

Bij1 heeft in het verkiezingsprogramma opgenomen dat mensen met veel woningen onteigend zouden moeten kunnen worden. Olf ziet als oplossing vooral een rol voor de overheid. "De overheid of de gemeente moet zorgen voor het bouwen van woningen", zegt Olf.

Volgens Van Haga (BVNL) is de overheid juist degene die de krapte op de woningmarkt heeft veroorzaakt door allerlei "stupide regels". Hij noemt het plan van Olf daarom "lachwekkend" en trekt de vergelijking met de Sovjet-Unie. Als de overheid verantwoordelijk is voor het toewijzen van woningen kunnen mensen wel 25 jaar wachten, zegt Van Haga.

Leiders debatteren over bestaanszekerheid

Aan het woord zijn nu de lijsttrekkers van CDA, D66 en SP over het thema bestaanszekerheid. Het is een onderwerp waarvoor steeds meer partijen zich sterk maken en het gaat onder meer over het bestrijden van armoede.

Oppositiepartij SP benadrukt, zoals ook in de Tweede Kamer, dat regeringspartijen D66 en CDA te weinig hebben gedaan en dat de SP-plannen om de huren te bevriezen en het minimumloon niet gesteund zijn.

CDA-leider Bontenbal maakt vooral duidelijk dat er meer gedaan moet worden voor het gezin "in het spitsuur" van het leven. De partij wil kijken naar de kinderbijslag en de kinderopvang bijna gratis maken.

Ook D66-leider Jetten wil bijna gratis kinderopvang, net als een hoger minimumloon. "Dit kabinet heeft trouwens wel veel gedaan", vindt Jetten, die tevens demissionair minister voor Klimaat is. Hij noemt de lagere energiekosten en hogere lonen in bijvoorbeeld de zorg.

Bontenbal, Marijnissen en Jetten over hun boodschappen

Stoffer (SGP) en Dassen (Volt) over internationale samenwerking

Ook Chris Stoffer (SGP) en Laurens Dassen (Volt) spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas en dan voornamelijk over de manier waarop internationaal samengewerkt wordt.

Volgens Dassen leggen de verschillen in wat de Europese landen hebben gestemd bij de VN-resolutie vorige week de zwakte van de Europese Unie bloot. De EU staat nu volgens Dassen "niet met een stem in de wereld". Hij ziet een gemeenschappelijk defensie- en buitenlandbeleid als oplossing hiervoor.

Stoffer is het hier volstrekt mee oneens, zegt hij. "Dat je je eigen leger hebt", noemt hij juist belangrijk als soeverein land. Hij wil niet dat in "een toren" in Brussel hierover wordt besloten.

Timmermans: Israël creëert meer haat, PVV vindt deze opmerking 'stuitend'

Het eerste thema is de oorlog tussen Israël en Hamas en de recente aanvallen van Israël op Gaza. GroenLinks-PvdA-leider Timmermans is kritisch en noemt de aanvallen "op geen enkele manier proportioneel". Zijn partij begrijpt dat Israël zich moet verdedigen tegen de aanvallen van de terreurorganisatie Hamas. "Maar de vraag is langzamerhand wel: moeten er twee miljoen mensen zo lijden?" Hij denkt dat deze aanvallen het land ook niet helpen. "Zo creëer je meer haat."

PVV-leider Wilders is het daar absoluut niet mee eens. Hij noemt de uitspraak over het creëren van haat stuitend. "Israël vecht om zijn bestaan. Ze moeten hard terugslaan en hun optreden is wel proportioneel."

VVD-leider Yesilgöz benadrukt vooral dat Israël wel degelijk het recht heeft om zich te verdedigen. "Hamas en Hezbollah zijn terroristische organisaties die de staat Israël willen vernietigen."

Confrontatie Timmermans en Wilders over Israël

Waarover en met wie gaat welke lijsttrekker in debat?

Er zijn verschillende thema's waarover de lijsttrekkers in debat gaan. Ze doen dat per blok in twee rondes.

Blok 1: Actualiteit en Leiderschap

Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Geert Wilders (PVV)

en

Chris Stoffer (SGP) en Laurens Dassen (Volt)

Blok 2: Bestaanszekerheid

Rob Jetten (D66), Henri Bontenbal (CDA) en Lilian Marijnissen (SP)

en

Edson Olf (Bij1) en Wybren van Haga (BVNL)

Blok 3: Klimaat

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Caroline van der Plas (BBB) en Rob Jetten (D66)

en

Esther Ouwehand (PvdD) en Mirjam Bikker (CU)

Blok 4: Migratie

Dilan Yesilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Henri Bontenbal (CDA)

en

Thierry Baudet (FvD), Joost Eerdmans (JA21) en Stephan van Baarle (Denk)

Slotronde

Tot slot spreken de lijsttrekkers over het terugwinnen van het vertrouwen van de burger.

Kijken: Rondje Binnenhof #52

De lijsttrekkers zijn overal te zien: in debatten, de krant, op hun sociale media. Baudet clashte met Jetten in het NOSop3-debat en Timmermans en Omtzigt zochten overeenkomsten. Waarom zoeken deze twee elkaar op? En is Wilders milder geworden?

Bekijk hieronder Rondje Binnenhof:

Is Wilders nu echt milder en waarom zoeken Timmermans en Omtzigt elkaar zo op? | Rondje Binnenhof #52

Presentatoren Wilma Borgman en Winfried Baijens zitten al klaar

Het is bijna zover: om 17.00 uur begint het NPO Radio 1-verkiezingsdebat. Zestien lijsttrekkers discussiëren in het eerste grote debat over uiteenlopende onderwerpen. Alleen Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract heeft de uitnodiging afgeslagen.

Presentatoren Wilma Borgman en Winfried Baijens zitten er klaar voor. Het debat is ook te volgen via NPO Politiek.

Presentatoren Wilma Borgman en Winfried Baijens zitten klaar voor het debat

Om 20.00 uur bij NOS op 3: Dassen (Volt), Stoffer (SGP) en Olf (Bij1)

Terugluisteren: gesprek met lijsttrekker Denk

Het gesprek in het NOS Radio 1 Journaal met Denk-lijsttrekker Van Baarle is hier terug te luisteren.

Anne Frank Huis op 22 november stembureau

Op 22 november kunnen kiezers ook terecht in het Anne Frank Huis in Amsterdam. Burgemeester Halsema schrijft aan de gemeenteraad dat het huis die dag "een bijzonder stembureau" is. Dat betekent dat het andere openingstijden heeft dan 'gewone' stembureaus. Stemmers kunnen tussen 09.00 en 19.00 gratis het Anne Frank Huis bezoeken.

Het is voor ander publiek gesloten, maar als in de praktijk blijkt dat weinig mensen komen stemmen, worden wel andere bezoekers toegelaten. Halsema schrijft ook dat er vanwege de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden speciale aandacht zal zijn voor de veiligheid van het stembureau.

Het speciale stembureau is een initiatief van de Anne Frank Stichting. Directeur Ronald Leopold benadrukt dat Anne Frank in een democratisch land (Duitsland) werd geboren, maar dat haar geboorteland vier jaar later veranderde in een dictatuur: "Belangrijk is het besef dat democratie kwetsbaar is en we onze democratische waarden moeten koesteren. We hopen op de verkiezingsdag heel veel Amsterdammers in het Anne Frank Huis te mogen verwelkomen."

De stichting zal de komende tijd extra aandacht vragen voor hoe belangrijk het is dat met name jongeren gaan stemmen. De stichting benadrukt dat het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie deel uitmaakt van haar missie. Volgens een woordvoerder staat het speciale stembureau los van de ontwikkelingen in Israël en Gaza.

De Jonge: geen stembureaus in gevangenissen

Demissionair minister De Jonge ziet niets in het plan om gedetineerden in gevangenissen te laten stemmen. Bonjo, de belangenorganisatie van gedetineerden, spant een kort geding aan tegen de Staat om aparte stembureaus af te dwingen. Gevangenen kunnen nu alleen met een volmacht stemmen en volgens Bonjo leidt dat in de praktijk tot problemen.

De Jonge vindt het een "merkwaardig idee". Hij wijst erop dat stembureaus publiek toegankelijk moeten zijn. "En als gevangenissen publiek toegankelijk zijn, komen er niet alleen maar mensen binnen, maar lopen er misschien ook wel mensen naar buiten. Dat is precies niet de bedoeling bij een gevangenis." De minister benadrukt dat gevangenen met een volmacht hun stem kunnen uitbrengen. "Verder moeten we niet gaan."

Voor het eerst in campagne: zestien lijsttrekkers in debat

Straks van 17.00 tot 19.30 uur is het NPO Radio 1-verkiezingsdebat. Het is het eerste grote debat waar bijna alle landelijke lijsttrekkers aan meedoen en discussiëren over bijvoorbeeld migratie, het herwinnen van het vertrouwen in de politiek, veiligheid en polarisatie. Er komen zestien lijsttrekkers, alleen Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract heeft de uitnodiging afgeslagen.

Het programma wordt gepresenteerd door Wilma Borgman en Winfried Baijens. Het debat is ook te volgen via NPO Politiek en Nieuws.

Van Baarle voelt klimaat van demonisering tegen hem

Denk-lijsttrekker Van Baarle vindt dat er een "klimaat van demonisering" tegen hem wordt gecreëerd. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij dat dat moet stoppen. Het valt hem zwaar dat hij vanwege zijn uitlatingen over de oorlog tussen Israël en Hamas door sommigen beschuldigd wordt van "Jodenhaat".

Van Baarle benadrukte dat hij antisemitisme walgelijk vindt, maar dat hij wordt weggezet op een manier die "het voor mensen legitimeert om de meest verschrikkelijke dingen te uiten in mijn richting en soms ook overgaat in bedreigingen". Hij gaat aangifte doen van de bedreigingen.

Van Baarle gebruikte eerder de omstreden leus 'From the river to the sea, Palestine will be free', die door sommigen als antisemitisch wordt gezien. Volgens de Denk-voorman staat die leus voor het opkomen voor mensenrechten en het bepleiten van één staat, die Palestina heet.

Volgens hem is één staat de enige weg naar een vreedzame oplossing; "Daar moet sprake zijn van gelijke rechten voor iedereen, of je nou joods bent, christen of moslim. We zien al 75 jaar dat de Israëlische regering elk realistisch pad naar gelijkwaardigheid blokkeert."

Hardere aanpak discriminatie

In het gesprek ging het ook over de 'successen' van Denk. Van Baarle noemde als voorbeelden dat zijn partij als eerste naar voren heeft gebracht dat de Belastingdienst discrimineert en dat Denk ook op andere gebieden heeft gezorgd voor een hardere aanpak van discriminatie: "Wij hebben te maken met mensen in onze achterban die daar dagelijks mee te kampen hebben. We signaleren dat en brengen dat in de politiek."

Maandag is in het NOS Radio 1 Journaal weer een gesprek met een lijsttrekker. Dan is het de beurt aan SGP-voorman Stoffer.

Gedetineerden willen eigen stembureaus

Gedetineerden willen ook in gevangenissen kunnen stemmen. Hun belangenorganisatie, Bonjo, spant daarover een kort geding aan tegen de Staat. Bonjo-directeur Jaap Brandligt zegt tegen het AD dat het in de praktijk voor een gevangene problemen oplevert om een gemachtigde te vinden. Volgens Bonjo is ook het stemgeheim in het geding, omdat gedetineerden gedwongen worden om hun keus met iemand anders te delen.

Wie is Stephan van Baarle, de lijsttrekker van Denk?

De 32-jarige Stephan van Baarle is geboren in Rotterdam als kleinzoon van een Turkse bonenboer en groeide op met een alleenstaande Nederlandse moeder. "Ik ben opgegroeid met twee landen en twee geloven", zegt hij zelf. Van Baarle studeerde sociologie aan de Erasmus Universiteit en doceerde daar ook.

Net zoals veel partijgenoten zocht hij eerst zijn heil bij de PvdA, maar vanaf de oprichting van Denk in 2015 is Van Baarle betrokken bij die partij. Zijn lidnummer is 007. Van Baarle was onder meer voorzitter van de programmacommissie, medewerker in de Tweede Kamer en gemeenteraadslid in Rotterdam. Vanaf 2021 zit Van Baarle in de Kamer voor Denk. Afgelopen zomer volgde hij Farid Azarkan op als fractievoorzitter (en lijsttrekker). Van Baarle wil met zijn partij vooral "opstaan tegen haat en discriminatie".

Denk-lijsttrekker Van Baarle

Luisteren bij NPO Radio 1 om 08.30 uur: Van Baarle

Presentator Astrid Kersseboom van het NOS Radio 1 Journaal spreekt elke ochtend met een lijsttrekker over de actualiteit en de belangrijkste speerpunten van de partij en er is aandacht voor de politicus zelf. Zo meteen is Stephan van Baarle, lijsttrekker van Denk, te gast.

Onderzoek: oorlog Israël-Hamas niet heel belangrijk bij stemkeuze

De oorlog tussen Israël en Hamas speelt maar een minimale rol bij de stemkeuze van kiezers. Dat valt op te maken uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Ook de oorlog in Oekraïne is niet heel belangrijk bij de stemkeuze.

Volgens het onderzoek vinden Nederlanders inflatie, zorg, woningen, migratie en in mindere mate klimaat belangrijker.

Samenvatting van de dag van gisteren

In het NOS Radio 1 Journaal was in de ochtend Wybren van Haga van BVNL te horen die vooral pleit voor de vrije markt en "barmhartig kapitalisme".

Van alle partijen heeft de VVD de meeste donaties binnengekregen, zo 1,5 miljoen, blijkt uit een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bij NOS op 3 waren VVD-leider Dilan Yesilgöz (VVD) en BBB-leider Caroline Van der Plas het vooral niet eens over een richtgetal voor het toelaten van een maximumaantal asielzoekers per jaar. BBB wil een maximum van 15.000 asielzoekers, de VVD denkt dat het noemen van een richtgetal geen zin heeft, omdat het niet waar te maken is.

In Nieuwsuur was Thierry Baudet te gast, de lijsttrekker van FvD. Hij vindt het "belangrijk voor de oppositie in de westerse wereld om economisch rendabele activiteiten te ontplooien".

Welkom

Welkom in het liveblog over de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen. Het blog van gisteren lees je hier terug.