Stemming bij de VN over een resolutie die oproept tot een humanitair staakt-het-vuren
NOS NieuwsAangepast

Rutte over stemonthouding Nederland: VN-resolutie ging voorbij aan zelfverdediging

Nederland heeft zich onthouden van de stemming over de VN-resolutie over een humanitair staakt-het-vuren omdat Israël het recht moet behouden om zich te verdedigen tegen terrorisme. Dat zei demissionair premier Rutte tegen de NOS.

"Er zaten heel veel goede dingen in die VN-resolutie. Maar ik zeg daar wel bij: als Israël de dreiging niet wegneemt, dan is dat het einde van Israël", zei Rutte na een radio-optreden in Den Haag.

Nederland was een van de 45 landen die zich van stemming onthielden. De motie van Jordanië voor een staakt-het-vuren om humanitaire hulp mogelijk te maken werd aangenomen met 120 stemmen voor en 14 tegen.

Demissionair premier Rutte licht na afloop van een radiogesprek in Den Haag toe waarom Nederland zich bij de VN onthield van stemming:

Rutte over VN-resolutie 'staakt-het-vuren': 'Israël moet de dreiging wegnemen''.

Op de Nederlandse onthouding kwam veel kritiek, onder meer vanuit hulporganisatie Save the Children. Ook Kamerleden laten zich horen. SP-leider Marijnissen verwijt het Nederlandse kabinet "lafheid". Onder meer Volt en de Partij voor de Dieren noemen het een onbegrijpelijk besluit.

Fractieleider Klaver van GroenLinks-PvdA vraagt om verantwoording. "De regering ziet de beelden van de humanitaire catastrofe in Gaza. Weet dat er duizenden onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Dat hulp Gaza niet bereikt. En onthoudt zich toch", schrijft hij op X.

Ook Kamerlid Sjoerdsma van regeringspartij D66 heeft om opheldering gevraagd. Hij vindt het beschamend dat Nederland zich heeft onthouden van stemming en vindt dat het kabinet niet moet tegenstribbelen nu de motie is aangenomen.

'Humanitaire pauzes'

Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een schriftelijke verklaring gegeven. Zij zegt dat Nederland geen "wapenstilstand" wil, maar wel "humanitaire pauzes om zo humanitaire toegang mogelijk te maken en te voorzien in essentiële goederen en diensten aan de burgers in Gaza."

Zij voegt daaraan toe dat "ook de oproep tot het direct vrijlaten van alle gijzelaars" onvoldoende terugkwam in de resolutie. "In onze stemverklaring hebben we benadrukt dat Nederland alle partijen oproept tot terughoudendheid."

Rutte heeft laten weten dat hij dit weekend nog wil bellen met zijn collega Netanyahu in Israël en hem dan vragen om twee dingen te doen: veel meer humanitaire hulp doorlaten via de doorgang bij de Egyptische grens en ervoor zorgen dat de aanslagen door kolonisten tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever stoppen. "Dat zijn twee dingen die Israël onmiddellijk kan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl